Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Οι βροχές απειλούν τον Άγιο Συνέσιο
 

Με ένα ακόμη κίνδυνο βρίσκεται αντιμέτωπη η ιστορική εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, συνέπεια της αδιαφορίας, αλλά και των παράνομων έργων που πραγματοποίησαν οι κατοχικές αρχές. Μετά την τουρκική εισβολή, οι αρχές των κατεχομένων, προχώρησαν στο κτίσιμο τζαμιού δίπλα από την εκκλησία, αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο, με ψηλό μιναρέ, θέλοντας να υποσκελίσουν το χριστιανικό μνημείο, με το μουσουλμανικό. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας κακοτεχνιών στο χτίσιμο του τζαμιού και συγκεκριμένα στα τοιχώματα αντιστήριξης που έφτιαξαν, οι δυνατές βροχές που έπεσαν κατά τον περασμένο Απρίλιο παρέσυραν τον τοίχο που είχε χτιστεί μεταξύ της εκκλησίας και του τζαμιού. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος έχει υποχωρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και σωροί από χώματα έχουν μετακινηθεί στην αυλή της εκκλησίας. Με τις πρώτες βροχές και δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια πλέον μετά την υποχώρηση του τοίχου, τα χώματα και τα νερά θα μπαίνουν μέσα στο ναό, προκαλώντας του διάφορες ζημιές. Στο συγκεκριμένο θέμα, γινόταν αναφορά χθες και από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'', η οποία επεσήμανε ότι επείγει εδώ και τώρα αναστήλωση του τοίχου, διαφορετικά η εκκλησία θα υποστεί ζημιές από τις βροχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο λεγόμενος δήμος αδυνατεί να αναλάβει την δαπάνη λόγω έλλειψης χρημάτων και αποτάθηκε στο «Τμήμα Προγραμματισμού και Οικοδομών», το οποίο ενέκρινε κονδύλι των £25.000 περίπου που όμως ακόμη δεν διατέθηκε. Η εκκλησία του Αγίου Συνεσίου βρίσκεται στο κέντρο της κατεχόμενης κοινότητας Ριζοκαρπάσου και είναι η εκκλησία στην οποία τελείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα η Θεία Λειτουργία από τον εγκλωβισμένο Ιερέα Πατέρα Ζαχαρία, ο οποίος μένει στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Εκεί τελούν οι εγκλωβισμένοι Ριζοκαρπασίτες τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ο μισός ναός, από την πλευρά του Ιερού, είναι βυζαντινό κτίσμα του 10ου αιώνα μ.Χ. , ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι του 1850. Εντός του ναού σώζεται το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ο ξυλόγλυπτος άμβωνας. Λίγα μέτρα δυτικότερα, βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Συνεσίου, ενώ στις 26 Μαΐου, ημέρα που εορταζόταν η μνήμη του Αγίου, γινόταν μεγάλο πανηγύρι στην κοινότητα. Ο Άγιος Συνέσιος καταγόταν από το Ριζοκάρπασο και υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Εκκλησία και προς τιμή του χτίσθηκε ο συγκεκριμένος ναός.
Φιλελεύθερος 26/9/2007
ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ

______________________________________________________________

Ως τοπικές οι κλήσεις προς εγκλωβισμένους

Ως τοπικές θα θεωρούνται σύντομα οι κλήσεις από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους μετά από αίτημα συγγενών τους και προσπάθειες πολλών μηνών. Σχετικό παράπονο υπέβαλε πέρσι στην Επίτροπο Διοίκησης συγγενής εγκλωβισμένων που διαμένουν στο Ριζοκάρπασον. Σύμφωνα με το παράπονο, εξ' αιτίας της αδυναμίας του κράτους να προχωρήσει σε διευθετήσεις αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους, συγγενείς τους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές αναγκάζονται να επικοινωνούν με τους δικούς του μέσω Τουρκίας με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τέλη εξωτερικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παραπονούμενος είχε μητέρα και αδελφό στο Ριζοκάρπασον και αναγκαζόταν να πληρώνει τέλη εξωτερικού για να επικοινωνεί μαζί τους. Το θέμα έθεσε ενώπιον του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων ο οποίος απάντησε το Δεκέμβριο του 2006 ότι έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης τόσο μέσω της ΑΤΗΚ όσο και μέσω των Ηνωμένων Εθνών αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καρποφορήσει λόγω άρνησης των κατοχικών αρχών να συνεργαστούν με την ΑΤΗΚ. Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Μετά από αρκετές ενέργειες της Επιτρόπου Διοίκησης πρόσφατα προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων με επιστολή του ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2007 ανέφερε ότι το θέμα απασχόλησε εκ νέου την ΑΤΗΚ η οποία αποφάσισε τη χρέωση των κλήσεων που θα διενεργούνται από τους πελάτες της προς τους αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας των εγκλωβισμένων ως τοπικές κλήσεις αντί ως διεθνείς. Η έναρξη της ισχύος της εν λόγω απόφασης θα ανακοινωθεί από την ΑΤΗΚ. Μετά την εξέλιξη αυτή η Επίτροπος διέκοψε την περαιτέρω διερεύνηση του παραπόνου, αφού το θέμα διευθετήθηκε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
Φιλελεύθερος
30/8/2007

___________________________________________________________________

Τιμητική εκλογή στη θέση αντιπροέδρου της ΠΟΜΑΚ (Τομέας Αφρικής) του συγχωριανού μας Κώστα Κολατσή.
Νέες ηγεσίες σε ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ με το τέλος του συνεδρίου.
Στήριξη από τους απόδημους ζήτησαν οι προσφυγικές οργανώσεις.

ΤΟ 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κύπρου ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στη Λευκωσία με την εκλογή και ανακήρυξη των νέων Κεντρικών Συμβουλίων και αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ ανακηρύχθηκαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των αποδήμων, που είχαν υποβληθεί στην εφορευτική επιτροπή, ενώ μέλη του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΣΕΚΑ ανακηρύχθηκαν τα 40 άτομα που εισηγήθηκαν οι ομοσπονδίες και το 12μελές προεδρείο της ΝΕΠΟΜΑΚ. Οι αξιωματούχοι της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψηφίους. Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ ανακηρύχθηκε ο Χάρης Σοφοκλείδης (Ηνωμένο Βασίλειο). Αντιπρόεδροι : Πίτερ Δρουσιώτης (ΗΒ), Μιχάλης Χριστοδούλου (Αυστραλία Νέα Ζηλανδία), Πανίκος Παπανικολάου (ΗΠΑ), Κώστας Σταματάρης (Ελλάδα), Κυριάκος Ελλές (Καναδάς), Κώστας Νικολάου (Ν. Αφρική), Ευαγόρας Μαυρομάτης (Υπόλοιπων χωρών Ευρώπης), Νέστορας Νέστορος (Υπόλοιπων χωρών Αφρικής). Γενική Γραμματέας ανακηρύχθηκε η Πατρίσια Θόμσον (Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία), Οργανωτικός Γραμματέας ο Γιώργος Μιχαηλίδης (Ελλάδα) και Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου (ΗΒ). Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανακηρύχθηκε ο Φίλιπ Κρίστοφερ (ΗΠΑ) και αναπληρωτής Πρόεδρος ο Τάσος Ζαμπάς (ΗΠΑ). Αντιπρόεδροι ανακηρύχθηκαν οι : Ανδρέας Παπαευριπίδης (ΗΒ), Κωνσταντίνος Προκοπίου (Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία), Αντι Ζεμενίδης (ΗΠΑ), Λοΐζος Λοΐζος (Ελλάδα), Κωνσταντίνος Σοφοκλέους (Καναδάς), Κώστας Κολλάτσης (Ν. Αφρική), Κώστας Κουννάς (Υπόλοιπων χωρών Ευρώπης), Κώστας Κλωστρής (Υπόλοιπων χωρών Αφρικής). Γενικός Γραμματέας ανακηρύχθηκε ο Λοΐζος Αραβής (Ελλάδα) και Ταμίας ο Κρις Νικολάου (ΗΠΑ). Στο μεταξύ τη βοήθεια των αποδήμων Κυπρίων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες όλων προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Ο κ. Στεργίδης, όπως και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων Χριστάκης Πασχάλης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς και ο Γραμματέας του Σωματείου ''Αδούλωτη Κερύνεια'' Ιωάννης Σιερκέσαββας προέβησαν σε λεπτομερή ενημέρωση των συνέδρων για τα προβλήματα και την παρούσα κατάσταση, σε ό,τι αφορά τους παθόντες της τουρκικής εισβολής, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες, ζητώντας και τη δική τους βοήθεια στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και του Κυπριακού γενικότερα. Ο κ. Σεργίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων με τη μέθοδο του DNA, λέγοντας ότι ''οι ταυτοποιήσεις άρχισαν εδώ και μερικούς μήνες και έχουν δοθεί τα τελικά αποτελέσματα ταυτοποίησης για συνολικά 57 άτομα, 37 Ελληνοκυπρίους και 20 Τουρκοκυπρίους''.
Φιλελεύθερος
25/8/2007

____________________________________________________________________________________________________________________
 

Θα καταγγείλουν τον Ταλάτ στο ΕΔΑΔ

Προστασία της Καρπασίας ζητούν περιβαλλοντιστές.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων για την απόφασή της να μεταφέρει στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 11000 βατ, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''. Οι οργανώσεις καλούν τη ''κυβέρνηση'' να επανεξετάσει την στάση της καθότι η χερσόνησος είναι εθνικό πάρκο και έχει κηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο και σε χώρο ειδικής προστασίας. Σε περίπτωση που δεν έχουν αποτελέσματα τα «εσωτερικά ένδικα μέσα» οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αρχισυντάκτης της ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος γράφει πως αν και ελέχθη ότι η μεταφορά αυτή σχετίζονταν με τις δημόσιες λεγόμενες υπηρεσίες της Καρπασίας, τις θερινές κατοικίες της ''αστυνομίας'', το παρατηρητήριο των ''δυνάμεων ασφαλείας'' και τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, η πραγματικότητα είναι άλλη και αφορά αναπτυξιακά σχέδια που υποβλήθηκαν στο λεγόμενο υπουργείο Τουρισμού και στη λεγόμενη προεδρία κυβερνήσεως. Ενα τέτοιο σχέδιο αφορά την εταιρεία γκολφ και μαρίνας ''ΡΟΜΕΟ'', η οποία το υπέβαλε στις 28 Ιουνίου 2007 και προγραμματίζει να κατασκευάσει γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών σε απόσταση τριών χλμ νοτίως του Ριζοκαρπάσου απαιτώντας όπως η μίσθωση είναι για 99 χρόνια και όχι 49 καθότι η επένδυσή της θα φθάσει τα 140 εκατομμύρια στερλίνες. Η έκταση που τους ενδιαφέρει είναι 1.200-1.600 στρέμματα. Η ίδια εταιρεία θα κατασκευάσει 100 πολυκατοικίες, 300 επαύλεις και ξενοδοχείο 250 κλινών παράλληλα με τη μαρίνα για τα γιοτ. Η συνολική επένδυση θα φθάσει τα 250 εκατ. στερλίνες. Η τ/κ εφημερίδα ''Βολκαν'' ισχυρίζεται ότι οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επικαλούνται κάποιοι για μη μεταφορά ρεύματος στο Καρπάσι είναι να παρεμβάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής την οποία θα δώσουν "πεσκέσι" στους Ε/Κ. Η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν, ο οποίος είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων στοχεύει στην προώθηση ανάπτυξη γης στην περιοχή, ούτως ώστε η περιοχή να εξαιρεθεί από τα προς επιστροφή εδάφη σε περίπτωση λύσης. Η ''Βολκάν'' γράφει ότι ο Ιζτζάν αναγείρει φοιτητική εστία επί ε/κ περιουσίας στην περιοχή Μόρφου-Καπουτίου αξίας τριών εκατ. δολαρίων. Η εφημερίδα διερωτάται, τέλος, αν ο Ιζτζάν είναι πρόθυμος να επιστρέψει στους Ε/Κ την περιουσία επί της οποίας αναγείρει την εστία.
Φιλελεύθερος
18/8/2007

Σημείωση Ιστοσελίδας:
Εμείς σαν Ριζοκαρπασίτες τι κάνουμε; Τα Οργανωμένα σύνολά μας τι κάνουν;

_____________________________________________________________________________________

Καταγγέλλεται η καταστροφή της Καρπασίας

ΤΟ Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή που συντελείται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, μετά την απόφαση του ψευδοκράτους για έργα για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το Ριζοκάρπασο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Το Κίνημα καλεί την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και να προβεί σε όλες τις δέουσες παραστάσεις στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για άμεσο τερματισμό των εργασιών για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής καταστροφής της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας. Προσθέτει ότι θα ενημερώσει τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης για την καταστροφή του βιότοπου της Καρπασίας. Το Κίνημα αναφέρει ότι παρά τις σφοδρές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων στα κατεχόμενα και τις εισηγήσεις για εναλλακτικές πηγές ηλεκτροδότησης που τέθηκαν, το καθεστώς Ταλάτ προχώρησε με μυστικές διαδικασίες στην επικύρωση προσφορών και έχουν ήδη αρχίσει κάποια προπαρασκευαστικά έργα. Οι Οικολόγοι υπενθυμίζουν ότι στον πολύ ευαίσθητο περιβαλλοντικά χώρο της Καρπασίας υπάρχουν πολλά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία πρέπει να τεθούν υπό προστασία καθώς επίσης και αρκετές περιοχές αρχαιολογικής σημασίας τα οποία κινδυνεύουν.
Φιλελεύθερος
28/7/2007

_____________________________________________________________________________________

«Ο κατοχικός στρατός ήλθε για να μείνει στην Κύπρο.»

Δεν είμαστε επισκέπτες, λέγει ο στρατηγός Κιβρίκογλου
Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ κατοχικός στρατός θα παραμείνει στην Κύπρο εσαεί. Δεν είναι στο νησί επισκέπτης. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο αρμοδιότερος στα κατεχόμενα, ο διοικητής του κατοχικού στρατού, Χαϊρί Κιβρίκογλου, ο οποίος αναπτύσσει εσχάτως και «κοινωνικό έργο». Μετά την "επισκευή" κατοικιών στο Ριζοκάρπασον και την αναδάσωση διάφορων περιοχών των κατεχομένων, ο στρατός κατοχής προχώρησε και στην κατασκευή χώρου στάθμευσης για 100 οχήματα στην κατεχόμενη Κερύνεια εμβαδού 2900 τετραγωνικών μέτρων. Ο διοικητής του στρατού κατοχής Χαϊρί Κιβρίκογλου δήλωσε ότι οι λεγόμενες τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις Κύπρου, εννοώντας το στρατό κατοχής, δεν είναι επισκέπτες στο νησί αλλά είναι μέρος του νησιού αυτού στο όποιο έφεραν την ειρήνη, κατά τον ισχυρισμό του. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται υπερήφανος που διοικεί τον στρατό κατοχής ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης από το 95% Τ/Κ, όπως ο ίδιος υποστήριξε. Ο Χαϊρί Κιβρίκογλου ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος είναι μια «γνήσια τουρκική πατρίδα» και πως ο χώρος στάθμευσης είναι δώρο στους τώρα διαμένοντες στην κατεχόμενη Κερύνεια με αφορμή την 33η επέτειο από την τουρκική εισβολή. Όπως γράφουν τ/κ εφημερίδες, τα έσοδα από την εκμετάλλευση του χώρου στάθμευσης θα μεταφέρονται στο ταμείο ενίσχυσης των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας. Δηλαδή, το «κοινωνικό έργο» θα φέρει και εισοδήματα στον κατοχικό στρατό.
Φιλελεύθερος 11/7/07

_____________________________________________________________________________________

Έργο του στρατού οι κατεδαφίσεις.

Παρέμβαση των Βρετανών στο κατοχικό καθεστώς για την Καρπασία.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ έχουν ήδη κατεδαφίσει πέραν των 80 σπιτιών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασον και έχουν σημαδευτεί άλλα 27, και πολύ σύντομα θα αρχίσει η κατεδάφιση σπιτιών στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα. Αυτό κατάγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ. Ο κ. Φαλάς είπε ότι ίσως, μετά τις αντιδράσεις από μέρους των ξένων κυβερνήσεων, να αναβληθεί η κατεδάφιση των άλλων 27 σπιτιών στο Ριζοκάρπασον. Το ζήτημα τούτο, πάντως, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες έχει τεθεί και προς την τουρκική πλευρά από Οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε περαιτέρω ότι ο κ. Μίλετ έχει ζητήσει από το σύμβουλο του Ταλάτ, Ρασίντ Περτέβ να σταματήσει η κατεδάφιση των σπιτιών και ότι ο κ. Περτέβ βρέθηκε σε δύσκολη θέση διότι οι κατεδαφίσεις είναι έργο του τουρκικού στρατού. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μίλετ «έχει ήδη κάμει επαφές με τον κ. Περτέβ για το ειδικό θέμα της κατεδάφισης των σπιτιών και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και θα έχει πολύ προσεχώς συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη κ. Ταλάτ και τον κ. Σογιέρ». ''Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας ήταν πολύ θετικός και σαφέστατος στις δηλώσεις του. Μας ενημέρωσε για τις εντυπώσεις του και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Ριζοκάρπασον, την Αγία Τριάδα και τον Απόστολο Ανδρέα. Μας έχει πει ότι ενημέρωσε ήδη τους Πρέσβεις των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους έχουν κάθε μήνα μία σύσκεψη'', είπε ο κ. Φαλάς. Όσον αφορά το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είπε ότι ''θα το συζητήσουμε με τις αρχές στα κατεχόμενα για να δοθεί επιτέλους η από πολύ καιρό αναμενόμενη άδεια, έγκριση, που δυστυχώς χρειαζόμαστε, για να ξεκινήσει η διαχειριστική επιτροπή της ιεράς μονής Αποστόλου Ανδρέα το έργο της αναστύλωσης και αναπαλαίωσης, σύμφωνα με τα σχέδια των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών''. Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φαλάς είπε ότι γίνονται διάφορες επαφές με εκπροσώπους πρεσβειών, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, για το θέμα. Υποβλήθηκε υπόμνημα σε πρεσβείες ΥΠΟΜΝΗΜΑ για την κατεδάφιση εκατόν και πλέον κατοικιών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασον από τον τουρκικό στρατό και τους εποίκους κατά την περίοδο Απριλίου - Μαΐου και για το γενικότερο πρόβλημα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, επέδωσε αντιπροσωπεία του Σωματείου ''Το Ριζοκάρπασον'' τόσο στον Επιτετραμμένο της Κίνας στη Λευκωσία Liu Tuantxian όσο και στον Πρώτο Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ Γρηγόρη Μακρή. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου, σε χωριστές συναντήσεις που είχε πρόσφατα η αντιπροσωπεία του Σωματείου με τους δύο διπλωμάτες ζήτησε την ενεργό παρέμβαση των κυβερνήσεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να σταματήσει το καταστροφικό της έργο στην Κύπρο. Αναφέρει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συνεχίζει τις επαφές του με τις ξένες πρεσβείες σε συνεργασία με τις Οργανώσεις και Σωματεία της χερσονήσου Καρπασίας.
Φιλελεύθερος 7/7/2007

Σημείωση Ιστοσελίδας:
Ο κ. Φαλάς είναι υπό την ιδιότητά του ως μέλος του Σωματείου "Το Ριζοκάρπασον" που συναντήθηκε με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. Τις συναντήσεις τις προγραμμάτισε και οργάνωσε το Σωματείο "Το Ριζοκάρπασον"

_____________________________________________________________________________________

Μια ευχή από το Ριζοκάρπασον

Tου Νίκου Τορναρίτη*
Είναι πολύ τιμητικό για μένα το γεγονός ότι έλαβα μέρος στην τελική γιορτή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για τους εκπαιδευτικούς που ακολουθούν πιστά την ιστορική πορεία του ιερού τους λειτουργήματος. Σήμερα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, στο ανατολικό άκρο της πατρίδας μας έκλεισε ακόμα ένα παραγωγικό σχολικό έτος, ακόμη μια χρονιά μάθησης, παιδείας και συνάμα προσμονής και ελπίδας. Αυτή η ελπίδα είναι σφικτά μέσα στην καρδιά όλων μας. Οι μαθητές στο Ριζοκάρπασο εδώ και χρόνια αποδεικνύουν σε όλους τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος, τι σημαίνει να είσαι δημοκρατικός, τι σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης, με όλη την σημασία της λέξης. Στην κοινή μας πορεία με τους άλλους λαούς της πολυπολιτισμικής Ε.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη να ισχυροποιήσουμε και την εθνική μας ταυτότητα χωρίς να ξεχνάμε ότι η Κύπρος μας συγκροτείται από δυο κοινότητες και άλλες τρεις θρησκευτικές ομάδες. Παράλληλα έχουμε καθήκον να καλλιεργούμε τη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη. Ενός σύγχρονου πολίτη ο οποίος πρέπει να είναι ανοιχτός στη νέα γνώση, ανοιχτός στους άλλους πολιτισμούς, να μπορεί να επικοινωνεί και να κατανοεί τους πολίτες των άλλων χωρών, να συνεργάζεται και να συμπράττει στην κοινή προσπάθεια για την οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών, μέσα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν ισότιμη θέση. Κρίνω ότι η διαπολιτισμική εκπαιδευτική πολιτική όσο και αν την εφαρμόσει το σχολείο, δεν μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Απαιτείται και η συστράτευση όλων των άλλων θεσμών, φορέων και δυνάμεων, αν πρόκειται να αλλάξουμε την κοινωνία μας, να την κάνουμε πιο ανεκτική, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής πήγα στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ήθελα να συνεργαστώ μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές, να ακούσω τις παρατηρήσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο κάλεσμα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, στο κάλεσμα των ιστορικών στιγμών που περνά η πατρίδα μας. Αποχαιρέτησα το Ριζοκάρπασο με μια ευχή: την ίδια μέρα την επόμενη χρονιά μαζί με το τέλος του σχολικού έτους, να γιορτάσουμε και την επανένωση της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι ευχές δεν αρκούν. Γι' αυτό ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να δώσουμε στην Κύπρο τη θέση που της αξίζει στη σύγχρονη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ελεύθερη και χωρίς συρματοπλέγματα Κύπρος πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος όλων μας. Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου συμβολίζει αυτόν ακριβώς τον στόχο!
* Ο Νίκος Τορναρίτης είναι Αντιπρόεδρος ΔΗ. ΣΥ, βουλευτής Λευκωσίας
Φιλελεύθερος 4/7/2007

________________________________________________________________________

Τουριστική ανάπτυξη και στο ακρωτήρι Απ. Ανδρέα. Πρώτο βήμα η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος λεν οι τ/κ

Οι διαμένοντες στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις αντιδράσεις στην μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το Ριζοκάρπασο στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Η συνάντηση άρχισε με ομιλία του λεγόμενου δημάρχου του χωριού Μεχμέτ Ντεμιρτζί, ο οποίος δήλωσε ότι είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι με την ηλεκτροδότηση θα υπάρξει ανάπτυξη της εκεί γης. Επέκρινε τους οικολόγους στα κατεχόμενα επειδή αντιδρούν σε κάθε αναπτυξιακό βήμα στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η περιοχή Ριζοκαρπάσου μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να προκληθεί ζημιά και καταστροφή στο περιβάλλον. Ο λεγόμενος κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου Εμίν Γκιουνγκιόρ αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία των αδέσποτων γαϊδάρων στο «εθνικό πάρκο» που βρίσκεται στην περιοχή καθώς και στον αγώνα των διαμενόντων στο Ριζοκάρπασο όσον αφορά θέματα αντιμετώπισης και κατάσβεσης πυρκαγιών. Ο εκμεταλλευόμενος το ξενοδοχείο «Blue Sea», που βρίσκεται στο δρόμο Ριζοκαρπάσου-Ακρωτηρίου, Ιρχάν Ντιντάρ, δήλωσε ότι ενώ οι οικολόγοι τα βράδια δροσίζονται από τις συσκευές κλιματισμού που διαθέτουν στα σπίτια τους, οι τουρίστες του ξενοδοχείου του διανυκτερεύουν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει λουτρό. Οι διαμένοντες στο Ριζοκάρπασο καλούν το λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ να θέσει σε ισχύ το σχέδιο για ηλεκτροδότηση της περιοχής. Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαμαρτυρόμενοι έγραφαν «Δεν νοείται τουρισμός χωρίς ηλεκτρικό» και «Οι οικολόγοι στο φως, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, στο σκότος».
Φιλελεύθερος 17/6/2007

___________________________________________________________________________________________________

Θέλουν να πάρουν το σπίτι εγκλωβισμένης

Σε μια ανθρώπινη και συνάμα πονεμένη ιστορία, που φέρνει ξανά στην επιφάνεια το δράμα των εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα». Μια ιστορία, η οποία ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει και τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Καρπασίας, αλλά και τα όσα πέρασαν, όμως επιμένουν να αντιστέκονται. Η πρόσφατη ιστορία, αφορά την κ. Κυριακού Νικόλα Βαρνάβα, η οποία είναι μία από τις εναπομείναντες εγκλωβισμένους κατοίκους του Ριζοκαρπάσου. Η κ. Κυριακού, έχει μία ημιτελή οικοδομή, χωρίς πόρτες και παράθυρα, την οποία ξεκίνησε να κτίζει πριν το 1974, όμως την πρόλαβαν τα γεγονότα της εισβολής και έτσι, η οικοδομή αυτή δεν τέλειωσε ποτέ. Η οικοδομή αυτή, παρέμεινε ως έχει μέχρι σήμερα. Ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για έποικο ή Τ/κ, με το όνομα Ομέρ Ενβέρ «έβαλε στο μάτι» την «υπό ανέγερση» εδώ και 33 χρόνια οικοδομή της κ. Κυριακούς και για το σκοπό αυτό, πιέζει την εγκλωβισμένη κάτοικο να του το μεταβιβάσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, πριν λίγες μέρες, πήρε μία μπουλντόζα έξω από σπίτι της και άρχισε να την απειλεί ως εξής: «Ή θα μου δώσεις το σπίτι ή θα στο κατεδαφίσω». Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το κατοχικό καθεστώς εδώ και καιρό, έχει αρχίσει να κατεδαφίζει σπίτια Ε/κ στην περιοχή, με την πρόφαση ότι είναι ετοιμόρροπα, αφού πρώτα τα σπίτια, σημαδεύονται με κόκκινη μπογιά. Ωστόσο, όπως είχε αναφερθεί, πολλές φορές, δεν μένουν μέχρι εκεί, αλλά κατεδαφίζουν και άλλα σπίτια. Κάποιοι μάλιστα, όπως αναφέρει η «Αφρίκα», πρόσπαθησαν να εξηγήσουν στον Ενβέρ, ότι η στρατιωτική διοίκηση δεν κατεδαφίζει τα στερεά σπίτια, αλλά τα ετοιμόρροπα, ωστόσο αυτό, δεν φάνηκε να σταματά τις απειλές του εναντίον της κ. Κυριακούς. Χωρίς να λάβει κανένα υπόψη του, γέμισε την ημιτελή οικοδομή με γεωργικά προϊόντα. Η κ. Κυριακού ειδοποίησε τη λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων, για να πάρει όμως την εξής απάντηση: «Δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα, το φόβο και την ανασφάλεια την οποία νιώθει η εγκλωβισμένη και η οικογένειά της και γι' αυτό αποσιωπούν το γεγονός, ενώ δεν έχει προβεί ούτε σε ενέργειες προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνονται ακόμα, οι απειλές που δέχονται κατά καιρούς οι εγκλωβισμένοι, και την προσπάθεια εκφοβισμού από τις αρχές των κατεχομένων. Πετροβόλησαν και λήστεψαν τα σπίτια τους πολλές φορές. Και όχι μόνο αυτό. ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ
Φιλελεύθερος 7/6/07

__________________________________________________________________________________________

Ο Σόγιερ εξήγγειλε αλλαγές και ανάπτυξη στην Καρπασία

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερτί Σαμπίτ Σόγιερ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά θα εργαστεί μέχρι τέλους για να πετύχει τη λύση στο Κυπριακό, και πρόσθεσε πως όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/Κ στην ΕΕ, άλλα τόσα δικαιώματα έχουν και οι Τ/Κ. O κ. Σογιέρ τέλεσε τα εγκαίνια των υποκαταστημάτων της τ/κ «Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας» στο κατεχόμενο Τρίκωμο και τη Γιαλούσα. Ο ψευδοπρωθυπουργός Σόγιερ είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος της λεγόμενης κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ότι στον στόχο αυτό οφείλεται η λειτουργία υποκαταστήματος της «τράπεζας». Αναφέρθηκε στην υπό κατασκευή μαρίνα , στην κατασκευή του βόρειου παραλιακού δρόμου, που αρχίζει από την Κερύνεια και θα φθάνει μέχρι το Λεονάρισσο οπότε, όπως είπε, η διαδρομή Κερύνειας-Γιαλούσας θα διαρκεί κάπου μια ώρα. Είπε ακόμη ότι σύντομα θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος της ναυτιλιακής σχολής του πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης στη Γιαλούσα, και αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στην Καρπασία για αναζωογόνηση της περιοχής. Νέα επίθεση Ταλάτ για παροχές προς Τ/Κ Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει στους Τ/Κ, αφήνοντας να νοηθεί ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη και ότι περίθαλψη προσφέρεται στους Τ/Κ μόνο από την ε/κ πλευρά.Όπως γράφει ο τ/κ Τύπος, σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς τριήμερου λεγόμενου συνεδρίου για την υγεία και τη διοίκηση νοσοκομείων, που διοργανώθηκε από κοινού από το λεγόμενο υπουργείο υγείας και το λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, με τη συμμετοχή 318 επιστημόνων από 10 χώρες, ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι αν οι Ε/Κ ήταν ενήμεροι για τη συμμετοχή των επιστημόνων από τις ξένες χώρες εκτός Τουρκίας, θα κατέβαλλαν προσπάθεια να αποτρέψουν την συμμετοχή τους. Η πρόεδρος της λεγόμενης Βουλής Φατμά Εκενογλου, μιλώντας στου συνέδρους αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα και υπενθύμισε ότι στη λεγόμενη βουλή των 50 εδρών, οι 18 είναι γιατροί, εκφράζοντας την επιθυμία όπως τα «νομοσχέδια» που αφορούν την υγεία εγκρίνονται το συντομότερο δυνατόν.
Φιλελεύθερος 3/6/07

_____________________________________________________________________________________________

Πανεπιστημιούπολη στην κατεχόμενη Καρπασία

Οργανώσεις δεν θέλουν να ηλεκτροδοτηθεί ο Απόστολος Ανδρέας

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ οργανώσεις στα κατεχόμενα αντιτίθενται, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ριζοκάρπασο στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, και ισχυρίζονται ότι αν συμβεί αυτό, η περιοχή θα απωλέσει τη φυσική της ομορφιά και θα ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη γης. Οι οργανώσεις επικρίνουν τους πολιτικούς στα κατεχόμενα επειδή δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τις προσπάθειες κάποιων για ηλεκτροδότηση της περιοχής. Στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις, αναφέρουν τις κατά καιρούς αποφάσεις, ψηφίσματα και διατάγματα του κατοχικού καθεστώτος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, η οποία από το 1987 ανακηρύχτηκε «εθνικό πάρκο» και το 1995 ως περιβαλλοντικός και αρχαιολογικός χώρος. Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος της πανεπιστημιούπολης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στην περιοχή της Καρπασίας. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης του για την ενίσχυση της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της «ΤΔΒΚ», τόνισε. Είπε ακόμη πως θα ανεγερθεί μαρίνα στην περιοχή ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα ελκύσει επενδυτές. Είπε ακόμη ότι συνεχίζονται τα οδικά έργα κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού, που ξεκινά από την κατεχόμενη Κερύνεια. ...
Φιλελεύθερος 3/6/07

_________________________________________________________________________________

Αχτίδα φωτός για ειρηνική λύση

Η λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου για τρία συνεχή χρόνια, ως εξατάξιας Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης, αποτελεί μια αχτίδα φωτός στις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, σε μουσικοχορευτικό δείπνο προς τιμή των παιδιών των εγκλωβισμένων Καρπασίας και Κορμακίτη, στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε χαιρετισμό που διάβασε λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Κλεάνθους αφού σημείωσε ότι οι εγκλωβισμένοι μας αποτελούν τους πιο αψευδείς μάρτυρες της συνεχιζόμενης κατοχής και της καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας από τον κατοχικό Αττίλα, είπε ότι ''σηκώνουν το δικό τους ζυγό και παρά τις αντιξοότητες, τις καταπιέσεις και τις στερήσεις, παραμένουν ριζωμένοι στη γη που τους γέννησε, στέλνοντας παντού το μήνυμα της καρτερίας και της ελπίδας''. Ανέφερε ακόμα πως η λειτουργία του Γυμνασίου, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο είναι ένα θετικό γεγονός, που τονώνει την πίστη και την αισιοδοξία των εγκλωβισμένων ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν στον τόπο μας καλύτερες μέρες.
Φιλελεύθερος 28/5/2007

__________________________________________________________________________________________________________________

Μέτρα με εποίκους στην Καρπασία

Του Κώστα Βενιζέλου
 Οι μπουλντόζες επί τω έργω, κατεδαφίζουν σπίτια που είχαν σημαδέψει με κόκκινη μπογιά οι άνθρωποι του κατοχικού καθεστώτος. Εκατό σπίτια Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Καρπασία έχουν κατεδαφισθεί για να γίνουν καινούργια και να δοθούν σε εποίκους. Είναι το καινούργιο ''κοινωνικό πρόσωπο'' των Ταλάτ και Σογιέρ που προσφέρουν στέγη σε ''νέα ζευγάρια'' και του στρατού, που αναλαμβάνει παράλληλα να επιδιορθώσει τα σπίτια των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων. Οι μπουλντόζες ισοπεδώνουν τα σπίτια, καθαρίζουν τα οικόπεδα για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την ''τουριστική ανάπτυξη'' της περιοχής αλλά και τη εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Η Καρπασία- όπως έγραψε χθες ο καλός συνάδελφος Φρίξος Δαλίτης- έχει μια ουσιαστική διαφορά με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές. Οι άνθρωποι της, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν της περιοχή, κρατώντας την προσδοκία και την ελπίδα συντροφιά στα πέτρινα χρόνια. Στην Καρπασία, εικόνες μαυρόασπρες, κρατήθηκε ο χρόνος καθηλωμένος και το γινάτι μετατράπηκε σε ένα σκοπό ζωής. ''Σε μια πατρίδα φερειπείν ανάπηρη στις γάζες'', όπως έγραψε ο Λεύκιος Ζαφειρίου, που δίδαξε στο κατεχόμενο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, στην τελευταία ποιητική του συλλογή "Η θλίψη του απογεύματος''. Ο ποιητής που ''φωτογράφισε'' με στίχους τη μαρτυρία του και άφησε τα δικά του τεκμήρια σε όλους εμάς, στις ελεύθερες περιοχές έγραψε πως ''είναι μόνο τα κυκλάμινα κι η τυφλή νυκτερίδα που φτερουγίζει ακατάπαυστα πλάι σε μισοσβησμένες μορφές''. Αυτή ήταν μια παρένθεση, στα μεγάλα και τα μικρά που απασχολούν ''ακατάπαυστα'' την καθημερινότητά μας, για να κρύβουν-φευ- και τις ενοχές μας. Η καθημερινότητα των τριμερών, τετραμερών και πενταμερών και των επιδοτούμενων κοινοπραξιών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Των ψηφισμάτων, όπως το πρόσφατο του γερμανικού κοινοβουλίου, για το οποίο καταγγέλλονται ένοχοι στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, αντί να αναζητηθεί το "τι πήγε λάθος''. Στην Καρπασία, οι μπουλντόζες επί τω έργω. Έχουμε προτείνει- και καλώς πράξαμε- μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με Τουρκοκύπριους, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται σκονισμένα στα συρτάρια του κ. Περτέφ. Η Άγκυρα, καλλιεργώντας το άλλοθι των εκλογών για να ''παγώσει'' τα πάντα στο Κυπριακό, προτιμά να τσιμεντώνει την κατοχή και να προωθεί μέτρα με. εποίκους. Η δική μας αντίδραση, η μικρότερη εξόφληση ενός χρέους έναντι των εγκλωβισμένων Ελλήνων της Καρπασίας.

Φιλελεύθερος
28/5/07

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999