Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1960

Παρολίγον τουριστικό χωριό η Καρπασία
"Μετά από επίσκεψη στη Μονή του Θεοφιλεστάτου (σημερινός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος), συνοδευόμενου υπό του κ. Ανδρέα Φιλίππου, αρχιτέκτονος, η Αρχιεπισκοπή συγκατατίθεται εις την ανέγερσιν νέων δωματίων , υπό την προϋπόθεσιν ότι, ταυτοχρόνως με την ανέγερσιν θα γίνει και η κατεδάφισις των εφαπτόμενων της Εκκλησίας ξενώνων και υποστατικών"

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένοι επενδυτές που ήταν έτοιμοι να ρίξουν πολύ χρήμα, είχαν ενδιαφερθεί να μετατρέψουν σε ένα μεγάλο τουριστικό χωριό τη χερσόνησο των Αγίων, την Καρπασία. Μια δεκαετία αργότερα, το 1971, είχαν δοθεί οδηγίες από την Αρχιεπισκοπή στους αδελφούς Φιλίππου να εκπονήσουν σχέδια για την κατεδάφιση των ξενώνων της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Σύμφωνα με έρευνα του "Π", οι ξένοι επενδυτές, Γερμανοί και Ελβετοί, είχαν συνεργάτες στην Κύπρο για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Το εκπληκτικό είναι ότι σ' αυτό συνεργούσε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία είχε υπογράψει μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο. Σε πρώτη φάση το σχέδιο προέβλεπε τουριστική ανάπτυξη στα κτήματα του Αγίου Θέρισσου και του Ριζοκαρπάσου. Η Μονή ήταν αρχικά μετόχι του Μοναστηρίου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Στη συνέχεια το μετόχι αυτό με όλη την περιουσία του αγοράστηκε από τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Για την προώθηση των σχεδίων των Γερμανών, που είχαν επισημάνει από χάρτες την περιοχή της Καρπασίας για τις φυσικές ομορφιές της, ήρθε στην Κύπρο ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας Ευάγγελος Κυριάκης, που ενεργούσε για λογαριασμό της εταιρείας ΤΟΥΡΕΞΚΟ ΛΤΔ με έδρα τη Ζυρίχη. Η εν λόγω εταιρεία είχε μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δημιουργία τουριστικού χωριού σε έκταση γης 3600 σκαλών που ανήκαν στον Απόστολο Ανδρέα. Το πρώτο έργο ήταν η ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 3500 κλινών, που υπολογιζόταν να στοιχίσει την εποχή εκείνη πέντε εκατομμύρια λίρες. Αρχιτέκτονες ήταν οι αδελφοί Φιλίππου, στους οποίους, τόσο ο Μακάριος, όσο και ο Χρυσόστομος αργότερα ανέθεταν όλα τα μεγάλα έργα της Αρχιεπισκοπής.
Ο επιχειρηματίας Κυριάκης, άνθρωπος των Ναζί, είχε επαφές με τον Μακάριο, τον οποίο φαίνεται να έπεισε για τις ιδέες του, αλλά και άλλους παράγοντες της εποχής εκείνης. Στην Κύπρο ο Κυριάκης ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1965 την Εταιρία Τουριστικών - Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μεσογείου ΤΟΥΡΕΞΚΟ. Στο ιδρυτικό έγγραφο της εταιρείας, όπως αυτό κατατέθηκε στον Έφορο Εταιρειών, στο άρθρο 3 ως σκοποί της εταιρείας, στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος η Αρχιεπισκοπή, αναφέρεται επί λέξει: "Οι σκοποί για τους οποίους ιδρύεται η Εταιρεία είναι: Η διεξαγωγή εις πάντας τους ξενοδοχειακούς κλάδους επιχειρήσεων, ήτοι ανεγέρσεως, εγκαταστάσεως και εκμεταλλεύσεως ξενοδοχείων, μοτέλ, μπάγκαλοους, κατοικιών αναψυχής, εστιατορίων, κέντρων διασκεδάσεως και διαφόρων παιγνιδιών (καζίνων), μπαρ, καμπαρέ κλπ". Στα σχετικά έγγραφα της εποχής, ο Ευάγγελος Κυριακής υπογράφει ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Σύμβουλος - Γραμματέας της εταιρείας ήταν ο Κύπριος κ. Μίκης Ν. Ζιντίλης. Ο κ. Ζιντίλης επί εποχής Μακαρίου ήταν ο Ελεγκτής της Αρχιεπισκοπής, θέση που διατήρησε και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με τον οποίον συνεργάστηκε και προηγουμένως, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν χωρεπίσκοπος της Αρχιεπισκοπής με τον τίτλο Κωνσταντίας.
Ο κ. Ζιντίλης ενεργούσε ταυτόχρονα, τόσο ως Ελεγκτής της Αρχιεπισκοπής, όσο και ως Σύμβουλος - Γραμματέας της ΤΟΥΡΕΞΚΟ.
Στην έκθεση πεπραγμένων της ΤΟΥΡΕΞΚΟ, Δεκέμβριος 1966, που υπογράφεται από τους Κυριάκη - Ζιντίλη μεταξύ άλλων αναφέρεται:
"Πρώτιστο μέλημα της διοικήσεως κατά τας προσεχείς εβδομάδας, θα είναι η κατάρτισις Master plan. Επικρατεί η απόφασις όπως προσφύγωμεν εις ξένον, διεθνώς ανεγνωρισμένον αρχιτέκτονα Urbanite (πολεοδόμον) δια να ζητήσωμεν απ' αυτόν να καταστρώση τας γενικάς γραμμάς της μελλοντικής τουριστικής πόλεως. Βάσει δε τούτου θέλουν επιφορτισθή οι επί μέρους εγχώριοι αρχιτέκτονες υπό την καθοδήγησιν ξένου, ημετέρου αρχιτέκτοντος. Ούτος τελικώς, θέλει συμβληθή μεθ' ημών διά συμβολαίου ως μονίμου συνεργάτου και ως τεχνικού διευθυντού των τεχνικών υπηρεσιών της Εταιρείας μας. Σοβαρή προσπάθεια καταβάλλεται ήδη όπως αι επαφαί και τα υπάρχοντα προσύμφωνα πωλήσεως, ή μισθώσεως ξενοδοχείων, βιλών κλπ προς ξένουνς ενδιαφερομένους, μετατραπούν εις οριστικά συμβάσεις. Ταύτα όμως δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν παρά ευθύς ως οι Αρχιτέκτονες χαράξουν επί σχεδίου τα blocks και τας θέσεις των οικοπέδων και κτιριακών εν γένει εγκαταστάσεων. Η εργασία αυτή πιστεύομεν ότι θα συντελεσθή επίσης μέχρι τέλους Μαρτίου 1967".
Σε άλλο έγγραφο, που επίσης υπογράφουν οι Κυριάκης - Ζιντίλης, με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1967, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Εταιρεία "μέσω του αρχιτεκτονικού γραφείου των Αδελφών Φιλίππου πέτυχε τη συνεργασία καθηγητή - πολεοδόμου από το Παρίσι".
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι "το ζήτημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Ελεούσας για να καλύψει τις ανάγκες τουριστικής πόλης δυναμικότητας 20.000 οικιστών, όπως και το ζήτημα των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουν λυθεί με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο".
Ο Ευάγγελος Κυριάκης απαλλάγηκε των καθηκόντων του ως διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 13 Μαΐου 1968, παρέμεινε όμως με την Αρχιεπισκοπή μεγαλομέτοχος. Την Συνέλευση συγκάλεσαν τα μέλη της ΤΟΥΡΕΞΚΟ ΛΤΔ Νίκος Καραντώκης και Ιωάννου και Παρασκευαΐδης Λτδ. Επίσης, η συνέλευση εκαλείτο να λάβει απόφαση "επί της δημιουργηθείσης καταστάσεως κατόπιν της υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέου καταγγελίας της από ημερομηνίας 4 Ιουνίου, 1966 Συμβάσεως Πωλήσεως του κτήματος "Ελεούσα" προς τον κ. Ευάγγελον Κυριάκην".

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Ζήτησαν κατεδάφιση των ξενώνων το 1971

Από τα έγγραφα που ερευνήσαμε, δεν βρήκαμε απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο Μακάριος κατάγγειλε τη Σύμβαση Πωλήσεως του κτήματος της "Ελεούσας". Ωστόσο, προέκυψε ένα άλλο σημαντικό και αποκαλυπτικό στοιχείο, που φαίνεται να έχει σχέση με τα σημερινά σχέδια να κατεδαφιστεί ο ιστορικός πυρήνας του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.
Συγκεκριμένα, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1971 ο Ελεγκτής της Αρχιεπισκοπής Μίκης Ζιντίλης, ο οποίος, όπως αναφέραμε πιο πάνω ήταν και Σύμβουλος - Γραμματέας στην ΤΟΥΡΕΞΚΟ, με επιστολή του προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα την πληροφορεί ότι "μετά από επίσκεψη στη Μονή του Θεοφιλεστάτου (πρόκειται για τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο), συνοδευομένου υπό του κ. Ανδρέα Φιλίππου, Αρχιτέκτονος, η Αρχιεπισκοπή συγκατατίθεται εις την ανέγερσιν νέων δωματίων εις τον υποδειχθέντα χώρον, υπό την προϋπόθεσιν ότι, ταυτοχρόνως με την ανέγερσιν θα γίνει και η κατεδάφισις των εφαπτομένων της Εκκλησίας ξενώνων και υποστατικών". Πρόκειται για τα κτίσματα που επιχειρούν να κατεδαφίσουν σήμερα. Στην επιστολή του 1971 σημειώνεται ότι από την Αρχιεπισκοπή είχαν δοθεί οδηγίες στους αρχιτέκτοντες Αδελφούς Φιλίππου να εκπονήσουν τα σχέδια για την κατεδάφιση.

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου
ΠΟΛΙΤΗΣ:14/12/2003 Σελ.: 14

Επιστροφή

ΑΠΟ ΤΟ 1967 ΥΠΗΡΧΑΝ "ΣΧΕΔΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΔΡΕΑ
Η κατεδάφιση των κελιών θα έφερνε ανάπτυξη
Είναι γεγονός ότι από το 1967 ήθελαν να μετατρέψουν μεγάλο τμήμα της Καρπασίας σε τουριστικό χωριό, γι’ αυτό και τα σχέδια για κατεδάφιση των κελιών του μοναστηριού του Απόστολου Ανδρέα, δηλώνουν στον «Π» δυο παλιοί Καρπασίτες που γνωρίζουν τα παρασκήνια της εποχής εκείνης από πρώτο χέρι.
Πρόκειται για τον Νίκο Φαλά, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας και τον Γιάννη Κτωρή, οι οποίοι σχολιάζουν το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π». Στόχος με την κατεδάφιση των κελιών, υποστήριξε ιδιαίτερα ο κ. Νίκος Φαλάς, «να αποχαρακτηριστεί από μοναστήρι ο
Απόστολος Ανδρέας, ώστε πιο εύκολα η γη του να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς». Οι Καρπασίτες είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε μέσο για να μην καταστραφούν τα κελιά, δήλωσε ο Γιάννης Κτωρή, ο οποίος ζει τώρα πρόσφυγας στην Πάφο, και πρόσθεσε «εγώ είχα το κέντρο κοντά στο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα. Οι αρχιτέκτονες Φιλίππου είχαν έρθει με σχέδια για να κατεδαφίσουν τα κελιά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος και ο βουλευτής των ΝΕΟ Χρίστος Κληρίδης με δηλώσεις τους στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση των κελιών του Απόστολου Ανδρέα.

Η μαρτυρία Αζίνα
Για τα όσα αποκάλυψε χθες ο «Π» για την εταιρεία ΤΟΥΡΕΞΚΟ, στην οποία μέτοχος ήταν και η Αρχιεπισκοπή, και τα σχέδια της για δημιουργία τουριστικού χωριού στην περιοχή «Ελεούσα» της Καρπασίας, σημαντικότατη είναι η μαρτυρία του συνεργάτη του Μακάριου Ανδρέα Αζίνα. Ο κ. Αζίνας καταθέτει τη μαρτυρία του στον τρίτο τόμο του βιβλίου του «Πενήντα Χρόνια Σιωπής», ο οποίος θα κυκλοφορήσει προσεχώς. Χθες μετά το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα, μας έδωσε για προδημοσίευση ένα απόσπασμα:
Και ο... Κυριάκης
Αυτές ακριβώς τις μέρες έρχεται στο γραφείο μου και ζητά να με δει ένας Ελλαδίτης μεγάλος επιχειρηματίας που είχε διασυνδέσεις με Γερμανούς κεφαλαιούχους. Ήμουν πάντα εύκολος στα ραντεβού μου και τον δέχθηκα την ίδια μέρα. - «Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Δουνάβως. Αγαπητοί Έλληνες ακροαταί», είπα . Γέλασε.
- «Με γνωρίζετε;».
- «Αν είστε ο Ευάγγελος Κυριάκης του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού του πολέμου – και η φωνή σας αυτό μου λέει – ναι, γνωρίζω ποιος είστε».
Είχα μπροστά μου τον Ευάγγελο Κυριάκη, τον άνθρωπο που η φωνή του ξεσήκωνε αρκετούς Κυπρίους κατά των Άγγλων από το 1939 ως την ημέρα που ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι κτύπησαν την Ελλάδα. Μου διηγήθηκε αρκετά της εποχής εκείνης. Είχα τόσα να ρωτήσω, ιδιαίτερα για τον Γκέμπελς που παρουσιαζόταν φιλέλληνας και λάτρης της ελληνικής αρχαιότητας και με τον οποίο ο ξένος μου είχε αρκετές επαφές, όπως είπε.
Μπήκε στο θέμα.
Είχε ήδη συναντήσει τον Μακάριο και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε για την «Ελεούσα» μεταξύ Αγίου Θέρισσου και Ριζοκαρπάσου σαν πρώτο βήμα.
Ο Κυριάκης προχώρησε στην ανάπτυξη του σχεδίου του. Είχαν έδρα τη Ζυρίχη με την εταιρεία ΤΟΥΡΕΞΚΟ Λτδ, η οποία θα δημιουργούσε συγκρότημα τουριστικής εγκατάστασης.
Του Αριστείδη Χ. Βικέτου
ΠΟΛΙΤΗΣ:15/12/2003 Σελ.: 41
Επιστροφή

Στο Ριζοκάρπασο συνεχίζεται ο αγώνας
Του Ν. Λυγερού
Στα κατεχόμενα, το Ριζοκάρπασο με τα παιδιά του δείχνει και πάλι το παράδειγμα της αντίστασης στο κατοχικό καθεστώς. Όλοι ξέρουμε με ποιες συνθήκες ζουν οι εγκλωβισμένοι και τα παιδιά τους, δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Όλοι ξέρουμε τώρα τι σημαίνει η πραγματικότητα της 3ης Βιέννης και της 4ης διακρατικής για το κατοχικό καθεστώς. Κι όλοι ξέρουμε τώρα πως η ύπαρξη των δικών μας αγγίζει πιο συχνά τη σκιά παρά το φως διότι κάθε μέρα ακούμε τον ιταμό λόγο της κατοχής. Όμως η αντίσταση υπάρχει κι έχει ανάγκη από όλους μας.

Όπως δεν μπορεί να λειτουργεί προς το παρόν ούτε το κρατικό γυμνάσιο ούτε το ιδιωτικό γυμνάσιο ας αρχίσουμε τα ιδιωτικά μαθήματα. Τα παιδιά δε μας ζήτησαν τίποτα, εμείς πρέπει να τους τα προσφέρουμε. Μιλούμε όλοι για τον ηρωισμό των εγκλωβισμένων μα στην πραγματικότητα ζούμε μέσα στην ιστοριοκρατία που έχει αναπτύξει η στρατηγική της σιωπής. Θέλουμε να πιστέψουμε πως υπάρχει μια πραγματική αντίσταση στο κατοχικό καθεστώς μα κανείς δε γνωρίζει τους μαχητές αυτού του αγώνα. Όμως μ' αυτόν τον τρόπο δε γράφουμε την ιστορία απλώς τη διαβάζουμε. Ενώ τα παιδιά που αντιστέκονται υπάρχουν και απαντούν στα ονόματα Δημήτρης, Χρυσοβαλάντη κλπ. Μπορεί να μη ξέρουν ακόμα τα αρχαία μα ζουν ήδη την έκφραση του Αισχύλου: παίδες Ελλήνων ίτε!

Αν ζούμε όπως ζούμε κι αν μιλούμε όπως μιλούμε είναι γιατί οι πρόγονοί μας δεν έπαψαν να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα ακόμα και μέσα στο σκοτάδι της τουρκοκρατίας. Στα απόκεντρα μοναστήρια οι καλόγεροι μάζευαν τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα και τους μάθαιναν τα πρώτα στοιχεία της ρωμιοσύνης. Αυτά τα μέρη τα ονόμασαν κρυφά σχολειά. Κι εκεί οι δικοί μας έμαθαν την έννοια της ελευθερίας. Όλοι μας τα έχουμε μάθει όταν ήμασταν στο δημοτικό και μερικοί από μας θαύμαζαν ήδη την αντίσταση του γένους μας. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να ζωντανέψουμε και πάλι αυτήν την ιστορία και να γράψουμε τη σελίδα μας.

Η καταδίωξη της παιδείας και το κλείσιμο των σχολείων κράτησε όλο το 16ο και 17ο αιώνα, δηλαδή διακόσια χρόνια. Κι όμως οι δικοί μας αντιστάθηκαν κι εμείς είμαστε η απόδειξη της επιτυχίας τους. Τους χρωστούμε το τι είμαστε. Έτσι κι εμείς τώρα χρωστούμε στα παιδιά των εγκλωβισμένων το τι θα γίνουν. Δεν αρκεί πια να θαυμάζουμε τους διδάσκαλους του γένους πρέπει να συνεχίσουμε το έργο τους. Αν το αδύνατο και τρεμάμενο φως του καντηλιού κατάφερε να σηκώσει το μαύρο πέπλος της κατοχής γιατί να μη μπορέσουμε κι εμείς;

Σε λίγους μήνες, η Κύπρος μας θα ενταχθεί επίσημα στην ευρωπαϊκή ένωση και όλο το πλαίσιο του κυπριακού θα αλλάξει. Όμως τα παιδιά των εγκλωβισμένων πρέπει ν' αρχίσουν τώρα τα μαθήματά τους κι όχι σε μερικούς μήνες. Άρα οι δάσκαλοι πρέπει ν' αρχίσουν τώρα. Ποτέ παιδιά δεν είχαν τόσους δασκάλους κι όλοι τους ειδικοί στον τομέα τους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γράψουμε μια ουσιαστική σελίδα της παιδείας μας. Τα παιδιά στο Ριζοκάρπασο μας έδειξαν το παράδειγμα και τώρα πρέπει εμείς να κάνουμε την άσκηση. Μόνο έτσι θα βρούμε τη λύση. Διότι είναι οι λεπτομέρειες που δημιουργούν τους πολιτισμούς.

Πρέπει λοιπόν η ποιότητα των μαθημάτων να είναι παραδειγματική. Κάθε δάσκαλος που θα τους κάνει τα ιδιωτικά μαθήματα θα ξέρει ότι κάνει μαζί τους το έργο της ζωής του. Διότι τα παιδιά τα του έχουν δώσει της ζωή τους και τα νιάτα τους για να δημιουργήσει το έργο του. Η διδασκαλία παίρνει άλλες διαστάσεις σε κρίσιμες περιπτώσεις και στο Ριζοκάρπασο, οι διαστάσεις υπάρχουν ήδη. Άρα εμείς πρέπει να φανούμε αντάξιοι των παιδιών των εγκλωβισμένων. Ο θαυμασμός δε φθάνει πια. Τα παιδιά μας είναι ήδη θαυμαστά. Αλλά πρέπει να τους δώσουμε: την αγάπη μας και το χρόνο μας. Όχι γιατί μας έχουν ανάγκη αλλά γιατί εμείς τα έχουμε ανάγκη διότι είναι το μέλλον μας και η συνείδηση μας. Η σιωπή τους μας είπε ήδη πολλά. Πρέπει να πάψει τώρα!

Επιστροφή

Ο αγνοούμενος μήνας και το γυμνάσιο της ελευθερίας
Του Ν. Λυγερού
Αν και το κυπριακό δεν παίρνει διακοπές, από το 1974 ο Αύγουστος παραμένει ο μήνας της νέκρας όσον αφορά στις εθνικές μας διαπραγματεύσεις τουλάχιστον για το βλέμμα του απλού πολίτη. Ενώ τον Αύγουστο, οι αγνοούμενοι δεν είναι λιγότερο αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι δεν είναι λιγότερο εγκλωβισμένοι και οι πρόσφυγες λιγότερο πρόσφυγες. Ακόμα και το δεν ξεχνώ δεν έχει το ίδιο νόημα αυτόν τον μήνα. Κατά κάποιο τρόπο, η ύπαρξή του μας ενοχλεί διότι δεν ακολουθεί τα συμβατικά κοινωνικά δεδομένα.

Αν όμως κοιτάξουμε πιο προσεχτικά το θέμα της ημερομηνίας από στρατηγικής πλευράς, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι τυχαίο το καλοκαίρι ως εποχή της εισβολής. Για μια οργανωμένη επίθεση η μη ύπαρξη δομής ετοιμότητας του αντίπαλου είναι ένας θετικός παράγοντας. Διότι έχει χρονικές επιπτώσεις κάποιος που δεν είναι προετοιμασμένος δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά όταν δέχεται μια ξαφνική επίθεση. Αν δεν έχει λάβει μέτρα πριν την επίθεση, είναι θεωρητικά καταδικασμένος. Η έλλειψη δυναμικής επικοινωνίας για λόγους διακοπών είναι ένα γνωστό φαινόμενο για τα στρατηγικά επιτελεία. Βλέπουμε τελικά ότι όχι μόνο το καλοκαίρι συνδυάζεται με την αδράνειά μας αλλά και με την εισβολή. Και αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του επαγγελματισμού του στρατού. Όμως το τωρινά θέμα είναι το γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο.

Κάθε μέρα που περνά μας βάζει όλο και πιο κοντά από την αποφασιστική ημερομηνία. Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε πόσο άξιζε ο αγώνας μας. Τα παιδιά και οι γονείς τους στο Ριζοκάρπασο δεν περιμένουν μόνο τις επισκέψεις μας. Θέλουν κι ένα γυμνάσιο. Τώρα που υπάρχει μια ομάδα καθηγητών που είναι έτοιμοι να διδάξουν σ' αυτό το συμβολικό γυμνάσιο πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια. Διότι ο αγώνας δεν έληξε. Ζούμε τις τελευταίες κρίσιμες μέρες άσχετα αν ανήκουν στον αγνοούμενο μήνα. Όσον αφορά στη διοργάνωση των μαθημάτων υπάρχει ένας συντονισμός άσχετα αν μερικά εμπόδια παραμένουν. Τέτοια εμπόδια γραφειοκρατικά και νομοθετικά θα υπάρχουν πάντα. Όμως δεν αφορούν τα παιδιά στο Ριζοκάρπασο. Μπορεί να υπάρχει μαχητικότητα πρέπει όμως να υπάρχει και αποτελεσματικότητα. Αυτή βέβαια θα έρθει σε σύγκρουση με τα πολιτικά δεδομένα της σταθερότητας. Όμως αυτή έχει το δυναμικό ρόλο στη νέα σκηνοθεσία. Εφόσον λοιπόν θα υπάρξει πρέπει να εξετάσουμε και το πολιτικό κόστος.

Όλοι όσοι απλώς λένε ότι είναι καλό να λειτουργήσει το γυμνάσιο χωρίς όμως να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτή την προσπάθεια θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αδράνειάς τους. Δε θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν με το ημερολόγιο. Όλοι ξέρουμε πόσο συμβολικός είναι ο Σεπτέμβρης για το γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο άρα όλοι ξέρουμε πόσο αποτελεσματικός πρέπει να είναι αυτός ο μήνας. Και αυτό ισχύει και από τις δύο πλευρές του οδοφράγματος. Όσοι βοηθήσουν πρακτικά στην υλοποίηση θα ωφεληθούν. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι πρωτοβουλίες μας και να χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων από το κατοχικό καθεστώς. Ο κίνδυνος ο πραγματικός δεν είναι πια αν θα υπάρξει ή όχι το γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο μα αν η συμβατική αδράνεια των ειδικών οδηγήσει στην εκμετάλλευση της κατάστασης από τον κατοχικό ηγέτη. Αυτός ο Αύγουστος δεν πρέπει να γίνει ένας νέος αγνοούμενος για μας ούτε να εγκλωβιστεί μες στα πλαίσια της στρατηγικής της σιωπής. Αντιθέτως πρέπει με την ύπαρξή του να δείξει την αξία της στρατηγικής μας πολιτικής.

Επιστροφή 

Οδοιπορικό
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 26 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου έχει γίνει τουρκική επαρχία. Παντού υπάρχουν αγάλματα του Ατατούρκ και κόκκινες σημαίες με την ημισέληνο.

Τηρουμένων των αναλογιών, στην κατεχόμενη Κύπρο ίσως να υπάρχουν οι περισσότερες ανηρτημένες σημαίες από κάθε άλλο μέρος του κόσμου.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι οι τουρκικές επιγραφές. Δεν έχει διασωθεί ούτε μία πινακίδα, έστω και σε ένα ερειπωμένο κατάστημα, που να θυμίζει το παρελθόν. Σε όλες τις πόλεις, τα χωριά, τα βουνά, τους ποταμούς και τις τοποθεσίες που εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν ονόματα ελληνικά, δόθηκαν τουρκικές ονομασίες.

Παρ' όλα αυτά η φυσιογνωμία του χώρου παραμένει αναλλοίωτη. Με εξαίρεση τα βόρεια προάστια της Λευκωσίας, την παραλιακή περιοχή της Κερύνειας και την περιοχή βόρεια της Αμμοχώστου, που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά, τα υπόλοιπα μέρη της Κύπρου είναι όπως τα εγκαταλείψαμε το 1974.

Η επίσκεψή μου στα κατεχόμενα έγινε με δική μου πρωτοβουλία. Ζήτησα από το καθεστώς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, να μου επιτραπεί να κάνω μια μεγάλη περιοδεία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, για να μιλήσω με πολιτικούς και με κόσμο, για να μπορέσω να αντιληφθώ πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι που ζουν ξεκομμένοι στο βορρά τα τελευταία 26 χρόνια.

Επισκέφθηκα τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο, την Καρπασία, τη Μόρφου και την Κερύνεια. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την κατεχόμενη Κύπρο. Ως δημοσιογράφος είχα και στο παρελθόν την ευκαιρία να επισκεφθώ τα κατεχόμενα, αλλά το αρνήθηκα. Δεν αισθανόμουν άνετα να μπω σε μια διαδικασία έγκρισης αίτησης με τους εκπροσώπους του τουρκικού στρατού, για να μου επιτραπεί να μεταβώ ως περιηγητής στο δικό μου τόπο. Φέτος μπήκα στον πειρασμό να το επιχειρήσω. Ήταν μια πρόκληση για μένα να γνωρίσω αυτό το καθεστώς, που μέχρι σήμερα το περιέγραφα από απόσταση.

Το πρώτο σοκ

Στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις, έζησα την πρώτη εμπειρία. Ένα προπολεμικό λεωφορείο, σωστό σαράβαλο, προσέγγισε το οδόφραγμα από την πλευρά των κατεχομένων. Στην πινακίδα του έγραφε «Ντίπκαρπας», όπως μετονόμασαν οι Τούρκοι το Ριζοκάρπασο. Ο Τούρκος οδηγός σταμάτησε και άρχισαν να αποβιβάζονται οι επιβάτες. Ήταν καμιά 30αριά πιτσιρικάδες που φορούσαν μαθητικές στολές. Στην αρχή νόμισα πως ήταν Tουρκάκια και τα έφεραν εκδρομή για να δουν το οδόφραγμα. Ύστερα, όταν τα άκουσα να φωνάζουν «κυρία, κυρία», κατάλαβα ότι επρόκειτο για τα σκλαβωμένα παιδιά της Καρπασίας, τα οποία ταξίδεψαν για δυόμισι ώρες μ' αυτό το σαράβαλο για να επισκεφθούν για μια μέρα τις ελεύθερες περιοχές.

Με πρόσωπα τρομαγμένα, στάθηκαν στη γραμμή, ενώ ένας αστυνομικός του ψευδοκράτους άρχισε να τους μετρά. Σηκώθηκα από το παγκάκι και δοκίμασα να καταγράψω κάποιες στιγμές στη βιντεοκάμερα που είχα μαζί μου. Τότε, επενέβη ο αστυνομικός που ήταν εκεί και έβαλε το χέρι του μπροστά στο φακό. «Απαγορεύεται! », μου είπε στα ελληνικά.

Απαγορεύεται, λοιπόν, να πάρω μερικές σκηνές από αυτά τα παιδιά. Τότε τι επιτρέπεται να δω και τι σόι δημοσιογραφική αποστολή μπορεί να είναι αυτή με τέτοιους όρους; Προς στιγμήν σκέφτηκα να τα παρατήσω και να γυρίσω πίσω, αλλά τελικά αποφάσισα να συνεχίσω την προσπάθεια. Αν δεν μπορέσω να δω αυτό που θέλω, τουλάχιστον θα γνωρίσω αυτό καθ' αυτό το καθεστώς.

Τα ίδια αυτά παιδιά τα συνάντησα την επόμενη μέρα στο σχολείο τους στο Ριζοκάρπασο. Πήγα εκεί με ένα μισθωμένο ταξί, συνοδεία μιας κοπελίτσας που σπούδασε ελληνική φιλολογία και γλώσσα στην Άγκυρα και σήμερα εργάζεται στο λεγόμενο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του ψευδοκράτους. Κάνοντας τη διαδρομή από τη Λευκωσία προς την Αμμόχωστο, ειλικρινά διερωτήθηκα μήπως υπερβάλλουμε όταν μιλάμε για τις ομορφιές των κατεχόμενων περιοχών. Η πεδιάδα της Μεσαορίας είναι κατάξερη λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας. Τα περισσότερα χωριά είναι μισοεγκαταλειμμένα και το τοπίο γενικά αφιλόξενο. Όταν, όμως, φτάσαμε στην Αμμόχωστο και πήραμε το δρόμο προς τη χερσόνησο της Καρπασίας, το σκηνικό άλλαξε εντελώς. Η θάλασσα υπέροχη, η βλάστηση πυκνή και η φυσιογνωμία του χώρου γνώριμα κυπριακή.

Οι σκλαβωμένοι της Καρπασίας

Μόλις φτάσαμε στο Ριζοκάρπασο μας παρέλαβε ένας αστυνομικός του καθεστώτος. Ήταν ειδοποιημένος για την άφιξή μας και μας περίμενε στο καφενείο των Ελληνοκυπρίων. Ο παπάς του χωριού και μερικοί άλλοι συγχωριανοί κάθονται εκεί και περιμένουν την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που θα τους φέρει τρόφιμα. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου βρίσκονται τα καφενεία των εποίκων. Είναι περιουσία της εκκλησίας, η οποία δεσπόζει επιβλητικά στο κέντρο του χωριού.

Ο μπάτσος του καθεστώτος αναλαμβάνει να μας οδηγήσει στο σχολείο.

Είναι ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, κτισμένο σε ένα λόφο και περιστοιχισμένο από πευκόφυτο δάσος. Κάποτε φιλοξενούσε εκατοντάδες παιδιά. Τώρα υπάρχουν όλα κι όλα καμιά τριανταριά παιδιά, τα περισσότερα μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

Δύο εθελοντές δάσκαλοι, ο Ελλαδίτης Γρηγόρης Κουκότσικος και η σύζυγός του Αλεξάνδρα, κάνουν θαύματα. Οι γονείς της Αλεξάνδρας είναι εγκλωβισμένοι και τώρα ζουν όλοι μαζί στο Ριζοκάρπασο. Η παρουσία των νεαρών δασκάλων στο χωριό έδωσε νέα πνοή στην εκπαίδευση των σκλαβωμένων μαθητών. Το σχολείο λειτουργεί και τα απογεύματα, οπότε οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Συχνά διοργανώνονται γιορτές και προσκαλούνται οι γονείς, καθώς και οι... «τοπικές αρχές» του Ριζοκαρπάσου. «Αυτό μπορεί να ακούγεται άσχημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σχολείο», μου λέει ο δάσκαλος. Είτε θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το καθεστώς είτε το σχολείο θα πρέπει να κλείσει. Κι εκείνο που προέχει είναι με κάθε θυσία να διατηρηθεί η ελληνική συνείδηση των παιδιών. Διαφορετικά κινδυνεύουν να γίνουν Tουρκάκια.

Σήμερα τα παιδιά των εγκλωβισμένων μαθαίνουν τουλάχιστον ελληνικά. Το σχολείο έχει επιδιορθωθεί με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εξοπλιστεί κατάλληλα. Όταν μπήκαμε στην τάξη ήταν η ώρα των Mαθηματικών. Τα παιδιά μόλις μας είδαν σηκώθηκαν όρθια και είπαν όλα με μια φωνή «Καλωσορίσατε». Φορούσαν όλα στολή και είχαν κοντά μαλλιά. Η συμπεριφορά και η εμφάνισή τους θύμιζε περισσότερο μαθητές του 1960 και όχι του 2000.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια το καθεστώς έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα και είναι πιο συνεργάσιμο στον τομέα της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα. Αυτό, όμως, που έδωσε νέο αέρα στο σχολείο είναι η παρουσία των δύο νεαρών δασκάλων.

Το εκπαιδευτικό επίτευγμα που πραγματοποιείται σήμερα στην Καρπασία χρησιμοποιείται από το καθεστώς για να καταδείξει ότι σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που ζουν εκεί. Στην ουσία, όμως, η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, σε σχέση με τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην Καρπασία. Διότι αυτά τα παιδιά είτε θα πάνε στο Γυμνάσιο στις ελεύθερες περιοχές, οπότε θα τους απαγορευτεί η επιστροφή στην Καρπασία, είτε θα παραμείνουν στο χωριό τους, θα γίνουν αργόσχολοι θαμώνες των καφενείων και θα ζουν από τη βοήθεια που θα τους αποστέλλεται από την κυβέρνηση.

Σκλάβοι στον τόπο τους
Σκοπός της επίσκεψής μου στην Καρπασία ήταν να συναντηθώ με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, να επισκεφθώ τα παιδιά στα σπίτια τους και να συζητήσω μαζί τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν δυνατό να γίνει. Ο αστυνομικός που μας συνόδευε ανέλαβε ο ίδιος να μας πάει σε συγκεκριμένα σπίτια Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι προφανώς έχουν μια πιο θετική συνεργασία με το καθεστώς. Τι να πεις, όμως, και τι να συζητήσεις, παρουσία του εκπροσώπου ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Παρ' όλο που η γλώσσα των ανθρώπων ήταν δεμένη, εξέφραζαν όλοι το μεγάλο παράπονο ότι δεν επιτρέπεται στους συγγενείς τους να τους επισκεφθούν. Τα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές με τους γονείς τους και πρέπει να πηγαίνουν οι ίδιοι στις ελεύθερες περιοχές για να τους βλέπουν. Περισσότερο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις αυτών που έχουν παιδιά στο εξωτερικό και δεν έχουν σπίτια στις ελεύθερες περιοχές. Ταξιδεύουν από την Αυστραλία στην Κύπρο για να δουν τους γονείς τους και τους δίνεται άδεια διανυκτέρευσης στα πατρικά τους σπίτια μόνο για τρία βράδια.

Ύστερα από 26 χρόνια συμβίωσης με τους εποίκους από την Τουρκία ήταν επόμενο να αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των εποίκων από την Τουρκία. Οι εγκλωβισμένοι δίνουν από τη βοήθεια που παίρνουν από την κυβέρνηση στους γείτονές τους κι εκείνοι τους βοηθούν στις γεωργικές εργασίες. Αυτή, όμως, η ανθρώπινη συμπεριφορά σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη σχέση μεταξύ κατακτητή και σκλάβου.

Τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή, όταν οι Ελληνοκύπριοι ήταν πλειονότητα, τα παιδιά των εποίκων μάθαιναν ελληνικά. Τώρα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων μαθαίνουν τουρκικά, ενώ και οι γονείς τους κατανοούν πλέον την τουρκική γλώσσα. Οι εγκλωβισμένοι, όπως μάθαμε να λέμε τους σκλαβωμένους της Καρπασίας, υποχρεωτικά έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του καθεστώτος. Έχουν πολιτική ταυτότητα του ψευδοκράτους, έχουν εγγράψει τα αυτοκίνητά τους στις αρχές του καθεστώτος και συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των «οργάνων ασφαλείας».

Με μία μόνο επίσκεψή μου στην Καρπασία, και μάλιστα με τόσους περιορισμούς στις κινήσεις μου, δεν μπορώ να πω ότι έχω σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Ένιωσα, όμως, έντονο το αίσθημα καταπίεσης που βαραίνει τους περίπου 200 σκλαβωμένους Ελληνοκυπρίους που ζουν εκεί. Το 1975 υπήρχαν στα κατεχόμενα 17.000 εγκλωβισμένοι, αλλά ύστερα από την εφαρμογή ενός σχεδίου εθνικού ξεκαθαρίσματος έμειναν 200 ψυχές, στη μεγάλη πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Αυτοί και μόνον οι αριθμοί είναι αρκετοί για να καταδείξουν τη ρατσιστική πολιτική του καθεστώτος προς τους Ελληνοκυπρίους.....
26/6/2003
"Ελευθεροτυπία" Αθηνών

Επιστροφή

Ο αγώνας για το γυμνάσιο της ελευθερίας

Ν. Λυγερός
Όταν η κατοχή θέτει τα όρια του κράτους, ο μόνος νόμιμος τρόπος αντιμετώπισης παραμένει ο άνθρωπος. Σ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις, όλα είναι θέμα ανάγκης. Και το γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασον είναι μια ανάγκη για όλα τα κατεχόμενα, για όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Όταν το κατοχικό καθεστώς καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα για δεκαετίες, όποια επίσημη δήλωση και να κάνει παραδέχεται την καταπάτηση. Άρα η προφορική άρνηση του κατοχικού ηγέτη ήταν αναμενόμενη. Δεν υπήρχε λόγος αλλαγής στάσης όσον αφορά στο γυμνάσιο. Άρα, αν και έπρεπε να γίνουν επαφές, όλοι ξέραν το αποτέλεσμα. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι όντως η λύση δεν μπορεί να είναι πολιτική και επίσημη μα ανθρώπινη και ιδιωτική. Το γυμνάσιο δεν μπορεί πια να θεωρηθεί σαν μια κρατική επέμβαση στα κατεχόμενα. Η ύπαρξη του είναι μόνο και μόνο αναγκαία για τα παιδιά μας στο Ριζοκάρπασο. Στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούμε όλοι να διεκδικήσουμε τη λειτουργία του άσχετα αν υπάρχουν δυσκολίες. Τα εμπόδια δίνουν την αξία στην προσπάθεια. Οι εγκλωβισμένοι μας μας δίνουν το παράδειγμα της αντίστασης και της θυσίας και δεν έχουμε πια το δικαίωμα να τους αφήσουμε στην τύχη τους διότι την τύχη τους τη γνωρίζουμε τώρα.

Στο πολιτικό επίπεδο, το πλαίσιο δεν προσφέρει σημαντικές επιλογές. Είμαστε σε μια περίοδο σημαντικής αναμονής: υπάρχουν οι λεγόμενες εκλογές στο τέλος της χρονιάς στα κατεχόμενα και η επίσημη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την άνοιξη. Όμως τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν τόσους μήνες. Οι γονείς τους θυσιάστηκαν για να μην εγκαταλείψουν τη γη τους, τη γη μας. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε και το ίδιο στα παιδιά. Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την αθωώτητά τους ούτε την οικογένειά τους. Έχουν το δικαίωμα να ζήσουν όλοι μαζί και να μάθουν τη ζωή μέσω της εκπαίδευσης. Τα όριά τους δεν είναι θέμα μηνών μα ημερών. Το γυμνάσιο πρέπει να λειτουργήσει τώρα!

Τα παιδιά, οι γονείς τους και οι καθηγητές τους, όλοι αυτοί οι ήρωες αυτής της προσπάθειας είναι έτοιμοι να μείνουν, να μην φύγουν και να πάνε να δώσουν αυτή τη νέα μάχη της αντίστασης και της θυσίας. Για όλους τους, η συμπαράσταση μας είναι αναγκαία διότι η στιγμή είναι κρίσιμη και δυναμική. Όσοι από μας αντιστάθηκαν σε παιδική ηλικία και το 1955 και το 1974 ξέρουν τι σημαίνει ανάγκη. Αυτά τα παιδιά που ήταν στο δημοτικό πριν μερικές βδομάδες και θα πάνε στο γυμνάσιο σε λίγες μέρες είναι οι μιτσιοί μας. Δεν μπορούν από μόνοι τους να κρατήσουν την υπόσχεση που έδωσαν οι γονείς τους στη γη τους, στη γη μας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε κι εμείς με όλους τους τρόπους που διαθέτουμε σ αύτη τη νέα προσπάθεια όχι μόνο γιατί είναι στα πλαίσια του κυπριακού μα γιατί είναι στα πλαίσια του ουμανισμού, του ανθρώπου.

Η χρήση της μερικής ελεύθερης διακίνησης στα κατεχόμενα μας επιτρέπει να μην αντισταθούμε άμεσα στην πολιτική του κατοχικού καθεστώτος και δίνει και σ εκείνο μια διέξοδο όσον αφορά στα πολιτικά δεδομένα. Πράγμα που είναι αναγκαίο όπως μας το διδάσκει η στρατηγική. Όλη αυτή η προσπάθεια βασίζεται στην ιδέα ότι ακόμη και το κατοχικό καθεστώς δεν έδωσε γραπτή άρνηση. Όλα έγιναν προφορικά. Έτσι όλα μπορούν ν αλλάξουν εύκολα στην πορεία της προσπάθειας. Η άρνηση αφορούσε το κρατικό πλαίσιο και όχι το ιδιωτικό. Άρα η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ένα διάδρομο για να κινηθεί τοπικά. Ενώ η εξαφάνιση της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα θα είναι οριστική αν δεν λειτουργήσει το γυμνάσιο.

Πιο γενικά, η προσπάθεια που γίνεται για να λειτουργήσει το γυμνάσιο έχει μόνο θετικές επιπτώσεις εφόσον αν δεν υλοποιηθεί δεν αλλάζει τίποτα για τα παιδιά. Και θα αποτελεί μια άμεση απόδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κατοχικό καθεστώς. Ενώ η υλοποίηση της θα προσφέρει στα παιδιά μια εκπαίδευση ποιότητας, μια ενωμένη οικογένεια με τα ίδια ιδανικά που αποτελούσαν για τόσα χρόνια τη βάση της ύπαρξης και της ζωής των εγκλωβισμένων μας στα κατεχόμενα. Ακόμα και οι φυλακισμένοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ας παλεύουμε λοιπόν για τους ελεύθερους πολιορκημένους.

Επιστροφή

ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΙΤΕΣ
Ασπίδα για τον Άγιο τους
Τάμα στον Αη Συνέση του Ριζοκαρπάσου να διαφυλάξουν ακέραιο τον ιστορικό πυρήνα του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα έκαναν ανήμερα τα Θεοφάνεια οι εγκλωβισμένοι μας προσκυνώντας τον Τίμιο Σταυρό και ασπαζόμενοι το χέρι του Οικονόμου ΠαπαΖαχαρία.

Λίγη ώρα αργότερα στο καφενείο του Ριζοκαρπάσου, απέναντι από την εκκλησία, ο Νίκος, ο κυρ Γιάννης, ο κυρ
Ανδρέας και άλλοι εξέφραζαν με έντονο τρόπο την απογοήτευση τους για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου να δώσουν το "πράσινο φως" στη UNOPS να αρχίσει τα έργα κατεδάφισης στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Ιδιαίτερα έντονα μίλησαν για τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο: "Μετά που ήρθε εδώ ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης έπρεπε να αλλάξει η στάση του Μητροπολίτη Πάφου", είπε ένας ριζοκαρπασίτης. Κάποιος άλλος πρόσθεσε "οι της Αρχιεπισκοπής 30 χρόνια κοίταζαν την πούγκα τους, χαράμισαν τις οικονομίες της Μονής μας και πήγαν να πουλήσουν κτήματα. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για μας. Και τώρα έχει τόσους μήνες και ούτε δεσπότης της Αρχιεπισκοπής ήρθε να μας δει, ούτε ένα παπά έστειλαν να βοηθήσει τον παπαΖαχαρία".

Δεν μπορεί να έχει λόγο λοιπόν η Αρχιεπισκοπή, παρεμβαίνει ένας άλλος, ο οποίος προσθέτει: "Οι αρχιτέκτονες Φιλίππου να μη μας περιπαίζουσιν από το 1970, θέλασι να χαλάσουνε το μοναστήρι, τα έγραψε και ο "Πολίτης", εμείς τα ξέραμε από την εποχή εκείνη".
Οι εγκλωβισμένοι παρατηρούν ότι 30 χρόνια ο Ντενκτάς δεν έβαλε χέρι στο μοναστήρι. "Οι Τούρκοι σεβάστηκαν το μοναστήρι, οι δικοί μας βάλθηκαν να το ξεθεμελιώσουν", είναι τα λόγια γεμάτα πίκρα των εγκλωβισμένων μας. Περίπου τα ίδια λόγια με την ίδια κατηγορηματικότητα ακούσαμε και το απόγευμα των Θεοφανείων από εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα της Γιαλούσας.
"Εγιώ ψήφισα τον Τάσσο, αλλά αυτό που πάει να κάνει δεν το περίμενα. Ελπίζω να τον φωτίσει ο
Απόστολος Ανδρέας
και να αλλάξει την απόφαση του", μας είπε ο ένας μεσόκοπος εγκλωβισμένος. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν όποιον βαλθεί να μετακινήσει έστω και μια πέτρα από το μοναστήρι.

Όπως δήλωσαν στον "Π" το έχουν πάρει απόφαση να αποκλείσουν το μοναστήρι με τρακτέρ, αυτοκίνητα και όποια άλλα μέσα έχουν στη διάθεση τους. "Θα κάνουμε και ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψουμε τον Άγιο μας", τονίζουν οι εγκλωβισμένοι με ένα στόμα και μια φωνή.


Συγκέντρωση στην Κοφίνου
Η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα με χθεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους κατοίκους της κοινότητας Ριζοκαρπάσου, που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, σε παγκοινοτική συγκέντρωση την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, στην Κοφίνου (κέντρο Βιτσαϊτης) ώρα 10 π.μ. Θέμα συζήτησης: "Η προστασία του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα".
Του Αριστείδη Χ. Βικέτου
ΠΟΛΙΤΗΣ:08/01/2004 Σελ.: 19

Επιστροφή

ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΙΤΕΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Παίρνουν στα χέρια τους την τύχη του Αποστόλου Ανδρέα
ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ οι Ριζοκαρπασίτες αποφάσισαν χθες να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της ιστορικής Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των σχεδίων Φίλιππου για την κατεδάφιση των κελίων και άλλων κτισμάτων αλλοιώνοντας έτσι τον ιστορικό πυρήνα της Μονής.

Σε παγκοινοτική συγκέντρωση που έγινε στην Κοφίνου περίπου 400 Ριζοκαρπασίτες, αψηφώντας την κακοκαιρία έδωσαν το παρών τους στο κάλεσμα της Διαχειριστικής Επιτροπής και καθόρισαν τα μέτρα του αγώνα τους εντός και εκτός Κύπρου για να διασωθεί η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τ. Μητσόπουλος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ,ο εκπρόσωπος του Επίσκοπου Κύκκου κ. Παπαπέτρου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Δ.Ε Γ Χριστοδούλου, ο πατήρ Ανδρέας Παρπότας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δ. Τριανταφυλλόπουλος κ.α.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομοφώνα οι εκτοπισμένοι Ριζοκαρπασίτες μεταξύ άλλων:
- Απορρίπτουν τα σχέδια επιδιόρθωσης της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Ριζοκαρπάσου, που παρουσιάζονται ως μελέτη του Ιταλού καθηγητή γεωτεχνικής και στήριξης Τζόρτζιο Γκρότσι. Αρνούνται να συναινέσουν στην εφαρμογή τους, δεδομένου ότι προνοούν την κατεδάφιση του μεγαλύτερου τμήματος του ιστορικού πυρήνα της Μονής, περιλαμβανομένων των 13 κελιών, του μεσαιωνικού τείχους στα ανατολικά του συνοδικού, του νάρθηκα και του βαπτιστηρίου.
- Προειδοποιούν ότι θα αντισταθούν εμπράκτως για να αποτρέψουν, έναντι πάσης θυσίας και παντός τμήματος, την ολοκλήρωση της καταστροφής του ιστορικού μνημείου.
- Καλούν την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν το θέμα της επιδιόρθωσης της Μονής Αποστόλου Ανδρέα στους νόμιμους ιδιοκτήτες της Μονής, που είναι συμφώνως και προς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η Κοινότητα ΡΙζοκαρπάσου, εκπροσωπούμενη από τη νομίμως και κανονικώς συγκροτηθείσα και λειτουργούσα Διαχειριστική Επιτροπεία.
- Αξιώνουν από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την UNOPS, από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, να πληροφορήσουν τη Διαχειριστική Επιτροπεία της Μονής Αποστόλου Ανδρέα και τον Κυπριακό λαό:
(α) ποιοι διαχειρίζονται το κονδύλι της UNOPS,
(β) πόσα δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα και πόσα απέμειναν,
(γ) για ποιο σκοπό διατέθηκαν, ποιοι και πόσα πληρώθηκαν.

Αν επιβεβαιωθεί ότι έγινε διασπάθιση, θα πρέπει να γίνει έρευνα υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και δίωξη όποιων εμπλέκονται. Το ψήφισμα θα επιδοθεί στις κυβερνήσεις και Βουλές Κύπρου, Ελλάδος, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Του Αριστείδη Βικέτου
ΠΟΛΙΤΗΣ:12/01/2004 Σελ.: 4

Επιστροφή

Ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση
Επιμένουν οι Ριζοκαρπασίτες για τον Απόστολο Ανδρέα
Αμμόχωστος: Η Παγκοινοτική συγκέντρωση των Ριζοκαρπασιτών ενέκρινε ομόφωνα τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπείας της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα και την εξουσιοδότησε να λάβει δικαστικά μέτρα για παρεμπόδιση της κατεδάφισης τμημάτων του ιστορικού μοναστηρίου και συντήρησής του ως έχει. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα σε συγκέντρωση την Κυριακή, στην οποία πήραν μέρος 517 άτομα μεταξύ των οποίων εγκλωβισμένοι και απόδημοι, καθώς και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, οι Ριζοκαρπασίτες καλούν ακόμη την Ιερά Σύνοδο ''να προκηρύξει και οργανώσει εκλογές για ανάδειξη νέας Διαχειριστικής Επιτροπείας όπως ζήτησε η υφιστάμενη σήμερα νόμιμη Διαχειριστική και να παύσει να την υποσκάπτει''.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα οι κάτοικοι της κωμόπολης ''θεωρούν την κατεδάφιση κτισμάτων της Μονής του 19ου αιώνα ως μέγιστο έγκλημα κατά του πολιτισμού, πλήγμα ανεπανόρθωτο κατά της ιστορίας, της μνήμης και της παράδοσης, ασέβεια στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, ανοσιούργημα σε βάρος του Ελληνισμού και των απανταχού της γης Χριστιανών''.

Σε ομιλία του στην συγκέντρωση ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού μοναστηριού για τον προσφυγικό κόσμο σημειώνοντας ότι ''ο Απόστολος Ανδρέας είναι η ζωή και η ύπαρξή μας, η ελπίδα μας για επιστροφή. Η χάρη του μας ενδυναμώνει, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί''.

Το ψήφισμα των Ριζοκαρπασιτών έχει αποσταλεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια καθώς και στους αρχηγούς του πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου. Έχει επίσης σταλεί στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις.

Αποστάληκε επίσης στους Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομο, Κιτίου Χρυσόστομο, Κυρηνείας Παύλο, Λεμεσού Αθανάσιο και Μόρφου Νεόφυτο, στους Χωροεπισκόπους Σαλαμίνος Βαρνάβα, Τριμυθούντος Βασίλειο, Αρσινόης Γεώργιο και στον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο.

Επιμένει και ο Πάφου
Η Επιτροπή των Καρπασιτών για τον Απόστολο Ανδρέα πρέπει να είναι προσεκτική και να μην ψηλώνει πάνω από το κανονικό τον πήχη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις των Καρπασιτών για τα έργα στον Απόστολο Ανδρέα. Ουδείς είναι αυτοεξούσιος, παρατήρησε, για να ενεργεί ανεξέλεγκτα. "Μια απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής", τόνισε, "για να ισχύει πρέπει να επικυρωθεί από τον οικείο επίσκοπο. Συνεπώς ας συμμορφωθούν και δεν είναι ανάγκη να κάνουν τον καπετάνιο".

Πρόσθεσε πως η Ιερά Σύνοδος είναι ανοικτή για διάλογο και "αν θέλουν μπορούν να έρθουν να συζητήσουμε, οφείλουν όμως υπακοή στη Σύνοδο".

Φιλελεύθερος 12/01/2004
Επιστροφή

«Πόλεμος» για τον Απόστολο Ανδρέα
Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης αποτελεί η ιστορική Μονή Αποστόλου Ανδρέα, με τους κατοίκους Ριζοκαρπάσου να θεωρούν την κατεδάφιση μεγάλου τμήματός της ως μέγιστο έγκλημα κατά του πολιτισμού, ανεπανόρθωτο πλήγμα κατά της ιστορίας, της μνήμης και της παράδοσης και ανοσιούργημα σε βάρος του Ελληνισμού και των απανταχού της γης χριστιανών. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, είπε ότι το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι αμπελοχώραφο του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Πάφου συνέστησε στους Καρπασίτες να μην κάνουν τον καπετάνιο. «Οφείλουν να είναι προσεκτικοί», είπε «και να μην ψηλώνουν τον πήχη πάνω από το κανονικό, γιατί δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που να είναι ανεξάρτητος και αυτεξούσιος, αφού όλοι βρισκόμαστε κάτω από μια Αρχή και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει». Ακόμα τους συμβούλευσε να συμμορφωθούν και να δείξουν υπακοή στην Ιερά Σύνοδο.
Στην Κοφίνου έγινε χθες παγκοινοτική συγκέντρωση των κατοίκων Ριζοκαρπάσου, στην οποία έδωσαν το «παρών» τους 517 άτομα. Σε ομιλία του, ο κ. Φαλάς ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε όσους διεκδικούν, όπως είπε, να έχουν ρόλο στη διαχείριση της Μονής. «Το σκλαβωμένο μοναστήρι», ανέφερε, «που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας και διαφύλαξαν οι ηρωομάρτυρες εγκλωβισμένοι μας, απειλείται με κατεδάφιση. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα αδηφάγα τρωκτικά της εκκλησιαστικής περιουσίας, αυτοί που επιχείρησαν από τη δεκαετία του 1960 να βάλουν χέρι στον Απόστολο Ανδρέα του Ριζοκαρπάσου, διεκδικούν να έχουν λόγο και ρόλο στη διαχείριση της Μονής. Στόχος τους είναι η αρπαγή και η λεηλασία, η εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου της Καρπασίας, με τις ανεπανάληπτες ομορφιές της, για τουριστικούς σκοπούς. Διαβλέπουν ότι σύντομα, ενδεχομένως, θα υπάρξει λύση του Κυπριακού με κάποιο ειδικό καθεστώς για την Καρπασία και ειδικότερα για τον Απόστολο Ανδρέα και ετοιμάζονται».
Συνεχίζοντας, ο κ. Φαλάς είπε ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, μόνον ο Αρχιεπίσκοπος, ως Επίσκοπος της Επαρχίας Αμμοχώστου, έχει περιορισμένα δικαιώματα στο μοναστήρι. «Η Ιερά Σύνοδος, οι Μητροπολίτες άλλων επαρχιών, οι διορισμένοι χωρεπίσκοποι», πρόσθεσε, «δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα να επεμβαίνουν στο μοναστήρι μας. Ο Μητροπολίτης Πάφου δεν είναι Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και η εμπλοκή του είναι σαφώς παράνομη. Είναι σκόπιμο να του υποδείξουμε ότι το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι αμπελοχώραφό του».
Στο ίδιο σκληρό ύφος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας τόνισε ότι «αυτοί που έβαλαν στο μάτι το μοναστήρι και την περιουσία του, οι ένοχοι της διασπάθισης κινητής και ακίνητης ιδιοκτησίας του, πρέπει να αποκαλυφθούν και διωχθούν».
Η παγκοινοτική συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπής και την εξουσιοδότησε να λάβει δικαστικά μέτρα για παρεμπόδιση της κατεδάφισης τμημάτων της Μονής και για συντήρησή της ως έχει. Σε ψήφισμά της, καλεί την Kυβέρνηση και την Ιερά Σύνοδο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ν’ αφήσουν το θέμα της επιδιόρθωσης της Μονής στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, που σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου είναι η κοινότητα Ριζοκαρπάσου, η οποία εκπροσωπείται από τη νομίμως και κανονικώς συγκροτηθείσα και λειτουργούσα Διαχειριστική Επιτροπή».
Σημερινή 12/01/2004

Επιστροφή

Σε τρεισήμισι μήνες τα έργα στον Απόστολο Ανδρέα
Αναμενόταν έγγραφη συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Σε τρεισήμισι μήνες από την προκήρυξη των προσφορών θα αρχίσουν τα έργα για τη συντήρηση της μονής του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο σύμβουλος της UNOPS, Ανδρέας Φιλίππου.
Η απάντηση της Kυβέρνησης προς τη UNOPS, με την οποία εξουσιοδοτείται να κινήσει τις διαδικασίες για προκήρυξη των προσφορών δεν διεβιβάσθη χθες και θα καταβληθούν προσπάθειες να διαβιβασθεί σήμερα. Η απάντηση καθυστέρησε να δοθεί επειδή η Kυβέρνηση ζήτησε τη γραπτή συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων οι οποίοι συμφωνούν με την εκτέλεση των έργων όπως αυτά αποφασίστηκαν από τη UNOPS. Μέχρι χθες εκρεμούσε η γραπτή απάντηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στους κόλπους του οποίου υπάρχουν διαφωνίες, αφού άλλοι τάσσονται υπέρ της εκτέλεσης των έργων και άλλοι όχι. Λειτουργός του Yπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στον «Φ» πως αν η απάντηση της Kυβέρνησης δινόταν στη UNOPS μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2003, τότε τα έργα θα άρχιζαν εντός Φεβρουαρίου, ενώ τώρα η ημερομηνία έναρξης μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο.
Εξάλλου, ο κ. Ανδρέας Φιλίππου ανέφερε στον «Φ» ότι η διαδικασία των προσφορών θα διαρκέσει δύο μήνες και οι εργασίες θα αρχίσουν σε τρεισήμισι μήνες. Σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών από Τουρκοκύπριο εργολάβο, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι όποιος εργολάβος και αν αναλάβει θα διαθέσει εργάτες και άλλο προσωπικό, ενώ τις εξειδικευμένες εργασίες θα αναλάβουν εργολάβοι οι οποίοι έλαβαν μέρος σε συντηρήσεις θρησκευτικών μνημείων στο Μυστρά, στο Άγιον Όρος, στην Ιταλία και αλλού. Η εργασία αυτή θα ανατεθεί ύστερα από διεθνείς προσφορές. Οι εξειδικευμένες προσφορές θα αφορούν τα έργα της τοιχοποιίας, τη συντήρηση του καμπαναριού και τον στατικό φορέα της εκκλησίας.
Όσον αφορά το ρόλο του γραφείου Aδελφοί Φιλίππου, ο κ. Ανδρέας Φιλίππου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη UNOPS έκανε επαφές και καθόρισε τις διαδικασίες που αφορούν την προεπιλογή των εργολάβων. Όπως εκτελέστηκαν από Εληνοκύπριους εργολάβους τα έργα στον Τεκκέ, έτσι θα εκτελεστούν και τα έργα στον Απόστολο Ανδρέα από Τουρκοκύπριους, είπε ο κ. Φιλίππου.
Στο πλαίσιο των έργων συντήρησης εκπονούνται και μελέτες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Γεωλογικό, ειδικά όσον αφορά την ανακοπή της διάβρωσης από τη θάλασσα. Τα έργα θα επιβλέπουν εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ και της UNOPS, ενώ Τουρκοκύπριους ειδικούς θα χρησιμοποιήσει γι' αυτό το σκοπό και το γραφείο των Αδελφών Φιλίππου.
Πάντως ο κ. Φιλίππου ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν ελύετο σήμερα το ζήτημα των προσφορών τα έργα δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν, αφού ο εργολάβος χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να εγκαταστήσει εκεί όλα τα μηχανήματά του και το προσωπικό του, και από την άλλη πρέπει να μετακινηθούν άνθρωποι, αντικείμενα και κειμήλια από χώρους της μονής, οι οποίοι είτε θα κατεδαφιστούν είτε θα καθαριστούν για να συντηρηθούν.
Βάσος Βασιλείου
Φιλελεύθερος 16/1/2004

Επιστροφή

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Παραγράφουν την Ιστορία
Αμφισβητούμε την επιστημονική προσέγγιση της λύσης που προτάθηκε από την ομάδα των αρχιτεκτόνων για την κατεδάφιση όλης της πτέρυγας της Μονής

Πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Μάϊο, εκτοξεύτηκε ο πρώτος Ελλαδοκυπριακός δορυφόρος και όλοι στην Κύπρο αισθανόμασταν εθνική υπερηφάνεια γιατί η μικρή Κύπρος είχε όλα τα τεχνολογικά εχέγγυα για να είναι στο μικρό εκείνο κατάλογο των χωρών που έχουν διαστημική παρουσία. Βλέπετε σήμερα η Κύπρος από τεχνολογικής άποψης δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις υπόλοιπες τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, αφού είναι σε θέση να εκτοξεύσει, να λειτουργεί και να εκμεταλλεύεται τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που βρίσκεται στο διάστημα.
Σε ένα άλλο όμως τομέα δυστυχώς η Κύπρος έχει τόσο μεγάλη έλλειψη που σε μερικές μέρες θα τοποθετηθεί στον κατάλογο των χωρών που συντηρούν τα Μνημεία της με μπουλντόζες και κατεδαφίσεις. Όταν διεθνείς πολιτιστικοί Οργανισμοί, όπως η EUROPA NOSTRA και πανεπιστημιακοί που έχουν ειδικότητα στη συντήρηση των Μνημείων, διαμαρτύρονται έντονα για την πρόσφατη απόφαση που παρασύρθηκε να πάρει η Κυβέρνηση και η Εκκλησία για να χαλάσει το ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, δεν λειτουργεί η Τέχνη, η Τεχνική και η Τεχνολογία αλλά οι ψευτοεγωισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα.
 
"Ο κύβος ερρίφθη"
Βέβαια ποιοι είναι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται; Ποιοι είναι αυτοί οι φτωχοί και εγκαταλελειμμένοι Εγκλωβισμένοι που δεν γνωρίζουν στατική, μηχανική και τεχνολογία και ποια είναι αυτή η μικρή μη εκλεγμένη Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα που θα τα βάλουν σήμερα με την Διοικούσα Εκκλησία, την Κραταιά Κυπριακή Πολιτεία και το Αρχιτεκτονικό Κατεστημένο της Κύπρου για να απαιτήσουν να μην γκρεμιστεί το Σύμβολο της Κατοχής, η ιστορική Μονή του Αποστόλου Ανδρέα; Η απόφαση ελήφθη, ο κύβος ερίφθει και σε μερικές ημέρες μπαίνουν οι μπουλντόζες.
Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο που έχει ταλαιπωρήσει την Κυπριακή Ναοδομία τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας ειρωνικά σχόλια και θυμηδία σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια Ναοδομίας και Πολιτισμού, συνεπικουρούμενο από τον Ιταλό ειδικό που συντήρησε τον Πύργο της Πίζας, με τις ευλογίες της Εκκλησίας, της Κυβέρνησης, της Βουλής και του ΕΤΕΚ θα ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έργο που έχουν αναλάβει: να διαγράψουν από τη μνήμη των επόμενων γενεών των Κυπρίων ως Μνημείο το καστρομονάστηρο του Αποστόλου Ανδρέα. Αλήθεια μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν ο φερόμενος ως ειδικός στις αναστηλώσεις Ιταλός Μηχανικός κατεδάφιζε το τελευταίο πάτωμα του πύργου της Πίζας για να τον αναστηλώσει; Μέχρι και το ΕΤΕΚ θα έστελνε ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους Κυπρίους Μηχανικούς για την καταστροφή του Πύργου της Πίζας ο οποίος θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε άλλες χώρες
Η UNESCO στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν κατασκευαζόταν το Φράγμα του Ασσουάν, με την καθοδήγηση του Ιταλού Γενικού της Διευθυντή Vittorino Veronese, ξήλωσε, μετακίνησε σε μακρινή απόσταση και αναστήλωσε 20 αρχαία Αιγυπτιακά Μνημεία από το Αιγυπτιακό μέρος της Νουβίας και άλλα 4 Μνημεία από το Σουδάν τα προστατέψει από τα νερά του φράγματος. Ο Τσαουσέσκου μετακίνησε μια μεγάλη εκκλησία στο Βουκουρέστι για να μην την γκρεμίσει, ο Καθηγητής Μανώλης Κορρές και η Ομάδα του αναστηλώνουν με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια την Ακρόπολη τα τελευταία 20 χρόνια ενώ στην Κύπρο που μπαίνει τον Μάϊο στην Ευρώπη οι μπουλντόζες κατεδαφίζουν για να αναστηλώσουν το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Δεύτερες σκέψεις
Πρέπει όλοι να ξεφύγουμε από τον αρχοντοχωριατισμό και την ξενομανία που μας διακατέχει και να σκεφτούμε με περισσότερη περίσκεψη, μακριά από ίντριγκες, μηχανορραφίες και προσωπικά συμφέροντα κάνοντας δεύτερες σκέψεις για το όλο θέμα όταν μάλιστα Κύπριοι και ξένοι ειδικοί στις αναστηλώσεις επικρίνουν και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Κύπρος θα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην αναστήλωση αρχαίου Μνημείου με μπουλντόζες και χαλάσματα. Δεν είναι δυνατόν να πεισθεί κανένας επιστήμονας αλλά και κανένας σώφρων Κύπριος ότι σήμερα δεν υπάρχει τεχνολογική μέθοδος που να επιτρέπει την αναστήλωση της Ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα χωρίς να χαλαστεί ολόκληρη πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής και να απογυμνωθεί το Μοναστήρι από τα κελιά του. Εμείς, η Ομάδα των Κυπρίων Επιστημόνων που ασχολούνται με την λειτουργία και πλοήγηση του δορυφόρου στο διάστημα, αμφισβητούμε την επιστημονική προσέγγιση της λύσης που προτάθηκε από την Ομάδα των Αρχιτεκτόνων για την κατεδάφιση όλης της πτέρυγας της Μονής, αμφισβητούμε την επιστημονική και τεχνική κατάρτιση των τεχνικών που πρότειναν μια τέτοια κατεδάφιση και θεωρούμε ότι εξαπατήθηκε η Ιερά Σύνοδος, η Κυβέρνηση και η Βουλή από την εν λόγω τεχνική Ομάδα. Παρακαλούμε δε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Κύπριους επιστήμονες και τεχνικούς (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ) αλλά και όλο τον Κυπριακό λαό, να αντιδράσουν σε μια τέτοια καταστροφή μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι το ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
* Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Hellas Sat Consortium Ltd
Χριστόδουλος Α. Πρωτοπαπάς
ΠΟΛΙΤΗΣ: 18/01/2004 Σελ.: 19
Επιστροφή 

Θέατρο του παράλογου
Ο εμπαιγμός του απλού πολίτη από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ταγούς του Kράτους περί της κατεδαφίσεως μεγάλου μέρους της μονής του αποστόλου Ανδρέα δίνει και παίρνει χωρίς καμιά αιδώ.
Την παρελθούσα Τετάρτη το βράδυ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια στο κύριο δελτίο ειδήσεων τους μας παρουσίαζαν τον κατά τα άλλα συμπαθή Προεδρικό Σύμβουλο κ. Πολάκη Σαρρή να αναφέρεται στα περιλάλητα έργα της ( UNOPS)Γιούνοψ για τη δήθεν ανακαίνιση–
κατεδάφιση του μοναστηριού του αποστόλου Ανδρέα και να μας πληροφορεί ότι, αφού έλαβε και τη συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία ανέμενε, μπορεί πλέον η Κυβέρνηση να ειδοποιήσει τη Γιούνοψ, ώστε να αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της. Προχωρώντας μάλιστα πάρα πέρα, μας είπαν ότι την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για το εν λόγω έργο. Απορίας άξιον είναι, αφού προ μηνών είχαμε την απόφαση του ανώτατου σώματος της εκτελεστικής εξουσίας, του Υπουργικού Συμβουλίου, για υλοποίηση των κατεδαφίσεων στον απόστολο Ανδρέα, γιατί τώρα ανεμένετο δήθεν και η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε αυτό το κράτος, κύριε Σαρρή; Πρώτα αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά γνωματοδοτεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων; Ή μήπως αισθάνεστε, ως Κυβέρνηση, τη λαϊκή αντίδραση για το έγκλημα, που πάει να συντελεστεί εις βάρος της ιστορικής μονής του αποστόλου Ανδρέα, και θέλετε να μετατοπίσετε έστω και κάποιες από τις ευθύνες σας στο Τμήμα Αρχαιοτήτων; Από πότε το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει απόψεις για εργασίες σε οικοδομές, που δεν είναι κηρυγμένες σε αρχαία μνημεία; Το εν λόγω Τμήμα εδώ και χρόνια αρνείται να κηρύξει το μοναστήρι σε αρχαίο μνημείο, άρα πώς έχει λόγο για τη διαχείρισή του; Επιπλέον οι πλείστοι των αρχαιολόγων, που εργοδοτούνται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, είτε υπό την προσωπική τους ιδιότητα, είτε μέσα από τους επιστημονικούς φορείς, στους οποίους είναι ενταγμένοι, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και κάθετα ενάντια σε κάθε είδους κατεδαφίσεις. Είμαστε βέβαιοι, κύριε Σαρρή, ότι πρόσφατη γραπτή συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με την οποία υποστηρίζεται η υλοποίηση των έργων, που προτείνει η Γιούνοψ στη μονή του αποστόλου Ανδρέα, δεν έχετε στα χέρια σας. Αν την έχετε, τι πιο απλό; Παρουσιάστε την, τουλάχιστον για χάρη της αλήθειας.
Ως προς την περιβόητη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε εν τη απουσία τάχα του Προέδρου, την οποία τώρα τελευταία επικαλείται και ο άγιος Πάφου, θα θέλαμε να ρωτήσουμε από πότε το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λόγο για τη διαχείριση της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου; Διαβάστε και λίγο το Σύνταγμα του κράτους (άρθρο 110). Νομίζουμε είναι σαφές.
Όταν η κορωνίδα της εκτελεστικής εξουσίας αποφασίζει μόνη της για την εκκλησιαστική περιουσία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, στην προκείμενη περίπτωση, τη διαχειριστική επιτροπή της μονής του αποστόλου Ανδρέα, τι μπορούμε να αναμένουμε από τον Τούρκο εισβολέα; Όμως και αυτός στα τριάντα χρόνια της τουρκικής κατοχής δεν τόλμησε να αγγίξει το μοναστηριακό συγκρότημα.
Ας είναι καλά το σολιάτικο γινάτι, του οποίου ο Πρόεδρος κατέστη σύμμαχος. Είπαμε να συμπαραστεκόμαστε στους παλιούς μας φίλους-συνεργάτες και κουμπάρους, κ. Πρόεδρε, αλλά με κάποιο μέτρο.
Είθε ο Απόστολος Ανδρέας να βάλει το χέρι του και να εμποδίσει κάθε βέβηλο χέρι από του να γκρεμίσει το μοναστήρι του.
Του Στέλιου Περδίκη
ΠΟΛΙΤΗΣ: 18/01/2004 Σελ.: 19

Επιστροφή

Διχάστηκαν οι Pιζοκαρπασίτες

Οκτώ μέλη του προσφυγικού σωματείου το «Ριζοκάρπασο», με επιστολή που υπογράφουν, καταγγέλλουν τον πρόεδρο του σωματείου Ιωάννη Παπαστυλιανού. Όπως υποστηρίζουν, η θέση του σωματείου, υπέρ της κατεδάφισης της μονής του Αποστόλου Αντρέα, διαμορφώθηκε έντεχνα. Τα οκτώ μέλη του σωματείου αναφέρουν στην επιστολή τους ότι, κατά τη συνεδρία όπου λήφθηκε η απόφαση του σωματείου για το θέμα, τα διαφωνούντα μέλη δεν προσκλήθηκαν.

Αναφέρουν, ακόμη, ότι ο κ. Στυλιανού δεν έπρεπε να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα της συνεδρίας, ενώ χαρακτηρίζουν την επιστολή του κ. Παπαστυλιανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως παραπλανητική. Οι διαφωνούντες εκφράζουν την αντίθεσή τους ως προς τους χειρισμούς του κ. Παπαστυλιανού και τονίζουν ότι, μετά τη συγκέντρωση των Καρπασιτών στην Κοφίνου την περασμένη Κυριακή, έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί από τη θέση του.

Την επιστολή υπογράφουν οι ακόλουθοι: Ηλίας Ηλία, Σωτήρης Χάρπας, Χριστόδουλος Πίτρακος, Αντρέας Μούστρας, Παντελής Πίτρακος, Παναγιώτης Κληρίδης, Χάρης Φαλάς και Νίκος Φαλάς.
Σημερινή 18/1/2004

Επιστροφή

Προκηρύσσονται οι προσφορές για τον Απόστολο Ανδρέα.

Σήμερα η αύριο θ’ αρχίσει από τη Γιούνοπς η διαδικασία προκήρυξης των προσφορών αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ μεταξύ των εργολάβων που θ’ αναλάβουν τη διεκπεραίωση του έργου θα είναι και Τουρκοκύπριοι.
Τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης του κατεχόμενου Μοναστηριού στο Ριζοκάρπασο θ’ αρχίσουν στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με το «Σίγμα», η Κυβέρνηση διά του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε γραπτώς την περασμένη Παρασκευή τη Γιούνοπς για την απόφασή της, ανάβοντας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης των προσφορών.
Σημερινή 18/1/04

Επιστροφή

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999