Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Ο Έρογλου επιβραβεύει τους εποίκους
Τους παραδίδει κατεχόμενα σπίτια Ριζοκαρπασιτών που απεβίωσαν πρόσφατα

Δείγματα της τακτικής που θα ακολουθήσει έναντι των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους έδωσε ο νέος ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου, ανατρέποντας ουσιαστικά όσα ίσχυαν επί Ταλάτ. Επιβραβεύει τους εποίκους της κατεχόμενης Καρπασίας που του έδωσαν τη νίκη στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές των κατεχομένων, παραδίδοντάς τους σπίτια Καρπασιτών που απεβίωσαν πρόσφατα ή σπίτια τα οποία επισκέπτονται παιδιά εγκλωβισμένων. Ο Ερογλου είχε δεσμευθεί προεκλογικά ενώπιον των εποίκων ότι θα τους παραχωρήσει σπίτια Ελληνοκυπρίων, τερματίζοντας έτσι την τακτική που ακολουθείτο επί των ημερών του Ταλάτ, τα σπίτια όσων εγκλωβισμένων πέθαιναν, σφραγίζονταν από τη λεγόμενη αστυνομία και σε αυτά είχαν πρόσβαση μόνο οι νόμιμοι κληρονόμοι που επισκέπτονται συνήθως τα Σαββατοκυρίακα τα κατεχόμενα χωριά τους. Η κίνηση Έρογλου έχει αναστατώσει τους εγκλωβισμένους αλλά και το σύνολο των Καρπασιτών που αναμένουν από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες παραστάσεις. Η καταγγελία για την αρπαγή ελληνοκυπριακών κατοικιών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα Αιγιαλούσας έγινε από τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας που αναφέρεται σε ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος με εντολές της Τουρκίας, που στόχο έχουν τον αφανισμό του ελληνισμού της Καρπασίας. Το καθεστώς διαθέτει τις ελληνοκυπριακές κατοικίες σε νέες φουρνιές νεαρών εποίκων που μεταφέρονται από την Ανατολία. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, τις εντολές διεκπεραιώνει ο στρατιωτικός διοικητής της «επαρχίας Τρικώμου» στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η κατεχόμενη χερσόνησος της Καρπασίας.
Μέσα σε ένα δεκαήμερο, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε εννέα σπίτια των Ριζοκαρπασιτών, που είτε απεβίωσαν ή οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται προσωρινά στις ελεύθερες περιοχές, αλλά τα επισκέπτονταν συχνά και προέβησαν μάλιστα σε κάποιες βελτιώσεις:
Ενορία Λεκού: Νίκου Λοΐζου, Γιάννη Ηλία Μανιταρά (δολοφονήθηκε από Τούρκους έποικους), Στυλιανής Πεχίρη, Μαρίτσας Τουλούρα, Αννεζούς Χρονιά.
Ενορία Ανάβρυσης: Αναστασίας Ζαχαρίου, Χρίστου Ξενοφώντος Ενορία Αγίας Τριάδας (Ριζοκαρπάσου): Κατίνας Στρόγγολου, Σταυρινού Χρυσοστόμου.
Η Συντονιστική Επιτροππή Καρπασίας επισημαίνει ότι τα σπίτια των Σταυρινού Χρυσοστόμου και Γιάννη Μανιταρά είχαν επιλεγεί από την Επιτροπή Αποκατάστασης, για επιδιόρθωση και χρήση από καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Ριζοκαρπάσου. Η Επιτροπή καταγγέλλει για την αξιοποίησή τους για τη συγκεκριμένη χρήση, όμως, περιέργως, επιδείχθηκε αδικαιολόγητη αδράνεια, χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Στην Αγία Τριάδα (Αιγιαλούσας) και στο Ριζοκάρπασο οι Τούρκοι συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την οικιστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν παντού νέες οικίες και διαμερίσματα. Μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα καταστημάτων και γραφείων ανεγείρονται με πυρετώδη ρυθμό και στην κεντρική πλατεία Αγίου Συνεσίου Ριζοκαρπάσου, αλλοιώνοντας βάναυσα την πασίγνωστη φυσιογνωμία του χώρου και καταστρέφοντας τη μεγαλύτερη πλατεία της Κύπρου.
Οι Καρπασίτες ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να τερματιστεί ο εποικισμός των χωριών τους και ο αφανισμός κάθε ελληνικού στοιχείου στη χερσόνησό τους.
Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας προέβη σε μια ακόμη σοβαρή καταγγελία: ότι δεκάδες νεαροί Τούρκοι μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες από το Ριζοκάρπασο στη Λάρνακα μέσω Περγάμου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο σημείο ελέγχου, υπήρξαν παρεμβάσεις του τουρκικού στρατού και συλλήψεις, όταν οι διακινούμενοι από «Έλληνες Κύπριους» έναντι €500 κατά κεφαλήν έποικοι δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ σε άλλες έκαμαν τα στραβά μάτια και χαμογελούσαν με νόημα, γνωρίζοντας ότι μέσα στο καπό «κρύβονταν» ένας ή δυο κάθε φορά.
Για την παράνομη αυτή δραστηριότητα Ελληνοκυπρίων ενημερώθηκαν σχετικά οι Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας που έδρασαν και συνέλαβαν ένα πρόσωπο ως ύποπτο για τη μεταφορά εποίκων στις ελεύθερες περιοχές έναντι αμοιβής. Ο ύποπτος έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Καρπασία.
Η υπόθεσή του αναμένεται να αχθεί σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Παράλληλα λήφθηκαν αυστηρά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η διοχέτευση εποίκων στις ελεύθερες περιοχές. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι νεαροί έποικοι που μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές διακινούνται κυρίως στην περιοχή των Φοινικούδων όπου παρουσιάζονται ως Τουρκοκύπριοι.

Φιλελεύθερος σελ. 20
7/5/2010

_______________________________________________________________________________________________

Έτσι στήνουν την κομπίνα με τη γη
Συμφωνίες εγκλωβισμένων με εποίκους για μοίρασμα των επιδοτήσεων

Τέσσερις εγκλωβισμένοι βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Κύπρου με βάση τις εκτάσεις γης που δηλώνουν ότι καλλιεργούν στις κατεχόμενες περιοχές, προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις που ξεπερνούν ετησίως τις €60.000. Μετά την άρση των ανώτερων ορίων επιδότησης ανά δικαιούχο, αιτητές βρήκαν τρόπο να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο απληστίας και χωρίς να κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας και ενοικιαστήρια έγγραφα δηλώνουν ότι καλλιεργούν περιουσίες που δεν τους ανήκουν, προς ίδιον όφελος.
Τρανταχτές περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση ήδη από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, αφού όπως φάνηκε η συνεργασία των κοινοταρχών στην εφαρμογή του σχεδίου δεν ήταν η αναμενόμενη σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των εγκλωβισμένων.
Πολλές φορές μάλιστα η κομπίνα στηνόταν μπροστά στα μάτια κοινοταρχών με τους μεγάλης σε ηλικία ενοικιαστές να υπογράφουν ενοικιαστήρια έγγραφα των περιουσιών τους και μάλιστα με δεκαετή συμβόλαια.
Αποδεκτά μάλιστα από τους κοινοτάρχες είναι και τα διαχειριστικά έγγραφα που προσκομίζουν ορισμένοι αιτητές ότι καλλιεργούν εκτάσεις Ε/Κ τις οποίες ωστόσο ενοικιάζουν από τους σημερινούς έποικους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις ενδείξεις υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Ε/Κ και Τούρκων ώστε μέρος της επιδότησης που λαμβάνουν οι Ε/Κ να καταβάλλεται στους έποικους, ενώ να σημειωθεί ότι οι έποικοι «ιδιοκτήτες» της κλεμμένης γης λαμβάνουν για τα ίδια χωράφια ενισχύσεις από την Τουρκία.
Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις κτηνοτρόφων εγκλωβισμένων που διπλοαιτούνται τα παραγωγικά ζώα που κατέχει η οικογένεια. Συγκεκριμένα, δύο άτομα της ίδιας οικογένειας με ξεχωριστές αιτήσεις δήλωσαν ότι κατέχουν τον ίδιο αριθμό ζώων, με αποτέλεσμα να λάβουν ξεχωριστές επιδοτήσεις ως ενίσχυση από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη γεωργική τους απασχόληση.
Από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων έχουν περάσει πολλοί από τους εγκλωβισμένους οι οποίοι δηλώνουν τεράστιες εκτάσεις γης για επιδότηση.
Μετά από τις καταγγελίες αυτές, η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε τρίμηνη παράταση προς όλους τους αιτητές να προσκομίσουν έγγραφα που να δικαιολογούν τις εκτάσεις που καλλιεργούν προτού προχωρήσει στην ανάρτηση του τελικού καταλόγου των δικαιούχων. Την ίδια ώρα μελετούνται τρόποι ώστε να κοπούν οι επιδοτήσεις από όσους τις λαμβάνουν χωρίς να δικαιούνται. Έχει τεθεί ζήτημα ακόμα και καταγραφής δορυφορικών δεδομένων για να διαφανεί κατά πόσο πράγματι καλλιεργούνται οι εκτάσεις που δηλώνονται.
Σήμερα πάντως δεν υπάρχει κανένας τρόπος ελέγχου και αρκούνται οι αρμόδιες Αρχές στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των εγκλωβισμένων και στους τίτλους ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια έγγραφα που προσκομίζουν για τα οποία όμως δεν διεξάγεται επιτόπιος έλεγχος σε ικανοποιητικό βαθμό.
Υπάρχουν επίσης διεργασίες σε εξέλιξη ώστε να εγκατασταθεί κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα ώστε να μηχανογραφούνται οι αιτήσεις. Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων, η οποία θα είναι υποβοηθητική στον καταρτισμό του καταλόγου της πληρωμής των εγκλωβισμένων γεωργοκτηνοτρόφων.

Φιλελεύθερος σελ. 20
7/5/2010

Σχόλιο Ιστοσελίδας:

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ως άνω δημοσίευμα είναι αβάσιμο. Ωστόσο αν είναι πραγματικότητα, καλούμε το κράτος να παρέμβει άμεσα και να επιβάλει την τάξη. Δεν χωρούν οι δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους. Σίγουρα έχει τα μέσα. Ίσως όμως η ελαστικότητα που επιδεικνύει σε ανθρωπιστικά θέματα καμιά φορά, να την εκμεταλλεύονται κάποιο. Όσοι καλλιεργούν τα χωράφια τους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια τα οποία το κράτος πρέπει να ζητά. Δεν μπορούν 3-4 άτομα να γίνουν η αιτία να στερηθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες την επιδότηση που νόμιμα τη δικαιούνται. Το κράτος πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να τιμωρήσει αυτά τα άτομα, αν πράγματι κάνουν αυτά για τα οποία κατηγορούνται.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης

_______________________________________________________________________________________________

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην κατεχόμενη μονή του Απ. Ανδρέα

Στόχος η έναρξη των εργασιών αναστήλωσης της μονής

Λευκωσία: Tα κατεχόμενα επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με κύριο στόχο να προωθήσει τις διαδικασίες αναστήλωσης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Μακαριότατος πέρασε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 8 το πρωί χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις. Πρώτα επισκέφθηκε τη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα όπου προσκύνησε τον τάφο του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου και ευχήθηκε γρήγορα να απελευθερωθεί η πατρίδα μας και να επανενωθεί.
Τον Μακαριότατο, που συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Καρπασίας, καλωσόρισε ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού του ψευδοκράτους, ο οποίος τον φιλοξένησε στο καφενείο στο προαύλιο της μονής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας στην τουρκική γλώσσα ζήτησε καφέ σκέτο.
Συνομιλώντας με το λεγόμενο υπουργό Τουρισμού, ο Μακαριότατος διηγήθηκε πως όταν ήταν παιδί έπαιζε με παιδιά Τουρκοκυπρίων από γειτονικό χωριό και ευχήθηκε να έρθουν και πάλι εκείνες οι μέρες που όλοι ήταν αγαπημένοι.
Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο παππούς του, μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ οι σημερινοί Τουρκοκύπριοι νέοι επειδή δεν έχουν επαφή με τους Ελληνοκυπρίους δυστυχώς δεν γνωρίζουν ελληνικά.
Καθοδόν προς τη μονή του Αποστόλου Ανδρέα, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Αγία Τριάδα και το Ριζοκάρπασο.
Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ λίγο πριν από τη μετάβασή του στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι στόχος είναι να μην παγώσει η διαδικασία έναρξης των εργασιών αναστήλωσης του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα μετά και την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.
Θα πρέπει ανέφερε να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αναστήλωσης.
Ο ίδιος είπε είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Τουρκοκυπρίους για το σκοπό αυτό.
Πρόσθεσε ότι θα παραδώσει στο λεγόμενο υπουργό Τουρισμού του ψευδοκράτους κατάλογο με τα εκκλησιαστικά μνημεία στα κατεχόμενα που θα πρέπει να συντηρηθούν.
Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε επίσης ότι την ευθύνη για τη μη συντήρηση μέχρι σήμερα της μονής φέρει η δική μας πλευρά με τις διχογνωμίες που είχαν εκφραστεί για τον τρόπο επιδιόρθωσης του μοναστηριού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δοθεί συνέχεια στο θέμα κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη από τις 16 μέχρι τις 20 Απριλίου σε συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον οποίον ζήτησε να διευθετήσει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Σε Αγία Τριάδα – Ριζοκάρπασον
Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, υποδέχθηκαν οι λιγοστοί εγκλωβισμένοι της Αγίας Τριάδας τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου που τους επισκέπτεται για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή.
Έξω από το ναό του κατεχόμενου χωριού, οι ηλικιωμένοι περίμεναν να καλωσορίσουν και να πάρουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου. Ο Γιώργος Φράγκου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα, έφυγε για κάποια χρόνια όταν πέθανε η σύζυγός του και έμενε με τα παιδιά του στις ελεύθερες περιοχές. Τώρα επέστρεψε και πάλι στη γη που τον γέννησε και αισθάνεται μεγάλη χαρά που βλέπει τον Αρχιεπίσκοπο στο κατεχόμενο χωριό του. «Αμα έφτασεν ο μάστρος μας δα κάτω, αξίζει τον κόπο. Δείχνει ότι αισθάνεται τον πόνο του εγκλωβισμένου, για τις εκκλησιές μας και όλα».
Μιλώντας στους εγκλωβισμένους, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό για τη συντήρηση και αναστήλωση των κατεχόμενων εκκλησιών και ήρθε σε επαφή στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των Τ/κ, όπως είπε, για να προωθήσει αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι ως εκκλησία θέλει να αναπτύξει σχέσεις ώστε να βοηθήσει ακόμα και την πολιτική ηγεσία προς επίλυση του πολιτικού προβλήματος γιατί «η έγνοια μας είναι αυτή. Πρέπει να βρεθεί μια σωστή λύση για να ζούμε ευτυχισμένα όλοι, Ε/κ και Τ/κ και οι πάντες και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κράτος φιλικό προς όλες τις χώρες». Μίλησε για μια λειτουργική λύση και είπε ότι θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες ώστε να τελειώνουν τα βάσανά μας «γιατί 36 χρόνια είναι πολλά. Έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλών ετών το πρόβλημά μας και όχι να χρονίσει τόσο πολύ. Ο,τι μπορούμε θα το πράξουμε με πίστη, με χαρά για να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων μας».
Εκ μέρους των εγκλωβισμένων, ο Ιωάννης Ιωαννίκειος ανέφερε ότι σήμερα γιορτάζουν και πανηγυρίζουν με χαρά και υπερηφάνεια, γιατί ύστερα από 36 χρόνια είναι σαν να γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα, επειδή βρίσκεται εκεί ο Αρχιεπίσκοπος. Χαρακτήρισε σοβαρότατο το πρόβλημα της έλλειψης ιερέα για τη λειτουργία της εκκλησίας, καθώς ο Πάτερ Κωνσταντίνος λειτουργεί εκεί μόνο όταν βρει αντικαταστάτη στην εκκλησία που λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές, ο οποίος επισκέπτεται την κατεχόμενη κοινότητα μια φορά το μήνα. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, είπε, και ο Πάτερ Ζαχαρίας, λειτουργεί κάθε Κυριακή στο Ριζοκάρπασο και μετά στον Απόστολο Ανδρέα. «Τριάντα πέντε χρόνια δεν ακούσαμε λειτουργία των Χριστουγέννων παρά μόνο την προτεραία. Ούτε Αγια Θεοφάνεια, ούτε Πρωτοχρονιά, ούτε Κυριακή των Βαΐων, ούτε μια μέρα της Μεγάλης και Αγίας εβδομάδας, ούτε αυτόν τον Επιτάφιο είδαμε ή ακούσαμε, ούτε και αυτό το επιστέγασμα, την Ανάσταση και τον καλό λόγο». Οσοι και εάν μείναμε να αισθανθούμε και εμείς επιτέλους ότι είμαστε χριστιανοί, είπε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί αντικαταστάτης του πάτερ Κωνσταντίνου ώστε να γίνει λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων και την Ανάσταση.
Η Κυριακού Σιώκα, 88 ετών μένει μαζί με την αδερφή της Μαρούλα, τη σύζυγο του Σάββα Λιασή, στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα. Οι τρεις κόρες της είναι στην Ελλάδα, αλλά Πάσχα θα κάνει με την αδερφή της στην κατεχόμενη κοινότητα. Βλέποντας τον Αρχιεπίσκοπο ένιωσε μεγάλη χαρά και της έδωσε δύναμη και ελπίζει πως στο Κυπριακό «κάτι θα γίνει».
Ένας καφές στο καφενείο δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και επόμενος σταθμός το Ριζοκάρπασο και η εκκλησία του Αγίου Συνέσιου. Μιλώντας στους εγκλωβισμένους είπε ότι θα προσπαθήσει όσο είναι δυνατόν τις επαφές και συνομιλίες ώστε να βοηθήσει και την Κυβέρνηση και το λαό, Ε/κ και Τ/κ, να ζήσουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους. Επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη (16 με 20 Απριλίου), πρόσθεσε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει μια καλή προσέγγιση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και θα δώσουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία του κυπριακού λαού. Ευχαρίστησε δε τον Πάτερ Ζαχαρία που κρατά ζωντανές τις εκκλησίες και το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ζωντανά όλα αυτά τα χρόνια. Του έδωσε ως δώρο έναν επιστήθιο σταυρό «και τις θερμές μας ευχαριστίες».
Η Μαρία Μιχαήλ ήταν συγκινημένη που έβλεπε τον Αρχιεπίσκοπο. Πρώτη φορά, είπε, επισκέπτεται Αρχιεπίσκοπος το χωριό της. Η ίδια, δεν θυμάται καν την ηλικία της. Μένει από τότε που γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο και μετά το 1974 πέρασε μόνο μια φορά στις ελεύθερες περιοχές, όταν ήταν άρρωστη. «Πρώτη φορά τον βλέπω (τον Αρχιεπίσκοπο)», είπε δηλώνοντας συγκινημένη γι’ αυτό.
Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ριζοκαρπάσου, οι 16 μαθητές και οι 19 καθηγητές υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο με λουλούδια από τους αγρούς της περιοχής και ένα πανό που έγραφε «Καλωσήλθατε Μακαριώτατε». Η Διευθύντρια Λουκία Λυσάνδρου καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο είπε ότι με τον ερχομό του «αναπτερώνονται οι ελπίδες μας και αναθαρρεύει η ψυχή μας πως σύντομα ο τόπος μας θα επανενωθεί, φθάνοντας στο τέλος του μακροχρόνιου Γολγοθά του». Μια μικρή μαθήτρια εξέφρασε χαρά και είπε ότι με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος τούς δίνει δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μόρφωση με τη βοήθεια των καθηγητών και ευελπιστούν όλοι μαζί σύντομα να μπορέσουν να γιορτάσουν μαζί την Ανάσταση στο αναστηλωμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλους και τους συμβούλευσε να δώσουν όλο το σφρίγος και τη δύναμή τους για να πάρουν όλα αυτά που ακούνε από τους καθηγητές και τις γνώσεις που θα χρειαστούν στην πορεία της ζωής «για να έχετε ένα αυριανό μέλλον κατά πάντα άριστο. Από εσάς εξαρτάται η επιτυχία της ζωής σας».
Ο Μακαριώτατος έδωσε δώρα στους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου, όπως και στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, το οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά, μίλησε στους 23 μικρούς μαθητές και τους άκουσε να του τραγουδούν. Ένας μικρός μαθητής καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο που για πρώτη φορά επισκέπτεται τούτη τη γωνιά της Κύπρου που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με τις ανησυχίες του λαού μας. «Ευχόμαστε πραγματικά να είμαστε η τελευταία γενιά που είναι ξεκομμένη και απομονωμένη. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει κάτω από συνθήκες ειρήνης και αγάπης». Ο μικρός μαθητής είπε ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, αναπτερώνει την ελπίδα για τη δική τους ανάσταση και της Κύπρου, που θα φέρει σε κάθε άνθρωπο που κατοικεί εδώ την αγάπη και την ειρήνη.

Φιλελεύθερος (filenewslive)
22/3/2010

 

Σχόλιο Ιστοσελίδας:

Εύχομαι και ξαναεύχομαι να μην μετατράπηκε και ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα, όπως ο Αναστασιάδης, ο Χριστόφιας και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, σε λάδι για να γυρίζει εύκολα ο τροχός των Τούρκων. Μακάρι να βγω λαθεμένος, αλλά μου φαίνεται ότι οι Τούρκοι, όλοι, μας δουλεύουν ψιλό γαζί.  Τη μια πάει ο Αναστασιάδης στον Απόστολο Ανδρέα και του υπόσχονται ότι σε μια βδομάδα θα αρχίσουν τα έργα. Την άλλη συναντάται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ και του λέει: "σε μια βδομάδα ξεκινάμε" και να... τα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων. Ξανά, ο ψευδοπρωθυπουργός τούτη τη φορά, στη Μονή και... "σε τρεις μέρες ξεκινάμε". "Μα... ξέρετε κύριο Χριστόφια έσιει γκυό ροκόλους μπαναυρκώτες που εν φεύκουν πο καλύφες τους. Χέλουν χτίσουμεν τους άλλες. Ήνταν πουν να κάμουμεν σιόρ". Και πάρτε αβέρτα χρήματα από τα ταμεία της Μονής να κάνουμε νέα υπόστεγα. Εκατόν ογδόντα χιλιάδες ευρώ, αλλά οι παναϋρκώτες δεν το κουνάνε. Έχουν πλάτες τους στρατηγούς. Τα μηνύματα των δήθεν καλοθελητών Τούρκων και με τη βοήθεια των δικών μας ΜΜΕ, ταξιδεύουν αστραπιαία στην "σύμμαχο" Ευρώπη. Οι πόντοι μετράνε υπέρ της Τουρκίας.
Το παιγνίδι το παίζουν με μεγάλη ευκολία οι στρατηγοί και οι πολιτικοί της Τουρκίας, μπροστά στην αφέλειά μας και τη δουλοπρέπεια μας.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
22/3/2010

ΥΓ.

Και Άγιε μου Αρχιεπίσκοπε, μια και έκαμες τον κόπο και πήγες μέχρι εκεί κάτω, γιατί δεν κατέβηκες και σε κανένα σπίτι γέρου εγκλωβισμένου να δεις πόσο ωραία περνάνε εκεί. Που ξέρεις, μια και το Ριζοκάρπασον μοιάζει αρκετά με την Πάφο, μπορεί να σου άρεσε η ζωή εκεί και να έμενες μαζί με τους εγκλωβισμένους.

Ο ίδιος

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ο Τουρκικός στρατός κρατά το "κλειδί" του Απ. Ανδρέα

Παρέμβαση Χριστόφια, Ταλάτ, Έρογλου, Η.Ε. και πρέσβεων του Σ.Α. για να απομακρυνθούν 4 πλανόδιοι
Για να μετακινηθούν τέσσερις πραματευτάδες, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Αποστόλου Ανδρέα, παρενέβησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου, τα Ηνωμένα Έθνη και σχεδόν το σύνολο των πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο στόχος.
Η πιο πάνω πραγματικότητα, που αποτελεί ίσως παγκόσμιο φαινόμενο, φανερώνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στη διαδικασία αποκατάστασης της μονής, ότι τα νήματα κινεί ο τουρκικός στρατός, διαφορετικά οι τέσσερις πραματευτάδες θα είχαν μετακινηθεί προ πολλού.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην έναρξη των έργων αναστήλωσης, τα οποία θα κοστίσουν €5,5-€6 εκατ., συζητήθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος ανέφερε πως αν εκδηλωνόταν στην Καρπασία σεισμός μεγέθους τριών βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, τότε το μοναστήρι θα κατέρρεε επειδή αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα. Ανέφερε επίσης πως όταν ανέλαβε επίσκοπος το 2007, διαπίστωσε πως στην πλευρά μας υπήρχε κάποιο μούδιασμα όσον αφορά τον Απόστολο Ανδρέα, το οποίο απέδωσε στην απροθυμία της άλλης πλευράς να επιτρέψει την έναρξη των εργασιών.
Ο ίδιος συνάντησε στο προεδρικό τον κ. Τίτο Χριστοφίδη, τον κ. Γιώργο Ιακώβου, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους πρέσβεις των χωρών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, άρχισε άτυπη, όπως τη χαρακτήρισε ο Επίσκοπος Καρπασίας, επαφή με την άλλη πλευρά, μέσω της Διαχειριστικής Επιτροπής της μονής, και για το θέμα τηρείτο ενήμερος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ήγειρε το ζήτημα της αναστήλωσης στις απευθείας συνομιλίες. «Πριν τρεις μήνες συνάντησα τον Πρόεδρο και με ενημέρωσε για την απροθυμία της άλλης πλευράς», είπε ο Επίσκοπος, ο οποίος πρόσθεσε πως για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται το Προεδρικό, ενώ ο Πρόεδρος όρισε άνθρωπο για να παρακολουθεί εκ μέρους του τις διαδικασίες.
Το αποτέλεσμα της ανάμειξης του Προέδρου ήταν η επίσκεψή του κ. Ταλάτ στο μοναστήρι, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει το έργο.
Όπως εξήγησε ο Επίσκοπος, ενόσω παραμένουν εκεί οι πραματευτάδες, το γεωτρύπανο δεν μπορεί να προσεγγίσει για να εκτελέσει γεωστατική μελέτη, στην οποία θα στηριχθούν οι επιδιορθώσεις. Σε κάποιο στάδιο οι πραματευτάδες πείστηκαν να μετακινηθούν και υπεδείχθη χώρος για να διαμορφωθούν κιόσκια στα οποία θα τοποθετούσαν την πραμάτεια τους. Η μονή κατέβαλε μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, ανεβάζει στις €180.000, αλλά και πάλι δεν μετακινήθηκαν οι πραματευτάδες. Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, ένας εξ αυτών περιλαμβάνεται στα ηγετικά στελέχη των γκρίζων λύκων της περιοχής Καρπασίας και διατηρεί στενές σχέσεις με τον στρατιωτικό διοικητή.
Συνεπεία όλων των πιο πάνω, ο Επίσκοπος Καρπασίας εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον θα υλοποιηθεί η άτυπη συμφωνία που επήλθε με την άλλη πλευρά, αφού όπως παρατήρησε, η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι ρευστή, ενώ υπάρχουν τρεις τάσεις που συγκρούονται (Ταλάτ, Έρογλου και τουρκικός στρατός).
Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής κ. Γιώργος Χριστοδούλου, ανέφερε πως η περίπτωση του Αποστόλου Ανδρέα ίσως αποτελεί σε μικρογραφία το κυπριακό πρόβλημα με όλες του τις δυσκολίες. Πάντως, επεσήμανε, πως όταν προ ετών αποφασίστηκε η αποκατάσταση της μονής, 21 τουρκοκύπριοι οι οποίοι διέμεναν στα κελιά της μονής μετακινήθηκαν σε μία νύκτα και διερωτήθηκε αν δεν μπορούν να μετακινηθούν τέσσερις οικογένειες εποίκων. Διαβεβαίωσε επίσης πως αν αποχωρήσουν οι πραματευτάδες, τα έργα μπορούν να αρχίσουν ακόμη και αύριο.
Ο κ. Φαλάς ανέφερε ότι ο κ. Ταλάτ επεσκέφθη την Καρπασία τρεις φορές και έδωσε διαβεβαιώσεις για μετακίνηση των πραματευτάδων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μετακινούνται ενθαρρυνόμενοι από τον τουρκικό στρατό. Ακόμη και ο Έρογλου επισκέφτηκε την περιοχή στις 3 Δεκεμβρίου, υπέδειξε στους πραματευτάδες να μετακινηθούν, αλλά όπως παρατήρησε ο κ. Φαλάς, φαίνεται πως ούτε και αυτός μπορεί να επιβληθεί.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Ριζοκάρπασο» Παντελής Πίτρακκος, εξέφρασε την εκτίμηση πως πίσω από όλα βρίσκεται ο τουρκικός στρατός. Προχωρήσαμε σε κάποιες ενέργειες και «είπαμε να αγοράσουμε τον μπελά, αλλά τίποτε δεν έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τους πραματευτάδες.

Αποκατάσταση ύψους €5,5 - 6 εκ.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας ανέφερε ότι το έργο αποκατάστασης θα εκτελεστεί σε τρεις φάσεις και θα κοστίσει περίπου €5,5- €6 εκατ. Διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία και ο κόσμος θα καλύψουν το κόστος.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής, είπε ότι υπάρχουν εργολάβοι, οι οποίοι εργάστηκαν και σε αποκατάσταση ναών στην Κωνσταντινούπολη που μπορούν να φέρουν σε πέρας το όλο έργο.

Βάσου Βασιλείου
Φιλελεύθερος
24/2/2010

_________________________________________________________________________________________________________________________

Στην Καρπασία η ζωή συνεχίζεται...

Άλλοτε θα έμοιαζε με μυστικό δείπνο. Τώρα οι εγκλωβισμένοι μαθητές τρώνε γεύμα κάθε μεσημέρι. Το λεγόμενο συσσίτιο. Το ότι δεν είναι δείπνο δεν σχετίζεται μόνο με την ώρα. Είναι που λείπει και ο Ιούδας από το τραπέζι. Εμείς όλοι που βολευτήκαμε. Μια οικογένεια μαθητές και δάσκαλοι. Κοινό γεύμα, κοινός αγώνας επιβίωσης.

 

Η Καρπασία τραβά το δρόμο της κι εμείς αδιαφορούμε

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο ήλιος στέλνει τις ακτίνες του στη θάλασσα των χελώνων, από την οποία αντικαθρεφτίζεται το φως.
Η παραλία είναι έρημη και διαταράσσεται μόνο από το κύμα που σβήνει στην άμμο την ξανθή. Μαζί της, σβήνονται οι εντάσεις και οι συζητήσεις στις ελεύθερες περιοχές. Οι εμβολιασμοί, οι χούλιγκαν και οι κοκορομαχίες φτάνουν στην Καρπασία σαν απόηχος. Ρωτάς τους εγκλωβισμένους τι λένε για όλα αυτά και σε κοιτάζουν ωσάν να σου λένε «ο διάολος δουλειά να κάνει δεν είχε» ή «από εκεί δεν έχουν δουλειά να κάνουν».
Ατενίζουμε για λίγο ακόμη την παραλία και αναχωρούμε. Ριζοκάρπασο και μονή Αποστόλου Ανδρέα. Τόσες φορές επισκεφθήκαμε τον Απόστολο Ανδρέα, αλλά αργήσαμε να συνειδητοποιήσαμε ότι στην Καρπασία υπάρχουν δεκάδες μοναστήρια. Κάθε σπίτι και μοναστήρι. Και σε κάθε μοναστήρι ένας-δυο άνθρωποι. Κάθε φορά που πας λείπει και κάποιος. Μόνοι στα σπίτια τους χειμώνα καλοκαίρι. Τις Τετάρτες στο μοναδικό ελληνοκυπριακό καφενείο για παραλαβή των τροφίμων και έπειτα πάλι σπίτι. Κι αν οι άνδρες επισκέπτονται για λίγο το καφενείο, για τις γυναίκες δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Σπίτι και πάλι σπίτι. Όλες τις ώρες της ημέρας, όλους τους μήνες του χρόνου, όλα τα χρόνια κάθε δεκαετίας. Και οι γείτονες κουβαλητοί. Τα πρώτα χρόνια σκότωναν, έδερναν, έκλεβαν, απειλούσαν, εκβίαζαν, άρπαζαν τη σοδειά. «Έπειτα κύλησε ο καιρός κι η ιστορία» και ήρθαν πιο υποφερτές μέρες. Έκλεψαν ό,τι ήτανε να κλέψουν, σκότωσαν όσους είχαν χρήματα κρυμμένα στα σεντούκια και στα στρώματα, ξεθύμαναν μικροί και μεγάλοι και σήμερα τα Τουρκάκια μιλούν και παίζουν με τα παιδιά των εγκλωβισμένων. Τα παιδιά που συνήθως θυμόμαστε στις τελικές γιορτές της κάθε σχολικής χρονιάς. Δεν βαριέσαι, δεν αποτελεί είδηση η τελική γιορτή ενός δημοτικού σχολείου ή ενός γυμνασίου. Δεν ήταν γιορτή όταν περάσαμε για να δούμε τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ριζοκαρπάσου. Για άλλη μια φορά συγκινηθήκαμε. Ήταν το συσσίτιο του μεσημεριού στο σχολείο που μας θύμισε τα παιδικά μας πρωινά; Ήταν το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν εγκρίνουν το διορισμό λογοθεραπευτή ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος στο σχολείο; Ήταν η ρωγμή που δεν φρόντισαν εδώ και μήνες να κλείσουν στον τοίχο του σχολείου οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας;
Γονείς μαθητών ζητούν από το υπουργείο να συνεχίσει τις προσπάθειες για να αποδεχτούν οι Τούρκοι το διορισμό λογοθεραπευτή. Είναι απάνθρωπο. Έξι από τα δεκαπέντε παιδιά του δημοτικού χρειάζονται τη βοήθεια λογοθεραπευτή αφού αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκφορά του προφορικού λόγου ενώ παρουσιάζουν προβλήματα και στα γραπτά. Παράλληλα, όπως μας ελέχθη, ένα-δυο παιδιά φαίνεται ότι χρειάζονται και ψυχολογική στήριξη. Είναι μήπως υπερβολικοί οι γονείς; Αν παρουσιαζόταν αυτό το πρόβλημα σε ένα σχολείο των ελευθέρων περιοχών θα διαρρηγνύαμε τα ιμάτιά μας. Όμως εκεί πρόκειται για παιδιά εγκλωβισμένων. Δεν βαριέσαι. Μήπως αδικούμε τους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου; Πόσες παραστάσεις έκαναν στα Ηνωμένα Έθνη; Σε ποια σώματα ήγειραν το ζήτημα;

Η ζωή στο σχολείο συνεχίζεται. Στην πρώτη και στη δευτέρα τάξη φοιτούν εννέα μαθητές, στην τρίτη και τετάρτη έξι και στην πέμπτη και έκτη τέσσερις μαθητές. Στη 1μ.μ. ήταν η ώρα του συσσιτίου. Οι μαθητές του δημοτικού συγκεντρώθηκαν στην τραπεζαρία, όπου μοιράστηκε το φαγητό. Κριθαράκι και γιαούρτι. Κάθε μέρα κι ένα φαγητό. Τα παιδιά τρώνε το φαγητό τους και ύστερα βγαίνουν από την αίθουσα. Συσσίτιο λοιπόν. Το γεύμα των παιδιών των εγκλωβισμένων. Πριν μερικές δεκαετίες λειτουργούσε συσσίτιο και σε άλλα δημοτικά σχολεία. Σε μια γωνιά ένας σάκος με πατάτες - μάλλον μαύρου χρώματος. Στο σάκο γράφει ότι είναι ολλανδικές. Και γιατί παρακαλώ; Παράγουμε τόσες πατάτες και εισάγουμε από την Ολλανδία για τους εγκλωβισμένους; Όπως πληροφορούμαστε, φρέσκες πατάτες δεν φτάνουν ποτέ στους εγκλωβισμένους. Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν παράπονα και για την ποιότητα άλλων τροφίμων, ενώ άλλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι. Οι νεότεροι θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να αυξανόταν η χορηγία προς τους εγκλωβισμένους ώστε να μπορούν να προμηθεύονται ό,τι επιθυμούν από τον μπακάλη, ενώ οι μεγαλύτεροι θεωρούν ότι ο μπακάλης ίσως τους κλέβει, οπόταν είναι καλύτερα να συνεχιστεί η μεταφορά τροφίμων μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Η κ. Στέλλα έχει κι ένα λόγο παραπάνω να υποστηρίζει τη μεταφορά τροφίμων. «Αν μας τα κόψουν και αυτά θα μας ξεχάσουν εντελώς», λεει και γελά. Άλλοι υπενθυμίζουν πως προηγήθηκαν και εποχές που δεν υπήρχε δυνατότητα αποστολής χρημάτων, οπόταν η μεταφορά τροφίμων μέσω του Ερυθρού Σταυρού ήταν σωτήρια.

Λήγει η κονσέρβα

Η κονσέρβα από βοδινό κιμά περιλαμβάνεται στα τρόφιμα που χορηγείται στους εγκλωβισμένους. Η κ. Στέλλα λέει ότι το περιεχόμενο της κονσέρβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κεφτέδες. Όταν τη ρωτάμε αν είναι ληγμένη, διαβεβαιώνει ότι μόλις πριν μερικές μέρες την έφερε ο Ερυθρός Σταυρός. Όταν την κοιτάζουμε καλύτερα, ο φωτογράφος μάς υποδεικνύει ότι φέρει ημερομηνία παρασκευής 11/1/2006 και ημερομηνία λήξης 11/1/2010. Δηλαδή παρασκευάστηκε σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια και λήγει ύστερα από ενάμιση μήνα. Γιατί λοιπόν τις δίνουν τώρα στους εγκλωβισμένους; Τις βρήκαν στις εκπτώσεις; Τις είχαν στις αποθήκες; Ή μήπως ζητάμε πολλά; Και για να μη σπεύσει κανείς να πει ότι «την ξέχασε η γριά στο ντουλάπι», αναφέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν είδαμε κονσέρβες με την ίδια ημερομηνία μόνο σε ένα σπίτι. Φυσικά δεν είναι ληγμένη αλλά εμείς θα την αγοράζαμε από την υπεραγορά αν έληγε σε 1-2 μήνες και τέσσερα χρόνια μετά την παρασκευή της;

Όταν οι Τούρκοι απορρίπτουν τουρκολόγο

Οι μαθητές της δευτέρας και τρίτης του Λυκείου Ριζοκαρπάσου δεν μπορούν πλέον να διδαχθούν Τούρκικα, αφού οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν τον διορισμό τουρκολόγου στο σχολείο τους. Οι μαθητές, δεν χρειάζονται την τουρκική μόνο για να συνεννοούνται με τους Τούρκους συνομήλικούς τους, αλλά και ως μάθημα επιλογής δεύτερης γλώσσας. Τα Τούρκικα ήταν το πλεονέκτημα των εγκλωβισμένων μαθητών έναντι των υπολοίπων οι οποίοι επιλέγουν, κατά βάση τα αγγλικά και τα γαλλικά στο πανεπιστήμιο. «Δεν υπάρχει λογική», ανέφερε στον «Φ» εγκλωβισμένος όταν τον ρωτήσαμε γιατί οι Τούρκοι ουσιαστικά δεν επιτρέπουν να διδάσκεται η γλώσσα τους. Βεβαίως, στο σχολείο δεν υπάρχει ούτε και φυσικός ούτε και καθηγήτρια οικοκυρικών, αλλά δεν βαριέσαι. Τι χρειάζονται στην Ε.Ε. τα τουρκικά, η φυσική και τα οικοκυρικά;
Στο γυμνάσιο και στο λύκειο Ριζοκαρπάσου υπάρχουν 16 μαθητές και 19 καθηγητές. Υπάρχει μόνο μία τελειόφοιτη μαθήτρια. Κάποιοι μαθητές χρειάζονται ενίσχυση στα μαθηματικά και χθες όταν επισκεφθήκαμε το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου τελείωνε το κανονικό πρόγραμμα και άρχιζαν τα ιδιαίτερα μαθήματα των μαθηματικών.

Φιλελεύθερος
23/11/2009

______________________________________________________________________________________________________________________

Κιόσκια €200.000 με έξοδα της μονής

Τα τελευταία χρόνια κατεβλήθη προσπάθεια έναρξης των εργασιών για συντήρηση της μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από Καρπασίτες στα σχέδια αναπαλαίωσης της μονής και ακολούθως δίνουν υποσχέσεις για έναρξη εργασιών τις οποίες δεν αρχίζουν ποτέ. Η τελευταία ημερομηνία που δόθηκε ήταν η 30ή Νοεμβρίου, μέρα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα και την επομένη οι Τούρκοι υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους που βρίσκονται έξω από τη μονή και να μετακινηθούν μερικά μέτρα πιο κάτω, όπου κτίστηκαν ειδικά κιόσκια για να φιλοξενήσουν εκεί τους πραματευτές. Στην αρχή ζητήθηκε από τη μονή να «αγοράσει τον μπελά», πληρώνοντας το κόστος για κατασκευή έξι κιοσκιών.
Στη συνέχεια οι απαιτήσεις αυξήθηκαν στα εννέα κιόσκια. Όπως ανέφεραν στον «Φ» Καρπασίτες, το κόστος ανήλθε περίπου στις €200.000. Δηλαδή για να δεχτούν οι πωλητές να αποχωρήσουν διεκδίκησαν και κέρδισαν τα καλύτερο που μπορούσαν. Όμως η ανάγκη να αρχίσει η αναπαλαίωση το συντομότερο δυνατό οδήγησε τους Καρπασίτες να πληρώσουν όσα-όσα, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως οι Τούρκοι παζαρεύουν τα πάντα προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Κατά τα άλλα, κερδίζουν και τα χρήματα που τοποθετούν οι πιστοί στο κουτί του Αποστόλου Ανδρέα. Στις 30 του μηνός, ημέρα της ονομαστικής του γιορτής, αναμένεται να τοποθετηθούν στο δίσκο χιλιάδες ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Αποστόλου Ανδρέα, αρπάζουν οι Τούρκοι χωρίς να τα επιστρέφουν ποτέ.
Όταν προσεγγίσαμε τη μονή Αποστόλου Ανδρέα διαπιστώσαμε ότι ήταν ανοικτοί μόνο δύο από τους πραματευτάδες. Ακολούθως, ένας τρίτος ξεσκέπασε την πραμάτεια και μας καλωσόρισε. Η κίνηση είναι τώρα λιγοστή τις καθημερινές. Οι Ελληνοκύπριοι επισκέφθηκαν μαζικά τη μονή αμέσως μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και οι Τούρκοι πραγματικά έκαναν την μπάζα τους από τις δεκάδες χιλιάδες λίρες που κατέθεταν οι πιστοί. Εκπλήρωσαν τάματα δεκαετιών, είδαν το μοναστήρι, προσκύνησαν, περιεργάστηκαν το χώρο, ανέσυραν τις μνήμες και τώρα «αραίωσαν». Τις καθημερινές επισκέπτονται τη μονή κυρίως Κύπριοι του εξωτερικού και αλλοδαποί.
Ανάμεσα στους επισκέπτες και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι, όπως μας εξήγησε ο Παπαζαχαρίας παίρνουν λάδι και κεριά. Μια από τις προηγούμενες φορές που επισκεφθήκαμε το μοναστήρι είμαστε μάρτυρες του προσκυνήματος Τουρκοκύπριας. Πώς να το ερμηνεύσει κανείς; Από τη μια να αφήνονται εκκλησίες να γίνονται στάβλοι (στο παρελθόν) και να ερημώνονται και από την άλλη να υπάρχουν Τουρκοκύπριοι, χωρίς να τους πιέζει κανείς και υπό τις συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα να επισκέπτονται το μοναστήρι.
Όταν μπήκαμε στην εκκλησία ο Παπαζαχαρίας έψαλλε τον όρθρο. Μόνος στο ιερό, όπως και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν. Έξω η κ. Μαρούλα, η γυναίκα του, να αναμένει για να αρχίσει να καθαρίζει. Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου και όλα πρέπει να είναι εντάξει. Ο Παπαζαχαρίας μάς καλωσορίζει θερμά και όταν του ζητάμε δείχνει για άλλη μια φορά τα σημεία της φθοράς της μονής. Ρωγμές, σκουριά, υγρασία και μούχλα. Ο Παπαζαχαρίας μάς δίνει το κλειδί της παλαιότερης εκκλησίας για να τη φωτογραφήσουμε. Από μέσα μαύρισε από τον καπνό των κεριών.
Ο Παπαζαχαρίας επιμένει ότι πρέπει να προγευματίσουμε προτού φύγουμε από τη μονή. Ελιές μαύρες της Καρπασίας, ελιές τσακιστές της Πάφου, ψωμί με προζύμι στο φούρνο της παπαδιάς, ντομάτα και αγγουράκι και για όσους δεν νηστεύουν χαλλούμι.
Φεύγουμε από τη μονή και ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα επιστρέψουμε να έχει τουλάχιστον αρχίσει η αναπαλαίωση. Κατά τη διάρκεια της η λειτουργία θα τελείται σε αίθουσα που βρίσκεται πίσω από τον κυρίως ναό.

Φιλελεύθερος
23/11/2009

______________________________________________________________________________________________________________________

Αφαιρώντας σελίδες

Όταν ξεκίνησε η νέα διαδρομή του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το 2004, ηγέρθη μείζον θέμα: Οι τουρκικές κατοχικές αρχές ζήτησαν να αφαιρέσει το υπουργείο Παιδείας εκατοντάδες σελίδες από τα διδακτικά βιβλία που θα διδάσκονταν οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου. Μας έστειλαν πλήρες και κατατοπιστικό σημείωμα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ποιες σελίδες έπρεπε να αφαιρεθούν και από ποια βιβλία. Κυρίως από τα βιβλία Ιστορίας, μα και από δεκάδες άλλα βιβλία με λογοτεχνικά κείμενα και από εγχειρίδια άλλων ειδικοτήτων με αναφορές που δεν άρεσαν στις κατοχικές αρχές. Μιλάμε για πραγματική σφαγή των σχολικών εγχειριδίων.
Ήμουν υπεύθυνος για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και με τον κ. Ανδρέα Σκοτεινό, τότε διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, η στάση μας ήταν άμεση και κοινή: Το υπουργείο Παιδείας δεν θα έκανε ποτέ αυτό το πράγμα, δεν θα καταδεχόταν να παίξει το ρόλο του λογοκριτή. Δεν θα ψαλίδιζε τα ίδιά του τα βιβλία. Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, τα βιβλία θα αποστέλλονταν στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, τα ίδια και με τις ίδιες σελίδες, όπως αποστέλλονταν και στα άλλα γυμνάσια της ελεύθερης Κύπρου.
Όμως μάθαμε ότι άλλοι είχαν διαφορετικές απόψεις και υποστήριζαν άλλες επιλογές. Τρέξαμε με τον κ. Σκοτεινό στο γραφείο του Υπουργού. Ομολογώ ότι ουδέποτε έκανα τα 100 μέτρα του υπουργείου Παιδείας, από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης στο γραφείο του Υπουργού, με τόση ένταση, με τόσο βάρος στην ψυχή, από τον φόβο μιας απαράδεκτης απόφασης. Ήδη, στο υπουργικό γραφείο, αγόρευε ο πρωθιερέας της παραδοχής, γράφω πρωθιερέας γιατί παραπέμπει ευσυνόπτως σε κάποιο όνομα. Τόνιζε ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τις σελίδες για να αποκαλύψουμε τους Τούρκους κι αν τους αποκαλύψουμε τι κέρδος θα έχουμε, σημασία έχει το κλίμα συναίνεσης και άλλα Η Μέση Εκπαίδευση απάντησε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να γίνει λογοκριτής, δεν μπορεί να καταδεχτεί να παίξει αυτό το ρόλο και να σχίζει σελίδες, δεν είναι δυνατό οι μαθητές της Λευκωσίας ή της Λεμεσού να διδάσκονται συγκεκριμένη ύλη και οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου διαφορετική, θα πρέπει να αποστείλουμε τα βιβλία στους μαθητές μας στο Ριζοκάρπασο -όπως και στα άλλα γυμνάσια της ελεύθερης Κύπρου, κι οι κατοχικές αρχές ας τα σχίσουν και ας τα λογοκρίνουν εκείνες, αφού έχουν τη δύναμη των όπλων, ποτέ όμως το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Υπουργός είπε αμέσως ήρεμα και απλά ότι δεν θα γίνει το Υπουργείο του λογοκριτής, τα βιβλία να αποσταλούν χωρίς καμία επέμβαση στο Ριζοκάρπασο. Ανέφερα τα προηγούμενα ως ωραία ανάμνηση εμμονής, ακόμη: αγαθής ανάμνησης του μακαρίτη υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη. Δεν αφαιρέσαμε λοιπόν σελίδες, λόγω των πιέσεων και της λογικής του συμβιβασμού. Ας σκεφτούμε όμως πόσες άλλες φορές, στη νεοελληνική διαδρομή, πολλά πρόσωπα και συλλογικοί ανεκδιήγητα. Επανερχόμενο συμπέρασμα, πρέπει να υποταχτούμε στις απαιτήσεις των Τούρκων. Η Μέση Εκπαίδευση απάντησε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να γίνει λογοκριτής, δεν μπορεί να καταδεχτεί να παίξει αυτό το ρόλο και να σχίζει σελίδες, δεν είναι δυνατό οι μαθητές της Λευκωσίας ή της Λεμεσού να διδάσκονται συγκεκριμένη ύλη και οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου διαφορετική, θα πρέπει να αποστείλουμε τα βιβλία στους μαθητές μας στο Ριζοκάρπασο -όπως και στα άλλα γυμνάσια της ελεύθερης Κύπρου, κι οι κατοχικές αρχές ας τα σχίσουν και ας τα λογοκρίνουν εκείνες, αφού έχουν τη δύναμη των όπλων, ποτέ όμως το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Υπουργός είπε αμέσως ήρεμα και απλά ότι δεν θα γίνει το Υπουργείο του λογοκριτής, τα βιβλία να αποσταλούν χωρίς καμία επέμβαση στο Ριζοκάρπασο. Ανέφερα τα προηγούμενα ως ωραία ανάμνηση εμμονής, ακόμη: αγαθής ανάμνησης του μακαρίτη υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη. Δεν αφαιρέσαμε λοιπόν σελίδες, λόγω των πιέσεων και της λογικής του συμβιβασμού. Ας σκεφτούμε όμως πόσες άλλες φορές, στη νεοελληνική διαδρομή, πολλά πρόσωπα και συλλογικοί φορείς αφαίρεσαν σελίδες από την Ιστορία μας, απέκρυψαν συνισταμένες και πλευρές, γιατί συμμορφώνονταν «προς τας υποδείξεις» διαφόρων κέντρων εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέσσερα νέα βιβλία Ιστορίας που προωθεί η Επιτροπή για τη συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην αρμενική γενοκτονία, στην εισβολή της Τουρκίας, στην Κύπρο, το 1974. Ο λόγος είναι απλός. Θα διαφωνούσε και θα αντιδρούσε η Τουρκία, λοιπόν: αφαιρούνται οι σελίδες.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ο εισηγητής και ένθερμος υποστηρικτής της λογοκρισίας και της αφαίρεσης σελίδων, ο άνθρωπος που επιχειρηματολογούσε στο γραφείο του Υπουργού ότι πρέπει να υποκύψουμε στις εντολές των κατοχικών αρχών, τάχιστα επιβραβεύτηκε με ανώτερη θέση. Φαίνεται ότι στην κυπριακή κοινωνία, μεθοδευμένα και οργανωμένα, γίνεται επιλογή εκείνων των ατόμων που αποδεικνύονται πρόθυμοι για υποκύψεις στο Κυπριακό και αυτά τα άτομα επιβραβεύονται και προωθούνται στα κομβικά σημεία, σε θέσεις και αξιώματα, από τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο για το κλείσιμο του εθνικού μας θέματος, σύμφωνα με τις εντολές των μεγάλων εντολοδόχων.
*Ο Σάββας Παύλου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

Φιλελεύθερος
22/11/2009

Σχόλιο Ιστοσελίδας

Αν και ουσιαστικά το περιεχόμενο του κειμένου είναι πολιτικό το καταχωρούμε χάριν των αναμφισβήτητων ιστορικών ντοκουμέντων που περιέχει.

______________________________________________________________________________________________________________________

Μπουλντόζες στην Καρπασία
Αποψιλώνεται παρθένα γη για τη δημιουργία μαρίνας

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον της κατεχόμενης Καρπασίας λόγω των μεγάλων οδικών έργων που γίνονται για διαπλάτυνση του δρόμου Γιαλούσας-Ριζοκαρπάσου. Ο νέος δρόμος που θα οδηγεί στην υπό κατασκευή μαρίνα της Γιαλούσας, οι εργασίες της οποίας (όπως εικονίζεται στη φωτογραφία) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι εργασίες για κατασκευή μαρίνας στη Γιαλούσα και προχθές όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή ανέμεναν στη σειρά φορτηγά γεμάτα με ογκόλιθους, οι οποίοι απορρίπτονται στη θάλασσα στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της μαρίνας. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται ογκόλιθοι κατασκευασμένοι από μπετόν. Για την εκτέλεση των εργασιών χρησιμοποιούνται δύο σταθεροί γερανοί, ένας πλωτός και ένας που βρίσκεται σε βαρέος τύπου όχημα. Η κάθε πλευρά της μαρίνας έχει μήκος περίπου 150 μέτρα και στη μια άκρη της ανεγείρεται ψηλό κτήριο.
Για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στον χώρο απεκόπη η άγρια βλάστηση και το άλλοτε παρθένο παραλιακό μέτωπο καταστρέφεται. Καταστροφή παρατηρείται και από τις εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου Γιαλούσας-Ριζοκαρπάσου. Δέντρα και άγρια βλάστηση σε πλάτος 3-4 μέτρα σε κάθε πλευρά του δρόμου εξαφανίζονται. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις δεν σχεδιάστηκε νέος δρόμος αλλά διαπλατύνεται ο υφιστάμενος. Φαίνεται επίσης πως δεν γίνεται εκσκαφή του δρόμου, ούτε τοποθετείται υποθεμέλιο όπως συμβαίνει όταν κατασκευάζεται ή διαπλατύνεται ένας δρόμος στις ελεύθερες περιοχές, αλλά μετά την κοπή των δέντρων και της βλάστησης, οδοστρωτήρες συμπιέζουν το χώμα αφήνοντας άθικτα ακόμη και τα κυρτώματα που δημιουργήθηκαν από την πολλή χρήση του υφιστάμενου δρόμου. Τα συνεργεία φαίνεται ότι ανήκουν σε τουρκικές εταιρείες. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου, το έργο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση. Σημειώνεται, ότι ο αρχικός δρόμος που ένωνε τη Γιαλούσα με το Ριζοκάρπασο κατασκευάστηκε το 1888 και έκτοτε υπέστη βελτιώσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη που γνωρίζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια θεωρήθηκε ότι δεν θα εξυπηρετεί τους χιλιάδες τουρίστες που περιμένουν οι επενδυτές ότι θα κατακλύσουν τα χωριά της Καρπασίας, γι’ αυτό και κρίθηκε επιβεβλημένη η διαπλάτυνσή του. Ο δρόμος θα εξυπηρετήσει διάφορες αναπτύξεις, οι οποίες εκτελέστηκαν ή εκτελούνται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Ισραηλινοί και άλλοι αλλοδαποί επιχειρηματίες αναπτύσσουν δραστηριότητα από το Μπογάζι μέχρι και τη Βοκολίδα, όπου μεγάλο τουριστικό συγκρότημα δεσπόζει της παραλίας της περιοχής που θεωρείται από τις καλύτερες στην Κύπρο. Στην τελική φάση αναμένεται να αφαιρεθεί και το οδόστρωμα από τον υφιστάμενο δρόμο και να επιστρωθεί ολόκληρος με άσφαλτο.
Σημειώνεται, πως αν και ο δρόμος από το Ριζοκάρπασο προς τον Απόστολο Ανδρέα είναι πολύ πιο ανώμαλος δεν εκτελούνται εργασίες συντήρησής του, αφού φαίνεται να προηγείται η εξυπηρέτηση των επενδύσεων μέχρι το Ριζοκάρπασο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι δεν ρώτησαν σε ποιον ανήκει η γη που «επιτάσσεται» κατά μήκος του δρόμου, ούτε και ετέθη θέμα απαλλοτρίωσης από το «κράτος», αφού θεωρούν ότι τους ανήκουν τα πάντα.

Αφήνουν χωρίς ρεύμα τη μονή Αποστόλου Ανδρέα
Την ίδια στιγμή που που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέχει επί χρόνια δωρεάν ρεύμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, εντούτοις το κατοχικό καθεστώς δεν παραχωρεί ηλεκτρικό ρεύμα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως στα γραφεία της «Αστυνομίας» και των πραματευτάδων που δραστηριοποιούνται έξω από το μοναστήρι παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα. Σημειώνεται, επίσης ότι στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε ρεύμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όταν παρουσιάστηκε διακοπή στην παροχή ρεύματος από τις τουρκοκυπριακές υπηρεσίες. Παράλληλα, η Κυπριακή Κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την πώληση υγραερίου στα κατεχόμενα. Εξάλλου, μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη η κυβέρνηση θα παραχωρήσει στα Κόκκινα, ηλεκτρικό ρεύμα.
Στον Απόστολο Ανδρέα πάντως λειτουργεί γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Εκκλησίας και μερικών υποστατικών που βρίσκονται πίσω από το μοναστήρι. Για τη λειτουργία της γεννήτριας αυτής, δαπανώνται περίπου €1700 το μήνα, ωστόσο -όπως ανέφερε στον «Φ» Καρπασίτες- το ζήτημα δεν είναι οικονομικό. Είναι απαράδεκτο, υπέδειξαν, τη στιγμή που η πλευρά μας διευκολύνει την άλλη πλευρά, μέχρι και τον στρατό κατοχής, να μην παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε μια εκκλησία.

Φιλελεύθερος
22/11/2009

______________________________________________________________________________________________________________________

Κίνηση ματ του Αρχιεπισκόπου στην Πύλα
«Κλείδωσε» τεμάχιο €4 εκατ. δίπλα από γη της μονής Απ. Ανδρέα

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η αιφνίδια κίνηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ να αγοράσει έκταση γης έναντι €4 εκατομμυρίων δίπλα από περιουσία της Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην παραθαλάσσια περιοχή της Πύλας και οι πληροφορίες ότι υπάρχει πιθανότητα να αξιοποιηθεί μαζί με το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, αναστάτωσε Καρπασίτες οι οποίοι ανησυχούν μήπως η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος προσπάθειας αξιοποίησης εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής και της περιουσίας του μοναστηριού. Οι ανησυχίες επιτάθηκαν ύστερα από πληροφορίες ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισκέφθηκε την έκταση που αγοράστηκε, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κατάρ, όπου συζήτησε και θέματα επενδύσεων. Οι Καρπασίτες σημείωναν ότι επί Χρυσοστόμου Α’ κατεβλήθη προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Αποστόλου Ανδρέα από την Αρχιεπισκοπή, με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, κάτι το οποίο απετράπη ύστερα από αντιδράσεις Καρπασιτών. Σύμφωνα με Καρπασίτες, τότε συμφωνήθηκε να μισθωθούν τα τεμάχια σε πρώην αξιωματούχο της Αστυνομίας έναντι πινακίου φακής. Το τεμάχιο 718, που αγόρασε η Αρχιεπισκοπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 έχει εμβαδόν 13.860 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το εμβαδόν των τεμαχίων 720 και 725 της μονής Αποστόλου Ανδρέα ανέρχεται σε 31.328 τ.μ. Τα δύο τεμάχια αποτελούν κληροδότημα το οποίο παραχώρησε στη μονή ο Αριστόδημος Γιαννακού, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η Αρχιεπισκοπή.
Ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής κ. Χατζηπαντελής, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις αντιδράσεις Καρπασιτών, ανέφερε ότι η περιουσία ανήκει στη μονή και ουδείς μπορεί να την πουλήσει ή να την αξιοποιήσει χωρίς την έγκρισή της. Η αγορά εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής του συγκεκριμένου τεμαχίου ενισχύει και την περιουσία της μονής αφού δεν μπορεί τρίτος να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο, είπε ο κ. Χατζηπαντελής. Υπέδειξε επίσης, πως τα δύο τεμάχια ανήκουν μεν στη μονή Αποστόλου Ανδρέα αλλά η Εκκλησία είναι ενιαία και θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν μελλοντικά αποφασιστεί η αξιοποίηση της γης για τουριστικούς και γενικά για επενδυτικούς σκοπούς. Ούτε υπήρχε πρόθεση αυθαίρετης εκμετάλλευσης της περιουσίας της μονής, ούτε και υπάρχει και τώρα, διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηπαντελής.
Εξάλλου, ο οικονομικός υπεύθυνος της Διαχειριστικής Επιτροπής της μονής του Αποστόλου Ανδρέα κ. Σάββας Ζαβρός ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν επικοινώνησε με την Επιτροπή ούτε και ήγειρε θέμα αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιουσίας. Το συνολικό εμβαδόν της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής και της μονής ανέρχεται στα 45.128τ.μ. που αποτελεί μεγάλη έκταση για σκοπούς τουριστικής αξιοποίησης ή για άλλη επενδυτική δραστηριότητα. Τα τεμάχια χωρίζονται από την παραλία από τον παλαιό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, ενώ η πίσω πλευρά τους εφάπτεται του νέου δρόμου Λάρνακας Δεκέλειας. Τα γύρω τεμάχια έχουν ήδη αξιοποιηθεί με την ανέγερση τουριστικών συγκροτημάτων.

Φιλελεύθερος
13/11/2009

Σχόλια Ιστοσελίδας

1. Αν η Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα, δρα και πράττει νομότυπα, και με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα της Μονής και όχι αλλότρια, τότε κανένας Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να υφαρπάξει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τίποτα από την περιουσία της Μονής.

2. Στα θρησκευτικά ο κ. Ιωάννης Τανής, θεολόγος και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Απ. Ανδρέα σήμερα, μας δίδασκε ότι ο Χριστός  ήταν ένας Άνθρωπος που ήλθε στη γη με σκοπό να σώσει το ποίμνιό του και δεν υπήρξε ποτέ τουριστικός επιχειρηματίας.

3. κάποιες απορίες μας ίσως ζητήσουμε να μας τις λύσουν, αργότερα όμως.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
13/11/2009

_______________________________________________________________________________________________________

Τέσσερα χρόνια περίμεναν το συναπάντημα...

Μαθητές του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου και Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων.

Στάθηκαν με θαυμασμό και συγκίνηση μπροστά στην αφίσα του σχολείου που απεικόνιζε το έπος του 1940 με τους Έλληνες στρατιώτες να φωνάζουν αέρα και προς τη δόξα να τραβούν. Και εμείς τις βλέπαμε, τις Άντρια και Άντρη, τα οκτάχρονα κοριτσάκια από το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου και τις καμαρώναμε βουβοί και συγκινημένοι. Συγκίνηση και χαρά, συναισθήματα ανάμικτα μέσα από ένα λαμπρό εορτασμό για την Εθνική Επέτειο του «Όχι» που θα μείνει αξέχαστος στους μαθητές του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου και του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων. Τέσσερα χρόνια ονειρεύονταν αυτό το συναπάντημα στο συνοικισμό και στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο. Και πάντα κάτι συνέβαινε και το όνειρο έμενε απραγματοποίητο. Γι’ αυτό και οι καρδούλες της Κυριακής και της Άντρης από το συνοικισμό κτυπούσαν δυνατά το προηγούμενο βράδυ. Και όταν λίγο μετά τις δέκα έφθασε το λεωφορείο από την Καρπασία, όλα τα μουτράκια στο σχολείο του Αγίου Γεωργίου φωτίστηκαν. Η Κυριακή και η Άντρη έγιναν αμέσως φίλες με την Ειρήνη, τη συμμαθήτριά τους από το Ριζοκάρπασο. Τη συμμαθήτρια από το Ριζοκάρπασο που σίγουρα, θα θυμάται όσο ζει, το λαμπρό εορτασμό του «Όχι» το 2009, σ’ ένα προσφυγικό σχολείο, στο συνοικισμό Βρυσούλλων Αχερίτου. Η χαρά και η αγάπη των ανθρώπων στο σχολείο, ήταν πολύ μεγάλη για τα παιδιά της μαρτυρικής Καρπασίας. Το θερμό χειροκρότημα όταν έφτασε το λεωφορείο. Τα δώρα από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας, από τον ιερέα του χωριού, την κοινότητα, το σχολείο, τον σχολικό σύνδεσμο. Τα μπουκέτα με λουλούδια των παιδιών. Το πρόγευμα με τις γυναίκες που σέρβιραν βουρκωμένες από χαρά και συγκίνηση. «Πάρτε ακόμη κάτι παιδιά…».
Και μετά η γιορτή. «Ο Δράκος και τα Παιδάκια», θεατράκι από τα παιδιά του Δημοτικό Ριζοκαρπάσου.

Με το «μπράβο» να πνίγεται στη συγκίνηση. Να μας τραγουδούν με φωνή σεντόρια, καθαρή, δυνατή, ελεύθερη, το «Κορόιδο Μουσολίνι» και να μας συνεπαίρνει ο στίχος. Στίχος που δεν τον ακούς κάθε μέρα από μαθητές του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου. Συγκινημένη και η διευθύντρια του σχολείου η κ. Ειρήνη. Δύο χρόνια πάσχιζε για αυτό το συναπάντημα. «Παιδιά, οι μαθητές του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου, 35 χρόνια λένε κάθε μέρα “Οχι”», ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του εκ μέρους του σχολείου ο διευθυντής Χριστόδουλος Παρπόττας. Και εμείς όλοι, δεν χορταίναμε να είμαστε μαζί με τα παιδιά του. Την Άντρη και την Άντρια, που κοιτούσαν την αφίσα με τους Έλληνες στρατιώτες του 1940 και δεν τη χόρταιναν.

Και στο τέλος αυτής της υπέροχης γιορτής, όλοι έστειλαν τις ευχές τους στη μαρτυρική Καρπασία. Και διεμήνυσαν στα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη χθεσινή γιορτή, πως το τραγουδάκι τους, «Οι Γυναίκες της Ηπείρου», ελπίζουν να τους το τραγουδήσουν του χρόνου στο δικό τους σχολείο…

Φιλελεύθερος
28/10/2009

Σημείωση Ιστοσελίδας

Να εξηγήσουμε γιατί τα Ριζοκαρπασιτόπουλα κοιτάζουν εκστατικά την αφίσα της 28ης Οκτωβρίου. Διότι κάποιοι δικοί μας άνθρωποι, των σχολείων μας, φρόντισαν να αποκαθηλώσουν όλες τις αφίσες των εθνικών επών οι οποίες ήταν αναρτημένες μέχρι το 2003 και στο όνομα του παστρέματος του σχολείου, να τις φορτώσουν σ' ένα καρότσι και να τις πετάξουν στα σκουπίδια. Φυσικά κάποιοι Τούρκοι έποικοι φρόντισαν να τις μαζέψουν με σκοπό να τις μοσχοπωλήσουν, διότι αυτοί αντελήφθησαν ότι οι καδρωμένες αυτές αφίσες, είχαν πολλών ειδών αξίες. Τα Ριζοκαρπασιτόπουλλα όμως στερήθηκαν την ιστορική και διδακτική παρουσία των αφισών αυτών.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
28/10/2009

_______________________________________________________________________________________________________

Δρόμος προς Ριζοκάρπασο μέσω του δάσους Ελεούσας

Το κατοχικό καθεστώς άρχισε την καταστροφή του μοναδικού δάσους Ελεούσας ανατολικά του Μαχαιριώνα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Γιαλουσιτών. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αποδύονται στην εκρίζωση των «γονατιστών πεύκων της Παναγίας», που φτάνουν μέχρι τη βραχώδη ακτή, δημιουργώντας μια σπάνια ομορφιά της φύσης, σε συνδυασμό του θαλασσινού γαλάζιου με το έντονο πράσινο του δάσους. Αιτία της φυσικής καταστροφής η διαπλάτυνση του δρόμου προς Ριζοκάρπασο και Απόστολο Ανδρέα, μέσα από τη δασώδη έκταση.
Ο Σύνδεσμος Γιαλουσιτών εισηγείται κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον άμεσο τερματισμό της καταστροφής του δάσους που αποτελεί έκταση σπάνιου φυσικού κάλους. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία το όργιο της αρχαιοκαπηλίας οργιάζει με μανιακή τυμβωρυχία. Ανασκάπτουν τη γη, αναζητώντας αρχαίους τάφους, αρπάζουν κτερίσματα, ειδώλια, αγάλματα του ελληνικού παρελθόντος και τα εκθέτουν προς πώληση στους πρόποδες του λόφου του Ελληνικού Γυμνασίου Αιγιαλούσης. Ταυτόχρονα επιχειρούν μετακίνηση των αγαλμάτινων λίθινων όγκων από το ύψωμα των Πύργων, ενώ κιονόκρανα εμφανίστηκαν για πώληση. Από ιερόσυλους λεηλατήθηκαν βυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα από τα παρεκκλήσια της κωμόπολης και καταστράφηκαν ή κλάπηκαν τοιχογραφίες αιώνων ορθοδοξίας.

Φιλελεύθερος
24/10/2009

Σχόλια της ιστοσελίδας

α) Τα προαναφερθέντα περίφημα "Γονατιστά πεύκα της Παναγίας" σύμφωνα με την παράδοση πήραν την κλήση προς το έδαφος "γονάτισαν" όταν πέρασε η Παναγία απ' εκεί και θέλοντας να υποκλιθούν στην Θεότητά της έγειραν.

β) Πικράθηκα διπλά διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο του Φιλελευθέρου. Είναι μεγάλο το σφάλμα των κατοχικών δυνάμεων να καταστρέφουν τέτοια απείρου κάλλους αιωνόβια δένδρα. Πικράθηκα όμως και για το γεγονός, ότι άλλη μια φορά το Σωματείο μας υπνώττει βαθέως και την καταγγελία την έκαναν οι κοντοχωριανοί μας Γιαλουσίτες. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της Παναγίας της Ελεούσας είναι μέσα στα όρια του Ριζοκαρπάσου. Συγχαρητήρια και μπράβο τους.
Αλήθεια τί ενέργειες έκανε το Σωματείο μας κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου πρόσφατα;

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
24/10/2009

_______________________________________________________________________________________________________

Η Κύπρια του Λονδίνου στην Ευρωβουλή

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗ

Η Κύπρος χάρηκε την εκλογή σας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Είμαι πολύ χαρούμενη για την αγάπη και τη στήριξη των συμπατριωτών μου από την Κύπρο. Θα συνεργαστώ με όλους τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Ήταν δύσκολη η πορεία προς τις Βρυξέλλες;
Ναι, τίποτα όμως στη ζωή δεν είναι εύκολο. Ήταν για μένα τιμή που με επέλεξε το Συντηρητικό Κόμμα ανάμεσα από τόσους ικανούς υποψηφίους. Ίσως να εκτίμησαν ότι δουλεύω πολύ σκληρά. Ναι, τίποτα όμως στη ζωή δεν είναι εύκολο. Ήταν για μένα τιμή που με επέλεξε το Συντηρητικό Κόμμα ανάμεσα από τόσους ικανούς υποψηφίους. Ίσως να εκτίμησαν ότι δουλεύω πολύ σκληρά.
Περιμένατε την εκλογή σας;
Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα πάει μια εκλογική αναμέτρηση. Υπήρχαν τόσες πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, ώστε δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα.
Γιατί από Δημοτική Σύμβουλος στην περιοχή Μπάρνετ του βόρειου Λονδίνου, επιλέξατε την Ευρωβουλή;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το 80% της νομοθεσίας μας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθουμε τις επιπτώσεις στη ζωή μας κάθε μέρα και ήθελα να είμαι μέρος αυτής της διαδικασίας, ώστε να εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό από την ΕΕ για την κοινότητά μας.
Θα ανήκετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;
Έχουμε ήδη κάνει την καινούργια ομάδα «Conservative Εuropean and ReformistΡarty» (C.Ε.R.Ρ.) με 55 ευρωβουλευτές μέχρι στιγμής από οκτώ χώρες και είμαστε η τέταρτη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Φύγατε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό διότι δεν είναι αρκετά δεξιό ή το θεωρείτε φιλοευρωπαϊκό;
Αποφασίσαμε να φύγουμε διότι είναι φεντεραλιστές, θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας που εμείς είμαστε εναντίον. Στην Ευρώπη αλλά όχι να μας κυβερνά η Ευρώπη». Θέλουμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Ευρώπη, να δουλεύουμε μαζί για να αντιμετωπίζουμε τα κοινά μας προβλήματα, αλλά κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δική της ανεξαρτησία. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην Ευρώπη, αλλιώς δεν θα ήθελα να γίνω ευρωβουλευτής και θεωρώ ότι μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα, να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμαστε ανεξάρτητες χώρες. Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την ένωση της Ευρώπης. Όταν σε ρωτούν από πού είσαιαπαντάς από την Κύπρο, δεν λες ότι είσαι από την Ευρώπη. Ο κόσμος σκέφτεται εθνικά. Νομίζω ότι όσο περνά ο καιρός ορισμένες χώρες θέλουν όλο και περισσότερο ενωμένη Ευρώπη.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ε. Ε.;
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα αλλάξει τη δυναμική της ΕΕ και θα την οδηγήσει σε ένα δρόμο που δεν ήταν ο επιθυμητός από όλα τα κράτη μέλη. Οι Ιρλανδοί απέρριψαν την Συνθήκη την πρώτη φορά και επειδή η ΕΕ δεν πήρε την απάντηση που ήθελε, τους είπε να ξανακάνουν δημοψήφισμα. Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό Gordon Βrown να κρατήσει την υπόσχεσή του για δημοψήφισμα, όπως αρχικά είχε πει, όταν η Συνθήκη ονομαζόταν Σύνταγμα. Μα έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τη Συνθήκη.
Ναι, αλλά υπάρχει χρόνος μέχρι να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη. Αν μπούμε εμείς στην κυβέρνηση θα κάνουμε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και ανο κόσμος ψηφίσει αρνητικά, τότε θα πούμε όχι.
Βλέπετε να προχωρεί σε δημοψήφισμα ο Gordon Βrown; Αυτή τη στιγμή έχει τόσα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει με διάφορα σκάνδαλα, με μια κυβέρνηση που οι μισοί δεν τον θέλουν, που άλλοι έχουν παραιτηθεί, έτσι δεν μιλά πολύ για την Ευρώπη.
Θα αναγκαστεί τελικά να προκηρύξει εκλογές;
Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κρατηθεί όσο μπορεί διότι οποιοσδήποτε και αν τον διαδεχτεί έχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει τις εκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά κρίση;
Νομίζω πως ναι μια που δεν έχει δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της να ψηφίσουν για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία για μένα είναι στην ουσία το Σύνταγμα που είχαν απορρίψει οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, με πολύ λίγες διαφορές. Από την στιγμή που είναι μια Συνθήκη η οποία θα αλλάξει τόσα πολλά εντός της ΕΕ, το σωστό θα ήταν να την έβαζαν σε δημοψήφισμα όλα τα κράτη-μέλη. Δεν το κάνουν διότι φοβούνται ότι δεν θα περάσει.
Είναι όλοι οι Άγγλοι επιφυλακτικοί έναντι της ΕΕ ή μόνο το Συντηρητικό Κόμμα;
Νομίζω πως όλη η Αγγλία είναι διότι το δημοψήφισμα το ζητά και ο κόσμος του Εργατικού Κόμματος.
Πώς θα μπορέσετε να βοηθήσετε την Κύπρο όταν ανήκετε σε μια μικρή ομάδα, με δεδομένο ότι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο;
Μπορεί να είμαστε σε πιο μικρή ομάδα αλλά σε πολλά θέματα θα ψηφίζουμε μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό διότι έχουμε πολλά κοινά.
Η διαφορά σας είναι στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
Ναι, και στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η ΕΕ έπρεπε να μείνει όπως είχε αρχικά δημιουργηθεί μια κοινή αγορά και να καταπιαστεί με τα κοινά προβλήματα των κρατών μελών που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους. Θέματα όπως το περιβάλλον είναι σημαντικά, αλλά πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει ο σεβασμός στην κυριαρχία και προσωπικότητα του κάθε κράτους-μέλους.
Ποιος μπορεί να είναι ρόλος Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία επίλυσης Κυπριακού;
Θα πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μνήμες γεμάτες αγάπη και οικογένεια από την Κύπρο

Με τι εικόνες από την Κύπρο μεγαλώσατε;
Οι μνήμες μου από την Κύπρο είναι γεμάτες αγάπη και οικογένεια. Ο παππούς μου ο Ζαμπάρτας ήταν γυμνασιάρχης του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη Λευκωσία. Κάθε καλοκαίρι ερχόμασταν όλη η οικογένεια στον παππού και τη γιαγιά, το ίδιο έκαναν και όλα τα ξαδέρφια μου. Μαζί περνούσαμε τις διακοπές, με τη γιαγιά Ελέγκω Ζαμπάρτα που ήταν ο αρχηγός της οικογένειας να μεριμνά για το φαγητό όλων μας και τον παππού στο τιμόνι του σπιτιού.
Πότε ήταν η πρώτη φορά που ήλθατε στην Κύπρο;
Πολύ μικρή για να θυμάμαι, πρέπει να ήμουν ενός ή δυο χρονών. Κάθε καλοκαίρι το περνούσαμε στην Κύπρο, μέχρι που χάσαμε τον παππού, όταν ήμουν έντεκα χρονών. Από τότε, λόγω του ότι για τη μητέρα μου Τούλα είχε πολύ οδυνηρές μνήμες της επιστροφής, αποφάσισε να πηγαίνουμε περισσότερο στην Ελλάδα.
Ο πατέρας σας μιλούσε για τον αδελφό του, τον ήρωα της ΕΟΚΑ Πετράκη Γιάλουρο;
Ναι, και έχω πολλές φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του πατέρα μου.
Τι απολαμβάνετε στην Κύπρο;
Την οικογένεια και τις αναμνήσεις από μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.
Πήγατε Ριζοκάρπασο;
Είχα πάει πολύ μικρή και θυμάμαι το σπίτι της γιαγιάς. Έχω όμως σκοπό στα πρώτα ταξίδια που θα κάνω στην Κύπρο να ξαναπάω. Θα προσπαθήσω να συμμετάσχω στο Συνέδριο των Αποδήμων τον Αύγουστο και έχω υποσχεθεί να έλθω σε μια εκδήλωση των Μορφιτών και σε μια άλλη για το Ριζοκάρπασο.
Έχετε επαφές με Κύπριους πολιτικούς;
Καμιά, αν και ο Γιαννάκης Κασουλίδης ήταν ο γιατρός της γιαγιάς μου και τον θυμάμαι που ερχόταν στο σπίτι για να την δει. Αυτό βέβαια προτού αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική. Θα προσπαθήσω να συνεργαστώ με όλους τους ευρωβουλευτές για μια καλύτερη Ευρώπη. Λένε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στο εξωτερικό έχουν δυο πατρίδες αλλά κάποιες φορές νιώθουν να μην ανήκουν σε καμιά.
Δεν συμφωνώ, νιώθεις διαφορετικά πράγματα για την κάθε μια. Λατρεύω τις δύο χώρες, αλλά το σπίτι και η ζωή μου είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρότυπό μου η Μάργκαρετ Θάτσερ

Πώς ξεκίνησε η επαφή σας με την πολιτική;
Ανέκαθεν συμμετείχα στα δρώμενα της κοινότητάς μου, υπηρετώντας μέσα από σχολικές εφορείες, τοπικές και φοιτητικές ενώσεις και στη συνέχεια στην πιο επίσημη μορφή που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί επιλέξατε το Συντηρητικό Κόμμα;
Διότι πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες και ιδεώδη, για την οικογένεια, τη σκληρή δουλειά, την ανάληψη της ευθύνης για τη ζωή, τη βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Πόσο δύσκολη ήταν η πολιτική σας πορεία με δεδομένο ότι είστε Κύπρια δεύτερης γενιάς; Το Συντηρητικό Κόμμα στηρίζει όλες τις ομάδες στην κοινωνία μας, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο και θρησκεία. Είχατε τη στήριξη της κυπριακής παροικίας;
Ναι, η κοινότητά μας ήταν πολύ υποστηρικτική, όχι μόνο ψηφίζοντάς με, αλλά δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη της. Έχει χαρές η πολιτική;
Πολλές χαρές και προνόμια. Έχετε κάποιο πρότυπο στην πολιτική;
Ναι, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με εμπνέει το όραμα και η δύναμη της.

Όνειρό μου ήταν να εμπλακώ στην πολιτική

Πώς ήταν η ζωή στην Αγγλία;
Γεννήθηκα στο Ρaddington, μεγάλωσα στο Βrent, πήγα σχολείο στο Βeckenham, σπούδασα στο πανεπιστήμιο Βrunelστο Uxbridge, διηύθυνα μια πετυχημένη επιχείρηση που ιδρύσαμε με τον σύζυγό μου Ζαχαρία στο Camden. Σήμερα ζούμε στο Βarnet.
Με τι ασχολείτο η εταιρεία;
Είμαστε αντιπρόσωποι ferryboat αρχικά από την Ελλάδα και στη συνέχεια από όλη τη Μεσόγειο. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά και η εταιρεία πήρε το δρόμο της, τότε άρχισα να αναμιγνύομαι με την πολιτική. Βέβαια είχα εμπλακεί ως φοιτήτρια στο φοιτητικό κίνημα. Ήμουν πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών και εκτελεστικός πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συντηρητικών φοιτητών.
Τι θέλατε να γίνετε όταν είσαστε παιδί, μεγαλώνοντας;
Στην αρχή μητέρα και σύζυγος, όσο παλιομοδίτικο κι αν ακούγεται! Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον για μένα από το να μεγαλώσεις παιδιά και να τα κάνεις υπεύθυνους ενήλικες στην κοινωνία. Πάντα όνειρό μου ήταν να εμπλακώ στην πολιτική.
Πώς μάθατε ελληνικά;
Στο σπίτι. Δώδεκα χρονών μπήκα κλειστή σε σχολείο στο Κentέτσι σταμάτησαν τα ελληνικά μαθήματα. Γι’ αυτό δεν είμαι πολύ καλή στο να γράφω ελληνικά, αλλά παντρεμένη με Κρητικό, έμαθα να μιλώ πολύ καλά τα ελληνικά.
Πώς είσαστε ως σύζυγος του Ζαχαρία Γιαννακουδάκη;
Είναι το στήριγμά μου, το άτομο που εμπιστεύομαι και σέβομαι περισσότερο. Είμαστε παντρεμένοι για 26 χρόνια και μπορώ να πω ότι κανείς άλλος δεν θα με έκανε τόσο ευτυχισμένη. Είμαι ευλογημένη που απέκτησα τρία παιδιά που έχουν συμπόνια στην καρδιά τους και είναι γεμάτα αγάπη.
Μιλάτε ελληνικά στα παιδιά;
Έχουμε εργαστεί σκληρά για να τα κάνουμε να κατανοήσουν την ελληνική τους καταγωγή. Τα στέλναμε κάθε Σάββατο στο ελληνικό σχολείο και πέρασαν εξετάσεις στα ελληνικά. Η κόρη μου εργάστηκε ως εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κάθε καλοκαίρι ο σύζυγός μου παίρνει τα παιδιά μια βδομάδα στην Ελλάδα, για να τους ξυπνήσει την αγάπη για τη χώρα τους. Πιστεύω ότι αυτό λειτούργησε πολύ θετικά στο νεότερο γιο μου ο οποίος μελετά τους κλασσικούς συγγραφείς.
Τι απολαμβάνετε να κάνετε ως οικογένεια;
Τα οικογενειακά μας γεύματα. Τα παιδιά έρχονται για φαγητό με φίλους και στήνουμε ένα μεγάλο τραπέζι, όπως αυτό που έκανε η γιαγιά όταν ερχόμασταν στην Κύπρο.
Πώς ξεκουράζεστε;
Με την οικογένεια και τους φίλους. Αν βρω λίγο χρόνο μπορεί να παίξω σαξόφωνο ή να κάνω κάποια έργα γλυπτικής, τα οποία πωλούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Υπάρχει ένας στόχος που περιμένει υλοποίηση;
Να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή του πατέρα μου, τη μετανάστευση και την πάλη για να εγκατασταθεί στη Βρετανία. Είναι μια ιστορία που έζησαν χίλιες οικογένειες όταν μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή. Ήρθαν εδώ γύρω στο 1950, δεν είχαν τίποτα, και τώρα οι περισσότερες οικογένειες έχουν παιδιά, εγγόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινότητά τους. Έχω γράμματα από το 1946 μέχρι 1955 του πατέρα που έστελνε στον νονό μου Γιάννη Χατζηπατέρα, εφοπλιστή από την Ελλάδα. Μαζί έκαναν το περιοδικό «Κρίκος» για τους απόδημους Έλληνες. Είχαν ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Το περιοδικό κυκλοφορούσε για 50 χρόνια και βραβεύτηκαν γι’ αυτό.
Πηγαίνοντας στην Αγγλία τι δουλειά έκανε ο πατέρας σας;
Δούλεψε για λίγους μήνες στην ελληνική πρεσβεία και μετά ξεκίνησε το περιοδικό. Ήταν δημοσιογράφος και εκδότης. Τι πήρατε από τον πατέρα;
Την αγάπη για δικαιοσύνη, για τα κοινά, την αγάπη για τη ζωή.
Από τη μητέρα;
Τη δύναμη. Ήταν η δυνατή της οικογένειας, όπως και η γιαγιά Ελέγκω.
Γι’ αυτό έχετε πρότυπο την σιδηρά κυρία Θάτσερ;
Ίσως.
Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας σας;
Η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα. Προσπαθώ να δω όλες τις γωνίες για να βρω την καλύτερη λύση. Μπήκα στην πολιτική από χαμηλά, ήμουν στην αρχή πρόεδρος της επιτροπής της γειτονιάς μου, μετά έγινα πρόεδρος της επιτροπής της συνοικίας και σιγά-σιγά ανέβαινα. Ακόμα και σήμερα είμαι μέλος του συμβουλίου της γειτονιάς μου, διότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες, τους ανθρώπους που σε στηρίζουν. Η έγνοια μου είναι να ακούγεται η φωνή των ανθρώπων που με στήριξαν διότι πολλές φορές οι πολιτικοί ξεχνούν γιατί μπήκαν στην πολιτική.
Τι θέλετε να αφήσει το πέρασμά σας από το Ευρωκοινοβούλιο;

Θέλω να αφήσω κάτι που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, που θα κάνει τη διαφορά. Θα επικεντρωθώ περισσότερο στο περιβάλλον και θα βοηθήσω τις γυναίκες να αποκτήσουν φωνή εκεί που δεν έχουν. 

Φιλελεύθερος 28/6/2009

_________________________________________________________________________________________________________

  


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999