Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Οι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου ήταν άνθρωποι σκληροτράχηλοι και εργατικοί από τη φύση τους. Από τα παλιά τα χρόνια νυκτοξημερώνοταν  στα χωράφια για να βγάλουν το τίμιο ψωμί τους. Κύρια ασχολία τους, η γεωργοκτηνοτροφία κυρίως, η αλιεία, λιγότερο το εμπόριο και άλλες δουλειές συναφείς με τις κύριες δουλειές, όπως χτίστες πελεκάνοι κ.α.

Γεωργία: Η Καρπασία υπήρξε, από παλαιά, γεωργική περιφέρεια, της οποίας η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεωργικό τομέα. Οι αρδευόμενες καλλιέργειες καταλάμβαναν μια πολύ μικρή έκταση γης, που περιοριζόταν κυρίως στις περιοχές των χωριών Άγιος Ανδρόνικος και Ριζοκάρπασο, οι οποίες επηρεάζονται από μικρά τοπικά υδροφόρα στρώματα. Μικρότερες αρδευόμενες εκτάσεις βρίσκονταν επίσης στα χωριά Βασίλι, Βαθύλακας, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Λεονάρισσον, Κώμη Κεπήρ και Κώμα του Γιαλού.
Στο Ριζοκάρπασον
Καλλιεργούσαν  κυρίως σιτηρά και καπνό. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κατείχαν οι Ριζοκαρπασίτες ήταν οι μεγαλύτερες που κατείχε όποιοδηποτε άλλο χωριό στην Κύπρο. Οι εκτάσεις αυτές ξεκινούσαν  τρία περίπου χιλιόμετρα πριν από το χωριό και τελείωναν δεκαοκτώ χιλιόμετρα μετά το χωριό στο Κάστρος πέρα από το το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δηλαδή.
Ένα άγραφο κανόνα που εφάρμοζαν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι όλου του χωριού ήταν ο εξής: Επειδή στα χωράφια όταν καλλιεργείται συνέχεια το ίδιο φυτό μειωνόταν η απόδοσή τους, τότε βάσει αυτού του άγραφου νόμου, τον ένα χρόνο φύτευαν χειμωνιάτικα ή άλλως ξερά,  όπως τα αποκαλούσαν, δηλαδή σιτάρι και κριθάρι και τον άλλο χρόνο  πράσινα, δηλαδή καπνό και μποστανικά. Όμως για λόγους ευκολίας στη συγκομιδή, για να μην αναγκάζεται π.χ.  το κομπάϊν  (θεριστική μηχανή) τη μια μέρα να εργάζεται στη Συκά (περιοχή νοτιοδυτικά του Ριζοκαρπάσου κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Γαληνόπορνη) και την άλλη στου Μακρού (Περιοχή δώδεκα χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού, αποφάσισαν  ότι, τον  ένα χρόνο θα βάζουν πράσινα ανατολικά των Χελώνων (Σιελώνες περιοχή πέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού) και στο αντίθετο δυτικά. Τον άλλο χρόνο γινόταν το αντίθετο.
Η γη  του Ριζοκαρπάσου φημιζόταν για τα περίφημα άνυδρα μποστανικά. Παρήγαγαν κατακαλόκαιρα, χωρίς να τα ποτίζουν καθόλου,  καρπούζια, πεπόνια,  λουβιά, σιταροπούλλες, μπάμιες, ντομάτες και άλλα. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε καρπούζι να ξεπερνά τις δεκαέξι  οκάδες. Επίσης σε μια περίπτωση μια πεπονιά (ανανάς) έκανε δεκαοχτώ πεπόνια πέραν της μιας οκάς το κάθε ένα. Αυτά όσο απίθανα και να σας φαίνονται είναι όμως μια πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια,  πριν από την τούρκικη εισβολή, υπήρξε τρομερή ανάπτυξη της καλλιέργειας των βιρτζινιών (είδος καπνού), που για την επεξεργασία του κτίστηκε μεγάλο εργοστάσιο στην δυτική είσοδο του χωριού.

Κτηνοτροφία: Η Καρπασία, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, είχε μια σχετικά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία με την οποία απασχολούντο 4.091 κτηνοτρόφοι (2.975 Ελληνοκύπριοι και 1.116 Τουρκοκύπριοι). Στην γεωγραφική αυτή περιφέρεια εκτρέφονταν τα 30% των προβάτων ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, τα 39% των κατσίκων, τα 10% των αγελάδων και τα 12% των πουλερικών.

Αλιεία: Το μεγάλο μήκος των ακτών της Καρπασίας (145 χμ. περίπου εκ των οποίων τα 60 περίπου του Ριζοκαρπάσου), βοήθησε στην σχετική ανάπτυξη της αλιείας. Πριν από την τουρκική εισβολή είχαν δημιουργηθεί και λειτουργούσαν τρία αλιευτικά καταφύγια. Ένα στις Σιελώνες, ένα στον  Άγιο Φίλωνα και ένα στην περιοχή του Απ. Ανδρέα. Οι ψαράδες κάτοικοί του (Καττίλης, Λοντής, Παυλικκάς και άλλοι ) είχαν περίπου δεκαπέντε ψαρόβαρκες. Δεν χρειάζεται φυσικά να σας πούμε για τις ποσότητες των ψαριών που υπήρχαν στην περιοχή, αρκεί να σας πούμε ότι τα θαλάσσια παράλια του Ριζοκαρπάσου έφταναν τα πενήντα περίπου χιλιόμετρα.

Τουρισμός: Κατά το 1973, ένα χρόνο πριν την τουρκική εισβολή, λειτουργούσαν στην Καρπασία μόνο 3 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 38 κλινών, από τις οποίες οι 2 στη Γιαλούσα (με 26 συνολικά κλίνες) και 1 στο Ριζοκάρπασο το ξενοδοχείο "Η ΟΑΣΙΣ" του Ζαχαροπλάστη (με 12 κλίνες)

Αιτία αυτών των σκληρών δουλειών που ασχολούνταν οι κάτοικοι, ήταν να στραφούν πάρα πολλοί προς τη μόρφωση. Έτσι το Ριζοκάρπασο είχε και συνεχίζει να έχει πάρα πολλούς επιτυχημένους επιστήμονες  στην Κύπρο και στη ξενιτιά χωρίς πάντοτε να ξεχνούν  τον τόπο τους.  
 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999