Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Δείπνα, συνομιλίες και το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα

Στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, στη Χερσόνησο της Καρπασίας, ευρίσκεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού της Κύπρου, η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την ίδρυση του Μοναστηριού, αν και η παράδοσης φέρει τον Απόστολο Αντρέα να είχε προσαράξει λόγω τρικυμίας, και να παραμένει εκεί για τρεις ημέρες. Με θαύμα δημιούργησε μία πηγή και ταυτόχρονα γιάτρεψε το άρρωστο παιδί του καπετάνιου, ο οποίος επέστρεψε αργότερα και έκτισε τον πρώτο ναό εκεί που βγαίνει το αγίασμα. Γραπτές αναφορές με τη σύνδεση του ονόματος του Αγίου με την Καρπασία και την ύπαρξη ναού βρίσκουμε κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Το Μοναστήρι άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή περί τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα. Πριν από την τουρκική εισβολή, χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στο Μοναστήρι για προσκύνημα και για να ζητήσουν τη χάρη του Αγίου, στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνου.

Δυστυχώς από την ημέρα της εισβολής και μέχρι σήμερα το ιστορικό Μοναστήρι αφέθηκε να καταρρέει λίγο-λίγο. Μία προσπάθεια που έγινε πριν από λίγα χρόνια για συντήρηση της Μονής, με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Κύπρου και με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με ταυτόχρονη συντήρηση του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν ως του μεγαλύτερου προσκυνήματος των Μωαμεθανών, απέτυχε για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Παρεμπιπτόντως η συντήρηση του Τεκκέ έγινε με μεγάλη επιτυχία.

Μία δεύτερη προσπάθεια που έγινε για αναστήλωση του Μοναστηριού, αυτήν τη φορά από την Εκκλησία της Κύπρου, μάλιστα επισκέφτηκε και το Μοναστήρι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απέτυχε και αυτή. Οι Τούρκοι δεν συνεργάστηκαν για να μετακινηθούν μερικοί έποικοι πραματευτάδες που θα παρεμπόδιζαν τις εργασίες αναστήλωσης.

Εν τω μεταξύ η ελληνοκυπριακή πλευρά αναλώνει τις δυνάμεις της σε συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για επίλυση του Κυπριακού, με συναντήσεις τόσο στην Κύπρο αλλά και σε ξένα μακρινά απομονωμένα μέρη. Τα δε κυπριακά κόμματα συναντώνται με τα αντίστοιχα τουρκοκυπριακά σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Λήδρα Πάλας. Δημιουργήθηκε και επιτροπή από τις δύο πλευρές, για τη συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά για το Μοναστήρι ούτε λέξη από κανέναν.

Τα δείπνα, φανερά και μυστικά, δίνουν και παίρνουν μεταξύ των δύο πλευρών, δίνοντας στον κυπριακό λαό μίαν άλλη αίσθηση, ίσως ψευδαίσθηση... Η δική μας πλευρά, με παντιέρα την πάση θυσία εφαρμογή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως πανάκεια όλων των κακών της εισβολής, και οι Τούρκοι σταθερά, από τον Νιχατ Ερίμ μέχρι τον νεοσουλτάνο Ερντογάν, τον δικό τους αμανέ. Και το Μοναστήρι εξακολουθεί να καταρρέει.

Οι εταίροι μας στην Ευρώπη αγρόν ηγόρασαν για την κατάσταση στο Μοναστήρι και, πλην των απειλών που εκτοξεύουν από καιρού εις καιρόν για ελεύθερο εμπόριο με τα κατεχόμενα, δεν βλέπουν ούτε καν την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Βέβαια δεν φταίνε αυτοί, αφού η δική μας Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα περί την καρέκλα και το φυσικό αέριο τυρβάζουν.

Είναι λυπηρό που η δική μας πλευρά δεν θέτει τυπικά θέμα προς την τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Όταν οι Τούρκοι δεν δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό για να συνεργαστούν στη διάσωση της Μονής, πώς περιμένουμε να είναι συνεργάσιμοι σε μία επικείμενη λύση;

Ή μήπως η διάσωση και αναστήλωση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, συμβόλου επιστροφής στα Άγια χώματα της Καρπασίας, φοβίζει τις εκατέρωθεν πλευρές ότι θα ανακάμψει το ηθικό των εγκλωβισμένων και τη θέληση των Καρπασιτών για επιστροφή; Πληροφορείστε, αγαπητοί Δειπνηστές, ότι εμείς δεν ξεχνούμε το Μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα, ούτε την Καρπασία, αλλά τουναντίον τα διεκδικούμε.

ΠΕΤΡΟΣ ΑΣΣΙΩΤΗΣ
Αντιπρόεδρος Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία

SigmaLive
14/1/2012

_________________________________________________________________________________________

«Χαλάρωση» θρησκευτικών περιορισμών στα κατεχόμενα

Οι Αττίλες λένε ότι θα επιτρέψουν την ελεύθερη τέλεση λειτουργιών

Αυτό που αναμενόταν από καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ανακοινώθηκε χθες αλλά πάντα με τουρκική λογική. Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων πιο χαλαρών ‘’κανονισμών’’ στα κατεχόμενα σε σχέση με τα θρησκευτικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων, των Χριστιανών, των Εβραίων και άλλων που ζουν εκεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι Ε/κ που ζουν στο ψευδοκράτος μπορούν να κάνουν λειτουργίες στους θρησκευτικούς τους χώρους χωρίς να πάρουν οποιαδήποτε άδεια. Συνεχίζει ότι οι οποιεσδήποτε αιτήσεις από τις ελεύθερες περιοχές για Λειτουργίες στα κατεχόμενα μπορούν να γίνονται με προειδοποίηση μόλις δέκα ημερών και όχι 30 όπως ίσχυε ως τώρα.

Ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σχολίασε στη «Σ» ότι παραμένει το ανελεύθερο καθεστώς ως προς την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και η προειδοποίηση που ζητεί το κατοχικό καθεστώς είναι απαράδεκτη. Σε ποιαν πολιτισμένη χώρα ή περιοχή του κόσμου, επισήμανε, οι πιστοί πρέπει να ζητούν άδεια για να τελέσουν Θεία Λειτουργία. Αυτά που κάνουν, εξήγησε, είναι για να αποσυμφορήσουν την πίεση που δέχονται μετά την απαράδεκτη διακοπή της Θείας Λειτουργίας τα Χριστούγεννα και για τις πολλές απαγορεύσεις που επιβάλλουν και στους εγκλωβισμένους αλλά και στους πιστούς που πηγαίνουν στα κατεχόμενα από τα ελεύθερα εδάφη.

Ο Επίσκοπος Καραπασίας Χριστοφόρος δήλωσε στη «Σ» ότι στον ίδιο συνεχίζουν να αρνούνται να του επιτρέπουν να τελέσει Θεία Λειτουργία και ζητούν προειδοποίηση 30 ημερών για την τέλεση Θείας Λειτουργίας. Αν άλλαξε κάτι, είπε, θα το δούμε στην πράξη πώς λειτουργεί. Όσον αφορά στην αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διαχειριστική επιτροπή του Ριζοκαρπάσου και τα προσκόμματα προβάλλονται εκ μέρους των Τούρκων.

Προκαλούν
Το λεγόμενο υπουργείο κάλεσε την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, να μην εκμεταλλεύεται ένα ευαίσθητο θέμα όπως η θρησκευτική ελευθερία για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Ζητεί με θράσος να δώσει ίσα δικαιώματα «στους πολίτες» του ψευδοκράτους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές για να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις ελεύθερα. Επισήμανε με αναίδεια πως όλοι οι κάτοικοι των κατεχομένων έχουν θρησκευτικές ελευθερίες με γνωστό ότι έχουν γίνει τόσοι εξευτελισμοί και έχουν επιβληθεί τόσες απαγορεύσεις. Τα ιερά μνημεία συλήθηκαν και οι εκκλησίες έγιναν στάβλοι και καφενεία και αίθουσες χορού και αριθμός τους έχει μετατραπεί ασεβώς σε τεμένη.

Επίσης το λεγόμενο υπουργείο υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόοδος στην αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα «λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς, παρά την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Προστίθεται πως η τ/κ πλευρά θέλει την αναστήλωση το συντομότερο και συνεχίζει να αναζητεί χρηματοδότηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέγα ψεύδος χαρακτηρίζει την τοποθέτηση αυτή ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Οι Τούρκοι θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τον Απόστολο Ανδρέα, σημειώνει, και έχουν αλλοιώσει τον περιβάλλοντα χώρο με κουβαλητούς εκ Τουρκίας. Έχουν επίσης τοποθετήσει τα σύμβολα της κατοχής στο προαύλιο της εκκλησίας και έχουν αθετήσει υποσχέσεις που έδωσαν στο Μακαριότατο ότι θα συνεργαστούν για την αναστήλωση του ιερού ναού.

Η Σημερινή
22/2/2011


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999