Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Στη γη των αγίων και των ηρώων

Μια επιστημονική, ιστορική και ανθρώπινη ανάκληση της μνήμης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η Καρπασία ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της… Υπό τη σκιά αυτής της φράσης που δεν αποτελεί απλώς ένα εύηχο σύνθημα αλλά μια πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από τα βάθη της ψυχής όσων γνωρίζουν ή μπορούν να νιώσουν τη σημασία της ακριτικής χερσονήσου, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το 2ο Παγκαρπασιακό Επιστημονικό Συνέδριο με διοργανωτή την Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία. Μια επιστημονική, ιστορική και πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη ανάκληση της μνήμης αλλά και υπενθύμιση της ευθύνης για τη γη των αγίων και των ηρώων που μαζί με την υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο ζει το δικό της μαρτύριο για 37 ολόκληρα χρόνια. Από τον Απόστολο Ανδρέα ώς την Παναγία την Κανακαριά, από το Κάστρο της Καντάρας, τον Άγιο Φίλωνα και το Τρίκωμο ώς το Μπογάζι, την Ακανθού και τη Γιαλούσα, η αγία γη της Κύπρου απηύθυνε, μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, ένα προσκλητήριο συστράτευσης στους δικούς της ανθρώπους, τους απανταχού Καρπασίτες αλλά και τον ελληνισμό της Κύπρου ολόκληρο, να δουν κατάματα το έγκλημα που συντελείται αυτά τα 37 χρόνια και να πράξουν με πραγματικό αίσθημα ευθύνης ώστε να σταματήσει η βεβήλωση των ιερών και των οσίων, όλων όσων με πολύ κόπο και αίμα έκτισε η δημιουργική πνοή των προγόνων κι ακόμα να ανακοπεί το όποιο ξεπούλημα της Καρπασίας σε βρώμικα διπλωματικά και πολιτικά παζάρια.

«Η εισβολή του Αττίλα το αλήστου μνήμης καλοκαίρι του 1974 και η βάναυση εκδίωξη από τις πατρογονικές εστίες διέκοψε εν μία νυχτί την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια 9.000
χρόνων στην ακριτική αυτή γωνιά της γης, την Καρπασία μας…», ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας Παναγιώτης Παντελή, δίνοντας, μέσα από μια σύντομη αναδρομή στα άπειρα τεκμήρια της αρχαιότητας, των χριστιανικών χρόνων και του μεσαίωνα, το στίγμα του τι εστί Καρπασία. «Τα τοπωνύμια και οι παραδόσεις, η ντοπιολαλιά που διατήρησε όσο καμιά άλλη περιοχή αρχαιοελληνικές λέξεις, μαρτυρούν για έναν τόπο όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο και μεγαλούργησε στο πέρασμα των αιώνων διατηρώντας ακέραιη τη φυλετική του ταυτότητα». Κι όλα αυτά, παρά τις επιδράσεις και τις εκδιώξεις που έγιναν από τους εκάστοτε κατακτητές. Με τα σημερινά δεδομένα της συνεχιζόμενης καταπάτησης των εδαφών της Κύπρου και τις ανελέητες καταστροφές που συντελούνται σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά, επιτακτική προβάλλει, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, η αναγκαιότητα καταγραφής της ιστορικής πορείας στον χρόνο των Καρπασιτών και της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, προς γνώση των τωρινών και των επερχόμενων γενεών.

Ακτινογραφία 9000 χρόνων

Οι 19 συνολικά επιστημονικές ανακοινώσεις, ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου που έγιναν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, μαζί με άλλες 24 που κατατέθηκαν στο προηγούμενο Συνέδριο (και ήδη αποτελούν έναν καλαίσθητο και άκρως ενδιαφέρων τόμο), αναμφίβολα επιτρέπουν στον καθένα να ανατρέξει έστω και νοερά στην αγία γη της Καρπασίας, συνθέτοντας το πλέγμα μιας πολυτάραχης πορείας 9.000 χρόνων.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως υπολογίζεται, θα είναι έτοιμος και ο τόμος με τα πρακτικά αυτού του Συνεδρίου για να αποτελέσει μαζί με τις θεματικές του προηγούμενου, μια «πανοραμική
ακτινογραφία της ιστορίας και της παράδοσης της Καρπασίας» η οποία όμως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας, «δεν ανιχνεύθηκε σε όλο το βάθος και το εύρος της».
Δεν έχουν ακόμα αγγιχτεί, όπως ειπώθηκε, θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του αθλητισμού,
την οικονομική ζωή και την παραγωγή του τόπου και βέβαια την επίσης πολύ σημαντική,
μετά το 1974, εποχή.
Κάτι που, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Παντελή «έχουμε τη θέληση και θα το πράξουμε».

Από τη Σαλαμίνα στην ερήμωση της Κατοχής

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, χριστιανισμός, βυζαντινή εποχή, νεότερα χρόνια… Ιστορία, θρησκεία, πολιτισμός και παράδοση, ήθη και έθιμα, ο τόπος και οι άνθρωποι… Μέσα από τις ομιλίες και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο αποτύπωσαν εν συντομία αλλά πολύ περιεκτικά όλη την ιστορική και κοινωνική πορεία της Καρπασίας από τη δημιουργία της μέχρι και τη σημερινή τραγική κατάσταση την οποία βιώνει τα τελευταία 37 χρόνια υπό το κατοχικό καθεστώς.

Η αρχή έγινε με τις «Σαλαμίνιες επιδράσεις», έτσι όπως τις ανέλυσε ο αρχαιολόγος δρ Βάσος Καραγιώργης και η συνέχεια δόθηκε μέσα από τις «Σωζόμενες μαρτυρίες για την Καρπασία επί βυζαντινής εποχής», τις οποίες κατέθεσε ο δρ Σταύρος Γεωργίου. Άκρως ενδιαφέρουσες για την παραπέρα συμβολή της ακριτικής γης στα σημαντικά ιστορικά δρώμενα της Κύπρου ήταν και οι εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας και βέβαια τη συμμετοχή των Καρπασιτών στους διάφορους εθνικούς αγώνες. Συγκίνηση και ταυτόχρονα έντονη αγανάκτηση γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι στις εργασίες του Συνεδρίου, με τις τεκμηριωμένες αναφορές που έγιναν για τις χαμένες εικόνες της Μονής της Καντάρας, το χειρόγραφο ευαγγέλιο της Επτακώμης και αυτές από τον Άγιο Ιάκωβο του Τρικώμου που εμπλουτίζουν σήμερα το Μουσείο της Μονής Κύκκου. Μείζονος σημασίας για την κοινωνική ιδιαίτερα πτυχή της κατεχόμενης χερσονήσου ήταν αναμφίβολα και οι ανακοινώσεις που έγιναν στη διάρκεια του τέταρτου και τελευταίου μέρους του Συνεδρίου και αφορούσαν το πέρασμα και τις καταγραφές περιηγητών, την αρχιτεκτονική της Καρπασίας, τα έθιμα του γάμου αλλά και τη σπάνια ενδημική χλωρίδα που προσδίδει έναν αλλιώτικο φυσικό χαρακτήρα στην περιοχή.

Φιλελεύθερος
18/7/2011

Ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους σύνεδρους κατά το Β' Παγκαρπασιακό συνέδριο που έγινε στις 19 Ιουνίου 2011:

1. «Σύσσωμος ο λαός της Καρπασίας καταδικάζει την κατάληψη οικιών στο Ριζοκάρπασο, περιουσίες των εγκλωβισμένων, και την παραχώρησή τους σε εποίκους.  Ο εισβολέας, ανενόχλητος από τη Διεθνή Κοινωνία, παραβιάζει εδω και 37 χρόνια κάθε ένια δικαίου καταπατώντας πανανθρώπινα δικαιώματα και προβαίνει προγραμματισμένα στην αλλοίωση και διαγραφή ότι κατέλειπε η δημιουργική πνοή των γηγενών για 9000 και πλέον χρόνια».

2. «Διαμαρτύρεται έντονα για την επιβολή διοδίων από τις Κατοχικές Αρχές προς το Ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα με ψευδεπίγραφες προφάσεις».

3. «Αντιτίθεται έντονα και καταγγέλλει την ανέγερση με ευρωπαϊκά κονδύλια δήθεν «Περιβαλλοντικού Κέντρου» στην τοποθεσία «Σιελώνες», νοτιοδυτικά του Ριζοκαρπάσου.  Η παράνομη αυτή επέμβαση όχι μόνο δεν στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το επιβαρύνει επικίνδυνα καταστρέφοντας μοναδικές παραλίες».

4. «Μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία του για την εκχέρσωση γης στην τοποθεσία «Μαύρο», νοτιοδυτικά του Ριζοκαρπάσου με την πρόθεση να ανεγείρει παράρτημα του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Κερύνειας στην ίδια περιοχή, σε μια περιοχή η οποία θα έπρεπε, με αντικειμενικά κριτήρια, να ενταχθεί στην περιοχή προστασίας της φύσης».

Εν όψει των πιο πάνω αλλά και του συνόλου του ψηφίσματος όπως αυτό εγκρίθηκε κατά το Α’ Παγκαρπασιακό Συνέδριο στις  4 και 5 Απριλίου 2009, καλεί την Κυπριακή Πολιτεία να προβεί προς κάθε κατεύθυνση, σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να ανακοπεί η ανίερη ληστρική προσπάθεια του Κατοχικού Καθεστώτος να οικειοποιηθεί ότι δεν του ανήκει και παράλληλα να προβαίνει καθημερινά σε αλλοίωση όσων κατέλειπε η δημιουργική πνοή των προγόνων μας.

20/7/2011

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Δύο σχέδια στην Καρπασία με κονδύλια της Ε.Ε.

Βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια και δημιουργία κέντρων παστεριοποίησης γάλακτος

Άρχισαν οι εργασίες για εφαρμογή δύο σχεδίων της Ε.Ε. τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη της περιοχής της κατεχόμενης Καρπασίας και στη στήριξη των ψαράδων και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερντάρ», το πρώτο σχέδιο αφορά βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια στη Γιαλούσα, στην Κώμα του Γιαλού και στην περιοχή Χελώνες στο Ριζοκάρπασο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει το 80% του κόστους των εργασιών, ενώ το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί από τα «δημαρχεία» Γιαλούσας, Γαλάτειας και Ριζοκαρπάσου. Οι εργασίες που αφορούν το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 22 μήνες. Το δεύτερο σχέδιο αφορά στην ίδρυση και ανέγερση «κέντρου παστεριοποίησης γάλακτος» στην Γιαλούσα, το Ριζοκάρπασο και στο Βασίλι Αμμοχώστου. Το 80% του κόστους των εργασιών ανέγερσης και του εξοπλισμού των κέντρων παστεριοποίησης γάλακτος θα επιχορηγηθεί από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί από το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων.

Στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο θα ανεγερθεί νέο κτήριο το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο παστεριοιποίησης γάλακτος, ενώ στη Γιαλούσα και το Βασίλι τα κέντρα θα λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτήρια τα οποία θα διαμορφωθούν ανάλογα. Σκοπός των κέντρων αυτών, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι πρώτιστα το γάλα να αποθηκεύεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την υγεία, καθώς επίσης η αύξηση της παραγωγής γάλακτος και η ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Φιλελεύθερος
8/4/2011

Σημείωση Ιστοσελίδας:
Είναι βέβαιο ότι οι επενδύσεις αυτές πάνω στη δική μας γη, γίνονται με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι σαν μέλος της ΕΕ θα μπορούσε αν ήθελε να σταματήσει αυτή τη γελοιότητα.
Να δείτε που θα βγουν και θα μας πουν ότι είναι για το καλό των εγκλωβισμένων που το κάνουν!!!

___________________________________________________________________

Παρέμβαση του ΟΑΣΕ για τους εγκλωβισμένους
Να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο χώρο διαμονής τους

Η Συντονιστική επιτροπή Καρπασίας κινητοποιείται προς κάθε κατεύθυνση στην προσπάθειά της  να εξασφαλίσει στους εγκλωβισμένους μας Καρπασίτες και Μαρωνίτες, τη δυνατότητα να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, με τη λειτουργία εκλογικών κέντρων στο Ριζοκάρπασο την Αγία Τριάδα και τον Κορμακίτη. Αντιπροσωπεία της συντονιστικής και του Σωματείου "Το Ριζοκάρπασον", συζήτησε το θέμα σε μακρά συνάντηση με την τριμελή αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επισκευθηκε την Κύπρο.
Όπως αναφέρεται, «οι Εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενημέρωσαν τους Καρπασίτες για τις περιορισμένες επί του προκειμένου αρμοδιότητές τους, πληροφορώντας τους ταυτοχρόνως ότι η εισήγηση της Συντονιστικής τέθηκε σ’ αυτούς και από τον Γενικό Έφορο Βουλευτικών Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη με τον οποίο είχαν συναντηθεί προηγουμένως».
Οι Καρπασίτες επέδωσαν στην αποστολή σχετικό υπόμνημα με το οποίο καλούν τον ΟΑΣΕ «να παρέμβει αποφασιστικά προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, ώστε να διασφαλιστεί για τους σκλαβωμένους Έλληνες (Καρπασίτες και Μαρωνίτες) το θεμελιώδες δικαίωμα να ψηφίσουν στα χωριά μόνιμης διαμονής τους στα κατεχόμενα».
Στο μεταξύ, τη θετική ψήφο του Κινήματος των Οικολόγων εξασφάλισε η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας όπως οι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα χωριά Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και Κορμακίτη, ψηφίσουν επί τόπου, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, μετά από συνάντηση που είχαν η κ. Ιωάννα Παναγιώτου και ο κ. Γιώργος Περδίκης με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Νίκο Φαλά, ανακοίνωσε ότι στηρίζει το αίτημα των Καρπασιτών και καλεί την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Κόμματα, τους ευρωβουλευτές της Κύπρου και όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους στην εκλογική διαδικασία, να κινηθούν εγκαίρως και να διεκδικήσουν με επιμονή το θεμελιώδες δικαίωμα για τους εγκλωβισμένους Κύπριους, να ψηφίσουν στα χωριά τους, στους χώρους μόνιμης διαμονής τους.

Φιλελεύθερος
5/3/2011

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας

_______________________________________________________________________________________

Συνθήκες εξαθλίωσης για 20 γέροντες

Εγκλωβισμένοι δίνουν τη μάχη επιβίωσης και το κράτος απουσιάζει

Του Λουκά Πάρπα

Κραυγές απόγνωσης από τα κατεχόμενα στο προεδρικό και τη Βουλή
Ανεπαρκής η ιατρική φροντίδα που τους παρέχεται
Η μίσθωση ξένων φροντιστών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη από τα αποτρεπτικά μέτρα που επιβάλλει το ψευδοκράτος.

Ξεχασμένοι από το κράτος και τους ανθρώπους είναι μερίδα των εγκλωβισμένων της σκλαβωμένης Καρπασίας που έχουν περάσει στις τάξεις της τρίτης ηλικίας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Αρκετοί από αυτούς, βρίσκονται καθηλωμένοι, όχι σε αναπηρικά καροτσάκια -πού τέτοια τύχη εξάλλου- αλλά στα κρεβάτια τους, χωρίς τα απαραίτητα που θα τους χάριζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Είκοσι περίπου εγκλωβισμένοι από εκείνες τις ηρωικές μορφές που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια στην πατρώα γη, ανήμποροι πλέον να αντιδράσουν, βιώνουν αυτά που ούτε στους χειρότερους εχθρούς τους δεν θα εύχονταν.
Οι διασταυρωμένες πληροφορίες που μας έρχονται από το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα όπου διαμένουν οι περισσότεροι από αυτούς, είναι χαστούκι στο πρόσωπο κάθε ευσυνείδητου πολίτη τούτου του κράτους και ταυτόχρονα μια κραυγή απόγνωσης που όμως μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να φτάσει σε ώτα ακουόντων. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θυγατέρα εγκλωβισμένης στο Ριζοκάρπασο, τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο η ποιότητα ζωής πολλών ηλικιωμένων ατόμων που βρίσκονται στα κατεχόμενα χωριά Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης έχει υποβαθμιστεί δραματικά, αλλά και η επιβίωσή τους καθίσταται σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συνέχεια, η ιατρική περίθαλψη που τους παρέχεται είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι να στερούνται σωστής ιατρικής παρακολούθησης, ενώ δεν τους παρέχεται διευκόλυνση μεταφοράς σε υπηρεσίες ή κέντρα υγείας στις ελεύθερες περιοχές.
Η μίσθωση επίσης ξένων φροντιστών που επιχειρείται από συγγενείς τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα λόγω των αποτρεπτικών μέτρων και των οικονομικών επιβαρύνσεων που επιβάλλει τελευταία το κατοχικό καθεστώς. Η μίσθωση πάλι άλλων φροντιστών από τους εποίκους που παράνομα διαμένουν στα χωριά καθίσταται επίσης αναποτελεσματική, αφού στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει η ανταπόκριση ή η υπευθυνότητα που αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις και επιπλέον υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, αφού οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι δεν μιλούν τούρκικα για να συνεννοηθούν μαζί τους.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λιγοστοί ηρωικοί γέροντες κάτοικοι των κατεχομένων, βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και αναξιοπρέπειας.
Σε αντίθεση με τους γέροντες, τα παιδιά των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, απολαμβάνουν καθημερινά τη μέριμνα του κράτους, αφού με ειδικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει, μεταφέρονται με οχήματα από και προς τα σχολεία τους και επιπλέον τους προσφέρεται φαγητό, το οποίο ετοιμάζει ομάδα εγκλωβισμένων. «Θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, να δώσουν οδηγίες και έτσι να ετοιμάζεται από την ίδια ομάδα φαγητό και για τους ηλικιωμένους που μένουν στα σπίτια τους, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όμως κανένας δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία επίλυσής του», δηλώνει στον «Φ» παιδί εγκλωβισμένης που προτίμησε για ευνόητους λόγους την ανωνυμία.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Με την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν γέροντες εγκλωβισμένοι, ασχολήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει «η απαγόρευση που επέβαλε η Τουρκία μέσω της λεγόμενης αστυνομίας στα κατεχόμενα, στους εγκλωβισμένους να απασχολούν χωρίς διακοπή αλλοδαπές οικιακές βοηθούς, τις οποίες τους εξασφαλίζουν τα παιδιά τους, οδήγησε αρκετούς γέροντες και ανήμπορους να αυτοσυντηρη- θούν».
Η Συντονιστική
αναφέρει επίσης ότι γέροντες, ανήμποροι εγκλωβισμένοι «για μέρες παραμέ- νουν νηστικοί, χωρίς καμία φροντίδα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να πεθάνουν αβοήθητοι» και χαρακτηρίζει την κατάσταση «αληθινή τραγωδία».

Απαράδεκτη κατάσταση

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
Αποφασισμένος να οδηγήσω την υπόθεση στη βουλή
Το κράτος να στέλνει άτομα από τις ελεύθερες περιοχές καθημερινά
Εάν δεν ληφθεί αμέσως μέριμνα κινδυνεύει η ζωή τους

Ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας με καταγωγή από το Ριζοκάρπασο και ενημερωμένος για αρκετά από τα απαράδεκτα που συμβαίνουν τελευταία σε βάρος των ηλικιωμένων και ανήμποροι να αντιδράσουν οι συγχωριανοί του, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει την υπόθεση στη Βουλή, με την ελπίδα ότι έτσι θα ασκηθεί πίεση για επίλυση του προβλήματος. Με δηλώσεις του στον «Φ» αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη και «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ρυθμίστηκε το θέμα επειδή παρεμβάλλουν χίλια εμπόδια οι Τούρκοι».
Όπως υποστηρίζει, εάν στις ελεύθερες περιοχές είχαμε καλύτερη μέριμνα, το πρόβλημα θα οδηγείτο σε λύση πολύ πιο εύκολα, και επιρρίπτει ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τα σχετικά καθήκοντα.
«Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ένα σύστημα παροχής φροντίδας σε αυτά τα άτομα και επειδή τώρα ξηλώθηκε, δεν είναι εύκολο να το ξαναστήσεις», τονίζει. «Δεν ήμασταν έτοιμοι ως κράτος να αντιδράσουμε αμέσως και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα υπαλλακτικό σχέδιο δράσης για παροχή βοήθειας σε αυτά τα άτομα, μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα», τονίζει. Η προσωρινή λύση που εισηγείται ο κ. Κουλίας, είναι σχετική με τις υπάρχουσες καταστάσεις: «Πρέπει να στέλνει το κράτος από τις ελεύθερες περιοχές κάποια άτομα πάνω σε ημερήσια βάση, διότι υπάρχουν άτομα που είναι κατάκοιτα και εάν δεν ληφθεί αμέσως μέριμνα, κινδυνεύει η ζωή τους. Υπάρχουν άτομα που μένουν νηστικά επί μέρες και δεν υπάρχει άτομο να τους κοιτάξει. Λογικά, το κράτος έπρεπε να αντιδράσει αμέσως και πάνω σε μονοήμερη βάση να στείλει άτομα για να τους φροντίσουν και την επομένη να στείλει άλλα. Όλα αυτά μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που είναι καθαρά ανθρωπιστικό. Μιλάμε για άτομα που είναι σχεδόν ακίνητα στα κρεβάτια τους και χρειάζονται καθημερινή βοήθεια», τονίζει με έμφαση. Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, τα άτομα αυτά δεν είναι πολλά -περίπου 20 τα υπολογίζει- και δύο νοσοκόμες θα μπορούσαν να τους επισκέπτονται καθημερινά και να τους παράσχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για την επιβίωσή τους. Το πιο αποδοτικό μέτρο όμως για επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Κουλία θα ήταν η παροχή κινήτρων από μέρους του κράτους προς νεαρότερες εγκλωβισμένες για να βοηθούν αυτά τα άτομα. «Θέλουν να λύσουν το πρόβλημα πάνω σε συνδικαλιστική βάση όπως και άλλες φορές, όμως έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Την άλλη φορά ζητήσαμε να αναλάβει καθήκοντα στην περιοχή δάσκαλος που κατάγεται από εκεί και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντέδρασαν, διότι δεν ήταν μέλος τους και μέλη τους θα έχαναν τα επιδόματα που προσφέρονται σε όσους εργάζονται εκεί», τόνισε.
Στο Ριζοκάρπασο ζουν σήμερα περίπου 160 εγκλωβισμένοι, στη Γιαλούσα 70 και στον Άγιο Ανδρόνικο ένας. Η πλειοψηφία τους, τα 2/3 τους δηλαδή, είναι ηλικιωμένοι.

Φιλελεύθερος
12/2/2011

__________________________________________________________________________________

Κραυγή απόγνωσης παιδιού εγκλωβισμένου. Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εξασφαλίσαμε και παραθέτουμε την επιστολή:

Εξοχότατο κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς και την ευαισθησία σας για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία.

Τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο η ποιότητα ζωής πολλών ηλικιωμένων ατόμων που βρίσκονται στα κατεχόμενα χωριά Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης έχει υποβαθμιστεί δραματικά, αλλά και η ίδια η επιβίωση τους καθίσταται σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών.

1. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους παρέχεται είναι ανεπαρκής. Στερούνται σωστής ιατρικής παρακολούθησης και δεν τους παρέχεται διευκόλυνση μεταφοράς σε υπηρεσίες ή κέντρα υγείας στις ελεύθερες περιοχές.

2. Η μίσθωση ξένων φροντιστών που επιχειρείται από συγγενείς τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα λόγω των αποτρεπτικών μέτρων ή / και των οικονομικών επιβαρύνσεων που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς.

3. Η μίσθωση άλλων φροντιστών από τους κατοίκους που παράνομα διαμένουν στην περιοχή είναι αναποτελεσματική, αφού στις πλείστες των  περιπτώσεων  δεν υπάρχει ανταπόκριση ή υπευθυνότητα ούτε και για την διατροφή τους .

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λιγοστοί ηρωικοί γέροντες κάτοικοι των κατεχομένων βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης  και αναξιοπρέπειας.

Παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε όπως παρέμβετε προσωπικά για να υπάρξει η απαραίτητη πολιτειακή κινητοποίηση και ο συντονισμός για να λυθεί αυτό το σοβαρότατο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

 

Με εκτίμηση,

Ακολουθεί το όνομα του παιδιού του εγκλωβισμένου

14/2/2011

__________________________________________________________________________________

Δείγματα γραφής για τους εγκλωβισμένους

«ΑΝΤΙΟ μέχρι την επόμενη φορά, που θα μετρηθούμε πόσοι απομείναμε στην Καρπασία». Έτσι τελειώνει το ρεπορτάζ-οδοιπορικό στην κατεχόμενη Καρπασία, που δημοσίευσε χθες ο «Φ» (του δημοσιογράφου Βάσου Βασιλείου). Αυτή η αναφορά, αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που περιγράφει τον γολγοθά που ανεβαίνουν, τριάντα έξι χρόνια τώρα, οι Ελληνοκύπριοι στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας. Παρέμειναν εκεί για να φυλάσσουν Θερμοπύλες. Θυσίασαν τις πολλές ευκαιρίες, την «ελεύθερη ζωή» και τις καλύτερες συνθήκες που προσφέρουν οι ελεύθερες περιοχές, για να κρατήσουν τη γη και τις περιουσίες τους. Βαθμηδόν ο αριθμός μειώνεται. Από τη μια ο θάνατος και από την άλλη το σκληρό πρόσωπο της κατοχής, τα καταπιεστικά μέτρα που υιοθετεί το κατοχικό καθεστώς.
Το κυπριακό κράτος διαχρονικά βοηθά τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους με τρόφιμα, βιβλία κ.ά. Είναι αρκετή αυτή η βοήθεια; Τούτο είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν είναι του παρόντος και θεωρούμε πως δεν είναι αυτό που έχει τόση σημασία και για τους ίδιους τους εγκλωβισμένους. Εκείνο που έχει σημασία, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, που θα οδηγήσει στη μη συνέχιση του ξεκληρίσματος των Ελληνοκυπρίων από την κατεχόμενη Καρπασία. Κι αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος έναντι των ανθρώπων αυτών, που παρέμειναν στις περιουσίες τους, παρά τις κακουχίες και τα καταπιεστικά μέτρα.
Αυτό που έχει σημασία, είναι να αναδειχθεί το θέμα των εγκλωβισμένων και στη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αντί να αναζητούνται άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα ήταν καλύτερα να δοκιμασθούν οι τουρκικές προθέσεις στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων. Εκεί θα δοκιμασθούν οι διαθέσεις της άλλης πλευράς. Σε ένα ζήτημα διαχρονικό, που συνδέεται πρωτίστως με τις συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων. Δεν μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (η Κομισιόν νοιάζεται μόνο για το βιοτικό επίπεδο των Τ/κ;) να αναλάβουν δράση; Δεν μπορούν να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας και να ζητήσουν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων; Μπορούν να εγείρουν το θέμα τούτο και στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας;
Επαναλαμβάνουμε:
Αντί να αναζητούνται άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αναλώνονται μόνο σε συνάξεις για ολίγους, είναι καλύτερα να δώσουν δείγματα γραφής για τους ανθρώπους που ζουν στην κατεχόμενη Καρπασία, για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους.

Φιλελεύθερος
1/2/2011

__________________________________________________________________________________

Βρέξει - χιονίσει είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στο δρόμο τα Η.Ε.

Έξω από το παντοπωλείο του Ριζοκαρπάσου

Σε μερικά χρόνια ποιος θα τους κουβαλά στο σπίτι τα τρόφιμα; Ο χρόνος περνά και κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Ριζοκάρπασο, οι ρυτίδες αυξάνονται και τα πρόσωπα ζαρώνουν όλο και πιο πολύ.

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κάνει κρύο και μερικές δεκάδες εγκλωβισμένοι αναμένουν στο δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους τα φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών τα οποία μεταφέρουν αλεύρι, νερό, φρούτα και πετρέλαιο για τους γεωργούς. Μιλάμε με κάποιους και λένε ότι η μεταφορά ειδών τροφίμων κάθε Τετάρτη επαναλαμβάνεται για χρόνια. Βρέξει-χιονίσει είσαι υπόχρεος, αν θέλεις να παραλάβεις ό,τι αντιστοιχεί στην οικογένειά σου ανάλογα με τον αριθμό των μελών της, να βρεθείς έξω από το παλιό παντοπωλείο του Ριζοκαρπάσου.
Παλαιότερα η διανομή γινόταν εντός του παντοπωλείου αλλά στη συνέχεια κάποιοι φρόντισαν να γεμίσουν με τρύπες τους αμιάντους της στέγης, να σπάσουν τα τζάμια και γενικά να κάνουν τους εγκλωβισμένους να σκεφτούν πως είτε μέσα βρίσκονται, είτε έξω, δεν κάνει διαφορά. Όμως το κρύο είναι κρύο, η βροχή-βροχή και ο καύσωνας-καύσωνας. Καλά, δεν θα υποβάλει κάποια υπηρεσία, κάποιο διάβημα; Αν δεν υπήρχε διαθέσιμο κτήριο (τα υπόλοιπα κατελήφθησαν με τον γνωστό τρόπο) θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά συμβαίνουν και στην Αϊτή, αλλά το να υπάρχουν κτήρια και να μην επιδιορθώνονται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τουλάχιστον, αξίζει να καταβληθεί προσπάθεια η οποία μπορεί να «σώσει» ένα ελληνοκυπριακό κτήριο στατικά, αλλά και από πλευράς ιδιοκτησίας. Εκτός και αν έγιναν διαβήματα και έπεσαν στο κενό, οπόταν και αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να τύχει διαφορετικού χειρισμού.

Ο κόσμος εξακολουθεί να αναμένει και ευτυχώς γύρω στις 12:40 φτάνει η αποστολή. Ένας γερανός ξεφορτώνει τα βαρέλια με πετρέλαιο και τις φιάλες υγραερίου από το ένα φορτηγό. Στο δεύτερο φορτηγό αναλαμβάνει έργο ο κοινοτάρχης ο οποίος φωνάζει τους αριθμούς που είναι γραμμένοι στα σακούλια. Πέντε για πενταμελείς οικογένειες, τρεις για τριμελείς κοκ. Οι νεαρότεροι αναλαμβάνουν να ξεφορτώσουν το φορτηγό και οι μεγαλύτεροι περιμένουν καρτερικά να πάρουν ό,τι τους αναλογεί. Σε μερικά χρόνια ποιος θα τους κουβαλά στο σπίτι τα τρόφιμα;
Ο χρόνος περνά και κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Ριζοκάρπασο, οι ρυτίδες αυξάνονται και τα πρόσωπα ζαρώνουν όλο και πιο πολύ. Σε κάποιο, όχι πολύ μακρινό μέλλον, πολλοί δεν θα μπορούν να σύρουν τα πόδια τους, όχι να κουβαλήσουν και τρόφιμα ή φρούτα κ.λπ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι διαθέτουν αυτοκίνητα ή και τρακτέρ στα οποία φορτώνουν το πετρέλαιο και το υγραέριο.
Όσο επανερχόμαστε στο Ριζοκάρπασο, τόσο περισσότερο το βλέπω σαν μουσείο. Οι άνθρωποι της Κύπρου πριν την τουρκική εισβολή που σε πολλές πτυχές της ζωής τους ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Οι νεαρότεροι έχουν περισσότερα κοινά με τους νέους στις ελεύθερες περιοχές αν και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες μόρφωσης (ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.) αν και ευτυχώς δεν έχουν και την ίδια ευχέρεια που έχουν τα παιδιά μας στις ελεύθερες περιοχές σε θέματα «ψυχαγωγίας». Οι μικρότεροι μιλάνε για μοτοσυκλέτες και μας ρωτάνε κάποια πράγματα και τους ρωτάμε κι εμείς. Είναι στιγμές που «δεν τους χωράει ο τόπος», αλλά όσοι δεν άλλαξαν αυτό τον τόπο μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να το πράξουν στο μέλλον.

Προσεγγίζω μια γιαγιά και τη ρωτώ πώς πάνε τα πράγματα. «Εν να περάσουμε γιέ μου, εν να περάσουμε».
Αφήνουμε τους εγκλωβισμένους να αναμένουν την εκφόρτωση των τροφίμων. Να περιμένουν υπομονετικά όπως περιμένουν τα τελευταία 36 και πλέον χρόνια. Εμείς μοιάζουμε με τουρίστες που τραβάνε φωτογραφίες και αποτυπώνουν μια στιγμή και όταν επιστέψουν στην πατρίδα τους, η ζωή τα φέρνει να ξεχάσουν όσα είδαν, όσους είδαν. Αντίο μέχρι την επόμενη φορά που θα μετρηθούμε πόσοι απομείναμε στην Καρπασία.

http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?t=2&pg=35216&

Φιλελεύθερος
31/01/2011

__________________________________________________________________________________

Δεν του επέτρεψαν να λειτουργήσει
Οι Τούρκοι απαγόρευσαν στον επίσκοπο Καρπασίας να τελέσει θ. λειτουργία στον Απ. Αντρέα
ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην Ε.Ε. και σε άλλα διεθνή σώματα θα καταγγείλει η Εκκλησία της Κύπρου την Τουρκία για το γεγονός πως ούτε και χθες επέτρεψε στον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να τελέσει τη θεία λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε στον «Φ», ότι «αυτό που έγινε είναι ανεπίτρεπτο. Η στάση τους φανερώνει ότι δεν είναι δημοκρατικοί άνθρωποι, δεν επιθυμούν να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ μας και συμπεριφέρονται ως κατοχική δύναμη η οποία αποφασίζει και διατάζει», ανέφερε ο Μακαριότατος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Προ τριμήνου μας είπαν ότι στη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα θα επέτρεπαν στον επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει. Προχθες όταν βολιδοσκόπησε την άλλη πλευρά, του διεμήνυσαν ότι δεν θα τον αφήσουν να λειτουργήσει αν και προσωπικά ευελπιστούσα ότι τελικά θα τον άφηναν να τελέσει τη θεία λειτουργία. Χθες πήγε στο μοναστήρι και του είπαν ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει». Η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να μην λειτουργήσει ανακοινώθηκε στον επίσκοπο Χριστοφόρο από «αστυνομικούς» του καθεστώτος, οι οποίοι εδρεύουν στο μοναστήρι.
Όσον αφορά το κατά πόσον προχωρούν οι διαδικασίες αναστήλωσης της Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την κατάσταση, επίσης απαράδεκτη και πρόσθεσε: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους της άλλης πλευράς, μας είχαν πει ότι ο Απόστολος Ανδρέας ανήκει στο ΕΦΚΑΦ και ότι θα υπέβαλλαν αυτοί αίτηση στο αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για να συντονίσει (το ΕΦΚΑΦ) την όλη προσπάθεια συντήρησης της Μονής. Εμείς υποδείξαμε ότι ο Απόστολος Ανδρέας ανήκει σε εμάς και ότι εμείς θα υποβάλουμε την αίτηση. Αν δεν δεχτούν, τους είπαμε ότι προτιμούμε να δούμε τον Απόστολο Ανδρέα να καταρρέει αλλά δεν τον θέλουμε συντηρημένο υπό το ΕΦΚΑΦ».
Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς των Τούρκων ότι το αγίασμα στη Μονή δεν σχετίζεται με τον Απόστολο Ανδρέα, αλλά με τον συνοδό του Μωάμεθ, Ουρβέ Μπιν Σαμπίτ, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπέδειξε ότι πρόκειται περί ανοησιών. Όσα ισχυρίστηκαν σχετικά με το θέμα, αποτελούν εφευρήματα της νοσηρής φαντασίας τους, είπε ο Μακαριότατος.
Παράλληλα εκτίμησε, πως οι Τούρκοι ίσως αποκοπούν στο να εμφανίσουν την περιοχή ως τουρκική, κάτι το οποίο δυνατό να επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν σε τυχόν λύση του Κυπριακού.

ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΟΤΕ

Όπως είναι γνωστό, για το θέμα της αναστήλωσης της Μονής παρενέβησαν τόσο ο τέως όσον και ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι επεσκέφθησαν το Μοναστήρι, καλώντας του πλανοδιοπώλες να αποσυρθούν από το προαύλιο ώστε να μπορούν τα μηχανήματα να εργαστούν. Παρόλα αυτά και παρόλον ότι κατασκευάστηκαν ειδικά

Φιλελεύθερος
1/12/10

__________________________________________________________________________________

Απετράπη η καταστροφή Αγίου Φίλωνα

Η προσπάθεια των κατοχικών αρχών για παραχώρηση άδειας στο λεγόμενο ''Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας'' και η ανέγερση καταλυμάτων στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα στην κατεχόμενη Καρπασία, απετράπη.
Σε γραπτή απάντησή του στην ευρωβουλευτή, Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, διαβεβαιώνει πως ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Φίλωνα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Κύπρια ευρωβουλευτής είχε θέσει το θέμα στην Επιτροπή, στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, εξηγώντας πως η περιοχή που περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα, αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Κύπρου, καθώς επίσης και μια περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life, για ένταξη στο δίκτυο Νatura 2000, με ερευνητικά προγράμματα που ήδη χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το συγκεκριμένο θέμα ενώπιον της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τα κατασκευαστικά σχέδια και κατά πόσο αυτά δύνανται να επηρεάσουν τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.
Τελικά, όπως ο ίδιος επισημαίνει στην επιστολή του, η Επιτροπή πληροφορήθηκε πως εντοπίστηκε νέα περιοχή για ανέγερση των καταλυμάτων, η οποία δεν αποτελεί μια από τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φιλελεύθερος
1/12/10

_____________________________________________________________________________________

Σταμάτησαν οι επενδύσεις στην Καρπασία

Έπιασαν τόπο τα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών και έκανε πίσω η εταιρεία που έβγαλε στο σφυρί, μέσω διαδικτύου, ελληνοκυπριακή γη στην κατεχόμενη Καρπασία. Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική επιστολή του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, σημειώνει ότι μετά τις ενέργειες που έγιναν όχι μόνο επιτεύχθηκε η αφαίρεση από ιστοσελίδα η συγκεκριμένη διαφήμιση αλλά και η ίδια η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή των επενδύσεών της στην κατεχόμενη Καρπασία.

Στην απαντητική του επιστολή ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι «μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, ημερομηνίας 4/7/2010, σχετικά με τη διαφήμιση του συγκεκριμένου τεμαχίου γης, το υπουργείο Εξωτερικών διερεύνησε το θέμα και έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον να προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την εταιρεία στην ιστοσελίδα της οποίας είχε καταχωρηθεί η διαφήμιση». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «η εν λόγω εταιρεία ενημερώθηκε για το παράνομο των αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας γης στα κατεχόμενα ενώ ζητήθηκε και η αφαίρεση της εν λόγω διαφήμισης από την ιστοσελίδα της». Επίσης αναφέρει ότι «οι ενέργειες του υπουργείου και της πρεσβείας είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση της εν λόγω διαφήμισης αλλά και, εξ όσων μπορέσαμε να εξακριβώσουμε, τη διακοπή των όποιων επενδύσεων της Τop Ιnvest Ιnternational στα κατεχόμενα».

Φιλελεύθερος
15/9/2010

________________________________________________________________________________________________

Κάλεσαν τις Βρυξέλλες να τραβήζει τ’ αφτί της Τουρκίας
Διαβήματα για την καταστροφή εκκλησιών στην Καρπασία 

Με παρεμβάσεις τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητούν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και παρεμπόδιση των κατοχικών αρχών να επέμβουν σε θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους.

Τις ανησυχίες της Κίνησης πολιτών του Ριζοκαρπάσου για κατεδάφιση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, έθεσε ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, με αίτημα τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ο κ. Φούλε διαβεβαίωσε τον Κύπριο ευρωβουλευτή ότι η ιστορική εκκλησία δεν πρόκειται να κλείσει ούτε να μετατραπεί σε τζαμί, αλλά θα προστατεύεται ως πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο. αλλά θα προστατεύεται ως πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο.

Την παρεμπόδιση των επεμβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο του κατεχόμενου Αγίου Φίλωνα ζήτησε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Κυπρία ευρωβουλευτής σημειώνει πως η περιοχή που περιβάλλει την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα είναι σημαντικό αρχαιολογικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, για την ένταξη στο δίκτυο Νatura 2000, με ερευνητικά προγράμματα που ήδη χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η κ. Παπαδοπούλου καταγγέλλει το όργιο σύλησης και καταστροφής του πολιτισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και αφήνει την αιχμή πως είναι αδιανόητο η Ευρώπη να ανέχεται τη σύληση από την Τουρκία, της ευρωπαϊκής κληρονομιάς ενός κράτους μέλους της.

Συζήτηση για την Καρπασία
Το Κυπριακό κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα, η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και η πορεία του Κυπριακού: Σκέψεις και προβληματισμοί.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ, κτήριο ΕΥRΟΡΑ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συντονιστής: Αιμίλιος Σολωμού, Λέκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Συντονιστής: Αιμίλιος Σολωμού, Λέκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ομιλητές, Αλέκος Μαρκίδης, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και οι Εξελίξεις Έκτοτε» Ανδρέας Θ. Ασσιώτης, Αντιπρόεδρος Σωματείου «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», «Η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και το Πολιτικό Μέλλον της Καρπασίας στα Πλαίσια Λύσης του Κυπριακού» Ανδρέας Θεοφάνους, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Από τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης στο Σημερινό Αδιέξοδο και τα Επόμενα μας Βήματα».

Φιλελεύθερος
2/9/2010

_______________________________________________________________________________________

Δεν θα καταστρέψουν την Αγία Τριάδα
Διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου Φούλε στον Ιωάννη Κασουλίδη

Γραπτή επιβεβαίωση - δέσμευση ότι δεν θα κλείσει ή δεν θα μετατραπεί σε τζαμί ή μουσείο η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ριζοκάρπασο απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε προς τον Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, ακολουθώντας την προτροπή του τελευταίου όπως εξετάσει το ανωτέρω θέμα και προβεί σε παραστάσεις προς τις

κατοχικές αρχές.


Απαντώντας σε κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει ο Κύπριος Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ - εν μέσω φημών ακόμα και για κατεδάφιση της ιστορικής εκκλησίας - ο Τσέχος Αξιωματούχος μετέφερε στον τελευταίο πληροφορίες που έλαβε από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας «σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν σχέδια κλεισίματος αυτής της συγκεκριμένης εκκλησίας ή μετατροπής της σε τζαμί ή μουσείο». Η υιοθέτηση των παραπάνω πληροφοριών από τον κ. Φούλε δεν μπορεί παρά να εκκληφθεί και ως δέσμευση της Κομισιόν ότι δεν θα κλείσει ή δεν θα γίνει αλλαγή χρήσης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, σημειώνει ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή.

Φιλελεύθερος
1/9/2010

_______________________________________________________________________________________

39 μαθητές φέτος στα κατεχόμενα σχολεία
Σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν 

ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΟ σημείο του νησιού μας, στο κατεχόμενο χωριό του Ριζοκαρπάσου, εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνουν τις δικές τους προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πιο λιτές εκ των πραγμάτων και πιο λίγες αφού ούτε καν τα βιβλία δεν στάληκαν ακόμα.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο, συνολικά 39 παιδιά θα καθίσουν στα θρανία των δύο ιστορικών σχολείων της περιοχής, του Δημοτικού και του εξατάξιου Γυμνασίου. Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, το Δημοτικό θα φιλοξενήσει και τους λιλιπούτιους του νηπιαγωγείου: Τέσσερα παιδάκια, εκ των οποίων το ένα θα πάει στην Προδημοτική, ενώ στις τάξεις του Δημοτικού θα φοιτήσουν άλλοι 18 μαθητές. Οι μεγαλύτεροι, αυτοί του Γυμνασίου, ανέρχονται στους 17.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στα κατεχόμενα σχολεία, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στον «Φ» ότι για τη Δημοτική Εκπαίδευση υπάρχουν τρεις νηπιαγωγοί και ένας δάσκαλος. Οι δυο από τις τρεις νηπιαγωγούς θα διδάσκουν στο Δημοτικό και η μια στο νηπιαγωγείο. Όπως εξήγησε, ο λόγος που οι ανάγκες καλύπτονται με νηπιαγωγούς, οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς δασκάλων για να δουλέψουν στο Ριζοκάρπασο. Εκτός από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εγκριθεί από τις κατοχικές αρχές, ζητείται η μετάβαση ενός επιπλέον δασκάλου για να αντικαταστήσει τον διευθυντή του Δημοτικού ο οποίος μετακινήθηκε μετά από εφτά χρόνια.

Αντίστοιχα, το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου θα στελεχώσουν 18 καθηγητές και όπως σημείωσε ο λειτουργός του υπουργείου, πιθανόν να χρειαστεί ακόμα ένας, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν οι μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων. Ερωτηθείς εάν έχουν σταλεί τα σχολικά βιβλία, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να φτάσουν έγκαιρα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Φιλελεύθερος
30/8/2010

_______________________________________________________________________________________

Η Ε.Ε. τους χρηματοδοτεί, αυτοί τα καταστρέφουν

Προστατευόμενες επτά περιοχές στα κατεχόμενα

Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εντάχθηκαν και όλες οι περιοχές της Κύπρου, με αναστολή του κεκτημένου στα εδάφη που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τονίζοντας πως «όλες οι παράλιες περιοχές είναι ευαίσθητες περιβαλλοντικά και πρέπει να προστατεύονται σε όλη τους την έκταση, άσχετα πού βρίσκονται».
Σχολιάζοντας με δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να αποχαρακτηρίσει τεμάχιο γης έκτασης 195 σκαλών στο Άγιο Φίλωνα στην Καρπασία, από προστατευμένη ζώνη σε περιοχή όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη, προκειμένου το αμερικάνικο «πανεπιστήμιο» που εδρεύει στην Κερύνεια να μπορέσει να επεκταθεί αναπτυξιακά και στην Καρπασία, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι με χρηματοδότηση της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα έχουν εντοπιστεί και ετοιμαστεί από το 2003 μέσω του προγράμματος LΙFΕδιαχειριστικά σχέδια Φύση 2000 για 7 περιοχές στα κατεχόμενα.

Τρεις από αυτές τις περιοχές, είπε, είναι στην Καρπασία, στον Παχύαμμο η περιοχή Γιούτι, στο Ακρωτήρι Ελιά η περιοχή Λιμανούρι και τα νησιά Κλήδες στον Απόστολο Ανδρέα. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή του Αγίου Φίλωνα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του Ριζοκαρπάσου και είναι στην παραλία πάνω σε ύψωμα σε μια υπέροχη περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Η εκκλησία του χωριού, πρόσθεσε, χρονολογείται μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ., υποδεικνύοντας ότι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η περιοχή να τύχει προστασίας.

Ο κ. Θεοπέμπτου, σχολιάζοντας τις περιβαλλοντικά επιζήμιες αναπτύξεις που προγραμματίζονται από το κατοχικό καθεστώς, αναφέρθηκε και στην τεραστίων διαστάσεων μαρίνα. Η εφημερίδα «Cyprus Τoday» έγραψε σε σχετικό δημοσίευμα για το θέμα ότι ο πρόεδρος της ομάδας περιβαλλοντιστών στα κατεχόμενα, Ντογάν Σαχίρ, δήλωσε πως η ομάδα του θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει νομικά την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας ότι το «συμβούλιο μνημείων» αποφάσισε την παρεμπόδιση της ανάπτυξης εκ μέρους του «πανεπιστημίου» πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την επέκταση πανεπιστημίων στα κατεχόμενα (του Αmerican University στον Άγιο Φίλωνα (Ριζοκάρπασο) και του Ιstanbul Τechnical Universityστη Γιαλούσα), είπε πως είναι παράδοξο την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά και η τ/κ ηγεσία επαίρονται ότι τάχατες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και ότι θέλουν λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, την ίδια στιγμή να δημιουργούν τετελεσμένα τα οποία δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
«Και επειδή οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια και τις διακηρύξεις, νομίζω ότι με αυτές τις ενέργειες η τουρκική πλευρά το μόνο που αποδεικνύει είναι σε αυτό το στάδιο την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

Φιλελεύθερος
21/8/10

_______________________________________________________________________________________

Θα κτίσουν καταλύματα δίπλα από τον Άγιο Φίλωνα

Διαμαρτυρίες και στα κατεχόμενα για την απόφαση Ερογλου

ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ καθεστώς έχει δώσει άδεια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας για να αναγείρει νέα καταλύματα σε προστατευόμενη περιοχή στην κατεχόμενη Καρπασία. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today, η περιοχή που παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο, είναι τμήμα του λεγόμενου Εθνικού Πάρκου Καρπασίας. Η απόφαση λήφθηκε από την ψευδοκυβέρνηση Έρογλου τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά προστατευόμενη.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα επικρίνει έντονα τον Έρογλου για την απόφασή του. Τη διαμαρτυρία του κατέθεσε και ο πρόεδρος της Green Action που διερωτήθηκε εάν χάσουν και την Καρπασία ποια άλλη περιοχή προστατευόμενη θα παραμείνει. Ο ίδιος είδε την απόφαση για την ανέγερση πανεπιστημιακών καταλυμάτων ως μια κίνηση για την οικοδόμηση της κατεχόμενης περιοχής και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εγκαλέσει την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανέγερση των εστιών δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα.

Οι σχεδιασμοί του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου σκοπό έχουν να καλύψουν προδημοτική εκπαίδευση με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, και πανεπιστημιακά τμήματα για τη διοίκηση σε θέματα γεωργίας, ναυσιπλοΐας. Στέλεχος του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού δήλωσε στην εφημερίδα ότι η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο είναι δασική, απαγορεύεται η ανάπτυξη καθώς βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογική ζώνη και είναι πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Φίλωνα. Άδεια μπορεί να δοθεί μόνο από το ίδιο το λεγόμενο υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε το ίδιο πρόσωπο.

Το Αμερικανικό πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι τα σχέδια του θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Καρπασίας.

Φιλελεύθερος
19/8/2010

_______________________________________________________________________________________

Έκλεισαν και την Αγία Τριάδα Ριζοκαρπάσου

Τη μετατρέπουν σε μουσείο ή τζαμί - Οικοδομικός οργασμός στην περιοχή

ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ έδειξαν για άλλη μια φορά το αληθινό τους πρόσωπο. Πριν από λίγες μέρες, ειδοποίησαν τους εκπροσώπους των εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο και τον ιερέα Ζαχαρία ότι η δεύτερη μεγάλη εκκλησία του χωριού, εκείνη της Αγίας Τριάδος που ελειτουργείτο μέχρι πρόσφατα εκ περιτροπής με τους ιερούς ναούς Αποστόλου Ανδρέα και Αγίου Συνεσίου, θα σταματήσει να λειτουργεί. Η εκκλησία είναι μεγάλης και αρχαιολογικής σημασίας διότι είναι κτισμένη πάνω στο βυζαντινό ναό του Αγίου Παντελεήμονα και διαθέτει παμπάλαιες εικόνες. Εκεί, φυλασσόταν μέχρι το 1974 το Συναξάρι του Ακάκιου του μοναχού το οποίο χάθηκε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι. Στο συγκεκριμένο ναό, γίνονταν εκτός από λειτουργίες και κηδείες.

Ο ναός της Αγίας Τριάδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ριζοκαρπάσου, εκεί όπου τελευταία παρατηρείται οικοδομικός οργασμός με την ανέγερση σπιτιών για αγροτουρισμό. Κτίσματα εμφανίζονται και πολύ κοντά στη γύρω περιοχή του ναού, γεγονός που όπως πιστεύεται δεν είναι άσχετο με την απόφαση για κλείσιμο του ναού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο ναός θα μετατραπεί σε μουσείο, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετατραπεί σε τζαμί για τις ανάγκες των εποίκων που συνεχώς αυξάνονται. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για ανέγερση τζαμιού δίπλα από την εκκλησία και οι κατακτητές δεν επιθυμούν να λειτουργεί δίπλα του και εκκλησία. Οι υποστηριχτές αυτής της εκδοχής, επικαλούνται και το γεγονός ότι δίπλα από την εκκλησία, άρχισε ήδη η ανέγερση μεγάλου κτηρίου, για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιγότεροι πλέον από 300 εγκλωβισμένοι, είχαν καντηλανάφτη για να φροντίζει την εκκλησία καθημερινά.

Η απόφαση για κλείσιμο της Αγίας Τριάδας έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους εγκλωβισμένους και κυρίως τους ηλικιωμένους που ήταν περισσότερο συνδεδεμένοι μαζί της.

Όπως διεμήνυσαν στις ελεύθερες περιοχές, αναμένουν ότι το όλο θέμα θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού.

Φιλελεύθερος 5/7/2010

  

_______________________________________________________________________________________________

Η Τουρκία παραβιάζει θρησκευτικές ελευθερίες των εγκλωβισμένων

Η Αντιγόνη ήγειρε την προσπάθεια παύσης λειτουργίας Αγ. Τριάδας

ΘΕΜΑ παραβίασης θρησκευτικών ελευθεριών από την Τουρκία, έθεσε εκ νέου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου με γραπτή ερώτηση που απέστειλε στα δύο θεσμικά όργανα, σε μια προσπάθεια αποτροπής της ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας της εκκλησίας Αγίας Τριάδας στο Ριζοκάρπασο στην κατεχόμενη Κύπρο. Ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι στην ερώτηση γίνεται μνεία σε πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εν λόγω εκκλησία θα μετατραπεί σε μουσείο ή τζαμί, για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των Τούρκων εποίκων της περιοχής, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη θλίψη και δυσαρέσκεια στους εγκλωβισμένους της περιοχής και ειδικά στους ηλικιωμένους που επί δεκαετίες ασκούσαν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, προστίθεται. Όπως αναφέρεται, οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κορυφώνουν τις ήδη απαράδεκτες προκλήσεις και περιορισμούς που υφίσταντο οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι, αφού κι όταν η εκκλησία λειτουργούσε απαγορευόταν η τέλεση χριστιανικών λειτουργιών εκτός Κυριακής, ενώ απαιτείτο χορήγηση γραπτής άδειας από τις ''τουρκικές αρχές'' για την τέλεση χριστιανικών λειτουργιών, στο γειτονικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι με σαφή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου για τις αρχές, προτεραιότητες και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση για προσχώρηση της Τουρκίας, η Κύπρια ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο τόσο το Συμβούλιο και η Επιτροπή θεωρούν το συγκεκριμένο γεγονός παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου. Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση για το πώς συνάδουν οι πιο πάνω προκλητικές ενέργειες, με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και κυρίως με το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη έχει επιλεγεί ως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για το 2010 και σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν τα δύο ευρωπαϊκά όργανα για συμμόρφωση της Τουρκίας με την εταιρική σχέση που προσυπόγραψε, χωρίς να παραπέμπουν όπως συνήθως, κι αυτό το θέμα στις ελληνικές καλένδες, επικαλούμενα τις διεξαγόμενες συνομιλίες και τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Φιλελεύθερος
15/7/2010

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999