Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Παραβίαση της συμφωνίας για τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα

Η μη συμμόρφωση των λεγόμενων τ/κ αρχών σε πρόνοιες της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους καθιστά την καθημερινή ζωή τους δύσκολη, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι η πρόσβαση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους Ε/κ εγκλωβισμένους και Μαρωνίτες παραμένει περιορισμένη, ενώ δεν μπορούν να αφήσουν την περιουσία τους ως κληρονομιά σε άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επιπρόσθετα «οι αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση μέλη της ε/κ κοινότητας που διαμένουν στο βορρά». Σημειώνει ότι οι τ/κ αρχές διατηρούν περιορισμούς στους 403 Ε/κ εγκλωβισμένους και στους 140 Μαρωνίτες και δεν τους επετράπη να λάβουν μέρος στις τ/κ "εκλογές". Οι τ/κ αρχές πήραν μέτρα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης Ε/κ και Μαρωνιτών που διαμένουν στις περιοχές υπό τη διοίκησή τους αλλά αυτές οι ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε βάρος τους, επισημαίνει η έκθεση. Αναφέρεται στην έκθεση ότι από το 1974 το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρισκόταν κάτω από τ/κ διοίκηση που αυτοανακηρύχθηκε σε «ΤΔΒΚ» το 1983 και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Αναφέρει ότι η «αστυνομία» είναι υπεύθυνη για την επικράτηση του «νόμου» αλλά αν και είναι υπό τη δικαιοδοσία της λεγόμενης πρωθυπουργίας, εντούτοις λειτουργεί κάτω από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων και ότι μόνο μια περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταγγελθεί.

Η οικονομία βασίζεται στην ελεύθερη αγορά αν και υπάρχει σημαντικός διοικητικός έλεγχος και διαμένουν στο «βορρά» γύρω στα 220.000 άτομα. «Η οικονομία είναι σε μειονεκτική θέση λόγω των περιορισμών επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι διεθνείς οργανισμοί και εξαρτάται κυρίως από επιχορηγήσεις από την Τουρκία», υποστηρίζει η έκθεση. Σημειώνει ότι αν και οι «αρχές γενικά σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών», εντούτοις υπάρχουν προβλήματα σε αρκετούς τομείς. «Η αστυνομία, κατά τα λεγόμενα, κακοποίησε υπόπτους και κρατούμενους», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα «στρατιωτικά δικαστήρια» δεν εκδικάζουν πολίτες εκτός αν έχουν διαπράξει στρατιωτικά αδικήματα. Αναφέρει επίσης ότι οι «αρχές» προέβησαν σε καταγγελίες εναντίον δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματά τους. Σημείωνει ότι η συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2004 ήταν σπασμωδική. Στην έκθεση σημειώνεται ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη από τη διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί, ούτε και πληροφορίες για οποιεσδήποτε εξαφανίσεις που είχαν πολιτική σκοπιμότητα. Σημειώθηκαν περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές "ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα". Η έκθεση αναφέρει ότι οι «αστυνομικές αρχές» δεν τηρούν σε διάφορες περιπτώσεις τη νομική προστασία στους ύποπτους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Συγκεκριμένα, δεν επετράπη σε ύποπτους να έχουν μαζί τους τους δικηγόρους τους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και όσοι απαίτησαν να τους έχουν απειλήθηκαν με μεγαλύτερες ποινές ή σωματική βία. Μεγάλος αριθμός υποθέσεων «κλείνει» βάσει «παραδοχών ή γραπτές μαρτυρίες που λαμβάνονται στο αρχικό στάδιο των ανακρίσεων και κάτω από τις πιο πάνω συνθήκες και δεν φθάνουν ποτέ τα λεγόμενα δικαστήρια, προσθέτει. Στην έκθεση γίνονται αναφορές στην υπόθεση του Ε/κ Πανίκου Τζιακούρμα καθώς και της Τιτίνας Λοϊζίδου όπου στην τελευταία αναφέρει ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε να πληρώσει 1,5 εκ. δολάρια στην Ε/κ για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της ενώ έχουν καταχωρηθεί 500 περιπτώσεις στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας από Ε/κ.

Οσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας, σημειώνει ότι μετά τη διακίνηση Ε/κ και Μαρωνίτες έχουν ελεύθερη διακίνηση σε θρησκευτικούς χώρους στη βόρεια Κύπρο αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν θρησκευτικούς χώρους σε στρατιωτικές περιοχές. Αναφέρεται επίσης στη λειτουργία στον Αγιο Μάμα στη Μόρφου τον περασμένο Αύγουστο και γράφει ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας είχε στόχο να αποτραπεί η προγραμματισμένη λειτουργία στην εκκλησία. Η επίθεση, εκτιμά η έκθεση, ήταν έργο Τ/Κ εθνικιστών. Η εκκλησία επιδιορθώθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η λειτουργία στο χώρο αλλά επισημαίνει ότι οι τ/κ αρχές δεν επέτρεψαν στους Ε/Κ οργανωτές να κτυπήσουν την καμπάνα της εκκλησίας. Οσον αφορά τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, η έκθεση σημειώνει ότι Ε/Κ είναι αναγκασμένοι να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, «κάτι για το οποίο είναι απρόθυμοι να πράξουν». Επισημαίνει ότι η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας αποτελούν σημαντικά προβλήματα στο «νομοθετικό και εκτελεστικό τομέα» αλλά δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μεγάλες υποθέσεις. Σημειώνει ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός υποθέσεων όπου τα τ/κ κόμματα, πριν από τις «εκλογές» του 2003 κακοδιαχειρίστηκαν «δημόσιους πόρους» για χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών τους ενώ «έδωσαν εργασίες στο δημόσιο τομέα σε υποστηρικτές και άσκησαν πίεση στα ΜΜΕ, καθώς και χρηματικά κίνητρα σε ψηφοφόρους τουρκικής προέλευσης για να ψηφίσουν υπέρ του στάτους κβο».

Όσον αφορά τη βία στην οικογένεια, η έκθεση τονίζει ότι αποτελεί πρόβλημα αλλά υπάρχει ελάχιστη δημόσια συζήτηση του θέματος. Αν και ο «νόμος» απαγορεύει τη βία στην οικογένεια, εντούτοις είναι σπάνιο φαινόμενο να καταφύγουν στη «δικαιοσύνη» αφού θεωρείται «οικογενειακό ζήτημα». Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι αν και οι «αρχές είναι έντονα δεσμευμένες για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών», σημειώνει ότι οι γονείς των εγκλωβισμένων παιδιών ήταν αναγκασμένοι να στείλουν τα παιδιά τους για συνέχιση της παιδείας τους στο νότο ή να τους κρατήσουν κοντά τους αφού δεν υπήρχε γυμνάσιο. Ωστόσο αυτό σταμάτησε με την έναρξη της λειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Παραδέχεται ότι οι «αρχές» ελέγχουν προσεκτικά όλα τα βιβλία που στέλλονται στα ε/κ σχολεία από τις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή τους. Παράλληλα, στα τ/κ δημοτικά και γυμνάσια γίνεται χρήση βιβλίων που περιέχουν μειωτική γλώσσα έναντι των Ε/κ, αποκαλώντας τους «εχθρούς» και την ΕΕ ως «σαπισμένο μήλο». Εξάλλου αναφέρει ότι η μίνιμουμ ηλικία για εργασία παιδιών είναι 15 χρόνια αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά ηλικίας 11 χρόνων εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Επισημαίνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διακίνηση γυναικών στο βορρά για σκοπούς πορνείας. Τονίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός του εργατικού δυναμικού προέρχεται από «παράνομους μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία» που αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση, μη πληρωμή των μισθών τους καθώς και «απέλαση». Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 447 δολάρια το μήνα.

Πολίτης 1/3/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Πλήρης η στελέχωση του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου δηλώνει ο Π. Σαρρής
Και 2ος ιερέας στην Καρπασία
Πλήρως στελεχωμένο θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Πλήρως στελεχωμένο θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.
Λευκωσία: Πλήρως στελεχωμένο θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ο προεδρικός επίτροπος, Πολάκης Σαρρής, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πληροφόρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν δώσει την άδεια για μετάβαση στα κατεχόμενα θεολόγου, φυσικού και νηπιαγωγού και έχουν γίνει ήδη οι σχετικές διευθετήσεις.
Ο κ. Σαρρής διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μαθητές δεν είχαν στερηθεί έως τώρα των σχετικών μαθημάτων.
Αναφερόμενος στην ίδρυση τουρκοκυπριακού σχολείου στη Λεμεσό, ο κ. Σαρρής είπε ότι ήταν παράκληση των Ηνωμένων Εθνών προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1995. Όπως είπε, στο σχολείο αναμένεται να φοιτήσουν περί τα 50 έως 60 παιδιά από 19 οικογένειες τουρκοκυπρίων και οικογένειες τσιγγάνων.
Ο προεδρικός επίτροπος εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των παιδιών των Τουρκοκυπρίων θα προτιμήσουν φοιτήσουν σε ελληνοκυπριακά σχολεία.
Στο μεταξύ, επετράπη η μετάβαση καθηγητών των Θρησκευτικών και της Φυσικής στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και Νηπιαγωγού στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, όπως και η εγκατάσταση δεύτερου ιερέα στην Καρπασία.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας αναφέρει ότι οι τρεις εκπαιδευτικοί, που αναλαμβάνουν καθήκοντα από αύριο, είναι η Φυσικός Ανδρούλα Σιακκαλή, ο Θεολόγος Γεώργιος Μιχαήλ και η Νηπιαγωγός Μάρω Ιωάννου.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι κατοχικές αρχές αποδέχθηκαν, ύστερα από 31 χρόνια, την εγκατάσταση δεύτερου ιερέα στη κατεχόμενη Καρπασία. Οι σχετικές διατυπώσεις ολοκληρώνονται και ο ιερέας αναμένεται να μεταβεί στο Ριζοκάρπασο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ 7/4/2005

Πηγή της ιστοσελίδας μας  μας δήλωσε ότι πρόκειται για τον Ριζοκαρπασίτη ιερέα του Καλού Χωριού Λάρνακας Αιδεσιμότατο Παρπόττα. Κάποιες επιφυλάξεις που είχε όσον αφορά τις σχέσεις του με τον άλλο ιερέα του Ριζοκαρπάσου δεν υφίστανται πλέον. Δυστυχώς,  μερικές μέρες μετά, οι κατοχικές δυνάμεις ανέκρουσαν πρύμνα και απαγόρευσαν την την κάθοδο του Ιερέα.

_______________________________________________________________________________________________________________

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ (Χαστούκι στην Τουρκία)

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει τέρμα στις υπεκφυγές και τα τεχνάσματα της Άγκυρας

Ψήφισμα για συμμόρφωση με απόφαση ΕΔΑΔ στην 4η διακρατική προσφυγή
Y ΣΤΕΡΑ από την επίμονη άρνηση της Τουρκίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της, το Συμβούλιο της Ευρώπης με το ενδιάμεσο ψήφισμα που ενέκρινε προχθές, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία χώρα».
Με το ενδιάμεσο ψήφισμα, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκαθαρίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της.
1. Την καλεί να εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την πλήρη και ολοκληρωτική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου,
2. Την καλεί να διασφαλίσει ότι η συνεισφορά της στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοούμενους στην Κύπρο θα διευκολύνει την επίτευξη πραγματικών και πειστικών αποτελεσμάτων,
3. Υπενθυμίζει ότι οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο δεν είναι επαρκής για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών προς διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και θεωρεί ότι πέραν της συνεισφοράς της Τουρκίας στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοούμενους στην Κύπρο, η Τουρκία έχει υποχρέωση να λάβει άλλα μέτρα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων,
4. Ζητεί από την Τουρκία να λάβει η ίδια τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικές έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων στο θέμα αυτό,
5. Εκφράζει ανησυχία για το ότι οι πρώτες εκταφές που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα δεν απέφεραν πραγματικά αποτελέσματα,
6. Καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται αποτελεσματική προστασία έναντι της αυθαίρετης λογοκρισίας σχολικών βιβλίων και άλλης σχολικής ύλης που προορίζεται για τους μαθητές των σχολείων στο Ριζοκάρπασο,
7. Καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει τη σταθερή και συνεχή λειτουργία σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα κατεχόμενα το οποίο να αποτελείται από τις έξι και όχι μόνο τις τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

8. Καλεί την Τουρκία να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τους λόγους απόρριψης του τελευταίου αιτήματος της Κυπριακής Κυβέρνησης για τον διορισμό δεύτερου ιερέα στα κατεχόμενα.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το ενδιάμεσο ψήφισμα επαναβεβαιώνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία κρίθηκε υπεύθυνη και υπόλογη για σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών όπως, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, του δικαιώματος στην παιδεία, του δικαιώματος στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας των Ε/κ εκτοπισθέντων, του δικαιώματος του σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας και της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.


Ικανοποίηση στη Λευκωσία
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ κυβέρνηση καλωσόρισε την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Ενδιάμεσο αυτό ψήφισμα είναι το πρώτο ιστορικά ψήφισμα που υιοθετείται από την Επιτροπή σε Διακρατική υπόθεση και η υιοθέτησή του αποδεικνύει τη δέσμευση και τη συλλογική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρώπης να προασπιστούν και να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου και την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταλήγει η ανακοίνωση, «στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία χώρα». Η υιοθέτηση ψηφίσματος αποτελεί αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στο ΣτΕ, των Διπλωματικών Αποστολών στο εξωτερικό και της Νομικής Υπηρεσίας.
Φιλελεύθερος 9/6/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Βάση κάνουν την Καρπασία
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας κατήγγειλε στον Έλληνα πρέσβη, Δημήτρη Ράλλη, ότι κατέχει «στοιχεία και διασταυρωμένες πληροφορίες για δυσμενείς εξελίξεις στην κατεχόμενη Χερσόνησο. Οι Καρπασίτες ανέφεραν στον κ. Ράλλη ότι οι Τούρκοι προωθούν τη δημιουργία προβλήτας για αποβατικά σκάφη του τουρκικού κατοχικού στόλου στη βόρεια ακτή κοντά στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, διαύλου προσγείωσης-απογείωσης πολεμικών αεροσκαφών επίσης στο Ριζοκάρπασο, καθώς και σταθμού ραδιοεπισήμανσης βορειοανατολικά του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.
Φιλελεύθερος 15/7/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Αποκατάσταση Μονής Αποστόλου Ανδρέα
Η Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέου Ριζοκαρπάσου ανακοίνωσε την έναρξη του έργου αποκαταστάσεως και αναδείξεως της Ιεράς Μονής. Η πρώτη φάση του έργου έχει ανατεθεί σε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές Νίκο Πολυδωρίδη και Πέτρο Κουφόπουλο. Περιλαμβάνει την πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση της παρούσης καταστάσεως του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος του χώρου και την εκπόνηση των σχετικών μελετών και προτάσεων. Η κάθοδος του κλιμακίου με τους καθηγητές και τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών επίκειται κατά τις προσεχείς ημέρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επιτόπου θα δρομολογηθούν και οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις στον ιστορικό πυρήνα του μνημείου.
Φιλελεύθερος 17/7/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Ποια να συγκριθεί μαζί σου ...;

Αγαπητή Σύνταξη,
Τη Δευτέρα του Κατακλυσμού, επισκέφθηκα για πρώτη φορά τα κατεχόμενα. Θλίψη, χαρά και οργή με κατάκλυσαν.
Από την είσοδο στα Στροβίλια μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα έχουν πολλά να δουν τα μάτια του επισκέπτη.
Έχει να δει δρόμους, χωράφια, ξεραΐλα, κάτι σαν εγκατάλειψη, κάτι σαν ερημιά, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω.
Και σε διάφορους τόπους κοντά στη θάλασσα η οργή να ξυπνά μέσα σου μια και βλέπεις να χτίζονται συνέχεια παραθαλάσσια χωριουδάκια, διαφημίσεις ντιβέλοπερ να σε προτρέπουν να αγοράσεις γη στη βόρεια Κύπρο, επαύλεις αλλού να ξεπροβάλλουν ολοκαίνουργιες, χτισμένες και το χειρότερο κατοικημένες. Από ξένους, οι οποίοι τις αγοράζουν, τις περιποιούνται, φτιάχνουν κήπους, ανασταίνουν δέντρα και ομορφιές και δεν νοιάζονται καθόλου αν είναι όλα αυθαίρετα, αν ανήκουν σε άλλους, αν είναι παράνομα, αν, αν, αν...
Αυτοί κάνουν τη ζωή τους, έστω και εις βάρος κάποιων που ενώ τους ανήκουν πραγματικά οι τόποι, αναγκάζονται να ζουν μακριά από αυτούς, ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.
Σταθήκαμε για προσκύνημα στον Άγιο Θέρισσο, όπου η θάλασσα που τον περιλούζει έχει μείνει ανέπαφη από τον άνθρωπο, παρθένα και ερημική, καθάρια και άγρια, υπομονετική να πάνε πίσω αυτοί που την αγαπάνε και που τους ανήκει για να την γιατρέψουν, να της δώσουν ζωή και πνοή. Στον Απόστολο Ανδρέα, σταματά, κόβεται η αναπνοή σου. Γιατί; Πώς τόλμησαν να μας κάνουν αυτό που μας έκαναν; Και ο Απόστολος Ανδρέας, παρόλη την κατοχή και την κακοτυχία στην οποία φρόντισαν να τον ρίξουν, με το που θα μπεις μέσα νιώθεις την παρουσία της Χριστιανοσύνης, τη δύναμη του Θεού.
Το γιατί, να γίνεται κουράγιο και ελπίδα ότι θα ξαναπάμε πίσω και θα ξαναζήσουμε δίκαια και θα δώσουμε ζωή όπως παλιά στα μέρη μας.
Μούδιασα, όταν ο πατέρας μου μου έδειξε το όχημα (πρόκειται για ένα ξύλινο αμαξάκι, λιτό και λίγο παράξενο στην κατασκευή του) το οποίο ανήκε στον εγκλωβισμένο μας θείο Βλάσιο, ο οποίος είχε κάποια παράλυση στα πόδια και το χρησιμοποιούσε για τις δουλειές στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο οποίο έζησε από έφηβος μέχρι πριν 3-4 χρόνια που πέθανε. Αυτός, δεν έφυγε ποτέ από εκεί, έζησε εγκλωβισμένος όλη του την ζωή στο Μοναστήρι όπου τον είχε τάξει και πάρει η μάνα του όταν είχε πάθει την παράλυση, έφηβος ή παιδί ακόμη, και αφιέρωσε τη ζωή του στον Άγιο. Δεν ήταν μοναχός.
Στο Ριζοκάρπασο, δάκρυσα και πόνεσα περισσότερο, μια και η οικογένεια του πατέρα μου κατάγεται από εκεί, ειδικά όταν αντίκρισα την εκκλησία του Αγίου Συνεσίου. Προσκύνησα και πήρα ένα - δυο γαρύφαλλα, από τον ακόμα στολισμένο επιτάφιο της εκκλησίας για να βάζουμε στο καπνιστήρι (λιβανιστήρι) όταν λιβανίζουμε στο σπίτι. Ένιωσα πόνο, ειλικρινά, στην καρδιά, γιατί ήξερα τα πάντα μέσα από το βιβλίο που έγραψε ο μακαρίτης τώρα, θείος μου Στέλιος Ζαρβός με τίτλο «Κτυπούν οι βουβές καμπάνες», που ήταν το όνειρο ζωής του να ξανακούσει, αλλά δεν πρόλαβε μια και πέθανε παίρνοντας το παράπονο και το όνειρο επιστροφής μαζί του.
Επόμενη επίσκεψη στην κατεχόμενη Σύγκραση από όπου κατάγεται η θεία μου η Αντριάνα. Επισκεφθήκαμε το πατρικό της σπίτι για να μας το δείξει, το οποίο είναι πλινθόκτιστο και το έχουν καταντήσει αχυρώνα. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολείο του χωριού το οποίο τώρα έχει μετατραπεί σε... σούπερ-μάρκετ!
Μετά καταλήξαμε στο Βαρώσι, όπου είδαμε την χρυσή, την παχιά αμμουδιά, την καταγάλανη θάλασσα και ξάφνου σκέφτηκα: «Αχ Πατρίδα μου, γλυκιά μου Κύπρος, ποια να συγκριθεί μαζί σου; Καμιά πατρίδα στον κόσμο!»
Πήραμε το δρόμο του γυρισμού με χίλιες-δυο σκέψεις. Το πώς και γιατί μόνιμο να κυριαρχεί τις σκέψεις, θλίψη για το πώς τα κατάντησε ο χρόνος, ο εχθρός, ο Αττίλας. Μάλλον οι τωρινοί κάτοικοι ασχολούνται πολύ παράγοντας σιτάρι γιατί είδαμε πολύ και απλωμένο στον ήλιο, έτσι ολόχρυσο, γέννημα της Κύπρου. Επίσης πρέπει να ασχολούνται και ως βοσκοί διότι υπήρχαν αρκετά κοπάδια από πρόβατα. Επίσης, από κάθε εκκλησία σχεδόν, έχουν αφαιρέσει το σταυρό και την καμπάνα. Τον σταυρό σύμβολο σωτηρίας και ελπίδας για μας, και τις καμπάνες οι οποίες χτυπούν για να δώσουν μήνυμα χαράς, λύπης, πένθους ή μια μέρα λευτεριάς σ' αυτό το νησί. Αντίθετα έχουν βάλει σε χίλιους δυο τόπους ένα μπρούντζινο άγαλμα ή προτομή κάποιου δικού τους «ήρωα, ηγέτη», για να μας θυμίζουν ότι αυτοί είναι «οι δυνατοί». Κούνια που τους... κούναγε! Ό,τι και να είδαμε εκείνη την μέρα, ήταν αρκετό για να μου αφήσει την πίκρα και τον πόνο στην ψυχή...
Τι κι αν η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο; Εγώ την αγαπάω ολόκληρη την πατρίδα μου, την ζω μέσα από τις ιστορίες, τις διηγήσεις, τις θύμησες του πατέρα μου, και ελπίζω πως γρήγορα θα κτυπήσουν οι βουβές καμπάνες από άκρη ως άκρη σ' αυτό το κατατρεγμένο νησί, και θα ηχήσουν ως τον Παράδεισο, έτσι για χάρη του θείου Στέλιου και τόσων άλλων ψυχών που έφυγαν με τον καημό της επιστροφής, και με την ελπίδα να γυρίσουν στις πατρογονικές τους εστίες, στους τόπους όπου έζησαν πρόγονοι και γονείς τους, όπου ανατράφηκαν και γεύτηκαν τους καρπούς και την αλμύρα της θάλασσας και τώρα τα κρατούν και τα χαίρονται αυτοί οι διαολεμένοι, οι βάρβαροι!!

ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΟΥΡΑ, Πάφος
(Φιλελεύθερος 26/7/2005)

_______________________________________________________________________________________________________________

Για την κα Έλλη και τον κ. Πανίκο

Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στο Καρπάσι, μαζί με άλλους Καρπασίτες, για να γιορτάσω τη μνήμη του Αγίου Θύρσου, Επισκόπου Καρπασίας. Η μέρα ξεκίνησε ζεστή και υγρή, ακόμη και σε αυτό το βόρειο γιαλό. Η για χρόνια σιωπηρή και βουβή εκκλησία του Αγίου Θέρισσου, με τα μεγάλα παράθυρα προς τη θάλασσα, στάθηκε μικρή για να μας χωρέσει όλους. Η εικόνα του Αγίου στο κέντρο της εκκλησίας και κοντά της τα κόλυβα, τα πρόσφορα, οι αρχαίες "παννυχίδες", αυτά τα πανάρχαια σύμβολα της θρησκείας, τοποθετημένα με ευλάβεια πάνω σ' ένα καρπασίτικο μαντήλι. Πού να καταλάβουν στέφτηκα, βλέποντας τον Μητροπολίτη Νεόφυτο να προσφέρει στο πέρας της λειτουργίας το πρόσφορο με ένα καλό λόγο σε όλους, πού να καταλάβουν οι Παφίτες και οι Λεμεσιανοί τον πόνο του Καρπασίτη, που μόνος και κατάμονος κρατεί την περηφάνεια όλης της Κύπρου! Στο πέρας της γιορτής, το συναπάντημα των ελεύθερων με τους σκλαβωμένους, με τους συγγενείς που ήρθαν να τους επισκεφθούν, τα παιδιά, μια εικόνα χαράς που αναμένουν οι άνθρωποι αυτοί, οι μόνοι μέσα στην Κύπρο όλη που δεν παράδωσαν τον τόπο τους. Πρέπει ένας να συναντήσει τους εγκλωβισμένους, να περάσει μαζί τους ώρες στα σπίτια τους, να ακούσει, να αφουγκραστεί τον πόνο τους, τη νοσταλγία στην πατρώα γη που τους ανήκει. Είχα την τύχη να συναντήσω ένα ζευγάρι που μένει καρτερικά στον τόπο του, να μοιραστώ μαζί τους το σιταρένιο ψωμί τους και την αγάπη τους προς τον τόπο. Μαζί με άλλη βέρα Καρπασίτισσα, τους ζητήσαμε να μας οδηγήσουν στην Παναγία την Δαφνώντα, στον Άη Γεώρκη του Μεσοβουνιού, στον Άη Ανάκο, στον Άη Γιάννη των Πλαθκιών. Αράξαμε για μεσημεριανό στο σπίτι της κας Έλλης. Μας περίμενε. Η κουζίνα της μοσχομύριζε από ψητό και πατάτες με κανέλλα. Τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, στο τραπέζι σιταρένιο ψωμί ζυμωμένο στο σπίτι, και σαλατικά του κήπου. Ένα γεύμα αξέχαστο, παρέα με ανθρώπους που έχουν άλλη αίσθηση για τη ζωή, για τον τόπο τους, για την πατρίδα. Εγκλωβισμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς να μεμψιμοιρούν, χωρίς να κλαψουρίζουν, να υπομένουν καρτερικά, να χαίρονται το χωριό τους, να έχουν κάνει παρέες με τις γειτόνισσες Τουρκάλλες. Η κα Έλλη μόλις είχε απλώσει τον τραχανά της στην καρκόλα μέσα στον ήλιο. Στη ζέστη του μεσημεριού κινήσαμε για τη μεγάλη ήπειρο που λέγεται Καρπάσι. Από τον Ασπροκόλυμπο και τα σπίτια των Καλαβανάδων, στην Αγία Τριάδα, στην Ανάβρυση, στο Λεκό, στον Καψαλόβουνο, στο Μορόσυκο, στο Μελισσάκρος, στη Νοθκιά. Μαζί τους να γνωρίζουμε κάθε κομμάτι του τόπου, εδώ ο ποταμός της Παναγίας, εκεί ο Άης Ανάκος, εδώ ήταν οι ελιούδες του τάδε, εδώ είναι ο Γούπος, τα Τηάνια, εδώ υπήρχε ο Άης Γιάννης των Πλαθκιών. Παρέα με τη βίτσα του για τις κουφάδες, ανεβήκαμε με τον κ. Πανίκο κάθε λόφο, αυτός γνώριζε τη γη από τα σωθικά της, η γνώση του προερχόταν από τη σχέση και την αγάπη του για τον τόπο. Όταν κόπασαν οι αρχαιολογικές μας αναζητήσεις, μας πήρε εκεί που έχει μείνει η καρδιά του. Στον Κόρακα. Εκεί μέσα, στο δάσος αυτό κοντά στη θάλασσα και τους Πέντε Αγίους, εκεί στα σύνορα του Αγίου, μεγάλωσε. Μέχρι τα 26 του χρόνια ο κόσμος του ήταν αυτός, οι πέτρες, τα ζώα, η θάλασσα, τα ψάρια. Μια ζωή όμως πλέρια, να την αναζητά και σήμερα, όπου η κάθε εποχή είχε το δικό της ενδιαφέρον. Τα μανιτάρια και τα αγριοσπάναχα το χειμώνα, οι καραόλοι, τα ψάρια, οι αχινοί και τα κύρταμα το καλοκαίρι, γνώριζε κάθε κομμάτι του τόπου, το ξέφωτο με τις ελιούδες, το αγίασμα στους Πέντε Αγιούς. - Τον Αυγουστο θα μείνω εδώ στη μάντρα πέντε μέρες μας είπε. Θα ψαρεύω ολημερίς, θα είμαι με τα ζώα μου... θα επιστρέψω. Περάσαμε τον Κόρακα, βγήκαμε στα Κορτίλια, στρίψαμε για τον Άγιο. Στο βούτημα του ήλιου βρεθήκαμε στον Αλμυρόλακκο, στο Λιβάδι, στις Γυναικόπετρες. Σταματήσαμε στο κέντρο στο Λιβάδι. Παλιά ο κ. Πανίκος και η κα Έλλη ήταν οι ιδιοκτήτες αυτού του κέντρου που βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία. Ένας μικρός κολπίσκος με βράχια χαμηλά. Έβλεπε τις βασιλιτζιές και τις ζίνιες η κα Έλλη και μαράζωνε. - Εν που τες δικές μου τούτες οι βασιλιτζιές, έλεγε. Στο τραπέζι μας ήλθε ο νυν ιδιοκτήτης του κέντρου. Αντάλλαξαν κουβέντες και χαμόγελα, ήταν και οι δυο φιλικοί, ως μια παλιά φιλία να τους ένωνε. Παράξενα πράγματα, είπα μέσα μου. Τον πόνο και την περηφάνεια αυτής της γυναίκας σκεφτόμουνα μέρες μετά την περιδιάβαση. Το βράδυ δεν έκλεισα μάτι, ούτε εγώ ούτε η Νάσα. Είμασταν και οι δυο στο Καρπάσι, παρέα με την κα Έλλη και τον κ. Πανίκο, στον Κόρακα, στα Κορτίλια, στους Πέντε Αγίους, κατω από τη σκεπή της Παναγίας Συκάς, της Παναγίας Δαφνώντας και του Άη Γεώρκη του Μεσοβουνιού.

Άννα Μαραγκού
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/07/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ
Παίζουν με τις τάξεις

Φόρμουλα παράκαμψης της συμφωνίας για τη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου βρήκε το ψευδοκράτος προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για τ/κ σχολείο στη Λεμεσό.

Νέα παιχνίδια σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου γίνονται εκ μέρους του ψευδοκράτους, το οποίο κυριολεκτικά παίζει με τις λέξεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή και να ασκήσει πιέσεις σχετικά με τη λειτουργία τ/κ σχολείου στη Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα προέκυψε όταν η ''αστυνομία'' των κατεχομένων κατόπιν οδηγιών που είχε λάβει προφανώς από το ''υπουργείο'' εξωτερικών διαμήνυσε στη διευθύντρια του σχολείου ότι σε περίπτωση που λειτουργήσουν η 4η και η 5η τάξη του γυμνασίου (1η και 2α λυκείου) θα προβεί σε συλλήψεις. Παράλληλα το ''υπουργείο'' εξωτερικών (που βάσει του ''συντάγματος'' είναι αρμόδιο για το σχολείο) με ανακοίνωση του εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ότι προέκυψε τέτοιο ζήτημα λέγοντας ότι μέχρι στιγμής ουδεμία αίτηση για λειτουργία των συγκεκριμένων τάξεων δεν έχει φθάσει στα χέρια του. ''Δεν έχει γίνει καμία αίτηση... Ως αποτέλεσμα αν η 4η και 5η τάξη δεν λειτουργήσουν δεν θα φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον ''Π'' ότι έχουν γίνει σχετικές αιτήσεις από την κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου φέτος στο γυμνάσιο να λειτουργήσουν οι δυο τάξεις (πέρσι λειτούργησαν μόνο η 1η, 2α και 3η τάξη). Να σημειώσουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαβιβάσει τις θέσεις της κυβέρνησης στην τ/κ πλευρά και αναμένεται σήμερα να δοθεί οριστική απάντηση εκ μέρους των Τ/Κ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοσκοπός του ''υπουργείου'' εξωτερικών είναι να δημιουργήσει νέα δεδομένα αναφορικά με το σχολείο Ριζοκαρπάσου. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να χωρίσει σε πρώτη φάση τις τάξεις του λυκείου από εκείνες του γυμνασίου και στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι η συμφωνία που έχει γίνει για τη λειτουργία του σχολείου με τα Η.Ε. αφορά μόνο το γυμνάσιο απαιτώντας διαμόρφωση ειδικού στάτους για τις τάξεις του λυκείου. Παράλληλα ίσως να επιχειρηθεί να γίνει διασύνδεση της λειτουργίας του λυκείου με το τ/κ αίτημα για λειτουργία τ/κ σχολείου στη Λεμεσό υπό τη διεύθυνση του ''υπουργείου'' παιδείας. Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία για τη λειτουργία του σχολείου έκανε λόγο για ''σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης'' χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε λύκειο και γυμνάσιο. Επίσης το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ήταν (και θεωρείται ακόμα από την πλευρά μας) εξατάξιο γυμνάσιο. Εξάλλου το μοντέλο του εξατάξιου γυμνασίου είναι ένα μοντέλο που ακολουθείται και σήμερα σε επαρχίες των ελεύθερων περιοχών (π.χ. στα Λεύκαρα).

Εν αγνοία του ΡΤΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα που έχει προκύψει με το σχολείο οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς του ''υπουργείου'' εξωτερικών χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση του ''κυβερνώντος'' Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Μάλιστα, στη προχθεσινή συνάντηση των επιτροπών Δημοκρατικού Συναγερμού και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον των εκπροσώπων του ΡΤΚ, οι οποίοι διαβεβαίωσαν την επιτροπή του ΔΗΣΥ ότι θα εξετάσουν το θέμα δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για την διαμορφωθείσα κατάσταση. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι πιο πολλές πιθανότητες είναι το ψευδοκράτος να αφήσει τελικά να λειτουργήσουν οι δυο τάξεις του γυμνασίου. Αν τελικά η απάντηση που θα δοθεί μέσω των Η.Ε. θα είναι θετική για τη λειτουργία της 4ης και 5ης τάξης, τότε τα σχολεία στο
Ριζοκάρπασο (δημοτικό και εξατάξιο γυμνάσιο) θα απαριθμούν 50 μαθητές (10 στο νηπιαγωγείο, 15 στο δημοτικό και 25 στο γυμνάσιο). Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν φόβοι ότι μαζί με τους μαθητές που θα αναγκαστούν να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για την 4η και 5η τάξη θα ακολουθήσουν και μαθητές του δημοτικού των ίδιων οικογενειών.

 Έναρξη τ/κ σχολικής χρονιάς

Άρχισαν χθες στα κατεχόμενα τα μαθήματα στα σχολεία δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φοιτούν 18.609 μαθητές. Λειτουργούν 19 σχολεία προδημοτικής με 200 εκπαιδευτικούς και 89 δημοτικής με 1.170 εκπαιδευτικούς. Την Δευτέρα αρχίζουν τα μαθήματα στα 30 γυμνάσια-λύκεια και στις 14 τεχνικές σχολές, όπου φοιτούν συνολικά 18.750 μαθητές. Στα γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές διδάσκουν 1.950 καθηγητές - εκπαιδευτές.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/09/2005, Σελίδα: 6

_______________________________________________________________________________________________________________

Έσβησαν ιστορία 8.000 χρόνων

Την αρχαιότερη ένδειξη της ανθρώπινης ύπαρξης στην Κύπρο κατάστρεψαν μια για πάντα οι δυνάμεις του κατοχικού στρατού. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο, Κάστρο, στο ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα, τον οποίο ο κατοχικό στρατός ισοπέδωσε, προκειμένου να δημιουργήσει δρόμο (από τον οικισμό Κάστρο μέχρι το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται στο λόφο) και να στήσει δυο ιστούς, έναν για τη σημαία της Τουρκίας και έναν για τη ''σημαία'' του ψευδοκράτους. Το θέμα της καταστροφής του αρχαιότερου οικισμού στην Κύπρο (θεωρείται αρχαιότερος από εκείνο της Χοιροκοιτίας στη Λεμεσό) αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα η εφημερίδα ''Αφρίκα''. Μετά την αποκάλυψη, τόσο ο ''δήμος'' Ριζοκαρπάσου, όσο και το ''υπουργείο'' τουρισμού δήλωσαν ότι ουδέποτε ο στρατός ζήτησε άδεια για τη διεξαγωγή έργων σε εκείνη την περιοχή. Αρμόδιος του ''τμήματος αρχαιοτήτων'' ανέφερε στον τ/κ Τύπο ότι τα πλείστα τμήματα του αρχαίου οικισμού (νεολιθικής εποχής) πετάχτηκαν από μπουλντόζες του στρατού στη θάλασσα, ενώ κάποια μικρά τμήματά του, ίσως να βρίσκονται ακόμα κάτω από το χωματόδρομο που κατασκεύασε ο στρατός. Οι πρώτες αρχαιολογικές μελέτες στον οικισμό έγιναν το 1970 από το Γάλλο αρχαιολόγο, Alain Le Brun, χωρίς, ωστόσο, αυτές ποτέ να ολοκληρωθούν (λόγω της τουρκικής εισβολής). Να σημειωθεί ότι τ/κ πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ο στρατός να μη γνώριζε την αρχαιολογική αξία της περιοχής. Πάντως, παρά το σάλο που προκλήθηκε στα κατεχόμενα, ο κατοχικός στρατός δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση. (Στη φωτογραφία κάτω αριστερά, ο αρχαιολογικός οικισμός πριν την παρέμβαση του στρατού).

ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/09/2005, Σελίδα: 6

_______________________________________________________________________________________________________________

Ούτε και χθες πήραν βιβλία
Οι μαθητές στο Ριζοκάρπασο τα περιμένουν σήμερα
Παιδιά εγκλωβισμένων επιστρέφουν στην κατεχόμενη κωμόπολη για να συνεχίσουν εκεί τη μόρφωσή τους

ΞΕΝΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ: «Χρειαζόμαστε επιπρόσθετο διδακτικό προσωπικό»

ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗ

Καθυστέρηση σημειώθηκε στην ετοιμασία των βιβλίων που είχαν «εγκρίνει» οι κατοχικές «Aρχές» για ν’ αποσταλούν στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου για τη νέα σχολική χρονιά. Ως εκ τούτου, τα σχολικά βιβλία δεν αποστάληκαν χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει.

Σε δηλώσεις στη «Σ», ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Γεώργιος Σεργίδης εξήγησε ότι ενώ τα βιβλία αναμενόταν ν’ αποσταλούν χθες μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις αυτό δεν κατέστη κατορθωτό λόγω της επ’ αόριστον απεργίας του προσωπικού των αποθηκών του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της ετοιμασίας των βιβλίων. Ο κ. Σεργίδης διαβεβαίωσε, πάντως, ότι τα σχολικά βιβλία που θα διδαχθούν τα εγκλωβισμένα παιδιά θ’ αποσταλούν σήμερα το πρωί με αυτοκίνητα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι οι κατοχικές «Aρχές» έχουν «εγκρίνει» τα περισσότερα από τα διδακτικά βιβλία που είχαν υποβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, για το σχολικό έτος 2005-2006.

Επιστρέφουν

Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργεί ως εξατάξια σχολή με 25 μαθητές. Συγκεκριμένα, στην Α’, Β’ και Γ’ τάξη φοιτούν φέτος συνολικά 15 παιδιά, στη Δ’ τάξη φοιτούν 6 μαθητές, στην Ε’ τάξη 3 και στην Στ’ 1. Μετά την επαναλειτουργία του Γυμνάσιου Ριζοκαρπάσου, ως εξατάξιου, ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων παιδιών που φοιτούν φέτος στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο ανέρχεται σε 51 (14 παιδιά στο νηπιαγωγείο και 12 στο δημοτικό).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», μετά τη λειτουργία του γυμνασίου ως εξατάξιου, τέσσερα αδέλφια, τα οποία αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τους εγκλωβισμένους γονείς τους, για να φοιτήσουν στις ελεύθερες περιοχές, πρόκειται να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο για να ολοκληρώσουν εκεί τη μόρφωσή τους. Τα τρία παιδιά θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο και το τέταρτο στο Δημοτικό. Εξάλλου, σε δηλώσεις στη «Σ» η Διευθύντρια του Γυμνάσιου Ριζοκαρπάσου Ξένια Αρχοντίδου ανέφερε ότι άλλες δύο οικογένειες που ζουν στις ελεύθερες περιοχές προβληματίζονται σοβαρά να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο για να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο συνολικός αριθμός των μαθητών που θα φοιτούν στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θ’ αυξηθεί.

Νέες ανάγκες για καθηγητές

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του γυμνασίου, ως εξατάξιου, προκύπτουν και έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με την κ. Αρχοντίδου. «Έχουμε ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Τέσσερις καθηγητές, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εκπαιδευτικών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στο Γυμνάσιο, αναμένουν να τους δοθεί άδεια από τις κατοχικές ‘Aρχές’, ενώ με τη λειτουργία του γυμνασίου, ως εξατάξιο, θα χρειαστούμε ακόμη δυο - τρεις καθηγητές, όπως Φιλόλογο, Τουρκολόγο και Εμποριολόγο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σεργίδης ανέφερε ότι θα καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν με την επαναλειτουργία του εξατάξιου γυμνασίου

Σιμερινή 22/9/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Μαθήματα στο εδώλιο

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Απαγορευμένα προς διδαχή στο Ριζοκάρπασο θεωρούνται το διήγημα του Λουντέμη ''Ο μικρός Σουκρής'', ποιήματα του Ρίτσου, μαθηματικά προβλήματα και η γεωγραφία της Κύπρου

Σε μαθηματικά προβλήματα, λογοτεχνικά δοκίμια, ποιήματα αλλά και σε συγκεκριμένες αναφορές σε σχολικά βιβλία της γεωγραφίας εντοπίζονται κάποιες από τις εκατοντάδες ενστάσεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με τη διδακτέα ύλη του δημοτικού και εξατάξιου σχολείου του Ριζοκαρπάσου. Όπως μας διευκρίνισε ''αξιωματούχος'' του ψευδοκράτους, τα περισσότερα ε/κ σχολικά βιβλία έχουν χαρακτηριστεί από την τ/κ πλευρά ως ''επικίνδυνα'', καθώς περιέχουν, όπως ισχυρίζεται το ψευδοκράτος, αναφορές που υποσκάπτουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο ''αξιωματούχος'', το ψευδοκράτος πάνω στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εντοπίσει επικίνδυνες αναφορές στη διδακτέα ύλη φαίνεται πως το παράκανε, συμπεριλαμβάνοντας στη μαύρη λίστα των σχολικών βιβλίων, βιβλία μαθηματικών, γεωγραφίας, λογοτεχνίας ακόμα και μουσικής.

Πέραν δηλαδή των ''συνήθων υπόπτων'', των μαθημάτων της ιστορίας και των θρησκευτικών, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται και τα θεωρούμενα αθώα βιβλία με αποκορύφωμα εκείνα των μαθηματικών και της... μουσικής. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω λίστα ο ''αξιωματούχος'' μάς διευκρίνισε ότι όλα ανεξαιρέτως τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και των θρησκευτικών συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και μας σημείωσε πως μέχρι σε ένα βαθμό κάτι τέτοιο ήταν λογικό και αναμενόμενο. Χαρακτηριστικό της πρακτικής του ''υπουργείου Εξωτερικών'' είναι η συμπερίληψη στη λίστα μιας σελίδας βιβλίου μαθηματικών όπου αναγράφεται μια άσκηση. Στην άσκηση καλούνται οι μαθητές να υπολογίσουν βάσει αριθμητικών δεδομένων που τους δίδονται πόσοι Ε/Κ και από ποιες ηλικιακές ομάδες έφυγαν από την Καρπασία μετά την εισβολή (η σελίδα μαυροπινακίστηκε λόγω της αναφοράς σε εισβολή).

Επίσης επικίνδυνα θεωρήθηκαν από την τ/κ πλευρά το διήγημα του Μενέλαου Λουντέμη ''Ο μικρός Σουκρής'' λόγω της αναφοράς που γίνεται στη Μικρασιατική καταστροφή (βιβλίο Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' Γυμνασίου), το διήγημα ''Ταξί για την Αμμόχωστο'' του Γιώργου Φιλίππου (βιβλίο Γ' Γυμνασίου), καθώς επίσης και τα ''Δημοτικά Τραγούδια της Αγιάς Σοφιάς'', η ''Γεωγραφία Νεωτερική του Πηλίου''' (αναφορά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία), το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ''Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο''. Ύποπτο για δημιουργία κλίματος μίσους μεταξύ των δύο κοινοτήτων θεωρήθηκε και το βιβλίο ''Γεωγραφία της Κύπρου'' της Γ' Γυμνασίου. Σε αυτό το βιβλίο ενόχλησε αναφορά για το αεροδρόμιο Λευκωσίας που δεν λειτουργεί λόγω της εισβολής, αναφορά στο πλήγμα που υπέστη η κυπριακή βιομηχανία από την τουρκική εισβολή, αναφορά στους Τ/Κ που μετανάστευσαν μετά το 1974 καθώς και αναφορές για το ελληνικό στοιχείο της Κύπρου που δεν λύγισε από τους κατακτητές. Το βιβλίο ''Εκκλησία της Κύπρου'' θεωρήθηκε εξολοκλήρου ως ακατάλληλο προς διδαχή.

Ενημέρωσαν τα Η.Ε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ''υπουργείου Εξωτερικών'', στις 9 Σεπτεμβρίου απεστάλη επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς τα σημεία της διδακτέας ύλης που ενοχλούν. Παρόμοια επιστολή είχε απευθυνθεί προς τα Η.Ε. και πέρσι με αποτέλεσμα να λογοκριθούν αρκετά από τα σχολικά βιβλία. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται το ''υπουργείο'', η λογοκρισία των βιβλίων δεν έγινε από την τ/κ πλευρά αλλά από αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχθηκε ότι αρκετά σημεία της διδακτέας ύλης ενοχλούν την τ/κ πλευρά για να προσθέσει, ωστόσο, ότι κανείς ''αξιωματούχος'' δεν θα προβεί σε λογοκρισία. Όπως πληροφορούμαστε, για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς. Το ΡΤΚ θεωρεί ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα βιβλία της ιστορίας και των θρησκευτικών και αντιτάσσεται σε πρακτικές λογοκρισίας, ενώ το ΔΚ θεωρεί ότι όλα τα βιβλία βρίθουν ''απαράδεκτων'' αναφορών και τάσσεται υπέρ της άσκησης λογοκρισίας. Εξάλλου κύκλοι των κατεχομένων αποδίδουν στο περιβάλλον του ΔΚ τις προσπάθειες ανέγερσης στο προαύλιο των σχολείων αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις σημαιών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Καλά νέα
Μετά από πολυήμερη καθυστέρηση έφτασαν τελικά χθες τα σχολικά βιβλία της νέας χρονιάς στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Είχε παρατηρηθεί κάποια καθυστέρηση στην αποστολή τους λόγω των διαβουλεύσεων που γίνονταν με τα Η.Ε. ενώ παράλληλα υπήρχε η πληροφορία ότι τα βιβλία παρακρατούνταν από το ''υπουργείο Εξωτερικών''. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το εξατάξιο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θα λειτουργήσει πλήρως για την τρέχουσα χρονιά καθώς υπήρξε ενδιαφέρον εγγραφής μαθητών και για την Στ' τάξη.

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/09/2005, Σελίδα: 6

_______________________________________________________________________________________________________________

Επιτέλους πήραν βιβλία
Με αγιασμό άρχισαν επίσημα στο Ριζοκάρπασο
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Παραμένουν οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό
Μετά από δύο εβδομάδες αναμονής δόθηκαν στα Ελληνόπουλα της Καρπασίας τα εφόδια για τη νέα σχολική περίοδο.
ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗ

Aπεστάλησαν τελικά στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου τα περισσότερα από τα διδακτικά βιβλία που είχαν υποβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων μαθητών για το σχολικό έτος 2005 - 2006. Τα βιβλία παρέλαβαν προχθές το πρωί από τις αποθήκες του Υπουργείου Παιδείας άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι στη συνέχεια τα μετέφεραν στην Καρπασία και τα παρέδωσαν γύρω στη μια μετά το μεσημέρι στους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών αποστάληκε και γραφική ύλη για τις ανάγκες των παιδιών. Τα εγκλωβισμένα παιδιά θα πάρουν τα βιβλία τους καθώς και τη γραφική ύλη σήμερα το πρωί. Χωρίς βιβλία παραμένουν οι μαθητές των τριών νέων τάξεων, δηλαδή της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, οι οποίοι όμως συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους χρησιμοποιώντας τις φωτοτυπίες που τους έδωσαν οι καθηγητές τους. Νέος κατάλογος με βιβλία για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών αναμένεται να υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε δηλώσεις στη «Σ», η διευθύντρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Ξένια Αρχοντίδου επανέλαβε ότι παραμένουν οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ενώ με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου, ως εξατάξιου, προκύπτουν και νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, τέσσερις καθηγητές, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στο Γυμνάσιο, αναμένουν να τους δοθεί «άδεια» από τις κατοχικές αρχές, ενώ με τη λειτουργία του Γυμνασίου, ως εξατάξιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα χρειαστεί να υπηρετήσουν εκεί ένας Φιλόλογος, ένας Τουρκολόγος και ένας Εμποριολόγος.

Αγιασμός

Προχθές, τελέσθηκε στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου και ο καθιερωμένος αγιασμός στην παρουσία των πρεσβευτών της Δανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Κύπρο και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ. Όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», οι πρεσβευτές συνοδευόμενοι από τον Ελληνοκύπριο Κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου επισκέφθηκαν εγκλωβισμένους στα σπίτια τους και ενημερώθηκαν για τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι πρεσβευτές έφυγαν από το Ριζοκάρπασο με την εντύπωση ότι στο μικτό αυτό χωριό η ζωή των μελών των δύο κοινοτήτων κυλά ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Σιμερινή 24/9/2005

_______________________________________________________________________________________________________________

Αγιασμός στο Ριζοκάρπασο

Παρουσία των Πρεσβευτών της Δανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Κύπρο και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ τελέσθηκε αγιασμός στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου.
Όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα ''Κίμπρις'', οι Πρεσβευτές συνοδευόμενοι από τον Ελληνοκύπριο Κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου επισκέφθηκαν εγκλωβισμένους στα σπίτια τους και ενημερώθηκαν για τα προβλήματά τους.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι Πρεσβευτές έφυγαν από το
Ριζοκάρπασο με την εντύπωση ότι στο μικτό αυτό χωρίο η ζωή των μελών των δύο κοινοτήτων κυλά ομαλά και χωρίς προβλήματα.

 ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/09/2005, Σελίδα: 7

_______________________________________________________________________________________________________________

Ήρθαν... δεν είδαν και απήλθαν

Οι 7 Τουρκοκύπριοι, εκπρόσωποι όλων των ''κοινοβουλευτικών'' κομμάτων από τα κατεχόμενα, που επισκέφθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης το τ/κ σχολείο στη Λεμεσό, για "αυτοψία" της επικρατούσας κατάστασης, επέστρεψαν στις περιοχές τους άπρακτοι. Την ώρα της επίσκεψης το σχολικό παράρτημα, που στεγάζεται στο χώρο του 18ου Δημοτικού, ήταν κλειστό κι έτσι δεν έγινε κατορθωτό να εξεταστούν τυχόν προβλήματα ή οι συνθήκες φοίτησης των παιδιών των τουρκοκυπριακών οικογενειών στην περιοχή. Οι ''βουλευτές'' αναφέρθηκαν στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο
Ριζοκάρπασο και είπαν ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα τουρκόπουλα της Λεμεσού, γράφει ο τ/κ Τύπος.
Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Καντρί Φελάχογλου ισχυρίζεται ότι στους Τουρκοκύπριους της περιοχής ασκούνται πιέσεις και ως εκ τούτου φοβούνται να μιλήσουν και να εκφράσουν απόψεις. Η άποψη αυτή του συγκεκριμένου βουλευτή, εκφράστηκε μετά την αδυναμία της αντιπροσωπείας να συναντήσει και να συνομιλήσει με Τουρκοκύπριους γονείς, τα παιδιά των οποίων πηγαίνουν στο τ/κ σχολείο της Λεμεσού. Ο Μουσταφά Γεκτάογλου, επίσης ''βουλευτής'' του ΡΤΚ, δήλωσε ότι οι Τ/Κ της Λεμεσού δικαιούνται να εκπαιδεύονται στη μητρική τους γλώσσα.
Το σχολείο για τους μικρούς τουρκόφωνους μαθητές λειτουργεί από τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς, με διορισμένους δύο Τουρκοκύπριους δασκάλους και σ' αυτό φοιτούν 45 παιδιά.

Γιάννης Κωστακόπουλος
ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/09/2005, Σελίδα: 22

_______________________________________________________________________________________________________________

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Ο βιασμός της Ιστορίας

Οι παράνομες ανασκαφές των Τούρκων στα κατεχόμενα άρχισαν πριν μερικά χρόνια. Μια από τις πρώτες ανασκαφές έγιναν στην αρχαία Σαλαμίνα διεξήγαγε ομάδα Τούρκων από την Άγκυρα και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του ψευδοκράτους με επικεφαλής τον καθηγητή Οζκιουνέρ. Πρόσφατα η ανασκαφική δραστηριότητα των Τούρκων έχει επεκταθεί με συνεργασία μάλιστα Ευρωπαίων αρχαιολόγων όπως αυτές που γίνονται στο χωριό Γαληνόπωρνη στη Χερσόνησο της Καρπασίας. Πέραν τούτου αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι αποκαλύφθηκαν πριν το 1974 παραμένουν ασυντήρητοι ή ακόμα καταστρέφονται όπως ο νεολιθικός οικισμός στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ο οποίος ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι.
Διαμαρτυρίες, επιστολές, καταγγελίες έχει αρχίσει και πάλιν να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Φαίνεται όμως όπως και στην περίπτωση της Σαλαμίνας τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει τους Τούρκους από την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας της Κύπρου.
Εμείς πώς αντιδρούμε;
Οι κάτοικοι της Γαληνόπωρνης, οι οποίοι μιλούν άπταιστα ελληνικά, γνωρίζουν το λόφο ως «Βασίλη». Ο λόφος, ύψους 310 μ. με την ονομασία «Λόφος του βασιλιά» βρίσκεται πίσω από το χωριό μπροστά από τον οποίο τώρα δημιουργείται δρόμος που θα ενώνεται με το Ριζοκάρπασο.
Ο Μεχμέτ προθυμοποιήθηκε να μας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου όπου, όπως μας είπε, γίνονταν οι ανασκαφές από τους Γερμανούς. Με πολλή δυσκολία ανεβήκαμε τον ψηλό λόφο, τον οποίο, όπως μας είπε ο Μεχμέτ, ανέβαινε η αποστολή κάθε πρωί και έμενε εκεί μέχρι το βράδυ. Η αποστολή είχε καταλάβει το σχολείο του χωριού όπου έμενε από τις 11 Αυγούστου που άρχισε η ανασκαφή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που έληξε για να ξαναρχίσει το χειμώνα. Από πολύ παλιά είχε εντοπιστεί ότι ο λόφος αυτός έκρυβε ένα σημαντικό οικισμό της ύστερης εποχής του Χαλκού αλλά λόγω της πολιτικής κατάστασης το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν μπορούσε να διεξάγει ανασκαφές. Ο αρχαιολογικός χώρος της Γαληνόπωρνης είχε μάλιστα δημοσιευτεί το 1962 στον αρχαιολογικό χάρτη του βιβλίου του H.W. Catling "Patterns of settlements in bronze age Cyprus", το 1971 σε χάρτη του R. Merrilles και το 1982 στο βιβλίο του Βάσου Καραγιώργη "Cyprus from the stone age to the Romans".
Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες έγιναν πέρσι από αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιοτήτων του ψευδοκράτους και εντοπίστηκαν χάλκινα αντικείμενα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία. Εντατικές ανασκαφές άρχισαν φέτος τον Αύγουστο με τη συμμετοχή δύο Γερμανών καθηγητών-αρχαιολόγων από τα πολύ γνωστά Πανεπιστήμια Tubingen και Freinberg, Ernst Pernicka και Martin Bartelheim. Μάλιστα το όλο έργο πραγματοποιείται με χορηγία του γερμανικού ιδρύματος Thyssen Foundation, ενός πολύ ισχυρού ιδρύματος που επιχορηγεί προγράμματα εντός και εκτός της Γερμανίας. Η ομάδα ήταν 21μελής μεταξύ των οποίων εργάτες και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Κέντρο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ανατολικής Μεσογείου (Dakmar) που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Επικεφαλής ο Μπιουλέντ Κιζιλντουμάν, υπεύθυνος του Τμήματος Αρχαιολογίας και ο πρόεδρος του Dakmar Γερμανός Uwe Muller. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Muller στην εφημερίδα Κίπρις είπε ότι οι ανασκαφές στο Λόφο του Βασιλιά αποτελούν ένα από τα δύο πιο μεγάλα αρχαιολογικά μέρη (πλην του Κιτίου και της Έγκωμης) και τα ευρήματα πιθανόν, αναφέρει, να αλλάξουν τις πληροφορίες που υπάρχουν στα βιβλία της αρχαιολογίας και ιστορίας για την εποχή αυτή. Κατά τον Κιζιντουμάν οι διεθνείς αυτές ανασκαφές που γίνονται είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι το πρώτο σχέδιο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ανασκαφή σημαντικότατη καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή να είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα για την Κύπρο.
Ανεβαίνοντας το λόφο παρατηρήσαμε διάσπαρτα αρχαιολογικά κομμάτια από αγγεία, απολιθώματα, ενώ σε μια μαρμάρινη πλάκα που φαινόταν μισή από τη γη ο Μεχμέτ σταμάτησε: «Εδώ βρίσκεται ένας τάφος». Όπως μας είπε, οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή κρύβει σημαντικά πράγματα. Μάλιστα πριν χρόνια κάποιος βρήκε μερικά χρυσά κοσμήματα και ίσως γι' αυτό θεωρήθηκε ότι εκεί ζούσε κάποιος βασιλιάς. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου παρατηρεί κανείς την έρευνα των αρχαιολόγων, οι οποίοι χώρισαν το χώρο σε τετράγωνα τα οποία αρίθμησαν. Ανασκαφή φαίνεται ότι έγινε σε τρία ή τέσσερα σημεία, τα οποία κάλυψαν για να συνεχίσουν όταν επιστρέψουν. Μεταξύ των σημείων που εντοπίστηκαν είναι ένας τάφος, ένα μέρος τοιχοδομής ενώ τα κινητά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Επιβεβαίωση από τους Γερμανούς
Η συμμετοχή των Γερμανών αρχαιολόγων στις παράνομες ανασκαφές περιήρθε στην αντίληψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λίνας Κασσιανίδου τον περασμένο Αύγουστο, η οποία με επιστολή της ζητούσε από τους δύο καθηγητές, τους οποίους γνώριζε, να πληροφορηθεί κατά πόσον οι πληροφορίες για συμμετοχή τους στις ανασκαφές ευσταθούσαν. Απαντώντας οι δύο καθηγητές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους, τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφασή τους να συμμετάσχουν ήταν μετά από πολλές επισκέψεις στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι υπέστη καταστροφές. Αγνοώντας μάλιστα τις προηγούμενες αναφορές που έγιναν στον οικισμό της Γαληνόπορνης τόνιζαν ότι «δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως αρχαιολογικός χώρος». Οι ανασκαφές μας, τονίζουν στην επιστολή τους, έχουν χαρακτήρα διάσωσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι ανασκαφές μας, συνεχίζουν, δεν είναι καθόλου παράνομες αφού έχουμε όλες τις απαραίτητες άδειες από τις «τοπικές κυπριακές αρχές» όπως αναφέρουν τις αρχές του ψεδοκράτους. Οι ίδιοι τονίζουν ότι είχαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στην ανασκαφή από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο, με σκοπό όχι μόνο την ανασκαφή αλλά και την εκπαίδευση Κυπρίων φοιτητών και αρχαιολόγων. Με τις ανασκαφές αυτές μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ακόμα ένας οικισμός όμοιος με της Έγκωμης και της Καλαβασού υπήρξε στη χερσόνησο της Καρπασίας, αναφέρουν στην επιστολή τους.

Διαμαρτυρίες
Για τις παράνομες ανασκαφές έχει ενημερωθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε παραστάσεις στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σε Γερμανούς αρχαιολόγους οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα εγγράψουν το θέμα στην Ένωση Γερμανών Αρχαιολόγων.
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστολές του τόσο στους Γερμανούς καθηγητές όσο και στη Διεύθυνση των πανεπιστημίων και στο ίδρυμα Thyssen απαιτεί όπως σταματήσουν οι ανασκαφές σε κατεχόμενο έδαφος, όπως προνοούν οι διεθνείς κανόνες.
Οι παράνομες ανασκαφές περιφρονούν κάθε νομική και ηθική αρχή και αγνοούν τις κατευθυντήριες γραμμές της OYNEΣKO που αποτρέπουν τη διεξαγωγή ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές, τη σύμβαση της Xάγης που επίσης απαγορεύει τις ανασκαφές σε κατεχόμενες περιοχές αλλά και τις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS).
Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν αρχίσει να διατυπώνονται από καθηγητές και άλλες προσωπικότητες οι οποίες έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσουν όλα αρχαιολογικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ενώ άλλοι καταδικάζουν τη συμμετοχή των Γερμανών αρχαιολόγων ως «βιασμό του διεθνούς νόμου» και καλούν συναδέλφους τους να σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί τους.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2005  Μαρίνα Σχίζα
Φιλελεύθερος

_______________________________________________________________________________________________________________

Υπολειτουργεί το σχολείο Ριζοκαρπάσου

 Το κατοχικό καθεστώς δεν έχει ακόμη επιτρέψει τη μετάβαση και άλλων καθηγητών στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σχολείου, με αποτέλεσμα η τέταρτη, η πέμπτη και η έκτη τάξη να λειτουργούν εδώ και δεκαέξι ημέρες χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, σε δηλώσεις του χθες βράδυ στο ΡΙΚ ανέφερε ότι ο κατάλογος με ονόματα καθηγητών που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ήδη στα χέρια των κατοχικών Αρχών. Μέχρι να μεταβούν οι νέοι καθηγητές στο Ριζοκάρπασο, οι καθηγητές της πρώτης, δευτέρας και τρίτης τάξης εργάζονται επιπλέον ώρες, ώστε να μην δημιουργηθούν κενά στη μόρφωση των παιδιών. Κατά την περσινή χρονιά, η μετάβαση καθηγητών Φυσικής και Θρησκευτικών επετράπη στις 7 Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα και λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/10/2005, Σελίδα: 41

_______________________________________________________________________________________________________________

Επιδόματα ύψους £700.000 στους εγκλωβισμένους

Και μαθητικές και φοιτητικές χορηγίες σε παιδιά και σπουδαστές
Ούτε 500 ψυχές δεν αριθμούν πλέον οι Κύπριοι οι οποίοι παρέμειναν στα χωριά τους στις κατεχόμενες περιοχές. Συνολικά, οι εγκλωβισμένοι που είχαν μόνιμη διαμονή στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβρη του 2005 αριθμούσαν 450 άτομα εκ των οποίων 60 παιδιά. Οι εγκλωβισμένοι επωφελούνται κοινωνικών παροχών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Αυξημένη προβλέπεται να είναι η κρατική δαπάνη των κοινωνικών παροχών προς τους εγκλωβισμένους το 2006 σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Στον προϋπολογισμό του 2006 προβλέπεται δαπάνη ύψους £762.417.000 σε σύγκριση με £732.000 το 2005 και £696.733 το 2004. Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα ωφελήματα που χορηγούνται στους εγκλωβισμένους είναι τα ακόλουθα:
- Για κάθε αρχηγό της οικογένειας ή ανεξάρτητο ενήλικο άτομο παρέχεται από την 1/7/2005 βασικό επίδομα £201,70 σεντ το μήνα, £100,85 σεντ για κάθε εξαρτώμενο σύζυγο ή και/ανήλικο παιδί άνω των 14 ετών και £60,51 σεντ για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών. Το επίδομα αυτό αναθεωρείται ετησίως. Σε όλους τους εγκλωβισμένους οι οποίοι έχουν εισόδημα από εργασία ή από τη σύνταξή τους παραχωρείται το 50% του βασικού επιδόματος. Η μηνιαία δαπάνη είναι £24,861 και η ετήσια £323.195. Σημειώνεται επίσης ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα εγκλωβισμένα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, παραχωρείται επίδομα ύψους £206 το μήνα. Στα δύο εκπαιδευτήρια φοιτούν 60 παιδιά.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας, τον προηγούμενο μήνα στις κατεχόμενες περιοχές διέμεναν 12 άτομα με αναπηρία, τα οποία ήταν λήπτες επιδόματος αναπηρίας ύψους £100,85 σεντ επιπρόσθετα του βασικού επιδόματος. Επίσης σύμφωνα με το κυβερνητικό σημείωμα κατά την προαναφερθείσα περίοδο, 97 εγκλωβισμένοι ήταν λήπτες επιδόματος κατ' οίκον φροντίδας. Το χριστουγεννιάτικο επίδομα είναι £281 για κάθε λήπτη και £100,85 σεντ για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14 ετών και £60,51 σεντ για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14 ετών. Το πασχαλινό επίδομα ορίστηκε στις £55 για κάθε άτομο.
Επίσης το κράτος, επιδότησε τη φοίτηση των εγκλωβισμένων παιδιών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ετήσια χορηγία £1.500, £3.000 και £4.500, αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003. Το 2005 έτυχαν επιδότησης 10 άτομα, εκ των οποίων οι εννέα φοιτούσαν στην Κύπρο και ένας στην Ελλάδα.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 
Αντωνία Λαμπράκη
Φιλελεύθερος

_______________________________________________________________________________________________________________


"Δένουν" και την Καρπασία

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΟΡΦΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

Με επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα αποχρωματίζει η "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους περιοχές "ειδικού καθεστώτος".

 
Στο γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των κατεχομένων εντάσσει για πρώτη φορά η ''κυβέρνηση'' Σογιέρ και την περιοχή του Ριζοκαρπάσου με ανεγέρσεις σχολείων, κατασκευές δρόμων αλλά και έργα υποδομής για τουριστικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, ''υπουργικό'' κλιμάκιο μαζί με τον ''πρέσβη'' της Τουρκίας στα κατεχόμενα μετέβησαν προχθές στην περιοχή για να θέσουν τον θεμέλιο λίθο τ/κ γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ενώ παράλληλα εκπρόσωποι της ''κυβέρνησης'' γνωστοποίησαν και τα υπό δρομολόγηση έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση του Ριζοκαρπάσου. Όπως σχολιάζουν κύκλοι των κατεχομένων, η απόφαση της ''κυβέρνησης'' να αναβαθμιστεί σε έργα υποδομών το Ριζοκάρπασο αποτελεί ένδειξη της νέας πολιτικής Ταλάτ για συνολική ανάπτυξη των κατεχομένων ανεξαρτήτως των ειδικών ευαισθησιών και δεδομένων της κάθε περιοχής.

Ως γνωστόν, η ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας έχει αποτελέσει (λόγω της ύπαρξης των εγκλωβισμένων και της σημασίας της Μονής του Αποστόλου Αντρέα) ένα από τα υπό διαπραγμάτευση χαρτιά των δύο πλευρών στις κατά καιρούς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ανάλογο παράδειγμα θεωρείται και η περίπτωση της Μόρφου για την οποία προσφάτως η ''κυβέρνηση'' εξήγγειλε δέσμη αναπτυξιακών έργων δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην αναπτυξιακή στασιμότητα που παρατηρήθηκε λόγω της πρόνοιας του σχεδίου Ανάν περί επιστροφής της περιοχής υπό ε/κ διοίκηση. Γίνεται κατανοητό ότι η διοχέτευση κονδυλίων και επενδύσεων σε μέχρι σήμερα ''υπό συζήτηση'' περιοχές δημιουργούν αναπόφευκτα νέα δεδομένα σε μια επερχόμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Μάλιστα, στο θέμα του Ριζοκαρπάσου υπάρχει και η διάσταση των εποίκων που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων του. Η ''υπουργός'' παιδείας, Τζανάν Οζτοπράκ, αναφερόμενη στο θέμα είπε ότι το Ριζοκάρπασο είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος όπου διαμένουν Ε/Κ και Τ/Κ και χαρακτήρισε το Ριζοκάρπασο ως πιλοτική περιοχή.

Ο ''δήμαρχος'' Ριζοκαρπάσου από την άλλη σημείωσε πως επιβάλλονται επενδύσεις στην περιοχή και κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της ανώτατης παιδείας (υπάρχουν σκέψεις για ανέγερση ''πανεπιστημίου''), γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατασκευής λιμανιού και ανακατασκευής του δρόμου προς το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Ο ''υπουργός συγκοινωνιών'' εξήρε τη σημασία που θα έχει για την περιοχή η κατασκευή του βόρειου παραλιακού δρόμου. Εν τω μεταξύ προχθές δόθηκαν στην κυκλοφορία ο δρόμος Κοιλάνεμου - Αγίου Ανδρόνικου από τη διασταύρωση του Λεονάρισσου μήκους 3,5 χλμ καθώς και ο δρόμος Γαληνόπορνης-Ριζοκαρπάσου μήκους 14 χλμ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο τ/κ Τύπος με την ''Χαλκίν Σεσί'' να στεγάζει τις σχετικές ειδήσεις υπό τον τίτλο ''Θυμήθηκαν το Ριζοκάρπασο'' και την 'Γενί Ντουζέν' να σημειώνει ''Ειδικό ενδιαφέρον για το Ριζοκάρπασο''.

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/10/2005, Σελίδα: 6

_______________________________________________________________________________________________________________

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

Οι νεαροί Καρπασίτες ξεσπαθώνουν

"Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας πείσουν να έρθουμε εδώ ώστε να δημιουργηθεί, για πολιτικούς λόγους, μια νέα γενιά εγκλωβισμένων. Ήρθαμε παρά τους ενδοιασμούς μας μετά από πιέσεις, ενώ δεν υπήρχε η υποδομή"

Η Ελένη είναι μία από τρεις τελειόφοιτες μαθήτριες στο Λύκειο Ριζοκαρπάσου, με προσανατολισμό τις θετικές επιστήμες. Εύλογα όμως αναρωτιέται, πώς θα ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους διεκδικητές για μια θέση στην ιατρική σχολή, όταν πέρασαν δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής περιόδου και δεν άρχισε καν να διδάσκεται, ένα από τα μαθήματα της επιλογής της, που είναι η βιολογία! Η Ελένη Κοτσίκκα είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου στο εξατάξιο σχολείο Μέσης εκπαίδευσης του Ριζοκαρπάσου, στο οποίο φοιτούν 32 μαθητές.

 Χωρίς φόβο και με πάθος μίλησε στον "Π", ο οποίος βρισκόταν χθες στο Ριζοκάρπασο, κι εντελώς τυχαία έγινε γνώστης της αναταραχής που είχε δημιουργηθεί νωρίτερα το πρωί στο Γυμνάσιο (όπου από φέτος άρχισε να λειτουργεί και Λύκειο).

 Οι μαθητές με το πρώτο κουδούνι-το παλιό κουδούνι χεριού που όταν πέρσι πρωτακούστηκε στο Γυμνάσιο όλοι ήταν ενθουσιασμένοι που επιτέλους επέστρεφαν τα Γυμνασιόπαιδα στον τόπο τους και δη στην Καρπασία που οι γονείς και οι παππούδες τους κράτησαν 31 χρόνια μετά την κατοχή το ελληνικό στοιχείο- δήλωσαν στους καθηγητές την πρόθεσή τους να μην καθίσουν στα θρανία επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν βρίσκουν λύσεις.

 Μετά από συζήτηση με τους καθηγητές τους, η αποχή δεν έγινε, αλλά οι μαθητές δηλώνουν έτοιμοι τη Δευτέρα το πρωί να πραγματοποιήσουν δυναμικά, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ κι από τις δύο πλευρές, τη διαμαρτυρία τους. Υποστήριξη στα αιτήματά τους, αλλά και πολύ κατανόηση για τα προβλήματα τους, έχουν από τους καθηγητές τους.


"Ρισκάρω το μέλλον μου"
Η Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ότι αν η ίδια χάνει οκτώ ώρες μαθήματος εβδομαδιαίως, οι δύο και μοναδικές συμμαθήτριές της, της Γ' Λυκείου χάνουν 18 ώρες! Τα παιδιά της Α' Γυμνασίου, πάλιν, θα τελειώσει το τρίμηνο και νέα ελληνικά ακόμη δεν έχουν κάνει! "Βαρεθήκαμε να περιμένουμε. Θέλουμε καθηγητές. Η διευθύντριά μας, μάς λέει ότι περιμένει την έγκριση των καθηγητών που προτάθηκαν από τις κατοχικές αρχές. Αλλά η υπομονή έχει και όρια". Κάποιοι μαθητές αισθάνονται έντονα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση τους εξανάγκασε κατά κάποιο τρόπο να επιστρέψουν πίσω. Η ίδια έζησε δέκα ολόκληρα χρόνια στις ελεύθερες περιοχές και δεν ήθελε να επιστρέψει τον τελευταίο χρόνο της στο Λύκειο.

 "Όταν τηλεφωνούσαν οι γονείς μας στην υπηρεσία Ανθρωπιστικών θεμάτων, μας διαβεβαίωναν ότι όλα ήταν έτοιμα και μας περίμεναν και δεν έβλεπαν τον λόγο γιατί εμείς και οι γονείς μας είχαμε ενδοιασμούς! Αναρωτιόμουν: ήταν δυνατόν να ήταν όλα έτοιμα; Διότι ήξερα ότι θα υπήρχαν προβλήματα και δεν ήθελα να ρισκάρω το μέλλον μου. Μας πίεζαν μάλιστα ότι εάν δεν ερχόμασταν δεν θα είχαμε περισσότερη οικονομική βοήθεια, ούτε καλύτερους όρους και κριτήρια για να μπούμε στο Πανεπιστήμιο".

 Η Ελένη ζούσε στις ελεύθερες περιοχές με την μητέρα και τα τρία μικρότερα αδέλφια της, που σήμερα φοιτούν επίσης στο Ριζοκάρπασο. "Ήρθα τελικά, παρότι ήταν πιο δύσκολο για μένα, είχα μάθει διαφορετικά, γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν ερχόμουν δεν θα παίρναμε το καλύτερο επίδομα"...


Πολιτικές πιέσεις και συμφέροντα
Η Ελένη είναι ώριμος άνθρωπος. Μιλά από καρδιάς, γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας της κουράστηκε... "Για να μιλήσουμε ανοικτά, η πολιτεία που μας πίεζε να έρθουμε πίσω, ποσώς την ενδιέφερε αν θα μορφωθούμε ή όχι. Την ώρα φυσικά που τα παιδιά τα δικά τους μορφώνονται σωστά στις ελεύθερες περιοχές... Απλώς θέλουν να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εγκλωβισμένων. Για να έχουν να λεν, ως πολιτικό επιχείρημα, ότι έχουν έλληνες εδώ, ότι έχουν εγκλωβισμένους οι οποίοι επίσης εξυπηρετούνται οικονομικά. Δεν λέω ότι δεν έχουν δυσκολίες οι άνθρωποι της Καρπασίας. Αλλά πληρώνονται"...

 Ζητήσαμε από τους καθηγητές να σχολιάσουν τις θέσεις των μαθητών. Οι πλείστοι τις ασπάζονται. Αλλά υπάρχει κι ο φόβος λόγω του ότι το σχολείο λειτουργεί στο κατοχικό καθεστώς. Καταγγέλλουν πάντως ότι δεν ήταν έτοιμη παντελώς η πολιτεία να ανοίξει και Λύκειο. Αυτή τη στιγμή γίνονται μαθήματα και στην κουζίνα του σχολείου, διότι δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες! Η φιλόλογος υποστηρίζει ότι επειδή έγινε αναπάντεχα η δημιουργία Λυκείου, αποφασίστηκε όπως οι αίθουσες διδασκαλίας μοιραστούν στα δυο για να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που ακόμη δεν έγινε.

Η καθηγήτρια των γαλλικών και ο φυσικός, που φέτος πήραν μετάθεση στο Ριζοκάρπασο, πήραν τον λόγο. "Έχουν απόλυτο δίκαιο οι μαθητές. Έχουν έρθει απ' εδώ με την υπόσχεση ότι θα στελεχωθεί το σχολείο με τους κατάλληλους καθηγητές για όλα τα μαθήματα. Ακόμα λείπουν αρκετοί καθηγητές. Η διεύθυνση του σχολείου επικοινωνεί με το υπουργείο καθημερινά, αλλά τίποτα"...

 Αναρωτιούνται κι αυτοί γιατί επέστρεψαν πίσω τα παιδιά. Πέρα από τον ενθουσιασμό όλων, από το λειτούργημα που εκτελούν, από τις φωνές που ακούστηκαν ξανά με την επαναλειτουργία του Γυμνασίου πέρσι και του Λυκείου φέτος, από την αισιοδοξία που έδωσε το όλο εγχείρημα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρνητικές προεκτάσεις που αφορούν τα ίδια τα παιδιά και το μέλλον τους και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη συνέχιση της διατήρησης του ελληνικού στοιχείου στην Καρπασία.

Κλειδωμένοι στο σπίτι
Ρωτήσαμε την Ελένη, τι κάνει τα απογεύματα, μετά το σχολείο, τα ιδιαίτερα και το διάβασμα. "Δεν κάνουμε τίποτε. Ειδικά μια κοπέλα της ηλικίας μου φοβάται να κυκλοφορήσει μόνη της", μας είπε.
Κι οι καθηγητές συμφωνούν: "Για να ξαναζωντανέψει το Ριζοκάρπασο δεν χρειάζεται μόνο να ακούγονται φωνές στην αυλή του σχολείου. Έπρεπε να υπάρξει προετοιμασία, για να μπορεί να γίνει πιο ομαλή η επιστροφή των παιδιών που έμαθαν να ζουν μια έντονη ζωή στις ελεύθερες περιοχές, όπου φοιτούσαν στα σχολεία εκεί μέχρι πρότινος. Εμείς που ζούμε στις αστικές περιοχές, λέμε ότι δεν προλαβαίνουμε τις δουλειές μας. Εδώ τους περισσεύει ο χρόνος και δεν ξέρουν τι να τον κάνουν! Όλα περιστρέφονται γύρω από το σχολείο. Η νεολαία θέλει υποδομή για να κάνει κάτι τα απογεύματα. Αλλά μόνη επιλογή είναι να κλειδωθούν στο σπίτι. Διότι αφενός δεν μπορούν άνετα να κυκλοφορήσουν και αφετέρου δεν έχουν και πουθενά να πάνε. Πέραν τούτου, όταν τελειώσουν το σχολείο τι θα κάνουν επαγγελματικά;"

 Το πιο πιθανόν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς υπάρχει άλλο σημαντικό πρόβλημα που θίγουν οι καθηγητές. Τα περισσότερα από τα παιδιά είναι συγγενείς μεταξύ τους. Όταν θα έρθει η ώρα να ζευγαρώσουν, τι θα πρέπει να κάνουν;

ΧΡ. ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ
Κανένας εξαναγκασμός

Τις καταγγελίες μαθητών και καθηγητών στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θέσαμε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Χριστόδουλο Πασιαρδή, υπό τον οποίο λειτουργεί η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων. Όσον αφορά στις τεχνικές ελλείψεις, τόνισε ότι θα γίνουν επιδιορθώσεις στο σχολείο. Για το θέμα των καθηγητών, σημείωσε ότι ευθύνονται οι κατοχικές αρχές, οι οποίες αν και πιστεύει ότι δεν μπορούν παρά να εγκρίνουν τον κατάλογο με τους καθηγητές που τους δόθηκε, σκόπιμα καθυστερούν.

Εδώ και μήνες, ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί άδεια σε τρεις καθηγητές να στελεχώσουν το Γυμνάσιο. Έγιναν μάλιστα επανειλημμένα και παραστάσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις χθες, ο ίδιος ο Υφυπουργός, είχε προβεί σε νέες παραστάσεις. Αναφορικά με την αποκάλυψη των μαθητών ότι τους ασκήθηκαν πιέσεις να επιστρέψουν στην Καρπασία υπό την απειλή ότι θα χάσουν από τα επιδόματα τους είπε: "Κανένα παιδί δεν εξαναγκάστηκε. Αντίθετα πετύχαμε να αυξηθούν τα επιδόματα για τα παιδιά που θα επέστρεφαν στο Γυμνάσιο (κατά £50 περίπου και να ανέλθουν στις £220), διότι δεν ήταν δίκαιο να παίρνουν το ίδιο επίδομα με τα παιδιά εγκλωβισμένων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές".

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 05/11/2005, Σελίδα: 26

(Εγκυρότατες πηγές της ιστοσελίδας μας που είναι σε θέση να γνωρίζουν,  μας ανέφεραν ότι όλη την ευθύνη φέρουν τα κατοχικά στρατεύματα. Η κυπριακή κυβέρνηση προ πολλού έχει κάνει τα απαιτούμενα διαβήματα μέσω των ηνωμένων εθνών για μετάβαση καθηγητών στο Ριζοκάρπασο αλλά το κατοχικό καθεστώς εδώ και πολύ καιρό δεν εγκρίνει τα ονόματα των καθηγητών που προτάθηκαν παρόλο που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση έδωσε τριπλάσιο αριθμόν υποψηφίων.)

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999