Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας γιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

’γιος Φίλωνας (1)
’γιος Φίλων (2)
’γιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


’λλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Ανησυχούν για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

Ευθύνες στο Υπ. Παιδείας και σε όσους ασκούν εποπτεία στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου επέρριψε χθες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, για όσα θλιβερά συμβαίνουν την τελευταία περίοδο στο κατεχόμενο Γυμνάσιο. Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία διοργάνωσαν το σωματείο «Το Ριζοκάρπασον», η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, το Σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» και ο Σύνδεσμος Γιαλουσιτών, ο κ.Φαλάς χαρακτήρισε ανησυχητικές και καταστροφικές τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «απειλούν με κατάρρευση το τελευταίο οχυρό αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού». Όπως εξήγησε, οι Τούρκοι κατακτητές ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στο Γυμνάσιο, «επεμβαίνουν στα εσωτερικά της λειτουργίας του σχολείου, παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των καθηγητών, επεμβαίνουν μόλις διαπιστώσουν έστω και το ελάχιστο που τους ενοχλεί ή ενεργούν απλώς για να αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα».

Καθημερινοί καβγάδες
Αναφορά έκανε ο κ.Φαλάς και στα θεατρικά έργα και ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Γυμνάσιο, στα οποία, όπως είπε, «χρησιμοποιείται ανάρμοστο λεξιλόγιο και καθυβρίζεται η πατρίδα. Καταβάλλεται εντέχνως προσπάθεια εξίσωσης του θύτη με το θύμα, καλλιεργείται η υποταγή, η απαξίωση της συλλογικής εθνικής ταυτότητας και ενθαρρύνονται οι ερωτικές σχέσεις με νεαρούς έποικους, που πολιορκούν το Γυμνάσιο». Σημείωσε ακόμη ότι «οι διχόνοιες και οι καθημερινοί καβγάδες μεταξύ της Διεύθυνσης και των καθηγητών είναι σήμα κατατεθέν στο Γυμνάσιο», προσθέτοντας ότι αυτοί επεκτείνονται και στην κοινότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τους εγκλωβισμένους.«Οι ευθύνες του Υπ. Παιδείας είναι βαρύτατες», συνέχισε, και υπενθύμισε ότι μέχρι και το σχολικό έτος 2007 -2008, το Γυμνάσιο λειτουργούσε με πολύ λιγότερα προβλήματα. Χαρακτήρισε επίσης «μέγιστο λάθος» την επιλογή από μέρους κάποιων στο Υπ. Παιδείας «του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου για την προώθηση του στόχου της λεγόμενης επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ». Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με αφορμή την παρουσίαση συγκεκριμένου θεατρικού έργου στο σχολείο, ο κ.Φαλάς επεσήμανε ότι το περασμένο Σάββατο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρία του καθηγητικού συλλόγου του σχολείου στις ελεύθερες περιοχές, κατά την οποία «επιφυλάχθηκε άγρια υποδοχή στην καθηγήτρια Μαρία Στεφάνου, η οποία διαφώνησε με την παρουσίαση του έργου». Χαρακτήρισε παράλληλα τη συνεδρία αυτή «παρωδία, άκυρη και αντιδεοντολογική» και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους «να απαγορεύσουν στους λογής- λογής θιάσους και άλλους σωτήρες να εισβάλλουν και να κατηχούν τα παιδιά μας με αντεθνικά κηρύγματα, αμερικανικής ή τουρκικής «τεχνοτροπίας». Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, υπογραμμίζοντας ότι στο Ριζοκάρπασο δεν ζουν Τ/Κ, αλλά έποικοι και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «παρέμβει άμεσα».

Σεβασμός στο Σύλλογο
Τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου σχολίασε χθες ο Υπ. Παιδείας, Αντρέας Δημητρίου, διευκρινίζοντας ότι «τα θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στο Γυμνάσιο παρουσιάστηκαν με απόφαση του καθηγητικού συλλόγου και όχι του Υπ. Παιδείας». Επεσήμανε ακόμη ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε το σύλλογο και τη διεύθυνση του σχολείου, που είναι οι αρμόδιοι να αποφασίζουν γι αυτά τα θέματα» και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα δεχθεί στο γραφείο του σύσσωμο τον καθηγητικό σύλλογο του Γυμνασίου για να συζητήσουν προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτήριο.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ
Πολίτης 7/2/2009

________________________________________________________________________________________________________________________

Το κόστος...

Του Γιώργου Κασκάνη

Υποκλιθήκαμε όλοι μπροστά στο μεγαλείο τους. Υμνήσαμε την αντοχή και την αποφασιστικότητά του. Προβληματιστήκαμε για την πάστα από την οποία είναι φτιαγμένοι. Και τους είχαμε προμετωπίδα του υποτιθέμενου (για μας) αγώνα που διεξάγουμε.
Οι εγκλωβισμένοι. Στα χαραγμένα από το χρόνο και τη δοκιμασία πρόσωπά τους, ακουμπήσαμε τις συλλογικές μας ευθύνες, αλλά και ενοχές.. Τους αφιερώσαμε τηλεοπτικά προγράμματα, διευθετήσαμε και την αποστολή κάποιας βοήθειας και καταφέραμε έτσι να αποκτήσουμε τη βιτρίνα που μας έλειπε. Αυτή του αγωνιζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού.
Προχθές πέρασαν από ΄δω τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους. Και τα είπαν ένα χεράκι στους βουλευτές. Για τις παραβιάσεις για τις ενστάσεις, γα τις διαφωνίες τους, για τη μικροπολιτική τους. Μίλησαν για το στόχο της ειρηνικής συμβίωσης και για τις δραστηριότητές τους εκεί που όλα τα σκιάζει η φοβέρα. Δεν είναι τόσο οι υποδείξεις που έκαναν. Είναι κυρίως η άφωνη κραυγή που έβγαλαν και η οποία  δήλωνε ένα και μόνο πράγμα: Όποιος δεν δοκιμάζεται, όποιος κάθεται στο βαθουλό καναπέ του σαλονιού του, δεν μπορεί να βγάζει αποφάσεις και να αυτοανακηρύσσεται πατριώτης και αγωνιστής. Και, κυρίως, ο λόγος του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα  από εκείνων που δοκιμάζονται καθημερινά και που ζυμώνονται στα μεγάλα προβλήματα.
Σ΄ αυτό τον τόπο πάσχουμε από ανέξοδο πατριωτισμό. Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, κάνουμε αγώνα και αντίσταση εκ του ασφαλούς. Χωρίς κανένα κόστος, χωρίς καμιά θυσία. Πρώτοι οι πολιτικοί μας. Ναι αυτοί που συζητούν οι ίδιοι τις αυξήσεις που θα πάρουν, που απολαμβάνουν τα καλά αυτοκίνητα και τις χλιδάτες δεξιώσεις. Αυτοί που ανταγωνίζονται σε μεγαλοστομίες, και που μοιράζουν πιστοποιητικά πατριωτισμού. Πόση μεγάλη σημασία θα είχε, αλήθεια, αν όλοι περνούσαν μια μόνο μέρα στο Ριζοκάρπασο. Αν έρχονταν φάτσα με φάτσα με την κατοχή, αν για να επιβιώσουν αναγκάζονταν να κάμουν μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς, αν έπρεπε να στερηθούν όλα αυτά που έχουν σήμερα. Τότε, ίσως, να γίνονταν πιο σοφοί και να΄ βλεπαν τα πράγματα πιο ολοκληρωμένα. Τότε, ίσως, να ήταν λίγο πιο αληθινοί. Δεν θα ξεχάσω την χαρά των εγκλωβισμένων τις πρώτες μέρες που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Τότε που κάποιοι θεωρούσαν προδοσία να περάσεις στην άλλη πλευρά της πατρίδας σου...
Όλοι αυτοί, λοιπόν, ας ακούνε περισσότερο τι λένε οι άνθρωποι του Ριζοκαρπάσου. Και ας μιλούν οι ίδιοι λιγότερο...

Πολίτης
29/1/2009

_________________________________________________________________________________________________________________

Χιλιάδες πιστοί στο κατεχόμενο μοναστήρι

Κοσμοσυρροή στον Απ. Ανδρέα
Πρωτοφανής ήταν χθες η προσέλευση των πιστών από όλη την ελεύθερη Κύπρο και την Καρπασία, στη μεγάλη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο εδώ και 34 χρόνια μοναστήρι του. Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Καρπασία, με αποτέλεσμα κάποιες ώρες να σημειωθεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, ήχησαν οι καμπάνες στο κατεχόμενο μοναστήρι του, στη χερσόνησο των Αγίων.
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Κύπρο προσκύνησαν στη χάρη του. Ήταν η μαζικότερη συμμετοχή από την ημέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα, με δεκάδες λεωφορεία και εκατοντάδες αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Περγάμου και Στροβιλιών. Στην περιοχή του μοναστηριού δημιουργήθηκαν δύο χώροι στάθμευσης και οι πιστοί περπάτησαν εκατοντάδες μέτρα για να φθάσουν στη μονή με τις λαμπάδες και τους βασιλικούς.
Με κατάνυξη οι πιστοί παρακολούθησαν την λιτανεία της αγίας εικόνας του Πρωτόκλητου, τόσο κατά τον χθεσινό εσπερινό, όσο και σήμερα το πρωί. Πολλοί πιστοί διανυκτέρευσαν στην περιοχή για να βρίσκονται έγκαιρα στην ιστορική μονή. Η κοσμοσυρροή συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα. Και μετά ο Απόστολος Ανδρέας έμεινε πάλι μόνος του, κατεχόμενος και εγκλωβισμένος.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 01/12/2008

__________________________________________________________________________________________________________________

Δεν επιτρέπουν τη μετάβαση άλλων δασκάλων στο δημοτικό Ριζοκαρπάσου

Είπαν «όχι» οι κατοχικές αρχές

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω κυρίως της υποστελέχωσής του. Στο δημοτικό φοιτούν 20 παιδιά-σε όλες τις τάξεις-, ενώ, εργάζονται μόνο τρεις δάσκαλοι (ανάμεσα στους οποίους και ο διευθυντής του σχολείου). Το έργο τους αναμενόταν ότι θα ενίσχυαν ακόμη δύο δάσκαλοι, καθώς είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα στις κατοχικές αρχές-μέσω των Η.Ε. Η απάντηση στο αίτημα ήρθε τελικά χθες και ήταν αρνητική.

Δεν θέλουν άλλους
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», από την αρχή της σχολικής χρονιάς αναμενόταν ο διορισμός ενός λογοθεραπευτή και ακόμη ενός δασκάλου, οι οποίοι θα διευκόλυναν το εκπαιδευτικό έργο του υφιστάμενου προσωπικού στο δημοτικό Ριζοκαρπάσου. Ο λογοθεραπευτής αναμενόταν ότι θα μετέβαινε στο δημοτικό τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για να παρέχει στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία σε έξι παιδιά του σχολείου (Α’-Ε’ τάξης), τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα γραφής, κατανόησης και προφορικής έκφρασης. Όσο για το δεύτερο δάσκαλο, η παρουσία του θεωρείτο αναγκαία, για να διευκολυνθεί το έργο του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς οι τρεις δάσκαλοι που εργάζονται σήμερα στο δημοτικό ανέλαβαν από δύο τάξεις ο καθένας, με αποτέλεσμα η διδασκαλία να μην είναι όσο θα έπρεπε ποιοτική.
Το αίτημα για το διορισμό των δύο εκπαιδευτικών είχε υποβληθεί εδώ και μήνες και αναμενόταν η απάντηση των κατοχικών αρχών. Ως γνωστόν, τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται τόσο στο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, υποβάλλονται-μέσω των Η.Ε- στις παράνομες κατοχικές αρχές, οι οποίες και αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν ή όχι τη μετάβαση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των δύο δασκάλων, οι οποίοι θα στελέχωναν το δημοτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μετά από τρίμηνη αναμονή, οι κατοχικές αρχές ενημέρωσαν χθες-μέσω των Η.Ε- την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων ότι δεν συναινούν στο διορισμό άλλων εκπαιδευτικών στο σχολείο. Αρνητική απάντηση δόθηκε πάντως και για την μετάβαση καθηγητή συμβουλευτικής αγωγής στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Το αίτημα για τον καθηγητή συμβουλευτικής υποβάλλεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά, απορρίπτεται με τη δικαιολογία ότι δεν είναι απαραίτητος ο διορισμός του, γιατί δεν διδάσκει κάποιο βασικό μάθημα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/11/2008

_________________________________________________________________________________________________

Στη Σερβία μαθητές από το Ριζοκάρπασον 

Οκτώ μαθητές του δημοτικού σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου συμμετέχουν στην «Κατασκήνωση Φιλίας» του μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Η Σερβία μας», η οποία διοργανώνεται για 8η φορά στο βουνό Τάρα στη Σερβία.
Η κατασκήνωση απευθύνεται σε παιδιά ορφανά των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε εγκλωβισμένα παιδιά από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η συμμετοχή των Κυπρίων μαθητών γίνεται στο πλαίσιο της επιλογής της Κύπρου από τους διοργανωτές ως «Χώρας Φιλίας» για το 2008. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κατασκήνωση κατά την «Ημέρα της Κύπρου», ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βελιγράδι, Όμηρος Μαυρομάτης, ανέφερε ότι και η Κύπρος είναι μια χώρα που γνώρισε στο πρόσφατο παρελθόν πολέμους και έχει, όπως η Σερβία, εγκλωβισμένα και ορφανά παιδιά. Στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου όπου φιλοξενούνται τα παιδιά διοργανώθηκε μεγάλη έκθεση για την Κύπρο με οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και φωτογραφική έκθεση. Διανεμήθηκε, επίσης, τουριστικό υλικό για την Κύπρο, καθώς και η πρώτη έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την Κύπρο στα σερβικά.
Κατά την εκεί παραμονή τους, τα παιδιά από το Ριζοκάρπασο θα γίνουν δεκτά από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και από εκπρόσωπο του Πατριάρχη της Σερβίας.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/07/2008

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Οι εγκλωβισμένοι οδεύουν προς εξαφάνιση.

Η καταπίεση από την Τουρκική κατοχή, οι ανάγκες της ζωής και εν πολλοίς η διαχρονική αστοργία του κράτους οδήγησαν στην αποψίλωση των υπό εγκλωβισμό χωριών της Καρπασίας και της Κερύνειας. Φτάνει να αναφέρουμε τους αριθμούς των παιδιών που φοιτούν στα Εκπαιδευτήρια του Ριζοκαρπάσου για να καταδειχθεί του λόγου το αληθές. Όπως λέχθηκε χθες στην Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της βουλής από τους αρμοδίους κρατικούς λειτουργούς, το 2007 φοιτούσαν στο Γυμνάσιο 25 παιδιά, ακόμα λιγότερα 19 στο δημοτικό και μόλις 6 στο Νηπιαγωγείο. Η γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει ότι σταμάτησαν τα γεννητούρια στα εγκλωβισμένα χωριά και άρα οι εγκλωβισμένοι έχουν ημερομηνία λήξης. Επίσης, λέχθηκε στη Βουλή ότι ολοένα μειώνονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δηλώνουν ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν στα εκεί Εκπαιδευτήρια. Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, είπε ότι επιβάλλεται πως οι προσπάθειες επικεντρωθούν  στο διορισμό Καρπασιτών εκπαιδευτικών. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι διορίζονται εκπαιδευτικοί από τη Λεμεσό, για να παίρνουν το επίδομα. ’φησε επίσης υπονοούμενα ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί ενώ διαμένουν εκεί, δηλώνουν ότι πηγαινοέρχονται για να λαμβάνουν επιπρόσθετα το ειδικό επίδομα που είναι διπλάσιο από το μισθό τους.

Επιδιορθώσεις σπιτιών
Από όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, προέκυψε ότι έχει επέλθει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των εγκλωβισμένων προς επιδιόρθωση των σπιτιών τους. Ο κ. Θέμος Δημητρίου, υπεύθυνος του προγράμματος, ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι έχουν υποβληθεί 268 αιτήσεις εγκλωβισμένων για επιδιορθώσεις σε αντίστοιχο αριθμό σπιτιών. Από αυτές οι 105 έχουν εξεταστεί και εγκρίθηκε η παροχή βοήθειας ύψους 875.000 ευρώ προς τους ιδιοκτήτες τους. Το συνολικό εγκεκριμένο ποσό για τις επιδιορθώσεις είναι 1.469.000 ευρώ. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την πρόοδο που σημειώθηκε στον εν λόγω τομέα.

Κινητοποίηση για το περιβάλλον
Μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνεδρία, λέχθηκαν, επίσης τα εξής:
� Θα διπλασιαστεί το επίδομα που λαμβάνουν οι κοινοτάρχες των εγκλωβισμένων κοινοτήτων.
� Η πλειοψηφία των εγκλωβισμένων προτιμούν να λαμβάνουν τρόφιμα από το κράτος παρά να τους δίνεται το αντίτιμο της σχετικής βοήθειας.
� Η επιτροπή θα αποταθεί με υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να γίνει διεθνής κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος της Καρπασίας, το οποίο απειλείται από τις σχεδιαζόμενες επιχειρηματικές αναπτύξεις στην περιοχή.
� Για την παροχή κατ’  οίκον φροντίδας σε εγκλωβισμένους, λέχθηκε ότι υπάρχουν 140-150 πρόσωπα που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα. Το σχετικό πρόγραμμα κοστίζει στο κράτος 13.000 ευρώ.
� Τέλος ο κ. Φαλάς ισχυρίστηκε ότι Τουρκοκύπριος Καρπασίτης που πρωτοστάτησε στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ανταμείφθηκε από το ψευδοκράτος με πρόσληψή του στην αστυνομία. Τελευταίως προήχθη σε λοχία και του παραχωρήθηκε μάλιστα και καλύτερη κατοικία. Ζήτησε όπως γίνουν διαβήματα για σύλληψή του ενόψει μάλιστα της προχθεσινής απόφασης του ΕΔΑΔ.

Αντώνης Μακρίδης
Πολίτης 26/6/2008

_______________________________________________________________________________________________________________

Όταν ο χρόνος είναι πηγή δημιουργίας και αυθεντικότητας

Καλλιτέχνης του...χρόνου
Δυο ήταν οι Έλληνες πρωτοπόροι στην κατασκευή ρολογιών: Ο Κτησίβιος τον 3ο αιώνα π.Χ. από την Αλεξάνδρεια και ο Αλέξανδρος Τάσου τον 21ο αιώνα μ.Χ. από το
Ριζοκάρπασο. Ο πρώτος άφησε την δική του ιστορία στην αρχαιότητα κατασκευάζοντας το πρώτο ρολόι. Ο δεύτερος πολλά χρόνια μετά, αφήνει τη δική του ιστορία με την χειροποίητη κατασκευή ρολογιών...

Είναι θέμα χρόνου
Ο Αλέξανδρος Τάσου, από το κατεχόμενο χωριό
Ριζοκάρπασο και καταγωγή από την Γιαλούσα από πιτσιρίκι περνούσε ευχάριστα τις ώρες του, "ενοχλώντας" τον παππού του ο οποίος επισκεύαζε ρολόγια τσέπης. Δεν άργησε να αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο υποδηλώνει συνέπεια, υπευθυνότητα και κύρος. Ο κύριος Τάσου μας κάλεσε στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Hi-Tek και μας μίλησε για τις χειροποίητες κατασκευές του. "Γενετικά οι Κύπριοι έχουν την ικανότητα να θαυματουργούν με τα μέταλλα. Έτσι και εγώ, ως αυθεντικός Κύπριος, κατάφερα να αξιοποιήσω το γονίδιό μου", είπε ο κύριος Τάσου γελώντας. "Επιθυμούσα να τελειοποιήσω την αγάπη μου για τα ρολόγια", μας εξήγησε, "για αυτό και σπούδασα το αντικείμενο στην Αγγλία και αργότερα έκανα πρακτική στην Ιαπωνία και στην Ελβετία σε γνωστές εταιρείες ρολογιών". Ο κύριος Τάσου όμως είναι πολυτάλαντος αφού δεν περιορίστηκε μόνο στα ρολόγια αλλά, όπως φανερώνει και ο χώρος της έκθεσης έχει την ικανότητα να σχεδιάζει τσάντες, καπέλα, ρούχα, έπιπλα και άλλα πολλά. Όπως μας είπε, δούλεψε δίπλα σε γνωστά ονόματα όπως τον Michael Jackson και την ’ννα Βίσση, ενώ ήδη διεθνούς φήμης διασημότητες και γνωστές εταιρείες συλλέγουν τις κατασκευές του.


Αυθεντία στα ρολόγια
Ο διάσημος κατασκευαστής ρολογιών δεν παρέλειψε να μας αποκαλύψει την ταυτότητα της κάθε δημιουργίας του. "Διατηρώ πιστοποιητικό αυθεντικότητας για κάθε μου κομμάτι, ενώ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιώ τα φέρνω από το εξωτερικό". "Εξάλλου", συνέχισε "δεν υπάρχει Ελβετικό ή Ιαπωνικό ρολόι, όλα τα ρολόγια περιέχουν καλούπια, μηχανισμούς, κουρδιστήρια, φακούς και άλλα υλικά από διάφορες χώρες στον κόσμο. Την ταυτότητα "ελβετικό ρολόι", για παράδειγμα την παίρνει από την χώρα στην οποία συναρμολογήθηκε". Όπως μας εξήγησε, οι μηχανισμοί οι οποίοι χρησιμοποιεί είναι από την Ιαπωνία, οι δείκτες από την Ελβετία και οι φακοί από την Γαλλία. Τα καλούπια συγκεκριμένα στοιχίζουν 100,000 δολάρια το ένα και είναι μοναδικά, ενώ επιλέγει κυρίως το ανοξείδωτο ατσάλι και μερικές φορές το δέρμα στη θέση του bracelet. 

Έμπνευση
"Οτιδήποτε με περιβάλλει είναι η πηγή της έμπνευσής μου", μας αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Τάσου. "Ένας κάβουρας, ένα σαλιγκάρι, μια ζυγαριά, ένα φινιστρίνι... τα πάντα. Μικρά αντικείμενα τα οποία προσπερνάμε κάθε μέρα μπορούν να αποτελέσουν για μένα ένα πρωτότυπο και ασυνήθιστο design για ένα χειροποίητο ρολόι ". "Αυτό για παράδειγμα έχει σχήμα σαλιγκαριού", μας είπε δείχνοντας μας ένα πανέμορφο ρολόι. Αυτό μου θυμίζει τους νόστιμους καραόλους του Ριζοκαρπάσου ", είπε γελώντας.


Οι τάσεις της μόδας
"Μόδα; Ποια μόδα;", είπε χαμογελώντας ο κύριος Τάσου. "Ποτέ η μόδα δεν καθόριζε τα ρολόγια μου. Για παράδειγμα τα ρολόγια jumbo που ήταν πέρσι στην μόδα, εγώ τα είχα κατασκευάσει το 1987". Όπως μας είπε, έχει ήδη κατασκευάσει 300 διαφορετικά σχέδια και το καθένα από αυτά έχει τουλάχιστον ένα στοιχείο το οποίο θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη διαχρονικότητά του.

Τα χειροποίητα ρολόγια του Αλέξανδρου Τάσου κυμαίνονται από £50-£1000 και η τιμή τους εξαρτάται από τη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό. Μας εξήγησε ακόμα ότι τα ρολόγια του ταιριάζουν και στα δύο φύλα (unisex) ενώ υπάρχουν ορισμένα τα οποία, όπως παρατήρησε, προτιμούνται από γυναίκες. 

Διεθνής εμβέλεια
"Στις εκθέσεις που έχω πραγματοποιήσει σε όλον τον κόσμο, παρατήρησα ότι ο κόσμος επιλέγει τα ρολόγια μου λόγω της μοναδικότητάς τους. Για πολλούς αγοραστές αυτό μετράει ιδιαίτερα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις δημιουργίες μου βρίσκονται στο μουσείο της Besancon στη Γαλλία, ως μόνιμη συλλογή". Όπως μας πληροφόρησε, έχει συνεργαστεί και με το Mandela Trust στην Νότια Αφρική, ένα μη κυβερνητικό οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση των παιδιών από τους δρόμους, ενώ πολλές φορές έχει γίνει αναφορά στο όνομά του σε ελβετικά περιοδικά. Στην Κύπρο κλήθηκε να λάβει μέρος σε μια επίδειξη μόδας η οποία θα γίνει τον Μάρτιο του 2008 και αποδέχθηκε την πρόταση αυτή για να δώσει την ευκαιρία να δουν τη δουλειά του και στην ιδιαίτερη του πατρίδα.


Έκθεση χειροποίητων ρολογιών του Αλέξανδρου Τάσου
* Τα εγκαίνια της έκθεσης χειροποίητων ρολογιών θα πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου στις 7:30μ.μ.

* Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2008.

* Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 2:30μ.μ-7:00μ.μ και Σάββατο 11:00π.μ-2:00μ.μ.

* Η Hi-Tek Gallery είναι στην οδό Χρ. Σώζου 5, 1096, Λευκωσία

* Πληροφορίες: τηλ 99939323

* E-mail: Alexander.Tasou@cytanet.com.cy


Ρολόγια της αρχαιότητας
Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά κατασκευάσματα της αρχαιότητας είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (80 π.Χ.), ένας μηχανικός υπολογιστής με 30-32 μεταλλικά γρανάζια, προοριζόμενος πιθανόν για αστρονομικές μελέτες. Βρέθηκε το έτος 1901 κοντά στα Αντικύθηρα σε ναυάγιο. Το σχέδιο κατασκευής φαίνεται να ακολουθεί την παράδοση των πλανηταρίων του Αρχιμήδη και σχετίζεται με τα ηλιακά ρολόγια.

Καινοτομία
"Το 2008, πρόκειται να παρουσιάσω την καινούργια μου εφεύρεση" τόνισε ο Αλέξανδρος Τάσος. "Ένα ρολόι το οποίο δεν θα έχει δείκτες και θα μπορείς να βλέπεις την ώρα σε ευθεία γραμμή. Η πατέντα αυτή είναι διεθνώς κατοχυρωμένη από τις 17/2/1993". Σήμερα, η τεχνολογία που προέβλεψε πριν από 15 σχεδόν χρόνια ο Αλέξανδρος Τάσου, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την χρήση "ΙC" οπτική και ηλεκτρονική τεχνολογία. Έλληνας σχεδίασε το πρώτο ρολόι που δούλευε με δείκτες και κινείτο με νερό και Έλληνας θα καταργήσει σήμερα τους δείκτες. Ο Αλέξανδρος Τάσου ευελπιστεί ότι το νέο ρολόι του θα κατασκευασθεί στην Κύπρο και θα προωθηθεί σε όλο τον κόσμο.


Tip
Η επίσημη ενδυμασία για οποιαδήποτε περίσταση πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει ένα ρολόι χεριού. Αποδεικνύει συνέπεια και υπευθυνότητα. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΥΜΕΛΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 05/12/2007, Σελίδα: 57

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Οι πιο βαριές λίρες

Και ο οβολός των εγκλωβισμένων για την Ελλάδα
Αυτοί που ξέρουν από πόνο

Ανέμεναν το κρατικό επίδομα οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας και του Ριζοκαρπάσου. Και αφού το πήραν, ενίσχυσαν τις εισφορές τους για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας.

’λλα έσοδα πλην του μηνιαίου κρατικού επιδόματος δεν έχουν οι λιγοστοί εγκλωβισμένοι της Καρπασίας. Αφού έλαβαν λοιπόν το επίδομα του Αυγούστου, δεν έμειναν ασυγκίνητοι στην πανελλήνια προσπάθεια ενίσχυσης των πυρόπληκτων. Συγκέντρωσαν ένα ποσό στο μέτρο πάντα των δικών τους δυνατοτήτων τους και χθες το παρέδωσαν στον Έλληνα Πρέσβη στη Λευκωσία.

Για το σκοπό αυτό ήρθε από την Αγία Τριάδα, ως εκπρόσωπος των εγκλωβισμένων, ο Σάββας Λιασής, ο οποίος σε συνάντηση που είχε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Πρεσβεία της Ελλάδας με τον πρέσβη κ. Δημήτριο Ράλλη, επέδωσε το ποσό των 1090 λιρών σε μετρητά, εκ των οποίων οι 100 λίρες συγκεντρώθηκαν από τον έρανο που διενεργήθηκε στην εκκλησία της Αγία Τριάδας, οι 620 λίρες από τους κάτοικους του ομώνυμου χωριού και οι υπόλοιπες 370 λίρες από τους κάτοικους του Ριζοκαρπάσου. "Απλώς περιμέναμε", είπε ο Σάββας Λιασής, "με ανυπομονησία το κρατικό επίδομα το οποίο δίνεται την πρώτη Πέμπτη του κάθε μήνα, για να εισφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά. Και οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι παρακολουθούσαν με αγωνία καθημερινά την τραγωδία η οποία εκτυλισσόταν μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες."

Ο κ. Ράλλης, από την πλευρά του, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πρωτοβουλία των εγκλωβισμένων, παρακάλεσε τον κ. Λιασή να μεταφέρει τους χαιρετισμούς και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού κράτους σε όσους συνέβαλαν στη συγκέντρωση του ποσού αυτού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η συμβολή όλων είναι σημαντική, αφού η Ελλάδα έχει υποστεί από τις πυρκαγιές μία πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή". Ο Πρέσβης της Ελλάδας διαμήνυσε στον κ. Λιασή ότι με τη συμβολή όλων των Κυπρίων και των Ελλήνων του εξωτερικού, θα μπορέσει το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές. "Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να έρθει πίσω είναι οι ζωές που χάθηκαν", τόνισε καταλήγοντας.

ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
ΟΛΙΤΗΣ - 08/09/2007

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999