Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - PRESS RELEASE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ”

Τηλ. 22-428326, 22-756971, Φαξ. 22-316770, Ηλεκτρ. δ/νση: ppant@cytanet.com.cy

Όλοι οι Ριζοκαρπασίτες, εγκλωβισμένοι και εκτοπισμένοι δεχθήκαμε με συγκίνηση και ανακούφιση την ιστορική απόφαση για την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την επιτυχία αυτή είμαστε ευγνώμονες στην Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση και όλους όσοι εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Προσδοκούμε ότι σύντομα θα αξιωθούμε να ζήσουμε και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ ολόκληρη την Κύπρο, με την εφαρμογή μιας λύσης που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά σε μια πατρίδα χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εποίκους.

Οι Ριζοκαρπασίτες επέλεξαν από την αρχή να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους πληρώνοντας μέχρι σήμερα το τίμημα ενός ατέλειωτου Γολγοθά με διώξεις, εκφοβισμούς, φυλακίσεις, δολοφονίες, “κέρφιου“, απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους, στερήσεις βασικών ελευθεριών και πολλά άλλα. Η πολιτική που εφάρμοσε το κατοχικό καθεστώς για να απαλλαγεί από τους νόμιμους κατοίκους της Καρπασίας, του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας ήταν, μέσα στα πέτρινα χρόνια της κατοχής, οι αμέτρητες κακοποιήσεις ακόμα και γερόντων και οι μαρτυρικοί θάνατοι συγχωριανών μας με δράστες τους εποίκους.

Οι κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους από το κατοχικό καθεστώς χρειάστηκαν πάνω από 150 σελίδες για να περιγραφούν στην 4η διακρατική προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου η πλευρά μας πέτυχε και την καταδίκη της Τουρκίας.

Η στέρηση των βασικών ελευθεριών της καθημερινής ζωής των εγκλωβισμένων, έχει καταγραφεί σε εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Αμερικάνικου υπουργείου εξωτερικών. Έχουν συζητηθεί στη βουλή της Μεγάλης Βρετανίας και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και έχουν εξασφαλισθεί ψηφίσματα, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα.

Η αξιοπιστία της Τουρκίας και του εγκάθετου καθεστώτος της δοκιμάστηκε πρώτα σ’ εμάς και δοκιμάζεται καθημερινά ως σήμερα γιατί η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία της 3ης Βιέννης του 1975, η οποία προέβλεπε την επανένωση των οικογενειών μας, την ελεύθερη διακίνηση, την ομαλή ζωή και την ελευθερία στην εκπαίδευση και στη θρησκεία.

Δεν μετρούμε ούτε στεκόμαστε στις προσωπικές θυσίες, η επιλογή μας όμως να παραμείνουμε στη γη των πατέρων μας, στέρησε από τα παιδιά μας για όλα αυτά τα χρόνια την οικογενειακή ζωή, δημιούργησε το χωρισμό και διαμοιρασμό των οικογενειών με τους γονείς να ζουν στην Καρπασία και τα παιδιά να μεγαλώνουν μόνα τους στις ελεύθερες περιοχές, στέρησε ακόμη τη σωστή εκπαίδευση, τα πνευματικά και υλικά αγαθά, πράγματα τα οποία όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν σήμερα και θεωρούνται πρωταρχικά από την κοινωνίας μας. Παρόλα αυτά αν ξαναγραφόταν η ιστορία τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσαμε, την ίδια στάση ζωής. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες Ακρίτες της Καρπασίας θα παραμείνουμε και θα πεθάνουμε στη γη μας.

Ακούστε την κραυγή αγωνίας των κατοίκων του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας, των τελευταίων Ελλήνων της κατεχόμενης γης μας. Η λύση θα πρέπει να κατοχυρώνει την πλήρη ελευθερία των Καρπασιτών υπό Ελληνική διοίκηση, γιατί δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την υπογραφή της μια και υπάρχει το προηγούμενο της παραβίασης της συμφωνίας της 3ης Βιέννης.

Για τους τελευταίους νόμιμους κατοίκους της ακριτικής Καρπασίας, αυτούς που πολύ συχνά οι πολιτικοί μας ονόμασαν ήρωες και ηρωομάρτυρες, αυτούς που ολόκληρος ο Ελληνισμός καθιέρωσε ως το σύμβολο του αγώνα μας για τη δικαίωση και την απελευθέρωση αξίζει η δικαίωση. Δεν μπορεί να υπάρχει Κύπριος Έλληνας που να μη νιώθει το δίκαιο και τις θυσίες αυτών των ανθρώπων που θυσίασαν όλη τη ζωή τους, παραμένοντας στις εστίες τους και αναμένοντας την ώρα και τη στιγμή της απελευθέρωσης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε φυσικά και αυτούς που δεν κατάφεραν να επιζήσουν μέσα από όλα αυτά τα χρόνια και ξεκουράζονται στα εδάφη που γεννήθηκαν, εδάφη που ποτέ δεν διανοήθηκαν να εγκαταλείψουν με την ελπίδα και τη προσδοκία ότι θα μπορέσουν αυτοί ή τα παιδιά τους να ζήσουν κάποτε ελεύθεροι χωρίς κατακτητές και στρατούς κατοχής.

Οι ξένοι και οι ισχυροί του κόσμου δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν το ηθικό και το δίκαιο, τις θυσίες μας και το δικαίωμα μας να ζούμε ελεύθεροι στον τόπο μας, που ποτέ δεν εγκαταλείψαμε παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή φέρνουν χάρτες για να διασφαλίσουν τα δίκαια κατοίκων, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το μέρος που βρίσκονται, όπως της Λουρουτζίνας των Κοκκίνων και της Λεύκας.

Μείναμε και θα παραμείνουμε στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα, εδώ στην άκρη του Ελληνισμού στη χερσόνησο των Αγίων, με νύχια και με δόντια κρατήσαμε λειτουργημένες τις εκκλησιές μας τον Άγιο Συνέσιο, τον Άγιο Φίλωνα, τον Άγιο Θέρισο, την Αγία Τριάδα, την Αγία Φωτεινή και ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του τόπου μας τον Απόστολο Ανδρέα, τον Άγιο όλων των Κυπρίων. Όλες οι εκκλησιές και οι Άγιοι λειτουργούνται όλα αυτά τα χρόνια, έστω και με τις καμπάνες βωβές κάτω από το ζυγό και την επιτήρηση των κατακτητών. Αρνούμαστε τώρα να παραδώσουμε τους Αγίους μας και τα μέρη μας στους κατακτητές της Ανατολίας.

Κρατήσαμε τόσα χρόνια τα δημοτικά μας σχολεία με Ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα. Για αυτό τώρα ζητούμε όπως τα παιδιά μας συνεχίσουν να ζουν στα χωριά μας ελεύθερα.

Απαιτούμε όπως οι θυσίες μας, οι κακουχίες και οι εξευτελισμοί που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια δεν θα επιτρέψουν σε καμιά κυβέρνηση ξένης χώρας αλλά πολύ περισσότερο στην Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση να αφήσουν την ελευθερία των εγκλωβισμένων Καρπασιτών να αποτελέσει αντικείμενο παζαρέματος και διαπραγματεύσεων.

Με εκτίμηση

Το Σωματείο «ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ»       

  

ΕΤΗΣΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 01
 

Τελείται την Κυριακή 14/10/2001 στην εκκλησία του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων στην Λάρνακα, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητάς μας Παναγιώτη Κάσπη. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης 
24/9/2001

 

Βυζαντινή εκκλησία 1500 χρονών στα κατεχόμενα

Βυζαντινή εκκλησία ρυθμού βασιλικής, 1500 ετών, ανακαλύφθηκε στην Καρπασία. 
Η ανακάλυψη της εκκλησίας προβάλλεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις». 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκκλησία ανακαλύφθηκε τυχαία στο Ριζοκάρπασο στη διάρκεια εργασιών του λεγόμενου δήμου της κατεχόμενης κωμόπολης. Τετραμελής αποστολή του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Μερσίνας, ασχολείται με αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή του Ριζοκαρπάσου, με στόχο να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Κύπρου και νότιων παραλίων της Τουρκίας. 
5/9/2001

 

ΕΤΗΣΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελέστηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του Ριζοκαρπάσου
Παναγιώτη Κάσπη.

Τη διοργάνωση του μνημόσυνου ανέλαβε το "Σωματείο το Ριζοκάρπασον" μαζί με την οικογένεια του ήρωα. Παρόντες βουλευτές της Αμμοχώστου, ο αδελφός του, ο συναγωνιστής του καθηγητής Γιάννης Τανής, μέλη σωματείων και οργανώσεων και πλήθος Ριζοκαρπασιτών.
17/10/2000

 

Επίσκεψη Χριστόφια στο Ριζοκάρπασο

Ο Γ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ είναι ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός μετά τον Κληρίδη (πριν περίπου 20 χρόνια),  που επισκέφτηκε το Ριζοκάρπασο μετά την Τουρκική εισβολή. Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη αυτή είναι ένα δείγμα στροφής της τουρκικής αδιάλλαχτης πολιτικής.
20/3/2000

 

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία,  έγινε την ημέρα της καθαρής Δευτέρας η συνάντηση των Ριζοκαρπασιτών στο Ζύγι.  Πλήθος Ριζοκαρπασιτών αλλά και φίλων μαζεύτηκαν εκεί για να κόψουν την μούττην της σαρακοστής . Μετά το γλέντι στήθηκε ο χορός του πιπερκού. Πολλοί Ριζοκαρπασίτες
χόρεψαν το πιπέρι και το έτριψαν πάνω στην κεφαλήν του κκέλη. Ακολούθως πάλιν μικροί και μεγάλοι έπαιξαν το παραδοσιακό παιγνίδι τα "σκατούλλικα". Πολλοί ήταν αυτοί που πέταξαν και τα πετάσια (χαρταετούς) τους διαγωνιζόμενοι ποιος θα "κατουρήσει" (ανέβει πιο ψηλά) του άλλου. Νικητής, μάλλον ο Αντώνης Παλούγκος ,με κατά διαστήματα να τον προσπερνά για λίγο και ο Γιάννης Ηλία Μανιταρά, εγγονός του δολοφονημένου από τους Τούρκους συγχωριανού μας Γιάννη Μανιταρά.

Διοργανωτής της όλης εκδήλωσης το Σωματείο το Ριζοκάρπασο. Πάρα πολύ σωστή ήταν η ιδέα των μελών του σωματείου να φροντίσουν για την ενοικίαση κινητών τουαλετών για τις ανάγκες του κόσμου.
18/3/2000

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  “ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ”
Τηλ. 02-428326, 02-756971, Φαξ 02-316770
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ» μελέτησε την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αναφέρεται στην κρατική βοήθεια στους εγκλωβισμένους και τις οικογένειες τους, σε απάντηση των όσων καταγγέλθηκαν πρόσφατα στη Βουλή από παιδιά εγκλωβισμένων. 
Το Σωματείο «ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ» εκφράζει λύπη και αγανάκτηση για τον τρόπο σκέψης που επικρατεί στα δώματα της εξουσίας, σχετικά με τους εγκλωβισμένους μας. Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κατανοήσει ότι αυτοί που έμειναν «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής», περί ελευθερίας και επιστροφής. Ήταν αχρείαστη η λεπτομερής παράθεση αριθμών και ποσών, όπως άσκοπη ήταν και η όλη ανακοίνωση.
Επαναλαμβάνουμε ότι για τους ελεύθερους πολιορκημένους μας, η παραμονή τους δεν μεταφράζεται σε βοήθειες και επιδόματα, αλλά σε προσφορά και θυσίες για την Πατρίδα. Η μέγιστη Εθνική προσφορά τους, καθώς και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για 26 χρόνια, επιβάλλει σε όλους εμάς στις ελεύθερες περιοχές να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια τους.

Λευκωσία 8/3/2000 

Ι. Παπαστυλιανού 
Πρόεδρος

 

Σκοπευτικοί αγώνες.
 
Το Σωματείο το Ριζοκάρπασο πληροφορεί τους Ριζοκαρπασίτες και φίλους, ότι την Κυριακή 7 Μαΐου διοργανώνει σκοπευτικούς αγώνες στο σκοπευτήριο της Λάρνακας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε αργότερα.

25/3/2000

 

 

Επίσκεψη Ντε Σότο Στην Καρπασία

"Ήλθαν πολλοί Ντε Σότο
μέχρι σήμερα αλλά τίποτε
δεν είδαμε..."

Παπάζαχαριας Γεωργίου
Ιερέας Ριζοκαρπάσου

"Έριξε και μένα εδώ ο Απόστολος
Ανδρέας και με ξέχασε..."

Αδελφή Δέσποινα από τη Πάφο
Μοναχή στον Απ. Ανδρέα
4/3/2000

 

Αλβάρο Ντε Σότο

Την Πέμπτη 2/3/200 ο εκπρόσωπος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλβάρο Ντε Σότο επισκέφτηκε την Αγία Τριάδα, το Ριζοκάπασο και το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. "Ήλθα δω και μαθαίνω" είπε μιλώντας με τους εγκλωβισμένους. "Είναι προφανές ότι πρόκειται για ανθρώπους που είναι δεμένοι με την με την ύπαιθρο και θέλουν να ζήσουν εδώ. Είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε..." Λόγια με νόημα, ή ισχύει αυτό που είπε ο Παπάζαχαρίας;
Κατά τη επίσκεψή του στο χωριό μας, επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο, το καφενείο και συνομίλησε και με εγκλωβισμένους. Ακολούθως επισκέφτηκε τον Απόστολο Ανδρέα. Είδε με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται σήμερα το μοναστήρι του Αγιού, το οποίο πρόκειται να επιδιορθωθεί σύντομα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

"Φτώχεια, σκλαβιά, κακομοιριά,
φόβος κι εγκλωβισμός."
"Ο χρόνος σταμάτησε στον
 Απόστολο Ανδρέα"
"Κόλαση η γη της Επαγγελίας"

Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν τη ζωή στο Ριζοκάρπασο οι ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν την Καρπασία μαζί με το κ. Ντε Σότο. "Οι εγκλωβισμένοι είναι τελευταίας τάξεως πολίτες και εδώ και στις ελεύθερες περιοχές...", "Είμαστε φυλακισμένοι..." Απαντούν οι εγκλωβισμένοι στους δημοσιογράφους.
27/2/2000

 

Ημερίδα για τους εγκλωβισμένους

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, ημερίδα για τους εγκλωβισμένους. 
Οι διοργανωτές ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο κ. Ν. Φαλάς.
Εισηγητές ήταν ο Γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας κύριος Αλέκος Μαρκίδης, ο υπουργός Παιδείας κύριος Ουράνιος Ιωαννίδης, ο κ. Τάκης Χριστόπουλλος, Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και ο κ. Αντώνης Χατζηρούσος Εκπρόσωπος της Μαρωνιτικής Κοινότητας.
Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ελλάδας κ Ροδουσάκης, Υπουργοί, οι βουλευτές της Καρπασίας κ. Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ, κ. Παπακώστας του ΑΚΕΛ και άλλοι. Παρόντες επίσης πολλοί εκπρόσωποι σωματίων και οργανώσεων καθώς επίσης και πλήθος Καρπασιτών.

ΕΙΠΑΝ
Φαλάς Ν. : 

"Ότι όμως και να συμβεί, όποια και αν είναι η κατάληξη των προσπαθειών της εθνικής μας ηγεσίας, εμείς αναμένουμε ότι ολόκληρη η περιοχή της Καρπασίας και τα Μαρωνίτικα χωριά θα τεθούν υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, ή θα αποτελέσουν Ελληνοκυπριακά Καντόνια..... Είναι το ελάχιστο που προσδοκούμε ύστερα από 26 χρόνια θυσιών"

Υπ. Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης:
"Το παράδειγμα των εγκλωβισμένων Ελλήνων της Κύπρου συνιστά φαινόμενο ανεπανάληπτο στα ιστορικά δεδομένα της νεότερης Ιστορίας μας, που συγκλονίζει τον Ελληνισμό ολόκληρο. Αποπνέει τον ηρωισμό του λαού μας, το πείσμα και τη θέλησή του να κρατηθεί με κάθε θυσία και αυταπάρνηση στη μαρτυρική γη των πατέρων μας.

Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης:
Έκανε εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας. Μίλησε και είπε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται και σε πέντε εγκλωβισμένους που μαρτύρησαν ενώπιον της επιτροπής για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Αποκάλυψε  ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο δολοφονηθείς από τους Τούρκους Ριζοκαρπασίτης Γιάννης Μανιταράς. Αποκάλυψε επίσης ότι έγινε προς τούτο (δολοφονία) και ατομική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Τουρκίας.

19/2/2000

 

Ένα αλλιώτικος γάμος.
Να τι λέει το προσκλητήριο:

Σας προσκαλούμε στο γάμο μας που θα γίνει το 
Σαββάτο 12 Φεβρουαρίου 2000και ώρα 3.30 μ.μ. 
στην εκκλησία Αγίων Ραφαήλ και Βασιλείου
στο καλό χωριό Λάρνακας.
Ανδρέας - Γιωργούλλα
Οι γονείς:
Αχιλλέας και Χρισταλλένη Παναγιώτη Αχιλλέως από το Ριζοκάρπασο.
Παύλος και Αντιγόνη Παύλου Γιασουμή απο το Σπαθαρικό και Κ. Βαρώσι και τώρα στο Κ. Χωριό.
Συγχαρητήρια και δεξίωση στο PANORIO PALACE
δρόμος αεροδρομίου, από το Rount About Καλού χωριού Λάρνακας
Τηλεγραφήματα: Ανδρέας - Γιωργούλλα Καλό Χωριό Λάρνακας
Προσκαλείσθε Παράνυμφος.

Είναι η πρώτη φορά, που εγκλωβισμένος παντρεύεται κοπέλα από τις ελεύθερες περιοχές και με σκοπό να πάνε να κατοικήσουν μόνιμα στο Ριζοκάρπασο.
Τους ευχόμαστε βίον Ανθόσπαρτο και ευόδωση των ονείρων τους.

1/2/2000

 

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

"Ευτυχισμένος μήνας του μέλιτος στην Καρπασία", "Ευτυχία της Ριζοκαρπασιώτικης νύμφης"

Με  αυτούς τους τίτλους, με θετικά σχόλια και ευχές για μια καλύτερη ζωή σχολίασε ο τουρκοκυπριακός τύπος την εγκατάσταση στο Ριζοκάρπασο του συγχωριανού μας Αντρέα και της Γιωργούλλας Αχιλλέως στο Ριζοκάρπασο. Η "Kibris" παραθέτει επίσης φωτογραφία του νιόπαντρου ζεύγους, μαζί με τον πατέρα και μητέρα του Αντρέα, Αχιλλέα και Χρυσταλού, στο σπίτι των γονιών του. Είναι η πρώτη φορά που άτομο, το οποίο γεννήθηκε στις ελεύθερες περιοχές, του επιτρέπουν οι κατοχικές δυνάμεις να ζήσει στα κατεχόμενα.Η νύμφη γεννήθηκε στις ελεύθερες περιοχές από γονείς πρόσφυγες, ενώ ο Αντρέας γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο μετά τον πόλεμο.

 

Τιμή για το Ριζοκάρπασο.
Μεγάλη τιμή για το Ριζοκάρπασο, ο πρόσφατος διορισμός της συγχωριανής μας Νάσας Παταπίου στην θέση του Πολιτιστικού ακόλουθου της Κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα και στη θέση του διευθυντή του "Σπιτιού της Κύπρου" επίσης στην Αθήνα.
Γέννημα και θρέμμα του Ριζοκαρπάσου, κόρη του αείμνηστου διευθυντή του δημοτικού μας σχολείου κυρίου Πατάπιου, η Νάσα σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Βυζαντινή και νεοελληνική Φιλοσοφία, θέατρο και χορό. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Αθήνας για να πάρει πτυχίο και στην Ιστορία Αρχαιολογία.
Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μελέτη. 
Σ' αυτήν οφείλεται η επιτυχία της Κυπριακής κυβέρνησης στα δικαστήρια των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της πατέντας του κυπριακού χαλουμιού και την καταγραφή του παγκοσμίως ως καθαρά κυπριακό προϊόν. Είναι πάνω στις έρευνες και μελέτες της που στηρίχθηκε η υπεράσπιση της υπόθεσής μας.

15/1/2000

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999