Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Τριανταεπτά χρόνια μετά  και η τούρκικη εισβολή συνεχίζεται  στο Ριζοκάρπασον

"Ένοιωσα ότι ζούσα τις μέρες του '74 όταν αντίκρισα έτσι το σπίτι μου" Ξεκινώντας με αυτά τα λόγια  και με σφιγμένη τη καρδιά, ένας χωριανός μας μάς ενημέρωσε πως ένιωσε όταν αντίκρισε  καταερειπωμένο το σπίτι του. Μέχρι το 1999 στο σπίτι κατοικούσαν οι γονείς του . Όταν το 2003 άνοιξαν τα οδοφράγματα, η μητέρα τους που νοσηλεύεται στις ελεύθερες περιοχές, αποτάθηκε στην "αστυνομία"  για να τους δώσει τα κλειδιά του σπιτιού που τα κατείχε αυτή. Τους   έδωσαν τα κλειδιά και τους είπαν κατά λέξη: "Το σπίτι είναι δικό σας και μπορείτε να το κάνετε ότι θέλετε". Μετά από 3 χρόνια ένας έποικος μπήκε μέσα και εγκαταστάθηκε στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες το έμαθαν και παραπονέθηκαν στην "αστυνομία" η οποία ενήργησε άμεσα, συνέλαβε τον έποικο και τον ανάγκασε να αδειάσει το σπίτι. Έκτοτε το σπίτι ήταν κλειστό με παρένθεση ένα συμβάν που ίσως το καταγράψουμε αργότερα.
Κατά το πρώτο 10ήμερο του φετινού Ιουνίου ο ίδιος έποικος ξανακατάλαβε το σπίτι (πληροφορίες λένε ότι του δόθηκε επίσημα από τον "νέο δήμαρχο" του Ριζοκαρπάσου ο οποίος είναι γκρίζος λύκος). Έβαλε μπουλντόζες χάλασε ότι είχε γύρω το σπίτι, έβγαλε όλα τα πορτοπαράθυρα και αφαίρεσαν όλους τους εσωτερικούς σουβάδες. Προφανώς για να το διορθώσουν και να κατοικήσουν μέσα.
Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα σπίτια στο Ριζοκάρπασον των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσφατα πεθάνει. Έχουν καταληφθεί όλα τα ακατοίκητα σπίτια και παραδώθηκαν στους έποικους καταχτητές. Μερικά, τα οποία ακόμα δεν κατάλαβαν, είναι θέμα χρόνου για να το κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Δόθηκαν επίσης και δεκάδες "άδειες οικοδομής" με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η ανέγερση δεκάδων καινούριων σπιτιών στο Ριζοκάρπασον.

Η αποχή, η απραξία και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης μας, παρά τις παρεμβάσεις και προσπάθειες κάποιων, είναι παντού και σ' όλο της το μεγαλείο. Τολμούμε να πούμε ότι είναι και συνυπεύθυνη (Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με λεπτομέρειες)

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
19/7/2011

________________________________________________________________________

Γιατί να εμπιστεύομαι τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου;

Το 2008 ο “πρόεδρος” των τουρκοκυπρίων εξέδωσε “προεδρικό διάταγμα” το οποίο σε γενικές γραμμές έλεγε τα εξής:
α)  Όσες περιουσίες εγκλωβισμένων, οι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι έβγαλαν τουρκοκυπριακούς “τίτλους ιδιοκτησίας”
 πέθαιναν τότε η κυριότητα της περιουσίας μπορεί να μεταβιβαστεί στους κληρονόμους τους. (Εδώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.  Άλλοι εννοούν κληρονόμους όσους έχουν ταυτότητα ψευδοκράτους και άλλοι οποιονδήποτε νόμιμο κληρονόμο ανεξάρτητα τόπου διαμονής.)
β) Σε καμιά περίπτωση, έλεγε ξεκάθαρα το “διάταγμα”, μπορεί να καταληφθεί η περιουσία όταν ο ιδιοκτήτης που έχει στο όνομά του την περιουσία είναι ζωντανός και είτε ζει στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.
Ενόσω στην προεδρία βρισκόταν ο Ταλάτ και ενόσω στο Ριζοκάρπασον ήταν ο προηγούμενος “δήμαρχος” που ανήκε στο κόμμα του Ταλάτ, κανένα σπίτι δεν καταλήφθηκε από έποικο.

Σήμερα, με την ανοχή του καθεστώτος (“αστυνομίας” και κατοχικού στρατού) ο νέος “δήμαρχος”, ληστρικά συμπεριφερόμενος, μοιράζει τις περιουσίες μας σε εποίκους.

Γιατί κύριε  Έρογλου να σας εμπιστευθώ  για όλα όσα θα συμφωνήσετε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα τα τηρήσετε;
Γιατί, να μην είμαι σχεδόν βέβαιος, μελετώντας σε βάθος όλα τα συμφωνηθέντα από το 74 και εντεύθεν ότι δεν θα τα τηρήσετε; Ποιες συμφωνίες τηρήσετε;  Μήπως την  3η Βιέννης;
Αλλά άμα τους δικούς σας νόμους και κανονισμούς δεν τους τηρείτε γιατί να σας εμπιστευτώ ότι θα τηρήσετε τους νόμους που θα προκύψουν από τη λύση του Κυπριακού;
Παρακαλώ τον κ. Έρογλου να μου απαντήσει, αλλά και τον κύριο Χριστόφια που συνομιλεί μαζί του να μου πει που μπορώ να βρω το δίκιο μου.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
17/6/2011

__________________________________________________________________________

Εκμετάλλευση εγκλωβισμένων μαθητών συνέχειας....

Μετά την Cyta ήλθε η σειρά Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Σαν τους Δαναούς ένας ένας κατεβαίνει στο γυμνάσιο με τα δώρα τους. Φέτος που έχουμε εκλογές όλοι θυμούνται τους μαθητές, μόνο. Κανένα άλλο, σάμπως και είναι οι μαθητές που έχουν ανάγκες. Και δεν φτάνουν αυτά κάποιοι έχουν και θράσος να αυτολιβανίζονται.
Ακολουθεί ανακοίνωση σωματείων για το θέμα αυτό.

______________________________________________________________________

Ανακοίνωση σωματείων Καρπασίας αναφορικά με εκδρομή μαθητών του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ‘‘ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΝ’’

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ‘‘ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑ’’

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

             Στα σοβαρά μαθησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 17 μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου προστέθηκαν τώρα και οι πολυήμερες απουσίες, με ‘‘απόφαση’’ της Διεύθυνσης του σκλαβωμένου σχολείου, το οποίον ήδη έκλεισαν για ολόκληρη εβδομάδα!

            Από τις 31 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Απριλίου το Γυμνάσιο και Λύκειο της Καρπασίας τέθηκε εκτός λειτουργίας, προκειμένου οι μαθητές με τους 20 καθηγητές τους να εκδράμουν στην Κακοπετριά και την περιοχή Τροόδους για διακοπές.

            Η εξωφρενική αυτή απόφαση λήφθηκε χωρίς περίσκεψη, σε μια πολύ κρίσιμη εκπαιδευτική περίοδο της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους που θα παρακαθίσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια.

Τα έξοδα για τις, προφανώς πολυδάπανες, διακοπές θα καταβάλει η CYTA, δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης. Δεν εγνώσθη κατά πόσον θα συμμετάσχουν στελέχη και μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Ημικρατικού Οργανισμού, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.

Λευκωσία, 31/03/2011

 

Σημείωση Ιστοσελίδας:

Να συμπληρώσουμε ότι, η φιλοξενία και η επίδειξη στοργής προς τους εγκλωβισμένους μαθητές μας και αναγκαία είναι και επιβάλλεται. Αλλά, επειδή και η δικές μας πληροφορίες μιλάνε για ενέργειες ατόμων και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, ενέργειες που δεν είναι άσχετες και με προεκλογική επίσκεψη στο γυμνάσιο προ ημερών,  μας αναγκάζουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για μια καλοστημένη προεκλογική ενέργεια. Πολύ απλά για να μην χάσουν οι μαθητές τα μαθήματά τους, θα μπορούσε η φιλοξενία να γίνει κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα ή το καλοκαίρι.
Η πιθανή επίκληση του γεγονότος ότι, τις μέρες αυτές οι κατοικίες του Ταμείου Ευημερίας των Υπαλλήλων ΑΤΗΚ (και το αναφέρω αυτό, για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, αλλά από τα λεφτά του Ταμείου Ευημερίας των υπαλλήλων) είναι πλήρεις, νομίζω ότι κανένας υπάλληλος δεν θα διαμαρτυρόταν για τη φιλοξενία των εγκλωβισμένων μαθητών τις μέρες αιχμής.
Οι άλλοτε λαλίστατοι κύριοι του Υπουργείου της Παιδείας ποιά άποψη έχουν για την απώλεια των μαθημάτων ή μήπως οι μαθητές αυτοί είναι οι μαριονέτες για την εκπλήρωση των ορέξεων του κάθε ενός;


Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στους εκάστοτε "χουβαρντάδες" επισκέπτες του Γυμνασίου μας, ότι δεν είναι μόνο οι μαθητές που είναι εγκλωβισμένοι. Είναι και κάποιοι υπερήλικες που δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα. Πότε τους επισκέφτηκαν αυτούς όλοι αυτοί οι κύριοι; Ποτέ. Γι΄ αυτούς η επίσκεψη προς τους εγκλωβισμένους τελειώνει στο Γυμνάσιο. Και όχι μόνο, αυτού του είδους των επισκεπτών, αλλά και όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
2/4/2011

 

__________________________________________________________________________________________

Πρέπει να κάποτε να αυτομαστιγωνόμαστε για να ξυπνάμε από το λήθαργο μας.

Καμιά φορά, είναι νομίζω αναγκαίο να αυτομαστιγονώμαστε, για να ξυπνάμε από το λήθαργο που περιπέσαμε μετά από το όπιο που μας ποτίζουν οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας. Πρέπει να θίγουμε και να φανερώνουμε τις δικές μας αδυναμίες. Τις αδυναμίες εμάς των Ριζοκαρπασιτών. Για πρώτη φορά από αυτό το χώρο, την Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου, θα κατακρίνουμε ενέργειες Ριζοκαρπασιτών. Πληροφορίες που έφθασαν κοντά μας, μιλούν για κάποιες μεμονωμένες ενέργειες μερικών ατόμων, που αν πράγματι είναι αληθείς δεν μας τιμούν καθόλου. Προς το παρών δεν θα γράψω περισσότερα. Απλά αφήνω ένα μήνυμα. Είναι ανήθικο, άδικο και κρίμα, εγκλωβισμένος Ριζοκαρπασίτης να εκμεταλλεύεται εγκλωβισμένο Ριζοκαρπασίτη. Εξάλλου δεν είμαι και ο αρμόδιος να επιληφθώ του θέματος. Η δική μου, αλλά και όλων μας ευθύνη, είναι να προστατεύουμε, ο καθένας με τον τρόπο του  τα συμφέροντα όλων των εγκλωβισμένων μας.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
14/3/2011

______________________________________________________________________________________

Ο Μητροπολίτης Καρπασίας μας είπε ψέματα στις 17/1/2008;
Ο Αρχιεπίσκοπος ποιεί αγώνα μόνο για το χρήμα;

Την ευθύνη φέρει πρώτιστα η νυν διορισμένη από τον Αρχιεπίσκοπο και όχι εκλελεγμένη Διαχειριστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέου, καθώς και το Σωματείο των Ριζοκαρπασιτών, που για άγνωστους λόγους έδειξε πλήρη εμπιστοσύνη και επανάπαυση στις φήμες που κυκλοφορούσαν από το 2007 ότι ο Παφίτης Αρχιεπίσκοπος θα καταργούσε το άρθρο 92. Γνωρίζοντας το τι εστί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, έπρεπε να καθόμαστε στα κάρβουνα και όχι να αναπαυόμαστε. Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέου "μυρίζει" πολύ χρήμα. Μιλούμε για πολλά εκατομμύρια κατατεθειμένα στις τράπεζες, λεφτά από το υστέρημα των πιστών, αλλά και ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων στις ελεύθερες περιοχές στην παραλία της Λάρνακας.
Οι χαρακτηρισμοί και οι βαριές κουβέντες που είπε (...όσοι διαφωνούν να ππέσουν χώρκα τους... Ο Απόστολος Ανδρέας δεν είναι κτήμα κανενός εν τον ρίζει κανείς, δεν σηκώνω απειλές, αν πω του παπά να μεν ψάλλει εν θα ψάλλει...Αν δεν τους αρέσει να πάνε στο καλό...) ο ετσιθελιστής Αρχιεπίσκοπος προσβάλλουν το σχήμα του. Σε άλλο μέρος της συζήτησης άφησε να φανεί ότι κάνει χάρη στον οικονόμο πατέρα Ζαχαρία και τον αφήνει οικονόμο της Μονής. Φαίνεται τα χρήματα του θόλωσαν το μυαλό και δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δεν ήταν ο πατέρας Ζαχαρίας εκεί σήμερα δεν θα μιλούσαμε για Μονή Απ. Ανδρέα.
Αν αληθεύουν, όλα όσα διέρρευσαν στον τύπο, τότε το λιγότερο που έχουμε να πούμε είναι ότι λυπούμαστε που έχουμε τέτοιον Αρχιεπίσκοπο. Έναν Αρχιεπίσκοπο που τα λόγια του δείχνουν ότι δεν σέβεται καθόλου τους αγώνες και τις θυσίες των Ριζοκαρπασιτών εγκλωβισμένων. Ένα Αρχιεπίσκοπο που τον επήραν και οι Τούρκοι χαπάριν και τον άγουν και φέρουν όσον αφορά την αναστήλωση της Μονής. Έβαλε την διαχειριστική επιτροπή να πληρώσει 200 χιλιάδες ευρώ για να κάνουν παραπήγματα τους έποικους για να εγκαταλείψουν δήθεν τα υφιστάμενα. Ούτε τα εγκατέλειψαν ούτε θα τα εγκαταλείψουν. Μας περιπαίζουν για να κάμνουν το χάζιν μας, μας ρεζιλεύκουν, για να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα που μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος. Μακάρι να κάνουμε λάθος και να βγουν όπως τα λογαριάσει ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας.

Και ενώ λέγονται και γράφονται όλα αυτά, η Διαχειριστική Επιτροπή και το Σωματείο υπνώττουν βαθέως. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια διαμαρτυρία. Απλά εμπιστεύονται ον Επίσκοπο Καρπασίας.


Το άρθρο 92 γράφει κατά λέξη:

Αρθρον 92: Δύο Μοναί, η του Αποστόλου Ανδρέου και η του Αγίου Γεωργίου του Κοντού, καίπερ διαλελυμέναι, διοικούνται όμως υπό του Ενοριακού συμβουλίου υπό την προεδρείαν του οικείου Επισκόπου και αποτελούσι περιουσίαν αυτού. Με την κατάργηση του άρθρου 92 παύει να ισχύει και το Καταστατικόν και οι Ειδικοί κανονισμοί Αποστόλου Ανδρέα.

Πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, σε ευρεία σύσκεψη Ριζοκαρπασιτών ο Μητροπολίτης μας κ. Χριστοφόρος, μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το άρθρον 92 του Καταστατικού Κώδικας της Ιεράς εκκλησίας της Κύπρου.

Είπε κατά λέξη: ...Και για να διασκεδάσω τους φόβους σας και να σας παρακαλέσω πολύ αυτή να είναι η τελευταία φορά που συζητούμε αυτό το θέμα, αν υπάρχει κάτι άλλο θα έρθω πρώτα να σας το πω εγώ, ο Απόστολος Αντρέας θα παραμείνει ως έχει και στη διοίκηση και στο καταστατικό. Αυτό σας το είπα από την πρώτη φορά που μου θέσετε το θέμα και αντιλήφθηκα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όσον αφορά το καταστατικό ετοιμάστηκε ένα προσχέδιο. Το προσχέδιο δεν είναι τίποτε και έχει κατατεθεί στη σύνοδο για να πει καθένας τις απόψεις  του. Και για να ξέρετε, μόλις το πήρα το προσχέδιο στα χέρια μου, το πρώτο πράμα που αναζήτησα μέσα ήταν τούτο, να δω τι έγινε. Ούτε πώς εκλέγονται οι δεσποτάδες ούτε πως...τίποτα, αυτό πήγα εκεί στα μοναστήρια να δω για τον Απόστολο Αντρέα και είδα ότι απουσίαζε. Απέναντι μου κάθεται ο Μόρφου, ρωτήστε τον. Η πρώτη κουβέντα που του είπα το άρθρο αυτό θα το επαναφέρετε. Και η απάντηση του μου λέει εντάξει εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να μου το δώσεις γραπτώς. Και ο καθένας θα καταθέσει τις απόψεις του επί του προσχεδίου γραπτώς. Να ανησυχείτε αν έρθει το τελευταίο, όταν θα είναι προς ψήφιση χωρίς το άρθρο αυτό μέσα. Εγώ σας λέω δεν θα έρθει, γιατί η επισκοπή Καρπασίας  είναι σαν μητρόπολης, έστω και αν δεν έχει τον τίτλο της μητρόπολης. Είναι αυτοδιοίκητη. Είναι επισκοπή αυτόνομη, για αυτό και ο επίσκοπος έχει και φήμη έχει και διοίκηση κλπ και αν βάλετε το τυπικό της αρχιεπισκοπής, εκεί που τελειώνει η αρχιεπισκοπή λέει επισκοπή Καρπασίας και το λέει απόφαση της συνόδου έχει γίνει αυτοδιοίκητη επισκοπή, κλπ κλπ έχει εκλεγεί ο τάδε, εκεί που τελειώνει  γραφείο επισκόπου Καρπασίας κλπ, υπάλληλοι κλπ, ανοίγουμε πολύ σύντομα στη Λεμεσό γραφεία της επισκοπής για να εξυπηρετούνται οι Καραπσίτες που κατοικούν στη Λεμεσό και στην Πάφο για να μην κόβουν να έρχονται από τις επαρχίες αυτές στη Λευκωσία για να πάρουν ένα χαρτί...

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα σε παλαιότερο σχόλιό μας.

Η Ιστοσελίδα κατέχει μαγνητοφωνημένη όλη την ομιλία του Μητροπολίτη Καρπασίας που έγινε στη Χοιροκοιτία στις 17/1/2008

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
27/9/2010

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για την αρπαγή των σπιτιών των εγκλωβισμένων από το κατοχικό καθεστώς;

Παιδί του εγκλωβισμένου Γιάννη Μανιταρά που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1999, μετά από μαρτυρία που έδωσε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την 4η Διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησε μαζί μας και μας έκανε την πιο κάτω καταγγελία:

"Όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα το 2004 επισκεφτήκαμε το σπίτι μας στο οποίο υπήρχαν ακόμα μερικά πράγματα της οικογένειας. Παρατηρήσαμε ότι ήταν κλειδωμένο. Συγχωριανοί μας , μας προέτρεψαν να πάμε στην ψευδοαστυνομία και να ζητήσουμε τα κλειδιά διότι δικαιούμαστε το σπίτι. Πράγματι πήγαμε και ζητήσαμε το κλειδί. Μας ζήτησαν να δουν τη μητέρα μας ότι είναι ζωντανή και τότε να μας δώσουν το κλειδί. Πράγματι, σε μερικούς μήνες που μπορούσε να ταξιδεύσει η μητέρα μας, την πήραμε στο χωριό και παραλάβαμε τα κλειδιά. Ο λόγος που ήθελαν να δουν τη μητέρα μας είναι διότι οι Τούρκοι τη θεωρούν εγκλωβισμένη, όπως μας ανέφερε μέλος της ψευδοαστυνομίας, διότι δεν έκανε αίτηση εις τετραπλούν για να φύγει για πάντα από το χωριό.
Αφού πήραμε το κλειδί και είχαμε υπό την κυριότητά μας το σπίτι, μάθαμε ότι το υπουργείο Παιδείας αναζητούσε σπίτια για παραμονή καθηγητών. Με επιστολή μας στον τότε υπουργό Παιδείας του αναφέραμε ότι παραχωρούμε το σπίτι μας για διαμονή καθηγητών. Μίλησε μαζί μας τότε ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου και μας ρώτησε κάποιες πληροφορίες τις οποίες τις δώσαμε. Μετά, αντί να πάρουν το δικό μας, για κάποιους λόγους που δεν είναι της ώρας, επιδιόρθωσαν άλλο που η κατάστασή του ήταν πολύ χειρότερη από το δικό μας. Μας παρέπεμψαν δε να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο Εσωτερικών για βοήθεια. Απευθύναμε επιστολή στον κύριο Χρίστου, τότε ΥπΕσ. και του αναφέραμε ότι για συναισθηματικούς λόγους θέλουμε να βοηθηθούμε για να συντηρήσουμε το σπίτι. Μας απάντησαν ότι το θέμα το βλέπουν θετικά.
Φτάσαμε αισίως το 2008 και στις 3/9/2010 απευθύναμε ξανά επιστολή στον κ. Σιλικιώτη με την οποία του ζητούσαμε να επιδιορθωθεί και το δικό μας σπίτι μέσα στα πλαίσια ευρύτερου προγράμματος για επιδιόρθωση από το κονδύλι που ενέκρινε η Βουλή των σπιτιών των εγκλωβισμένων. Καμιά απάντηση. Στις 30/10/08 με νέα επιστολή προς τον υπουργό του αναφέραμε ότι παραχωρούμε την οικία για τη δημιουργία Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό να διασωθούν πολλά αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής αξίας που συστηματικά έκλεβαν οι έποικοι. Εισηγούμαστε το όλο έργο να ενταχθεί στις δραστηριότητες του Γυμνασίου. Μας απάντησαν ξανά ότι θα το εξετάσει η επιτροπή Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης (;). Να αναφέρουμε ότι πριν 1 1/2 χρόνο Τούρκοι έποικοι παραβίασαν την πόρτα και το κατέλαβαν. Μας ειδοποίησαν συγχωριανοί μας και τότε επικοινωνήσαμε με την ψευδοαστυνομία και τους είπαμε ότι θέλουμε το σπίτι και θα το επιδιορθώσουμε. Την ίδια στιγμή πήγαν και συνέλαβαν τους έποικους και τους έκλεισαν στα κρατητήρια. Πριν 3 περίπου μήνες επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το ΥπΕσ. και με έκπληξη μας ανέφεραν ότι απορρίφθηκε η αίτησή μας. Έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο για να το μάθουμε. Τελικά μας παρέπεμψαν ξανά στον υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών διότι ενδιαφέρετο για κατοικία καθηγητών. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας ανέφερε ότι σε 15   μέρες θα μεταβεί στο Ριζοκάρπασο μαζί με τον κοινοτάρχη για να δει την κατοικία. Πέρασε περισσότερο από ένας μήνας και τότε ξαναεπικοινωνήσαμε μαζί του στις 29/4/2010 και μας ανέφερε ότι σε μερικές μέρες θα πάει να το δει.
Η ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά και του κράτους θα στοιχίσει την απώλεια του σπιτιού μας, ενός σπιτιού που όπως του καθενός το σπίτι, έχει συναισθηματική αξία, αλλά για μας έχει την ιδιαιτερότητα ότι εκεί μέσα δολοφόνησαν τον πατέρα μας"

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
7/5/2010

_____________________________________________________________________________________________

Η οργή των κυκλαμίνων

Τον τελευταίο καιρό χάριν στην τεχνολογία των υπολογιστών βρίσκομαι σχεδόν κάθε βράδυ σε μια καφετέρια στο Ριζοκάρπασον όπου συχνάζουν όλοι οι νέοι και νέες του Ριζοκαρπάσου και κουβεντιάζω μαζί τους. Κουβεντιάζω μαζί με τα κυκλάμινά μου. Τους, πολύ λίγους, νέους του της κωμόπολής μου. Μιλούμε για το σχολείο, για τις ομάδες μας, για το ποιοι είμαστε, για τις συγγένειές μας, αλλά κυρίως για τον πολιτισμό μας, μια που είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μου.

Όχι δεν πάω, όπως πολύ θα ήθελα, στον τόπο μου. Απλά νοητά βρίσκομαι εκεί που θα ήθελα να ήμουν. Η συνομιλία όμως γίνεται μέσω του περιβόητου προγράμματος Facebook. Του προγράμματος που μέχρι πρότινος μάλωνα με τα παιδιά μου γιατί κάθονται και περνούν τόσες πολλές ώρες συνομιλώντας με το πληκτρολόγιό τους. Τώρα εθίστηκα κι’ εγώ.  Ώρες ολόκληρες  τα βράδια μιλω με τα κυκλάμινά μου στο Ριζοκάρπασον. Στην αρχή δεν τους έλεγα ποιος είμαι. Έχω για όνομα: Ριζοκάρπασον Κύπρος. Έκανα καμιά δεκαριά «φίλους» έτσι τους αποκαλούν στο πρόγραμμα αυτό. Καμία δεκαριά μικρά εγκλωβισμένα κυκλάμινα. Κάποια παιδιά τα ξέρω και με ξέρουν, κάποια άλλα δεν με ξέρουν και δεν τα ξέρω ούτε εγώ. Ξεκίνησα να φτιάχνω και μια συλλογή από φωτογραφίες των ερειπωμένων εκκλησιών μας. Άρεσε σε πολλούς.

Ψες βρήκα ένα μήνυμα στον «τοίχο» μου, μέρος του προγράμματος  είναι και αυτό, κάτι που πραγματικά με λύπησε αφάνταστα αλλά δε με ξάφνιασε. Δε με ξάφνιασε γιατί ένιωθα αυτό το πράγμα. Το βλέπω στα γραφόμενά τους. Εξάλλου μας το είπε στις και σε ομιλία της σε εκδήλωση η πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου το 2006 Γεωργία Μηνά:  "Και δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι για το τι ακριβώς σημαίνει η παρουσία μας εκεί. Εκτός βέβαια το ότι είναι το πιο φυσικό και εντελώς αυτονόητο πράγμα στον κόσμο το να ζει κάποιος. να μεγαλώνει και να μορφώνεται στο σπίτι του και στο χωριό του. Έχουμε όμως μάθει στο σχολείο μας ότι για να εκτιμήσεις ορθά μια κατάσταση, δεν αρκεί να υπολογίζεις ψυχρά ορθολογιστικά δεδομένα και αριθμούς, αλλά να συνυπολογίζεις και άλλες αξίες ηθικές, όπως δίκαιο, πίστη, επιμονή, θάρρος".


Μου έγραψε ένα νεαρό κυκλάμινο που φυσικά δε με γνωρίζει: « … τζαι αν συνεχίσεις να βάζεις φωτογραφίες του χωρκού μου τζαι να το χρησιμοποιείς εν νάβρεις τον πελά σου. Ως κάτοικος του Ριζοκαρπάσου δεν ανέχομαι να με χρησιμοποιούν εμένα τζια το χωρκόν μου…
ναι είμαι μικρ… αλλά εν μπορείς να φανταστείς πόση απόγνωση νιώθω … τζαι εν ανέχουμαι κανένας να χρησιμοποιεί το χωρκόν μου που εγώ στερούμε την ζωή που κάμνουν σε άλλες περιοχές για να κρατήσω τον τόπο μου … τζαι η κυβέρνηση προσπαθεί με τρόπο να διώχνει τους νέους  που θέλουν να μένουν στο Ριζοκάρπασον … εν ανέχουμαι άγνωστους για μένα να χρησιμοποιούν το τις περιοχές μου».

Κραυγή οργής και συνάμα απόγνωσης. Αυτά είναι τα έργα εμάς του απ’ εδώ. Εμάς που φοβηθήκαμε τον κατακτητή και το βάλαμε στα πόδια. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μας έδωσε την ευκαιρία με τα έργα και τις πράξεις μας να κάνουμε αυτά τα αθώα πλασματάκια να σκέπτονται έτσι. Αντιλαμβάνονται πλέον ότι τους έχουμε εκεί για να τους εκμεταλλευόμαστε. Να τους κάνουμε σημαία και να την ανεμίζουμε όποτε μας συμφέρει και όπως μας συμφέρει.
Δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουν ανάγκη. Χρειάζονται και τη θαλπωρή μας. Ποιος πολιτικός, παράγοντας ή παραγοντίσκος, απ’ εκείνους που επισκέπτονται το Ριζοκάρπασον όταν έχει εκλογές ή γιορτές το γυμνάσιο, εγκατέλειψε την καρέκλα της πρώτης θέσης και να πάει να συνομιλήσει με ένα εγκλωβισμένο παιδάκι, ή να επισκεφθεί ένα ηλικιωμένο άτομο στο σπίτι του και να του πει δυο λόγια παρηγοριάς; Κανένας. Απολύτως κανένας και είμαι σε θέση να γνωρίζω.
Μάλλον όχι. Τώρα τελευταία κάποια κοπέλια, κρυβόμενα πίσω από τους τίτλους τους, ξεκίνησαν πλιάτσικο των παραδοσιακών αγγείων και εργαλείων που ξέκοψαν στο Ριζοκάρπασον. Τα θέλουν να κοσμούν τις σπιταρώνες και τα εξοχικά τους.

Και τέλος η ερώτηση του αφελούς και ίσως γραφικού: «Μπορεί κανένας να σταματήσει αυτή την κατρακύλα;»

 

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
28/4/2010

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999