Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη
Αβέβαιη η λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

Το ψευδοκράτος δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του για τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.Το ψευδοκράτος δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του για τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.
Λευκωσία: Έτοιμη είναι η κυβέρνηση για λειτουργία του γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, πλην όμως το ψευδοκράτος δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του. Ο προεδρικός επίτροπος Πολάκης Σαρρής, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση από το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη λειτουργία του γυμνασίου.

Ο κ. Σαρρής διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λειτουργήσει το γυμνάσιο σε μία εβδομάδα. Είπε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και από καθηγητές να μεταβούν στο Ριζοκάρπασο.

Ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Ανδρέας Σκοτεινός ανέφερε ότι το κόστος της λειτουργίας του γυμνασίου θα ανέλθει στις 120 χιλιάδες λίρες. Βουλευτές προειδοποίησαν ότι αν δεν υπάρξει απάντηση από το ψευδοκράτος σε δέκα ημέρες, τότε θα καταστεί δύσκολη η λειτουργία του γυμνασίου.

Από την άλλη, η σχολική εφορεία Ριζοκαρπάσου προειδοποίησε ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία του δημοτικού σχολείου, εάν δεν ισχύσουν και για το γυμνάσιο οι ίδιοι κανονισμοί.
Φιλελεύθερος
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2004 1:23:00 PM

ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ
Ανοίγει το Γυμνάσιο
Υπολογίζεται ότι θα φοιτήσουν φέτος στην Α' τάξη τρεις μαθητές, στη Β΄ έντεκα και στην Γ΄ έξι
Ο Ταλάτ συναίνεσε στη λειτουργία του Γυμνασίου για να δείξει ότι συμμορφώνεται με το σχέδιο Ανάν – αναμένεται επανεγκατάσταση 15 ε/κ οικογενειών.

Για πρώτη φορά, μετά το 1975, το Σεπτέμβριο θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου. Οι προσπάθειες, ιδιαίτερα έντονες τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμβολή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέδωσαν τελικά χθες. Επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι "το κατοχικό καθεστώς έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με το ίδιο καθεστώς που λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο". Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γι' αυτή την εξέλιξη και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη για όλες τις πρακτικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποφάσισε να συναινέσει στη λειτουργία του Γυμνασίου, για να δείξει ότι συμμορφώνεται με σχετική πρόνοια του Σχεδίου Ανάν.

Για την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να λειτουργήσει το Γυμνάσιο, ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά ο Ανώτερος Λειτουργός Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κάναν Ρατζαραθινάμ. Ο κ. Φαλάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Γυμνάσιο θα αρχίσει τη λειτουργία του με 20 μαθητές. Μεταξύ των Ριζοκαρπασιτών επικρατεί ενθουσιασμός, πρόσθεσε ο κ. Φαλάς και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες για βελτίωση της ζωής των εγκλωβισμένων και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπολογίζεται ότι θα φοιτήσουν φέτος στην Α' τάξη 3 μαθητές, στη Β΄ 11 και στην Γ΄ 6 μαθητές.

Το 1975 - τελευταία χρονιά που λειτούργησε το Γυμνάσιο - είχε περίπου 225 μαθητές. Για τη στέγαση του Γυμνασίου, δεδομένου ότι στο κτήριό του λειτουργεί το δημοτικό για τους Τούρκους μαθητές, υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να στεγαστεί το Γυμνάσιο σε διαθέσιμες αίθουσες του αρρεναγωγείου (πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο στο ύψωμα πάνω από την εκκλησία του Αγίου Συνεσίου), το οποίο λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο για τα παιδιά των εγκλωβισμένων. Η άλλη λύση είναι να επιδιορθωθεί το παλαιό κτίριο του παρθεναγωγείου, που βρίσκεται δίπλα από το αρρεναγωγείο.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της χθεσινής εξέλιξης θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες βδομάδες η επανεγκατάσταση στο Ριζοκάρπασο 15 οικογενειών, οι οποίες είχαν έλθει στις ελεύθερες περιοχές για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο. Το θέμα της λειτουργίας του Γυμνασίου, το οποίο είχε τεθεί την περασμένη βδομάδα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο του ΤΡΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.
Αριστείδης Χ. Βικέτος

ΠΟΛΙΤΗΣ:05/08/2004 Σελ.: 4
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2004

Θα λειτουργήσει το σχολείο
Ανοίγει ξανά τις πύλες του για τους μαθητές το
Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

Λευκωσία: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η επίτευξη του στόχου της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου ύστερα από 29 χρόνια. Aπό την πλευρά της και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι πανέτοιμο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως ''εδώ και πάρα πολύ καιρό η κυβέρνηση ενεργούσε με λεπτό τρόπο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι είναι πλέον γεγονός''. Πρόσθεσε πως ''η δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζει αρχές του ψευδοκράτους. Εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση του δικαιώματος εκπαίδευσης όπως ακριβώς συμβαίνει στη βάση των διεθνών αρχών''.

Ανέφερε επίσης πως η λειτουργία του Γυμνασίου με την ίδια μέθοδο όπως λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο είναι εκείνο το οποίο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαιρέτισε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ευόδωση των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και των ιδίων των Ριζοκαρπασιτών. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να κυλήσουν όλα ομαλά και να λειστουργήσει το Γυμνάσιο που έχει, σημείωσε, ''νευραλγική σημασία, τόσο πολιτική όσο και κοινωνική''.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, που κατάγεται από την Καρπασία, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται δικαίωση του τριαντάχρονου αγώνα των εγκλωβισμένων, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά και επιβάλλεται να δοθούν κατοικίες στους καθηγητές, που θα διδάσκουν στο κατεχόμενο Γυμνάσιο.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και εκφράζει την ελπίδα ότι το γεγονός θα αποτελέσει την απαρχή επανόδου του Ελληνισμού στην Καρπασία. Ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει: "Συγχαίρουμε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας και καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες με στόχο την ομαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του Γυμνασίου".

Αλλά και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως υποστηρίζει την ουσιαστική λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Προσθέτει πως η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου πρέπει να αποτελέσει στοιχεία εφαρμογής προνοιών της συμφωνίας της Γ' Βιέννης, την οποία κατάφωρα παραβιάζει για 28 χρόνια η Τουρκία.

''Πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή των Ε/Κ κατοίκων της Καρπασίας και η φοίτηση των μαθητών σε ένα πλήρες από εκπαιδευτική άποψη ίδρυμα. Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου πρέπει να λειτουργήσει με τον ανάλογο αριθμό μαθητών και καθηγητών. Τα παιδιά της Καρπασίας πρέπει να δικαιούνται πλήρη και ουσιαστική παιδεία'', αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παιδιών Εγκλωβισμένων Γιαννάκης Ζάουρας δήλωσε ότι δημιουργούνται τώρα οι προοπτικές για αύξηση του αριθμού των μαθητών και του δημοτικού σχολείου και επανένωση οικογενειών με την επιστροφή τους στο κατεχόμενο χωριό.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουν και άλλοι μαθητές στο κατεχόμενο χωριό.
Φιλελεύθερος 5/8/2004
Πηγή: ΚΥΠΕ

Επαναλειτουργεί το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το κατοχικό καθεστώς έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με το ίδιο καθεστώς που λειτουργεί το δημοτικό σχολείο. Μετά από αυτή την εξέλιξη έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη για όλες τις πρακτικές ρυθμίσεις.
H Κυβέρνηση έχει ήδη πληροφορήσει το Υπουργείο Παιδείας για την επαναλειτουργία του σχολείου, το οποίο άρχισε τη διαδικασία για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σήμερα την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία θα προχωρήσει στη στελέχωση του κατεχόμενου Γυμνασίου. Ήδη κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να υπηρετήσουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Επίσης τόνισε ότι ποτέ μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει έλθει σε επαφή με το ψευδοκράτος είτε για το θέμα του Γυμνασίου είτε για τη λειτουργία του Δημοτικού της κατεχόμενης κωμόπολης. «Πάντοτε οι ενέργειές μας γίνονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών», είπε.
Σημειώνεται ότι οι καθηγητές που θα διοριστούν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θα πρέπει να εγκριθούν από το κατοχικό καθεστώς, όπως γινόταν και με τους δασκάλους που διορίζονταν στο δημοτικό.
Με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου αναμένεται να φοιτήσουν σ’ αυτό τον ερχόμενο μήνα 19 ή 20 μαθητές. Το 2005 - 2006 υπάρχει αισιοδοξία ότι το Γυμνάσιο θα δεχθεί πέραν των 40 μαθητών. Πέντε από αυτούς είναι εκείνοι που τέλειωσαν φέτος το δημοτικό σχολείο, ενώ οι υπόλοιποι φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές και θα επιστρέψουν στον τόπο τους. Υπολογίζεται ότι με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου θα επιστρέψουν στην κατεχόμενη κωμόπολη 10 - 15 οικογένειες.
Σημερινή 5/8/2004

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ
Τοποθετούνται 6 καθηγητές
Στο παλιό Παρθεναγωγείο θα στεγαστεί το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Χθες το κτήριο επιθεώρησε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Περί τους 60 καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης εξεδήλωσαν χθες προς το Υπουργείο Παιδείας την ετοιμότητά τους να διδάξουν κατά τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αιτήσεις καθηγητών για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου είχαν υποβληθεί και πέρσι και μάλιστα ορισμένοι Ριζοκαρπασίτες, όπως οι Ανδρέας και Χάρης Φαλάς είχαν προθυμοποιηθεί να διδάξουν αφιλοκερδώς. Την προσεχή Δευτέρα, το Υπουργείο Παιδείας θα έχει έτοιμο τον κατάλογο των καθηγητών για το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, ο οποίος δια του Υπουργείου Εξωτερικών θα υποβληθεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για να ενημερωθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Με βάση τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των μαθητών, που θα φοιτήσουν την πρώτη χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν στο Γυμνάσιο 6 με 8 καθηγητές. Το Γυμνάσιο θα λειτουργήσει στο κτήριο ,όπου στεγαζόταν παλιά το Παρθεναγωγείο. Χθες σύμφωνα με πληροφορίες μας μετέβη στο Ριζοκάρπασο ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρέας Παττίχης μαζί με λειτουργούς της Υπηρεσίας του για να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση του κτιρίου και την έκταση των επισκευών ,που πρέπει να γίνουν. Ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης έχει δώσει οδηγίες να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να μπορεί το κτήριο να υποδεχθεί μαθητές και καθηγητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ''εδώ και πάρα πολύ καιρό η Κυβέρνηση ενεργούσε με λεπτό τρόπο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι είναι πλέον γεγονός''.
Ανέφερε επίσης πως η λειτουργία του Γυμνασίου με την ίδια μέθοδο όπως λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο είναι εκείνο το οποίο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Ερωτηθείς αν έχουν γίνει διευθετήσεις για να μένουν στο Ριζοκάρπασο καθηγητές που θα διδάσκουν στο Γυμνάσιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως όλες αυτές οι τεχνικές διευθετήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν
χρειαστεί να ανακοινωθούν.

Την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα. Στο θέμα της λειτουργίας του Γυμνασίου αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι το Γυμνάσιο θα λειτουργήσει για τους μαθητές που κατοικούν εκεί, αλλά δικαίωμα φοίτησης θα έχουν και όσοι εγκατέλειψαν πέρυσι με τις οικογένειές τους την περιοχή.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ''η δική μου άποψη για το θέμα ήταν διαφορετική αλλά ύστερα από τις απαιτήσεις της ε/κ πλευράς, κάναμε μια διαφορετική δομή''. Αναφερόμενος στην ε/κ πλευρά είπε ότι ''ήθελε να διατηρήσει το στάτους κβο, κάτι που δεν ήταν δική μου προτίμηση, αλλά προτίμηση των Ε/Κ φίλων μας, και έτσι συμφωνήσαμε''. Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για να καταστήσει το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου, ''πιο παραγωγικό και πιο συμβατό με τα δεδομένα που υπάρχουν διεθνώς''. ''Δυστυχώς όμως'', πρόσθεσε, ''επειδή υπήρχε πολλή κριτική από την ε/κ πλευρά, έλαβα την εντύπωση από τον κ. Αναστασιάδη, ότι θα ήταν καλύτερα να ενεργούσαμε έτσι''.

Η ιστορία του Γυμνασίου
Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου έχει μακρά και λαμπρή ιστορία. Στις 15 Αυγούστου 1917 η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα γνωρίζοντας την ανυπολόγιστη αξία της παιδείας και πιστεύοντας ότι αυτή αποτελεί ασφαλή βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί το οικοδόμημα της γενικής αναπτύξεως ενός τόπου, έλαβε την ιστορική απόφαση να ιδρύσει στο Ριζοκάρπασον Ανωτέρα Πρακτική Σχολή.
Από το 1928 μέχρι το 1944 η Σχολή γίνεται τριτάξια και μέχρι το 1951 λειτουργούσε στο κτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στο οποίο κατόπιν στεγαζόταν η Αστυνομία, απέναντι από την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Από το 1951 μέχρι το 1954 λειτουργούσε σταδιακά στο ιδιόκτητο κτήριο του Γυμνασίου, το οποίο κτίστηκε με τη βοήθεια της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα και της κοινότητας Ριζοκαρπάσου.
Από το 1930 αρχίζει μια καινούργια περίοδος για τη Σχολή Ριζοκαρπάσου. Ονομάζεται «Ελληνική Πρακτική Σχολή Ριζοκαρπάσου». Διευθυντής της Σχολής διορίστηκε ο αείμνηστος Ζαχαρίας Κουλίας και καθηγητής ο Παντελής Ταουσιάνης.
Από δε το 1953 - 54 η Σχολή γίνεται εξατάξια και από το έτος αυτό μέχρι το 1965 φέρει το όνομα «Ελληνικόν Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου». Κατά περιόδους στο Γυμνάσιο φοίτησαν και Τουρκοκύπριοι μαθητές.
Από το 1954 μέχρι το 1961 λειτούργησε ακόμα μια τάξη, η Προγυμνασιακή.
Το 1954 φοίτησαν 288 μαθητές στο Γυμνάσιο και τα έτη 1959 - 60 και 1960 - 61 οι μαθητές είχαν υπερβεί τους 300.
Το 1973 - 74 είχαν φοιτήσει 235 μαθητές.
Από το 1965 - 66 μέχρι το 1974 το Σχολείο ονομάζεται «Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου».
Γράφει Αριστείδης Χ Βικέτος 731
ΠΟΛΙΤΗΣ:06/08/2004 Σελ.: 3

Φυλακή δίχως έγκλημα
"Έφαα τριάντα χρόνους δακάτω μόνη μου. Φυλακή δίχως έγκλημα. 'Ωσπου έχω ζωή, θέλω την"

Την 82χρονη Ανδρομάχη τη βρήκαμε στο Ριζοκάρπασο αφυδατωμένη και τη μεταφέραμε στο ιατρικό κέντρο όπου της έβαλαν ορό. Την 82χρονη Νιόβη, την συναντήσαμε στο Λεονάρισσο , σε άθλια κατάσταση, στην μπόχα και την απλυσιά. Την πρώτη ίσα που την προλάβαμε, τη δεύτερη δεν την προλάβαμε. Έχει σαλέψει προ καιρού. Εγκλωβισμένοι που έχουν ανάγκη καθημερινής φροντίδας και όχι διακηρύξεων και που μέσα στον πόνο τους, όπως η Ανδρομάχη, φωνάζουν γοερά "ώσπου έχω ζωή θέλω την"...


Δεν ήταν ιδέα δική μας το ταξίδι που κάναμε την Τρίτη στην Καρπασία. Ήταν οι παρακλήσεις και τα δάκρυα της Τουρκοκυπρίας γιατρού Σονάι Οζμπαλικτσί που ζει σήμερα στη Γιαλούσα και η οποία εκπόνησε το πρόγραμμα "Φροντίδα ηλικιωμένων" για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. Γι' αυτό μας μίλησε την Κυριακή που τη συναντήσαμε στον Άγιο Θέρισο. Στη βάση του συγκεκριμένου προγράμματος που υιοθέτησε η "Γιούνοπς", η Σονάι μια φορά τη βδομάδα περνά από τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων ηλικιωμένων στα χωριά της Καρπασίας και τους εξετάζει, τους δίνει φάρμακα και κουράγιο. Τη ρωτήσαμε πότε θα κάνει τον επόμενο γύρο και μας είπε την Τρίτη. Ήταν γύρω στις δέκα το πρωί της Τρίτης όταν φτάσαμε με τη συνάδελφο Κατερίνα Ζορμπά στην Καρπασία. Ο ήλιος ήταν αμείλικτος. Ήπιαμε ένα καφέ και κρύο νερό και ξεκινήσαμε από τη Γιαλούσα για το Λεονάρισσο. Η Σονάι, η οποία κατάγεται από τον Άγιο Θεόδωρο των Κοκκίνων, μιλά και τα δάκρυα της στάζουν στην άσπρη ιατρική της μπλούζα καθώς οδηγά: "Το '64 η καρδιά μου ράγισε στην Τηλλυριά για μας τους Τ/Κ. Το '74 η καρδιά μου μάτωσε και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ. Σήμερα κλαίω και για την Τηλλυριά και για την Καρπασία και για τη δική μας τη γενιά που πεθαίνει μακριά από τη γη της." Στο Λεονάρισσο ο χρόνος πεισματάρης κρατά το χωριό σφικτά δεμένο στο 1974... Το αυτοκίνητό μας σταμάτησε απέναντι από την ερειπωμένη εκκλησία. Στο δρόμο εκείνο είναι το σπίτι...της 82χρονης Νιόβης Χριστοφόρου. Θεέ μου!

Χαμένη στη βρώμα
Η Νιόβη στεκόταν στο δρόμο κι είχε την πόρτα της κλειδωμένη. Της είπε η Σονάι να πάει ν' ανοίξει. Υπάκουα πήγε από την πίσω πλευρά του ερειπωμένου κι ετοιμόρροπου σπιτιού και μας άνοιξε. Μπαίνοντας μέσα και με την πρώτη εισπνοή το στομάχι σε μια κίνηση αυτοάμυνας σφίγγει για να συγκρατήσει τα υγρά του. Η μπόχα είναι τέτοια που χρειάζονται γερά νεύρα για να συγκρατήσουν τον εμετό. Στο χωμάτινο πάτωμα άδειες κούτες και μικρά λιγδιασμένα πιατάκια με φαγητά για τους γάτους που κυκλοφορούν κατά παρέες σε ολόκληρο το σπίτι. Στην κρεβατοκάμαρα στοιβαγμένοι και καλυμμένοι με παχύ στρώμα σκόνης οι μπόγοι με τα ρούχα όπως τους ετοίμασε η Νιόβη το 1976 όταν τους είπαν ότι θα τους μετέφεραν στις ελεύθερες περιοχές. Κάπου στο μεσοδιάστημα η Νιόβη άρχισε να χάνεται στην πίκρα της εγκατάλειψης και της μοναξιάς και το μυαλό της θόλωσε...

Στη γωνιά ένα κρεβάτι με βρώμικα σεντόνια κι ένα μαξιλάρι που κάποτε ήταν άσπρο. "Έχει να λουστεί εδώ κι έξι μήνες", μας λέει η Παναγιώτα Κανακά που μένει στο απέναντι σπίτι με τη γριά μητέρα της Λούλλα Κανακά. "Τότε κατάφερα να τη φοβερίσω λέγοντας της ότι αν δεν λουζόταν θα έρχονταν να την πάρουν και να την στείλουν σε ίδρυμα στις ελεύθερες περιοχές. Μετά δυσκολίας τα κατάφερα και την έλουσα. Από τότε προσπαθώ να την πείσω να ξαναλουστεί, αλλά μάταια." Η Παναγιώτα επιχειρεί να κάμει το ίδιο κι αυτή τη φορά. Της λέει ότι αν δεν δεχθεί να λουστεί θα την πάρουμε εμείς σε ίδρυμα. Θυμώνει και βρίζει. Τη φουρτούνα του μυαλού της μόνο η κατανόηση μπορεί να την καταλαγιάσει. Συγγενείς δεν έχει; Ρωτήσαμε την Παναγιώτα. "Έχει αλλά καλύτερα να μην ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο". Επιμείναμε. "Κάποιοι, δευτέρου βαθμού συγγενείς ήρθαν πριν λίγο καιρό. Έψαξαν το σπίτι και τη γριά κι έφυγαν"...

Όσο για το σπίτι, εκτός από βρώμικο είναι κι ετοιμόρροπο. Δύσκολο να προβλέψεις πότε δεν θα πέσει. Η Σονάι ανακάλυψε τη Νιόβη το 1999 όταν άρχισε να δουλεύει στο πρόγραμμα "Φροντίδα ηλικιωμένων". Την εξετάζει και της δίνει τα φάρμακα της τακτικότατα μόνο που επιμένει ότι η γυναίκα αυτή χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Κι εμείς προσθέτουμε επίσης ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει και για το σπίτι αν δεν θέλουμε ένα πρωί να ξυπνήσουμε με την είδηση ότι σπίτι έγινε τάφος εγκλωβισμένης και ν' αρχίσουμε κατόπιν εορτής να βρίζουμε το κατοχικό καθεστώς. Έχει ευθύνη η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των εγκλωβισμένων ή όχι; Εξάλλου δεν ζητάμε από τον Πρόεδρο ή τους υπουργούς να πιάσουν μυστρί και να πάνε στην Καρπασία...

Σαλεμένοι και ασάλευτοι
Φεύγοντας από τη Νιόβη κατάλαβα ότι θα είμαι για πολύ καιρό δεμένος με τα λερωμένα σεντόνια στο σιδερένιο κρεβάτι και με την μπόχα που πέρασε από τα ρουθούνια να πνίγει την ψυχή μου. Ήθελα να λουστώ. Να ξύσω με μανία από πάνω μου τις εικόνες, τα πρόσωπα, τους μπόγους, τους γάτους κι όλους όσοι φωνάζουν για τα δικαιώματα των ηρωικών εγκλωβισμένων. Ήθελα να βάλω τον εαυτό μου στο εδώλιο και να τον ρωτήσω πού ήταν πριν τρεις μήνες, πριν έξι . Πού ήταν πέρσι. Γιατί άργησα; Γιατί αργήσαμε; Γιατί αφήσαμε τη Νιόβη να σαλέψει κι εμείς μένουμε ασάλευτοι στο τέλμα του λίπους, της ευμάρειας και της ασυδοσίας; Πού είναι οι βουλευτές, πού οι υπουργοί, πού οι Συντονιστικές Επιτροπές και πού οι ασυντόνιστες;

Τα μηνύματα της Ανδρομάχης
Το αυτοκίνητο της Σονάι, τραβάει για το Ριζοκάρπασο. Σιωπή. Σε μια στιγμή με την άκρη του ματιού την κόβω να κλαίει και πάλι. Με αντιλαμβάνεται. "Τώρα κατάλαβες γιατί κλαίω; Για τα πλάσματα που πεθαίνουν ζωντανά. Για τις περιουσίες τους που χάνονται. Για εκείνα που μπορούν να γίνουν με λίγα λεφτά και πολλή αγάπη κι όμως δεν γίνονται. Δεν φτάνουν οι κονσέρβες και οι συντάξεις. Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Όπως στέλνουν δασκάλους ας στείλουν και μερικούς νοσοκόμους, ας στείλουν κι έναν ψυχίατρο να τους δει. Το project "Elderly care" πρέπει να γίνει "Daily care"...
Με τους μονολόγους και τα δάκρυα της Σονάι φτάσαμε έξω από το σπίτι της Ανδρομάχης Ζαρδή στο Ριζοκάρπασο. Ετών 82. Σύζυγος του πάλαι ποτέ γνωστού γιατρού Ζαχαρία Ζαρδή. Η Ανδρομάχη, κατά πολύ νεότερη του, ήταν η νοσοκόμα του κι όταν ο γιατρός πέθανε το 1958 συνέχισε ως νοσοκόμα να φροντίζει τον κόσμο της περιοχής. Τώρα δεν μπορεί να φροντίσει ούτε τον εαυτό της...

Την βρήκαμε όρθια έξω από την τουαλέτα του σπιτιού, να κλαίει. Η γιατρός τη ρώτησε τι συμβαίνει και μέσα από τα αναφιλητά τής είπε για τις συνεχείς ευκοιλιότητες των τελευταίων δύο ημερών. Όση ώρα την εξέταζε η γιατρός η Ανδρομάχη της έβαζε ευχές αλλά και διαμαρτυρόταν γιατί την ξέχασαν όλοι. "Έρκουνται οι Καρπασίτες τζιαι εμένα δεν έρκουνται να με δουν." Καθώς μιλούσε για το δράμα της, έπιανε και η Ανδρομάχη άλλες στράτες. Θυμόταν τις ευτυχισμένες μέρες που έζησε ως κυρία με το γιατρό σύζυγο της. Θυμάται τις τιμές και την αναγνώριση. Τώρα ξεχασμένη όπως είναι, κανείς δεν τη θυμάται λέει. Ύστερα μας ικετεύει "να μηνύσουμε στους δικούς μας να στείλουν γιατρό να τη δει. "Να πείτε του Χριστόφκια μου να έρτει να με δει τζιαι να φέρει τζιαί τον Τυρίμο. Έν καλός γιατρός.

Έπεψεν τον τζιαι είδε με που ήμουν στην εντατική" λέει, μέσα στους λυγμούς της. Η Σονάι αποφάνθηκε ότι θα έπρεπε να την πάμε στο ιατρικό κέντρο του Ριζοκαρπάσου. Είχε αφυδατωθεί και χρειαζόταν αμέσως γ να της βάλουν ορό. Δύσκολα περπατεί η Ανδρομάχη καθώς έχει και πρόβλημα στα πόδια. Τη βάζουμε στο αυτοκίνητο και την πάμε για τους ορούς. Την ανεβάζουμε σιγά-σιγά τα σκαλιά και την ξαπλώνουμε στο κρεβάτι του θαλάμου που μας υπέδειξε η Τ/Κ νοσοκόμα. Στη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης του ορού η Ανδρομάχη συνεχίζει να κλαίει και να διερωτάται τι θα γινόταν αν δεν πηγαίναμε να τη βρούμε στο σπίτι της. "Έφαα τριάντα χρόνους δακάτω μόνη μου. Φυλακή δίχως έγκλημα. 'Ωσπου έχω ζωή, θέλω την. Πείτε του Τυρίμου νάρτει τζιαι του Χριστόφκια μου. Ετίμησε με στην ΠΟΓΟ. Που ούλλον το Καρπάσιν εθκιάλεξεν με εμέναν. Εν είμαι του ΑΚΕΛ αλλά αγαπά με. Να του πείτε ότι εν άρρωστη η Ανδρομάχη. Πολλά άρρωστη. Να το πείτε τζιαι του Ανδρέα του Μανώλη. Εν τζιαι τζείνος δημοσιογράφος. Εγνώρισε με τζιαι αγάπησε με πολλά. Να μεν με ξιχάννετε γιόκκα μου. Να μεν με ξιχάννετε"...

Πού είναι οι οροί μας;
Έτσι φύγαμε κι αφήσαμε την Ανδρομάχη στους ορούς. Θα επέστρεφε σπίτι της με το ασθενοφόρο. Εμείς πως θα επιστρέφαμε στο δικό μας; Η ψυχή αφυδατωμένη ρουφούσε από τον ορό των ματιών της Ανδρομάχης για να σταθεί. Δεν γνωρίζαμε και μάθαμε. Τώρα τι θα γίνει; Θα επιστρέψουμε και θα ξεχάσουμε; Οι εγκλωβισμένοι δεν είναι μόνο δύο. Δεν είναι η Νιόβη και η Ανδρομάχη. Όπως μας είπε ο Σάββας Λιασής από την Αγία Τριάδα, πενήντα περίπου εγκλωβισμένοι είναι σε ηλικίες από 70 μέχρι 90 ετών. Κάποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη καθημερινής φροντίδας. Όπως η Ανδρομάχη. Γιατί την αφήσαμε να αφυδατωθεί. Γιατί την αφήνουμε να κλαίει για μια καταδίκη δίχως έγκλημα. Που είναι οι οροί της δικής μας ανθρωπιάς; Που οι οροί της φροντίδας της πολιτείας; Πού είναι οι βουλευτές, που οι υπουργοί, που οι Συντονιστικές Επιτροπές και που οι ασυντόνιστες; Ποιοι τελικά είναι οι εγκλωβισμένοι; Εκείνοι στην κατοχή ή εμείς στην ασυνειδησία μας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ:12/08/2004 Σελ.: 4

Απόπειρα δολοφονίας εγκλωβισμένου

Οι εγκλωβισμένοι φοβούνται να δώσουν κατάθεση
Από τους «Γκρίζους Λύκους» τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στο Ριζοκάρπασο

Η απαίσια σκιά του θανάτου καλύπτει και πάλι τη μαρτυρική Καρπασία. Ο φόβος και ο τρόμος βασιλεύει μεταξύ των 400 εγκλωβισμένων μας, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των βάρβαρων Τούρκων εποίκων. Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας έγινε, τις τελευταίες μέρες, δέκτης σωρείας καταγγελιών από τους σκλαβωμένους για όργιο τρομοκρατικών ενεργειών και απειλών εναντίον τους.

Το σοβαρότερο επεισόδιο των τελευταίων ημερών έγινε στο Ριζοκάρπασο τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν δύο έποικοι εισήλθαν διά της βίας στο σπίτι του 86χρονου Παντελή Δημητρουδιού και αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν. Τον έσυραν στο πάτωμα, τύλιξαν το κεφάλι του με σεντόνι και προσπάθησαν να τον πνίξουν. Κατόρθωσε, όμως, να καλέσει σε βοήθεια. Οι γοερές κραυγές του συγκλόνισαν τη γειτονιά. Ο Τουρκοκύπριος λοχίας της αστυνομίας του ψευδοκράτους, Ερόλ, που διαμένει σε κοντινό σπίτι, έτρεξε να συλλάβει τους επίδοξους δολοφόνους και να προλάβει το έγκλημα. Οι δύο έποικοι εξαφανίστηκαν αφού άρπαξαν από τον ηλικιωμένο Καρπασίτη 90 λίρες σε δεκάλιρα.

Ο Ερόλ υπέδειξε στον Παντελή να αμπαρώσει καλά τις θύρες της οικίας του και να μην ανοίγει σε κανέναν τη νύκτα. Αργότερα, γύρω στις δύο τα ξημερώματα, οι δύο έποικοι -στελέχη της γνωστής Εταιρείας Δολοφόνων και οπλοφορούντες δημοσίως «Γκρίζοι Λύκοι»- επανήλθαν στον τόπο του εγκλήματος αλλά απέτυχαν να διαρρήξουν το σπίτι.

Οι εγκλωβισμένοι γνωρίζουν τους εγκληματίες αλλά αποφεύγουν να δώσουν κατάθεση στην ψευδοαστυνομία, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Η πικρή πείρα του παρελθόντος ενεργεί ανασταλτικά. Άλλωστε, ουδέποτε φυλακίστηκαν οι δολοφόνοι. Το κατοχικό καθεστώς, απλώς, τους στέλλει στην Τουρκία για τρίμηνη μέχρι εξάμηνη άδεια απουσίας και ανάπαυσης, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ενημέρωσε σχετικά τούς Κάναν Ρατζιαραθινάμ, Ανώτερο Λειτουργό Ανθρωπιστικών Θεμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον Προεδρικό Επίτροπο Πολάκη Σαρρή, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Γεώργιο Σεργίδη, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο και τον Πρέσβη της Ελλάδας Χρήστο Παναγόπουλο.
Σημερινή 16/4/2004

Συνελήφθη Ε/κ καθηγήτρια
Στη φυλακή οδηγήθηκε από την ‘’αστυνομία’’ του ψευδοκράτους ελληνοκύπρια καθηγήτρια, ονόματι Δήμητρα Καλογήρου, με την κατηγορία ότι κατέστρεψε ξένη περιουσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘’Κίμπρις’’ η κα. Καλογήρου που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα καθηγήτριας στο
Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, επισκεπτόμενη το σπίτι της μητέρας της στο Ριζοκάρπασο και ''με πρόφαση ότι θα το καθαρίσει, ξερίζωσε δύο κλήματα και κατεδάφισε τα στηρίγματά τους''. Ύστερα από σχετική καταγγελία από την οικογένεια Akkurt, η οποία έχει εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σπίτι, η κα. Καλογήρου συνελήφθη από την ‘’αστυνομία’’. Η ‘’Κίμπρις’’ γράφει πως ‘’αστυνομικοί’’ οδήγησαν την καθηγήτρια στο "δικαστήριο". Η κ. Καλογήρου αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση περίπου χιλίων λιρών. Η εφημερίδα αναφέρει πως τα μέλη της οικογένειας Akkurt εργάζονται σε άλλες πόλεις και ότι το σπίτι της μητέρας της κ. Καλογήρου το χρησιμοποιούν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αναφέρει, τέλος, ότι ο γιος της οικογένειας ισχυρίστηκε πως το σπίτι τους ανήκει και ότι όταν πρωτοκάθισαν σε αυτό ήταν ερείπιο, χωρίς παράθυρα και πόρτες.
ΠΟΛΙΤΗΣ:13/08/2004 Σελ.: 6

Τρομοκρατία από εποίκους
Πρωτοφανείς βαρβαρότητες κατά των εγκλωβισμένων

Απειλούν και ληστεύουν Ελληνοκυπρίους, ενώ προβαίνουν σε πράξεις ιεροσυλίας στις κατεχόμενες εκκλησίες.
Κλείνει τα μάτια η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενημερώθηκε και προβαίνει στη διερεύνηση των καταγγελιών

Tο κατεχόμενο Pιζοκάρπασο έγινε η φωλιά των «Γκρίζων Λύκων», οι οποίοι προβαίνουν σε απειλές κατά των εγκλωβισμένων.
 

Συνθήκες τρομοκρατίας και φόβου προσπαθούν να δημιουργήσουν για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας οι Τούρκοι έποικοι. Στην προσπάθειά τους αυτή προβαίνουν σε πρωτοφανείς βαρβαρότητες, ενώ δεν διστάζουν να προβούν σε πράξεις που αγγίζουν τα όρια της ιεροσυλίας.

Όπως καταγγέλλει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η γνωστή στα κατεχόμενα ως «Εταιρεία Δολοφόνων και Ληστών», καθώς και ομάδες των «Γκρίζων Λύκων», έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τη δράση τους στη μαρτυρική Χερσόνησο, απειλώντας εγκλωβισμένους και επιδιδόμενοι σε λεηλασίες. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες διέρρηξαν σπίτια και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν σε αυτά.

Οι ληστείες καταγγέλθηκαν από τα θύματα στη λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους, η οποία, ενώ γνωρίζει τους ληστές, δεν τολμά να τους συλλάβει.

Aφόδευση στην εκκλησία

Σύμφωνα επίσης με καταγγελίες που έγιναν προς τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, την ώρα που άρχιζε ο Εσπερινός στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, την 1η Σεπτεμβρίου, δύο γνωστοί ενήλικες έποικοι αφόδευσαν επιδεικτικά μέσα στην εκκλησία της Παναγίας του Κοιμητηρίου Ριζοκαρπάσου.

Οι ιερόσυλοι έποικοι έγιναν αντιληπτοί από Καρπασίτισσες, οι οποίες πήγαν για ν’ ανάψουν τα καντήλια στους τάφους των συγγενών τους.

Άλλος έποικος αφόδευσε μέσα στο καντήλι της Παναγίας της Αφέντρικας, η οποία βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριζοκαρπάσου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της «Σ», η ψευδοαστυνομία φέρεται τις τελευταίες ημέρες να χρησιμοποιεί τηλεβόες και μεγάφωνα, μέσω των οποίων προτρέπει τους εγκλωβισμένους να προσέχουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τις περιουσίες τους.

Μιλώντας χθες στη «Σ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς χαρακτήρισε ως ανεξέλεγκτη την κατάσταση και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή έχει ενημερώσει σχετικά την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων προβαίνουν σε διερεύνηση των καταγγελιών και έχουν ζητήσει από τον κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου έκθεση, η οποία θ’ αποσταλεί σε διεθνή Σώματα και Oργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημερινή 9/9/2004

ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΜΑΖΕΨΕ ΧΘΕΣ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ - ΕΝΤΕΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου κύριος Τάσος Αρχοντίδης με το γνωστό σε όλους εμάς τους παλιούς Ριζοκαρπασίτες κουδούνι.Το κουδούνι της πρώτης Ανάστασης!
 

Υπάρχει αγωνία ανάμεσα στους καθηγητές, τους γονείς, τους μαθητές... Μεγαλύτερη είναι η θέληση να πετύχουν το στόχο

Ό,τι πιο αγνό και μυρωδάτο μπορούσε να μαζέψει κάποιος χθες από τον κήπο που άνθισε ξανά στο Ριζοκάρπασο με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου ήταν τα ανθάκια των ψυχών των παιδιών του Δημοτικού έτσι όπως με λεξούλες τα έσπειραν στα τετράδια τους. Και τα μαζέψαμε, όπως μαζέψαμε και τις πρώτες ακριβές στιγμές της πρώτης μέρας στο Γυμνάσιο...όπως την ελπίδα της πρώτης Ανάστασης!

«Σήμερα είναι η πιο σημαντική μέρα για το Ριζοκάρπασο. Άνοιξε το Γυμνάσιο! Το 1974 έγινε μια μεγάλη εισβολή εναντίον της Κύπρου από τους Τούρκους. Και μας πήραν το Γυμνάσιο... Ήρθε το 2004 και οι Τούρκοι αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά. Σήμερα, άνοιξε το Γυμνάσιο. Είναι η μεγάλη μέρα του Ριζοκαρπάσου. Το Γυμνάσιο είναι σημαντικό για εμάς τους Έλληνες. Αυτό μας έκανε πολύ χαρούμενους. Όλοι οι χωριανοί μας ενθουσιάστηκαν. Εύχομαι να λειτουργεί για πάντα. Εύχομαι τώρα που άνοιξε το Γυμνάσιο να λειτουργήσει και το Λύκειο»… Οι λίγες αράδες παρμένες από τα τετράδια της έκθεσης των παιδιών του δημοτικού σχολείου του Ριζοκαρπάσου, εμπεριέχουν όλα όσα σημαίνει το να ανοίγει ένα σχολείο. Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, το άνοιγμα ενός σχολείου και μάλιστα στην καρδιά ενός κατοχικού καθεστώτος που βίαια έκλεισε τις πόρτες του πριν 30 χρόνια, δεν μπορεί παρά να φέρνει μαζί του την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα κοινό αύριο.

Η ειρήνη της Κυριακούλας
Μέσα από το περιορισμένο λεξιλόγιο τους και την αγνότητα της παιδικής ψυχούλας τους, οι εννέα μαθητές του δημοτικού, που χθες έκαναν μάθημα με την έγνοια του τι διεργασίες γίνονται στο διπλανό κτήριο- το παλιό δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου που έγινε σχεδόν ολοκαίνουργιο μέασα σε λίγες μέρες για να φιλοξενήσει το γυμνάσιο- εκφράζουν τα συναισθήματα ενός ολόκληρου χωριού, ενός ολόκληρου λαού: Την ελπίδα, τη χαρά, τη συγκίνηση, το φόβο, το κουράγιο και τη δύναμη που παίρνει κανείς για να συνεχίσει να ζει σε ένα κατοχικό καθεστώς … Η μικρή μου φίλη η Κυριακούλα ζωγραφίζει στο τετράδιό της το κτήριο του γυμνασίου και μέσα σ’ αυτό ένα περιστέρι. «Όταν ανοίξει το σχολείο θα ζούμε ειρηνικά», μου λέει με τη βεβαιότητα ότι η καλή νεράιδα είναι εδώ για να πραγματοποιήσει τον πόθο της.

Το θρυμματισμένο πρόσωπο
Ο καθηγητής Λεύκος Ζαφειρίου, εκ των δεκαεπτά καθηγητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, μίλησε χθες για την αίσθηση του θρυμματισμένου προσώπου που είδε στο βλέμμα των παιδιών του δημοτικού πριν ένα περίπου χρόνο στην τελική γιορτή τους, εκείνο το βλέμμα που τον έκανε να θέλει να υπηρετήσει στην Καρπασία. Χθες ήταν πάλιν γιορτή στο Ριζοκάρπασο. «Θρύψαλα παλιά πιθάρια», ήταν εκεί, με τη διαφορά ότι υπήρχε διάχυτη η ελπίδα ότι τα κομματιασμένα πρόσωπα μπορούν να κολλήσουν ξανά. Τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να ελπίζουν ότι τα αδέλφια τους δεν θα φύγουν για τις ελεύθερες περιοχές, ότι οι οικογένειες δεν θα διαλύονται πια και ότι κι αυτά θα μπορούν να παραμείνουν στην αγαπημένη γη της Καρπασίας…

Και δειλινά μαθήματα
Φτάνοντας στο Ριζοκάρπασο, βρήκαμε τα παιδιά και τους γονείς να κάνουν την εγγραφή τους στο Γυμνάσιο. Εννέα από τα δέκα παιδιά ήταν εκεί. Με την αγωνία αν θα γίνουν δεκαπέντε, ίσως και περισσότερα... Τελικά έγιναν έντεκα. Οι καθηγητές είναι περισσότεροι. Δεκαεπτά. Άλλα παιδιά θα φοιτήσουν στην πρώτη, άλλα στη δευτέρα και άλλα στην τρίτη τάξη. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα παιδιά της δευτέρας και τρίτης τάξης επέστρεψαν στο Ριζοκάρπασο. Αυτό τους χαροποιεί. Είχαν αναγκαστεί να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μορφωθούν. Η Ελένη θα φοιτήσει στη δευτέρα Γυμνασίου. Την πρώτη τάξη την έκανε στη Λευκωσία. «Νοσταλγούσα, ήθελα να έρθω. Το μόνο που φοβόμαστε είναι να μην μας κόψουν μαθήματα. Και τα ιδιαίτερα... Θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ιδιαίτερα! Ίσως οι καθηγητές μας, να μας κρατούν και τα δειλινά». Η Ελένη είναι δίκαιη ως προς τα υπέρ και τα κατά του να ζει στο Ριζοκάρπασο ή τη Λευκωσία. «Έχει και τα καλά, έχει και τα κακά. Στη Λευκωσία κάθε μέρα στο σχολείο είχε καυγάδες. Εδώ είναι ήρεμα τα πράγματα. Αλλά κι εδώ υπάρχουν δυσκολίες, που μας κρατούν οι Τούρκοι, που δεν μπορούμε να πάμε κάπου»... Δεν μπαίνει όμως σε κανένα δίλημμα. Εδώ θα ζήσει. Στον τόπο που γεννήθηκε.

Το ρίσκο
Οι γονείς είτε αναγκάστηκαν με βαριά καρδιά να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, μετά από τα τόσα χρόνια που κράτησαν στους ώμους τους την ελληνικότητά του, για να είναι δίπλα στα παιδιά τους, είτε ζούσαν με την αγωνία κάθε στιγμή, πού να βρίσκονται και τι να κάνουν μόνα τους στην προσφυγιά. Χθες οι γονείς είχαν επίσης αγωνία. Θα τα κατάφερνε το Γυμνάσιο να επαναλειτουργήσει; Θα αναγκάζονταν ξανά να εγκαταλείψουν τον τόπο τους; Τα παιδιά τους θα είχαν την ελευθερία από τις κατοχικές δυνάμεις να διδαχτούν όλα όσα διδάσκονται τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές, ή θα πέσει λογοκρισία και θα γίνουν κουτσουρέματα; Η εμπειρία των επόμενων ημερών θα δείξει. Έτσι μόνο θα απαντηθούν τα αγωνιώδη ερωτήματά τους. Πάντως η θέληση υπάρχει.

Γι’ αυτό επέστρεψαν.
Η Ευαγγελία, μητέρα της Έλλης, δηλώνει πολύ ειλικρινά πως δεν πρόκειται να μείνει στο Ριζοκάρπασο εάν διαπιστώσει πως η κόρη της δεν έχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης. «Αισθανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να λειτουργήσει το σχολείο, αλλά θέλουμε τα παιδιά να μάθουν όλα όσα πρέπει να μάθουν». Και η Μαρία, μητέρα τριών παιδιών, αισθάνεται πως όλα είναι ένα ρίσκο. «Νιώθουμε πολύ ανακατεμένοι. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Είναι ένα ρίσκο. Θέλουμε να μείνουμε, φτάνει να έχουμε τις ευκολίες μας». Πάντως, όπως υπόσχεται ο Χρίστος Βαλέρκος, καθηγητής της φυσικής αγωγής, ο ίδιος θα είναι εκεί ένα απόγευμα την βδομάδα για να οργανώνει αθλοπαιδιές και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό.

Το πρώτο κουδούνι
Οι εγγραφές τελείωσαν. Οι πρώτοι καθηγητές των οποίων τα μαθήματα περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της πρώτης σχολικής μέρας, βρίσκονται εδώ, συνεπείς στο ραντεβού τους. Το πρώτο κουδούνι κτύπησε στις 10.30. Ένα χειροκίνητο κουδούνι, δανεισμένο από το δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις. Η σχολική χρονιά ξεκινά με προσευχή και ευχές για μια καλή χρονιά. Όλοι αγωνιούν. Όλοι θέλουν να πετύχει. Το πρώτο μάθημα είναι η μουσική. Η καθηγήτρια των παιδιών, η Λουκία Λυσάνδρου, τους διδάσκει το πεντάγραμμο. Αύριο θα φέρει κι αυλούς. «Θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε» τους λέει και τα μουτράκια χαμογελούν. Στον πίνακα είναι γραμμένα τα ονόματα των μαθητών. Στον άλλο πίνακα, στην διπλανή αίθουσα, όπου σε λίγες μέρες θα καταφθάσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είναι γραμμένα τα ονόματα των καθηγητών. Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή. Δίνει το στίγμα της πρώτης επιτυχίας. Γύρω στις έντεκα καταφθάνουν τα βιβλία, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ο Κάναν Ρατζαραθινάμ. «Είναι μια χαρούμενη ημέρα», δηλώνει, «μια ημέρα που ανήκει σε όλους τους Κύπριους».

Καθηγητές... βιβλία
Τα βιβλία αρχίζουν να μοιράζονται. Κάποια λείπουν. «Όλο και κάτι λείπει, θα δούμε», απαντά στο ερώτημά μας ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, Τάσος Αρχοντίδης. Λίγο προηγουμένως μας είχε δηλώσει, απαντώντας στις έγνοιες των γονιών: «Νομίζω ότι μπορούν να διδάσκονται τα πάντα. Άλλωστε κάθε καθηγητής είναι και βιβλίο. Κατέχει πολλά. Οι γονείς να μην έχουν καμία έγνοια. Όταν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι, η επιτυχία είναι δεδομένη». Εκφράζει όλους τους καθηγητές, εθελοντές σε αυτό το λειτούργημα που πάνε να ασκήσουν στο Ριζοκάρπασο. Η διευθύντρια του σχολείου, Ξένια Αρχοντίδου, ως μητέρα κι αυτή, καθησυχάζει τους γονείς να μην έχουν καμία έγνοια και να τους εμπιστευτούν. «Περιμένουν να είμαστε επαρκείς για τα παιδιά τους και πιστεύω ότι θα είμαστε»… Η φιλόλογος, Χαραλαμπία Κέντη, νιώθει όπως δηλώνει τρομερή ενέργεια για να δουλέψει. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε και να ανησυχούμε. Η μόρφωση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Δεν πρέπει να προκαλεί φόβο». Είναι σίγουρη πως και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να εμβαθύνουν στις δημοκρατικές αρχές. Το κλίμα άρχισε να ωριμάζει. Όσα προβλήματα κι αν προκύψουν, το πρώτο βήμα έγινε. Όλοι θέλουν να δουλέψουν σκληρά για να το κάνουν να πετύχει...

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ:14/09/2004 Σελ.: 22

Χτύπησε το κουδούνι στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ύστερα από 29 χρόνια
Λευκωσία: Το πρώτο κουδούνι στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου χτύπησε χθες Δευτέρα στις 10:00 το πρωί και τα παιδιά μετέβησαν στις τάξεις τους, όπου και έγινε η πρωινή προσευχή. Φανερά συγκινημένοι, οι καθηγητές έφθασαν στο σχολείο και αφού φίλησαν τα παιδιά τους έκαναν δώρα σχολικές τσάντες. Οι καθηγητές που βρίσκονται στο σχολείο είναι οι εξής: Ξένια Ταουσιάνη - Αρχοντίδη, Διευθύντρια, Τάσος Αρχοντίδης Μαθηματικός από το Ριζοκάρπασο, Πίτσα Κέντη Φιλόλογος από τον Αγιο Θεόδωρο Καρπασίας, Χρίστος Βαλέρκος καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Ριζοκάρπασο, Λουκία Λυσάνδρου καθηγήτρια Μουσικής από το Κώμα του Γυαλού Λεύκιος Ζαφειρίου, Φιλόλογος και Αννα Ξυνιστέρη καθηγήτρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο προεδρικός Επίτροπος, Πολάκης Σαρρής, χαιρέτισε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μπράιαν Κέλι, εξέφρασε την ικανοποίηση της Δύναμης για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο θέμα αυτό, προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν η συνεργασία είναι προς όφελος παιδιών και μαθητών. Ο κ. Κέλι επιβεβαίωσε, ότι οι κατοχικές αρχές απέρριψαν τρεις από τους προτεινόμενους από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθηγητές, οι οποίοι θα διδάξουν τους μαθητές στο σχολείο.

Οι κατοχικές αρχές έχουν εγκρίνει 15 καθηγητές για να διδάξουν στο Γυμνάσιο και 56 βιβλία από τα 72 που είχαν υποβληθεί. Το κατοχικό καθεστώς απέρριψε από τον κατάλογο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία τους καθηγητές Ιωάννη Παπαστυλιανού, Ανδρέα Παπαστυλιανού και Αλεξία Κκουτά - Κουκότσικα.

Τα βιβλία μετέφερε στο Γυμνάσιο τη Δευτέρα το πρωί ο ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Kannan Rajarathinam, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε κάποιες δηλώσεις κατά την εκεί επίσκεψή του.
Οι κατοχικές αρχές έχουν εγκρίνει 15 καθηγητές για να διδάξουν και 56 βιβλία από τα 72 που είχαν υποβληθεί.
Από τους 15 καθηγητές μόνο οι έξι είναι από το Ριζοκάρπασο.
Φιλελεύθερος 14/9/2004
 

Παράνομη σύλληψη από τους καταχτητές του Ριζοκαρπάσου.
ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ «Αρχές» συνέλαβαν χθες (1/10/2004) τρεις Ελληνοκύπριους συγχωριανούς μας με την κατηγορία ότι ψάρευαν παράνομα στην περιοχή του Αγίου Φίλωνα. Πρόκειται για τους Ανδρέα Κούρου, 53 χρονών, Νίκο Νικολάου, 57 χρονών και Νίκο Γιαννίκο. Μα αν αυτοί ψάρευαν στο χωριό τους παράνομα, αυτοί οι ίδιοι οι καταχτητές βρίσκονται στο χωριό μας εκατό φορές παράνομα.

Το κατοχικό καθεστώς εξαφάνισε το 1821 και το χάρτη της Κύπρου από βιβλία μαθητών
Έκοψαν το Θεό και τον Άινσταϊν
Το κατοχικό καθεστώς απέρριψε τον κατάλογο των θεολόγων αλλά και των καθηγητών Φυσικής, οι οποίοι προτάθηκαν για να διδάξουν στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ενώ παράλληλα εξαφάνισαν την ιστορία που αφορά την επανάσταση του 1821. Τη «δημοκρατική» λογοκρισία του καθεστώτος δεν απέφυγαν ούτε τα βιβλία των Αγγλικών αλλά ούτε και της Γεωγραφίας.
Ο προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Βουλής, ότι σχεδόν από όλα τα βιβλία του γυμνασίου έχουν αποκοπεί πάρα πολλές σελίδες. Υπάρχει βιβλίο διακοσίων σελίδων από το οποίο απεκόπησαν πενήντα σελίδες, είπε ο κ. Σαρρής. Δεν αφορά μόνο βιβλία της Ιστορίας ή βιβλία που περιλαμβάνουν θέματα που εκ πρώτης όψεως μπορεί ένας να πει ότι, τέλος πάντων, επηρεάζεται η Τουρκία ή την αφορά, είπε ο προεδρικός Επίτροπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι απεκόπησαν θέματα και από βιβλία Αγγλικών, βιβλία Γεωγραφίας και άλλα.
Από το βιβλίο της Ιστορίας αφαίρεσαν όλη την επανάσταση του 1821. Στο βιβλίο της Γεωγραφίας όταν υπήρχε χάρτης στον οποίο ήταν καταγραμμένα τα χωριά με τα ονόματα που υπήρχαν πριν το 1974, απέκοψαν τις σελίδες, είπε ο κ. Σαρρής.
«Αν με τη λογική τους, αυτές οι σελίδες έπρεπε να αποκοπούν, υπάρχουν και περιπτώσεις που απέκοψαν σελίδες στις οποίες δεν υπήρχε κάτι το οποίο να ισχυριστούν ότι τους επηρεάζει. Δεν υπάρχει λογική σε κάποιες επεμβάσεις τους», είπε.
Ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη διερωτήθηκαν γιατί να αποκοπούν κάποιες σελίδες, ανέφερε ο κ. Σαρρής, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο αυτό που έγινε.
Διαμαρτυρηθήκαμε στα Ηνωμένα Έθνη τα οποία συμφωνούν μαζί μας, διότι αν πρόκειται να εφαρμοστεί η συμφωνία της 3ης Βιέννης, αυτή προνοεί για δικαίωμα εκπαίδευσης με τον τρόπο που αποφασίζει η κοινότητα» είπε.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα είναι λειψή η μόρφωση των παιδιών, λόγω της αφαίρεσης δεκάδων σελίδων από βιβλία, διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο προσθέτοντας ότι η μόρφωση που θα παρασχεθεί θα είναι υψηλού επιπέδου. Πολύ λίγα γυμνάσια στις ελεύθερες περιοχές έχουν το επίπεδο των καθηγητών που διδάσκουν στο Ριζοκάρπασο, ανέφερε ο Επίτροπος.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο παλαιότερων εκθέσεων σύμφωνα με τις οποίες παιδιά που αποφοίτησαν στο παρελθόν ήταν αναλφάβητα, ο κ. Σαρρής παρατήρησε ότι αυτό αφορά μαθητές οι οποίοι αποφοίτησαν από το δημοτικό χωρίς στη συνέχεια να εγγραφούν στο γυμνάσιο.
Τώρα, με την επαναλειτουργία του γυμνασίου όλα τα παιδιά θα μορφώνονται, αν όχι σε ψηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο που διδάσκονται και τα μαθήματα στις ελεύθερες περιοχές, συμπλήρωσε.
Φιλελεύθερος 21/10/2004 Βάσος Βασιλείου

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Πρόσκληση στα παιδιά Ριζοκαρπάσου
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου πραγματοποίησε χθες ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τη διευθύντρια και τους καθηγητές του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, ο κ. Παχατουρίδης, ο οποίος σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, απηύθυνε πρόσκληση στους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου να τους φιλοξενήσει τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων στην πόλη του, το Περιστέρι.
Ο κ. Παχατουρίδης, ως ανάμνηση της επίσκεψής του στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, δώρισε στους καθηγητές αναμνηστικά δώρα του Δήμου Περιστερίου και στους μαθητές αθλητικά μπλουζάκια με το έμβλημα του Δήμου, ο οποίος ήταν Ολυμπιακός Δήμος στην Ολυμπιάδα του 2004.
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Περιστερίου συναντήθηκε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα προκειμένου να προωθήσει την πρωτοβουλία του Δήμου Περιστερίου για τη δημιουργία ''Δικτύου Πόλεων της Μεσογείου'' με κοινές συνιστώσες την ειρήνη, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε πόλης.
ΠΟΛΙΤΗΣ:09/11/2004 Σελ.: 5

Ο μικρός Σουκρής και τα «σωστά γεγονότα»
Ο ΣΟΥΚΡΗΣ, ένα Tουρκόπουλο, συνδέεται με το Δημητρό, ένα Eλληνόπουλο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες φτώχειας και κινδύνων. Η ιστορία ξετυλίγεται μετά τη μικρασιατική καταστροφή όταν γίνονταν οι ανταλλαγές πληθυσμών. Δημητρός, ήταν ο Μενέλαος Λουντέμης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Θράκη και το διήγημά του «Ο μικρός Σουκρής» είναι ένας ύμνος για τις σχέσεις των ανθρώπων, που δεν πρέπει να τους χωρίζουν ούτε φυλετικές, ούτε εθνικές ταυτότητες. Το διήγημα κάτω από το κεφάλαιο «H αγάπη για τους συνανθρώπους μας», διδάσκεται στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Μάλιστα, μια από τις πτυχές που καλούνται οι μαθητές να προβληματιστούν ορίζεται με την ερώτηση: Ο Σουκρής είναι Τούρκος, ο Δημητρός κι ο συγγραφέας είναι Έλληνες. Τους εμπόδισε αυτό καθόλου να τον αγαπήσουν; Αν όχι, γιατί;

Τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου δεν θα διαβάσουν ποτέ το μικρό Σουκρή και δεν θα συζητήσουν με τους δασκάλους τους πώς να ξεπερνούν τα εμπόδια, που πιθανόν να νομίζουν ότι υπάρχουν στην «αγάπη για τους συνανθρώπους μας». Οι σελίδες αυτού του διηγήματος ήταν ανάμεσα σ’ αυτές που σχίστηκαν από το κατοχικό καθεστώς, όταν έφτασε στα χέρια τους το βιβλίο για να παραδοθεί στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ένα άλλο διήγημα που έπεσε θύμα της λογοκρισίας του καθεστώτος Ταλάτ είναι της Διδώς Σωτηρίου με τίτλο «Το σπίτι μου». Αυτό, στο γενικό κεφάλαιο «Οικογενειακές σχέσεις», δεν ασχολείται ούτε με τουρκάκια, ούτε με φιλίες ή έχθρες. Περιγράφει τις συνθήκες μιας οικογένειας με τον τσιγκούνη και αυστηρό πατέρα. Η Διδώ Σωτηρίου ήταν βραβευμένη με το βραβείο Ιπεκτσί, για την ελληνοτουρκική φιλία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε κανένα μορφωμένο Τούρκο να ξεσχίσει τις σελίδες της από το βιβλίο.

Στην αγωνία όλων για να λειτουργήσει πάση θυσία το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, υπήρξε μια (κατά τα άλλα παράλογη) σιωπηρή ανοχή γι’ αυτήν την προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος και του δήθεν διαλλακτικού Ταλάτ. Που λογόκρινε ακόμα και κείμενα τα οποία δεν εκφράζουν καμιά εχθρική τάση (αν δεχθούμε ότι μπορεί να εκφραστεί κάτι τέτοιο μέσα από την κλασική λογοτεχνία).

Φυσικά, δεν θα υπήρχε λόγος να συζητά κανείς αυτό τον παραλογισμό, αν ήταν ενταγμένος στον ούτως ή άλλως παραλογισμό της κατοχής. Αλίμονο, δηλαδή, αν περιμέναμε διαφορετική συμπεριφορά; Φαίνεται, όμως, πως κάποιοι ζουν σε άλλο πλανήτη. Χτες, διαβάσαμε σε εφημερίδες ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο φιλελεύθεροι και προοδευτικοί, που αλλάζουν τα βιβλία Iστορίας για να διδάξουν στους μαθητές «τη σωστή ιστορία και να ξεφύγουν από τις προκαταλήψεις». Η εφημερίδα «Αλήθεια», μάλιστα, σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ, έχει τον τίτλο: «Ζητούν από τους Τουρκοκύπριους να σκέφτονται ελληνικά». Και ξεκινούν το ρεπορτάζ με τη διαπίστωση ότι έγιναν αλλαγές στα βιβλία της κυπριακής Iστορίας «με σκοπό να μάθουν τα σωστά γεγονότα οι μαθητές». Το επόμενο βήμα θα είναι να μας πουν ότι είναι τόσο «σωστά τα γεγονότα» στα τουρκικά βιβλία, που δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε διπλές δουλειές. Να διαβάζουν και οι δικοί μας μαθητές τα τουρκοκυπριακά βιβλία. Για να μάθουν σωστά τα γεγονότα. Και, καλά έκαναν που αφαίρεσαν σελίδες από τα ελληνοκυπριακά βιβλία. Κάτι θα ξέρουν οι καλοί μας Τουρκοκύπριοι.

Σημερινή 13/11/2004

Ριζοκαρπασίτικο στεφάνι

Mε δάφνινο στεφάνι υποδέχθηκαν τη χρυσή παραολυμπιονίκη Kαρολίνα Πελενδρίτου οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Pιζοκαρπάσου, κατά την προχθεσινή επίσκεψή της στο σχολείο.
Σε δηλώσεις της, η χρυσή παραολυμπιονίκης είπε πως σε χαιρετισμό της στη σεμνή τελετή υποδοχής που διοργάνωσαν τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου Pιζοκαρπάσου, ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά είναι ήρωες διότι «έμειναν (στο κατεχόμενο χωριό) για να κρατήσουν τον Eλληνισμό σε μιαν περίοδο δύσκολη για την πατρίδα μας».
Eίπε επίσης πως η επίσκεψή της στο Pιζοκάρπασο ήταν μία μοναδική εμπειρία και, απευθυνόμενη προς τα παιδιά, σημείωσε: «Για μας είστε ήρωες διότι καταφέρνετε να κρατάτε τον Eλληνισμό, έστω αν είστε λίγοι. Kάνετε μια δική σας επανάσταση». «Σας αξίζουν πολλά μπράβο, πολλά συγχαρητήρια. Πρέπει να έχουμε πίστη στη ζωή, δύναμη και υπομονή για να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε στα παιδιά των κατεχόμενων σχολείων του Pιζοκαρπάσου.

Κυριακάτικος Φιλελεύθερος
19/12/2004

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ: Νιώθουμε σαν τους φυλακισμένους
Εγκλωβισμένοι: Ξέρουμε ότι μας ειρωνεύονται
Πουλάνε αρκετά τρόφιμα που τους στέλνουν
Έβρεχε προχθές στο δρόμο για το Ριζοκάρπασον. Τα μαύρα σύννεφα των καιρών πύκνωναν και η βροχή ξέπλυνε τη σκόνη από τον κάμπο της Μεσαορίας και πήρε η βλάστηση ένα βαθύ πράσινο χρώμα που το ζήλεψε κι αυτό το ουράνιο τόξο που έσπευσε να ξεθωριάσει και να χαθεί μόλις αντίκρισε τη γη.
Τα χιλιόμετρα κυλούν μονότονα όπως η ζωή των εγκλωβισμένων. Λίγο αργότερα, όταν πλέον θα φτάσω εκεί, θα συνειδητοποιήσω πως συνήθως μένουμε στην επιφάνεια όταν γράφουμε για τους εγκλωβισμένους. Πάμε, γενικά όλοι οι δημοσιογράφοι, στο «άρπα κόλλα» να δώσουμε μια εικόνα, να κάνουμε τη δουλειά μας και να φύγουμε. Και ίσως είχε δίκιο η ηλικιωμένη που περιμένει εδώ και 30 χρόνια καλύτερες μέρες. Τι σύμπτωση, το όνομα της είναι Πηνελόπη και δεν περιμένει είκοσι αλλά τριάντα χρόνια μαζί με τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους. Η κ. Πηνελόπη λοιπόν, όταν οι υπόλοιπες εγκλωβισμένες άρχισαν να απαντούν στις ερωτήσεις μου, παρενέβη συστήνοντας: «Μεν λαλείτε τίποτε».
Και οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και μένουν μόνο οι υποσχέσεις. Μόνο τα χρόνια δεν γυρίζουν πίσω και όποιος επισκέπτεται το Ριζοκάρπασο το βλέπει, το αισθάνεται. Διαπιστώνει ότι οι ρυτίδες βαθαίνουν και αυτοί που τις κουβαλούν μειώνονται αριθμητικά. Και η παρότρυνση της κ. Πηνελόπης δεν είναι τυχαία, διότι δεν είδε τίποτε να αλλάζει. Ποιος ξέρει, ίσως ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης να την οδηγεί στη σκέψη πως ίσως γράψουμε και αυτά που πρέπει και αυτά που δεν πρέπει.
Αρχικά υποθέσαμε ότι οι δεκάδες των εγκλωβισμένων συγκεντρώθηκαν στο καφενείο του χωριού λόγω της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ. Όταν όμως έφυγε η αντιπροσωπεία, οι εγκλωβισμένοι δεν έλεγαν να φύγουν και ρωτήσαμε αν είναι σύνηθες φαινόμενο να συχνάζουν και οι γυναίκες στο καφενείο. Σήμερα είναι η μέρα που παίρνουμε τα επιδόματα και τις συντάξεις, εξήγησε μία από τις εγκλωβισμένες.
Κουβεντιάζουμε μαζί τους για τα μικρά, τα καθημερινά. Για τη στέγη που στάζει, την πόρτα που μπάζει, το παράθυρο που τρίζει. Φυσικά για θέρμανση, ούτε λόγος να γίνεται. Ούτε καν στο δημοτικό σχολείο.
Μερικοί μιλούν για κάποια προβλήματα αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να γραφεί το όνομά τους. Μα αν τα γράψω ανώνυμα, κάποιοι θα πουν ότι τα έβγαλα από την κοιλιά μου, λέω αστειευόμενος σε μερικούς εγκλωβισμένους.
«Ρώτα με και θα σου απαντήσω, είμαι ο Αντρέας Τανής», ακούγεται μία φωνή.
Πες μου για τα σπίτια που διαμαρτύρονται ορισμένοι ότι εδώ και τριάντα χρόνια δόθηκαν από το κράτος μόνο δύο χιλιάδες λίρες για επιδιόρθωσή τους και ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά.
«Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι επιδιόρθωσαν τα σπίτια τους και μάλιστα κάποιοι μπορεί να ξόδεψαν και πέραν των δέκα χιλιάδων λιρών. Όταν επέτρεψαν τη διακίνηση, κάποιοι εγκλωβισμένοι επιδιόρθωσαν τα σπίτια τους, έκτισαν τουαλέτες, σοβάτισαν τα δωμάτια και έκαναν και άλλες αλλαγές, επειδή έρχονταν πιο συχνά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αφού όμως θέλεις την αλήθεια, μάθε ότι είναι και κάποιοι που δεν επιδιόρθωσαν τα σπίτια τους. Πήραν τα χρήματα και δεν έκαναν τίποτε. Τούτη είναι όλη η αλήθεια».
Άρα έχουν δίκιο, κάποιοι που φωνάζουν...
«Έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν και έκαναν επιδιορθώσεις. Υπάρχουν και κάποιοι που φωνάζουν ότι δεν είναι αρκετή η βοήθεια, χωρίς να έχουν κάνει τίποτε».
Ρωτάμε τον κ. Τανή, πώς βλέπει την κοινωνία και τους πολιτικούς στις ελεύθερες περιοχές.
«Κάποιοι μας ειρωνεύονται. Κάποιοι παίζουν μαζί μας. Κάποιοι δημοσίως λένε ότι είμαστε ήρωες επειδή μείναμε και κρατήσαμε την Καρπασία, αλλά μεταξύ τους λένε ότι μείναμε εδώ επειδή βαριόμαστε να δουλέψουμε. Λένε ότι μείναμε εδώ για να παίρνουμε τα επιδόματα. Το ξέρουμε ότι τα λένε πίσω από την πλάτη μας. Και τα επιδόματά τους και αυτά είναι μειωμένα».
Δηλαδή;
«Επειδή ύστερα από την εισβολή η κατάσταση δεν ήταν εύκολη, ούτε και μπορούσες να δουλέψεις τόσο εύκολα, δεν συμπληρώσαμε όλες τις εισφορές μας στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τώρα η σύνταξη αρκετών είναι μειωμένη. Τους είπαμε να συμπληρώσουμε τις εισφορές μας αλλά δεν δέχονται».
Παρατηρώ ότι εκτός από τη σύνταξη και τα επιδόματα, η κυβέρνηση παραχωρεί και τρόφιμα στους εγκλωβισμένους.
«Η κυβέρνηση φέρνει αρκετά είδη. Κάποτε νιώθουμε σαν τους φυλακισμένους. Τα ίδια πράγματα, στις ίδιες ποσότητες, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα», λέει ο κ. Τανής, ο οποίος προσθέτει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση.
Δεν χρησιμοποιείτε όλα τα προϊόντα, ρωτάμε τον κ. Τανή, ο οποίος απαντά:
«Πόσο ρύζι να φας, πόση ζάχαρη, πόσα μακαρόνια, πόσες κονσέρβες;».
Καλά και τι τα κάνετε;
«Κάποιοι τα πουλάνε στους Τούρκους εποίκους».
Τους συμφέρει να τα πουλάνε;
«Τα πουλάνε στο ένα τρίτο της τιμής τους ή και πιο κάτω αλλά αν δεν τα πουλήσουν θα τα πετάξουν και αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι».
Γιατί δεν κάνετε έναν κατάλογο με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε ή καταναλώνετε περισσότερο, ώστε αφενός να μην πετά ούτε η κυβέρνηση χρήματα και αφετέρου να σας στέλνει χρήσιμα πράγματα;
«Ποιου να το πεις και ποιος να σε ακούσει»;
Ίσως θα ήταν καλύτερα αν η κυβέρνηση σάς έδινε ένα ποσό χρημάτων για να αγοράζετε ό,τι θέλετε και μάλιστα ίσως να ξόδευε και λιγότερα, παρατηρούμε.
«Βεβαίως αν μας έδιναν ένα κονδύλι θα ήταν καλύτερα.

Έκλεψαν £6.500 εγκλωβισμένου
Ο Παναής Μήτσαρος κάθεται σε μία γωνιά του καφενείου και ένας εγκλωβισμένος, μας λέει ότι του έκλεψαν £6.000. Τον πλησιάζουμε και του ζητάμε να μας ενημερώσει για την κλοπή. Ο κ. Παναής λέει ότι δεν γνωρίζει ποιος έκλεψε τα χρήματά του πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες.
Ήμουν στη μάντρα, λέει, μέχρι τις 11 το βράδυ και ύστερα ήρθα στο σπίτι που βρίσκεται δίπλα. Γύρω στις 7.30 το πρωί που ξύπνησα κατάλαβα ότι τα χρήματα είχαν κλαπεί. Όταν ο κ. Παναής πήγε να ανοίξει την εξώπορτα του σπιτιού αντελήφθη ότι το σίδερο ήταν βγαλμένο από την κλειδαριά. Αμέσως κινήθηκε προς το τραπέζι όπου βρίσκονταν φυλαγμένα τα χρήματα και όταν τα αναζήτησε διαπίστωσε ότι δεν βρίσκονταν πλέον εκεί. Όπως λέει ο κ. Μήτσαρος, τον περασμένο Σεπτέμβριο του έκλεψαν άλλες £700. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην «αστυνομία», αλλά οι έρευνες δεν κατέληξαν πουθενά.

Φιλελεύθερος 7/2/2005
Βάσος Βασιλείου

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999