Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Ανανέωση: 31/1/2006

Αιμορραγούν τα σχολεία στο Ριζοκάρπασον
Τα παιδιά περιμένουν να αποφοιτήσουν και να φύγουν

Ένα κορίτσι που φοιτά στο κατεχόμενο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, θέλει να γίνει δασκάλα και με την ολοκλήρωση των σπουδών, να επιστρέψει στο χωριό της για να διδάξει. Όμως δεν σκέφτονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Οι υπόλοιποι μαθητές, θέλουν απλώς να τελειώσουν το σχολείο και να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, στην «κανονική ζωή» όπως την περιγράφουν. Αυτά έγραψαν στις εκθέσεις τους, στην αρχή της σχολικής χρονιάς. «Περιμένουν να αποφοιτήσουν και να φύγουν», δήλωσε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, η καθηγήτριά τους Μαρία Στεφάνου. Και γιατί όχι άλλωστε. Όπως εξήγησε, οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων είναι δύσκολες. Δουλειές δεν υπάρχουν, κανένα είδος ψυχαγωγίας για τα παιδιά τα απογεύματα, τίποτα για να στηρίξουν τα όνειρά τους και να θελήσουν να παραμείνουν εκεί. «Δεν υπάρχει ζωή εκεί», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Μια ιδέα θα ήταν η μετατροπή του σχολείου σε Ολοήμερο ή η ανέγερση μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ή ακόμα η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου.
Η χθεσινή συνεδρία είχε ως αντικείμενο συζήτησης, την τροποποίηση του νόμου περί δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, με απώτερο σκοπό την προσθήκη πρόνοιας ώστε να δοθούν κίνητρα για υπηρεσία εκπαιδευτικών σε σχολεία των κατεχόμενων περιοχών. Η τροπολογία, με την οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, προβλέπει όπως η υπηρεσία των διδασκόντων υπολογίζεται υπηρεσία δυο χρόνων για κάθε σχολική χρονιά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι λιγότερη από δυο χρόνια. Η συζήτηση ωστόσο, δεν εστιάστηκε στο θέμα των κινήτρων. Ο διευθυντής του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου Χριστόδουλος Παρπότας, δάσκαλοι και καθηγητές που υπηρετούν στα κατεχόμενα και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων και κατεχόμενων σωματείων, θεώρησαν ίσως προτιμότερο να μιλήσουν για τα προβλήματα που υπάρχουν, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες.
Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα, είναι το γεγονός ότι καλύπτονται νομικά οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα κατεχόμενα, καθώς δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε ασφαλιστικής κάλυψης. Όπως επίσης η καθυστέρηση που παρατηρείται για αναπλήρωση κάποιου εκπαιδευτικού που απουσιάζει, αφού το κατοχικό καθεστώς πολύ δύσκολα εγκρίνει σχετική άδεια. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ειπώθηκαν από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, καταγγελίες για παραβίαση του καταλόγου διοριστέων και τονίστηκε η ανάγκη για διαφάνεια στην επιλογή των εκπαιδευτικών.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Σταδιακά δεν θα μείνουν μαθητές

ΣΗΜΕΡΑ στο κατεχόμενο νηπιαγωγείο του Ριζοκαρπάσου φοιτούν 13 παιδάκια και στο Δημοτικό 15. Στο Γυμνάσιο οι μαθητές ανέρχονται στους 27. Υπηρετούν μια νηπιαγωγός, τρεις δάσκαλοι και 19 καθηγητές. Οι προβλέψεις για το μαθητικό πληθυσμό τα έτη που έρχονται, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σε δυο χρόνια πολύ πιθανόν να κλείσει το νηπιαγωγείο. Σταδιακά θ' ακολουθήσει το Δημοτικό και μετά το Γυμνάσιο. Η επιτροπή Παιδείας αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στις αρμόδιες Αρχές ζητώντας τη λήψη μέτρων και επίσπευση των διαδικασιών για ικανοποίηση των αιτημάτων που έθεσαν οι εμπλεκόμενοι.

Χριστίνα Κυριακίδου
Φιλελεύθερος 31/1/2007

Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται μέσω Τουρκίας
Του Χριστάκη Γιαννακού
ΤΕΛΗ εξωτερικού πληρώνουν τα παιδιά των εγκλωβισμένων όταν τηλεφωνούν στους γονείς τους στα κατεχόμενα, αφού η σύνδεση γίνεται μέσω Τουρκίας. Αυτό το γεγονός, που είναι εντελώς ακατανόητο αν το κοιτάξουμε από το φακό της σημερινής τεχνολογίας, εξυπακούει παράλληλα και αυξημένα τέλη. Το σοβαρό αυτό θέμα, που άπτεται και του εθνικού μας προβλήματος, παραθέτει ένα παιδί εγκλωβισμένων γονιών που σε σχετική επιστολή του διερωτάται: «Μα είναι δυνατό μέσα στην ίδια την πατρίδα μας να είμαι αναγκασμένη να τηλεφωνώ στους γονείς μου μέσω Τουρκίας;»
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αυτό, σύμφωνα με την ίδια τη μικρή αναγνώστριά μας, άρχισε εδώ και μερικά χρόνια και συνεχίζεται, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της τηλεφωνίας. «Το πρόβλημά μας αυτό, συνεχίζει η επιστολογράφος μας, ηγέρθη αρκετές φορές από τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς τους, αλλά κανένα αρμόδιο τμήμα του κράτους, δεν επέδειξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον. Το μόνο που συζητούν συνεχώς οι αρμόδιοι με την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στο Λιμνίτη και στην οδό Λήδρας, αποφεύγοντας να προωθήσουν την ομαλή τηλεφωνική επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους μας. Δεν είναι πολυτέλεια η τηλεφωνική επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους, αλλά αναγκαιότητα, και θα έπρεπε να προτασσόταν στις συνομιλίες που γίνονται με τους Τουρκοκύπριους. Όπως είναι γνωστό, με την τηλεφωνική επικοινωνία είναι σαν να βρίσκεσαι κοντά στο δικό σου άνθρωπο και είναι σαν να μοιράζεσαι τα προβλήματα μαζί του. Πολλοί μεγάλοι σε ηλικία συγγενείς μου, λένε ότι η πλευρά η δική μας δεν προχωρεί την απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα, γιατί θα αναγνωρίσουμε τους Τουρκοκύπριους. Ρωτά αν με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, δηλαδή το τηλεφώνημα να περνά από την Τουρκία, δεν είναι αναγνώριση της κατοχής! Στο μεταξύ και οι εγκλωβισμένοι έχουν προβλήματα με την τηλεφωνική επικοινωνία, αφού δεν μπορούν να μας τηλεφωνήσουν εκτός και αν χρησιμοποιήσουν τουρκική κάρτα. Αυτή, δυστυχώς, είναι η εκτίμηση προς αυτούς τους ανθρώπους που με θυσία τα ίδια τα παιδιά τους παρέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες. Οι αρμόδιοι τούς θυμούνται μόνο όταν υπάρχουν εκλογές οπότε οι εγκλωβισμένοι αναγάγονται σε ήρωες».

Φιλελεύθερος
19/1/2007

Σημείωση της Ιστοσελίδας:
"Πολλές φορές σε σχόλιά μας έχουμε επισημάνει το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Απλά να αναφέρουμε ότι προτού ανοίξουν τα οδοφράγματα υπήρχε σχεδόν δωρεάν τηλεφωνική επικοινωνία με τα κατεχόμενα μέσω ενός μικρού τηλεφωνικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών. Μας είναι εντελώς ακατανόητο, με τέτοιες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, να μην μπορεί να λειτουργεί ένα τέτοιο τηλ. κέντρο που να υποστηρίζει μόνο την τηλεφωνία των εγκλωβισμένων.
Φαίνεται ότι οι ταγοί που είναι επωμισμένοι για τη προσφορά βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, η έγνοια τους είναι ο παχυλός μισθός και το βόλεμα των παιδιών τους όπως οι φήμες θέλουν."

Πάλι μας πρόλαβαν οι Τούρκοι
Το κράτος αδιαφορεί για τους εγκλωβισμένους, καταγγέλλει το μέλος του σωματείου «Το Ριζοκάρπασον», Ηλίας Μανιταράς.

Ο τουρκικός Στρατός εγκαταστάθηκε στο Ριζοκάρπασο για να επιδιορθώσει τα ετοιμόρροπα σπίτια, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης. Πάλι μας πρόλαβαν. Και θα έχει πολλή πλάκα αν διορθώσουν και σπίτια στα οποία κατοικούν Ελληνοκύπριοι.
Οι εφημερίδες μας στις 13 Οκτωβρίου το 2005 έγραφαν ότι η Κυβέρνησή μας αποφάσισε να παραχωρήσει 500.000 λίρες για επιδιόρθωση των σπιτιών των εγκλωβισμένων. Έκτοτε μόνο λόγια. Μπαίνουμε στο 2007 και ούτε ένα σεντ δεν έδωσε το κράτος για επιδιόρθωση των ετοιμόρροπων σπιτιών των εγκλωβισμένων. Κάνουν γύρους γύρω από τον μπάκαρη. Οι «υπεύθυνοι» που έλαβαν το πρόσταγμα κάθε άλλο παρά τη δουλειά που πρέπει κάνουν. Δεν θέλουν να ξοδέψουν τα λεφτά του κράτους. Να επιχορηγούν τα κόμματα και την «μάππαν» για να σκοτώνονται μεταξύ τους ο κόσμος έχουν χρήματα. Δύο εκατομμύρια 700 χιλιάδες λίρες επιχορήγηση θα παίρνουν τα κόμματα κάθε χρόνο.
Για τους εγκλωβισμένους μόνο μεγαλοπρεπείς επισκέψεις, μεγαλόστομες υποσχέσεις και στο τέλος άφεση στο έλεος του Θεού αλλά και των Τούρκων.
Κατάφερε η Κυβέρνησή μας, με τον τελευταίο νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε, να στερήσει τους εγκλωβισμένους και από τις υπηρεσίες ενός εγκλωβισμένου κοινοτάρχη
.
Φιλελεύθερος
23/12/2006

Διευκολύνσεις για εγκλωβισμένους.
Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να διευκολυνθούν οι εγκλωβισμένοι που θα θελήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη κοινοτικών συμβουλίων. Η Υπηρεσία θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να παρέχει διευκολύνσεις. Εκλογές για την κοινότητα Ριζοκαρπάσου θα διεξαχθούν μόνο για την ενορία της Αγίας Τριάδας και εγκλωβισμένοι της ενορίας αυτής θα ψηφίσουν στο Α' Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Κέντρο Α'. Οι εγκλωβισμένοι των κοινοτήτων Ασωμάτου και Κορμακίτη θα ψηφίσουν στο Α' Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου, ΚέντροΑ' και οι εγκλωβισμένοι της κοινότητας Καρπάσια στο Γυμνάσιο του Αγίου Στυλιανού, Κέντρο Α'. Οι εγκλωβισμένοι θα παραλαμβάνονται από το σημείο άφιξης τους και θα μεταφέρονται στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το δελτίο της ταυτότητάς τους ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο θα φέρει τη φωτογραφία τους. Οσοι εγκλωβισμένοι είναι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου θα πρέπει να προβούν σε ειδικές διευθετήσεις.
Φιλελεύθερος
14/12/2006

Οικονομική βοήθεια στους εγκλωβισμένους
ΣΤΗΡΙΞΗ στους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους για αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά τη διεξαγωγή των γεωργικών τους εργασιών, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί βοήθεια στα εξαρτώμενά τους πρόσωπα, καθώς και κατά χάριν οικονομική βοήθεια σε άτομα που δεν τυγχάνουν άλλης βοήθειας. Το νέο Σχέδιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Φώτης Φωτίου, αναφέροντας ότι η οικονομική βοήθεια αποτελεί κυρίως εισοδηματική αλλά και ηθική στήριξη στους εγκλωβισμένους για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια στις κατεχόμενες περιοχές.
Η βοήθεια παραχωρείται με βάση καταλόγους δικαιούχων και στοιχεία που ετοιμάζονται κάθε χρόνο από την αρμόδια Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων. Το νέο Σχέδιο προνοεί στρεμματική επιδότηση £6,50 τη σκάλα με ανώτατο ποσό £650 ανά άτομο για την καλλιεργούμενη γη.
Δίδονται ακόμα: επιδότηση £10 ανά αιγοπρόβατο και £30 ανά αγελάδα με ανώτατο ποσό £1.000 κατά άτομο, στρεμματική επιδότηση £50 ανά σκάλα με ανώτατο ποσό τις 100 σκάλες για εσπεριδοειδή και επιδότηση £6 ανά κυψέλη για μελισσοκομία. Επίσης παραχωρείται επίδομα £50 ανά άτομο που δεν δικαιούται οποιαδήποτε από τις πιο πάνω επιδοτήσεις, καθώς και £50 για συμπλήρωση του κατώτατου ορίου των £50. Επιπρόσθετα παραχωρείται επίδομα £50 ανά εξαρτώμενο πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Το συνολικό κόστος για το 2006 ανέρχεται σε £120.000 σε σύγκριση με £80.000 για το 2005.
(Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, με αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιουλίου 2006, την αύξηση των επιδομάτων για τους εγκλωβισμένους. Στους εγκλωβισμένους, ποσό ίσο με το επίδομα εγκλωβισμένου του μηνός Δεκεμβρίου 2006.
-Στα παιδιά εγκλωβισμένων, τα οποία διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για το μήνα Δεκέμβριο.
Για την παραχώρηση του χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες για το 2006 θα απαιτηθεί συνολικό ποσό ύψους £2.500.000 περίπου και £53.000 για τους εγκλωβισμένους.)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φιλελεύθερος
13/12/2006

Κίνητρα για κατεχόμενα σχολεία.
Με τη μορφή του επείγοντος, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τροποποίηση των κινήτρων που αφορούν στη στελέχωση των κατεχόμενων σχολείων. Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (του 2004) ένα από τα κίνητρα είναι όπως «η υπηρεσία των δασκάλων στο κατεχόμενο Δημοτικό Ριζοκαρπάσου να υπολογίζεται ως υπηρεσία δύο χρόνων για κάθε σχολική χρονιά, για σκοπούς προαγωγής, μείωσης ωραρίου και προσαυξήσεων και υπό τον όρο ότι αυτή δεν θα είναι λιγότερη από δύο χρόνια». Το υπουργείο, έκρινε ότι το πιο πάνω κίνητρο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή όχι μόνο δασκάλους, αλλά και νηπιαγωγούς και καθηγητές.
Χριστίνα Κυριακίδου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
5/12/2006

Παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου στους βοηθούμενους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγείται να παραχωρηθεί και φέτος έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο ως εξής:
- Στους εκτοπισμένους και δυσπραγούντες που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές και βοηθούνται από το κράτος, ποσό ίσο με το μηνιαίο επίδομα για τις βασικές ανάγκες του μηνός Δεκεμβρίου 2006.
- Στους εγκλωβισμένους, ποσό ίσο με το επίδομα εγκλωβισμένου του μηνός Δεκεμβρίου 2006.
-Στα παιδιά εγκλωβισμένων, τα οποία διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για το μήνα Δεκέμβριο.
Για την παραχώρηση του χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες για το 2006 θα απαιτηθεί συνολικό ποσό ύψους £2.500.000 περίπου και £53.000 για τους εγκλωβισμένους
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
5/12/2006

Στέλλουν εγκλωβισμένους στο Τ/Κ επιμελητήριο

Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων θα εξετασθεί από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της εξέτασης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, με στόχο να συνεχίσει η παρακολούθηση δεδομένου ότι συνεχίζεται η παραβίαση των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Όσον αφορά στη στάση των Αρχών έναντι των εγκλωβισμένων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παιδιών Εγκλωβισμένων Καρπασίας Γιαννάκης Ζάουρας ανέφερε πως οι εγκλωβισμένοι έχουν πρόβλημα στη μεταφορά των προϊόντων τους στις ελεύθερες περιοχές, καθώς οι Αρχές της Δημοκρατίας για να επιτρέψουν την είσοδο τους στις ελεύθερες περιοχές απαιτείται πιστοποίηση από το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο. Σχετικά με τη λειτουργία της Σχολικής Εφορείας Ριζοκαρπάσου ο γ.γ. της, Χριστόδουλος Πίτρακκος, υποστήριξε ότι δεν γίνεται ορθή διαχείριση των πόρων της, ενώ μίλησε για υπογραφές εν λευκώ και σε μη πραγματοποίηση συνεδριάσεων.
Ο κ. Πίτρακκος δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι λόγω των προβλημάτων αυτών παραιτείται από μέλος της Σχολικής Εφορείας.
Για τα πολιτικής υφής θέματα και τη μετατροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα σε ξενοδοχειακή μονάδα θα προσκληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας. Η Επιτροπή ζήτησε ακόμα από το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει ξεκάθαρα εάν θα αποστείλει στα κατεχόμενα ψυχολόγο για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών.
Ακόμα θα προσκληθεί ο Υπουργός Γεωργίας για να συζητήσει με την Επιτροπή τρόπους διευκόλυνσης των εγκλωβισμένων στη μεταφορά των προϊόντων που παράγουν στις ελεύθερες περιοχές.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
16/11/2006

Γάμος στην Αγ. Τριάδα ύστερα από 32 χρόνια.
ΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ συνέζευξε σε... κατεχόμενη γη. Για πρώτη φορά ύστερα από 32 χρόνια, τελέσθηκε χθες γάμος στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα. Γαμπρός είναι ο Κυριάκος Φράγκος 68 ετών και νύφη η Χρυστάλλα Φιλίππου 66 ετών. Το μυστήριο τέλεσε ο ιερέας του Ριζοκαρπάσου, Ζαχαρίας Παπαζαχαρίας στην κατεχόμενη εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Οι νεόνυμφοι θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Αγία Τρίαδα. Μετά το μυστήριο, ακολούθησε δεξίωση σε κέντρο στον Άγιο Θέρισσο, όπου Τουρκοκύπριος από τη Γαληνόπορνη, έπαιζε ζουρνά. Στο γάμο παρέστησαν 700 άτομα περίπου, συγγενείς των νεονύμφων, καθώς και Τ/κ φίλοι τους. Μέχρι πρότινος, ο γαμπρός διέμενε στην Ορόκλινη.
Φιλελεύθερος
11/9/2006

 

Κλητεύσεις σε Τ/κ για ε/κ περιουσίες
Σύμφωνα με τη Βολκάν η «επιτροπή αποζημιώσεων» απέστειλε κλητεύσεις σε 5 οικογένειες στο Ριζοκάρπασο και από μια στη Γιαλούσα και Αγία Τριάδα, με τις οποίες τις καλεί να παρουσιαστούν για να ενημερωθούν για τις προσφυγές που κατέθεσαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία διαμένουν οι Τ/κ και για το ενδεχόμενο να επιστραφεί η περιουσία στους Ε/κ ή να αποζημιωθούν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εν λόγω Τ/κ έχουν τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν από το κατοχικό καθεστώς και ότι ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις.
Φιλελεύθερος
10/9/2006

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999