Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Το Ριζοκάρπασον

"Το Ριζοκάρπασον, είναι η ανατολικότερη κωμόπόλη της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο πληθυσμός του χωριού πριν από την εισβολή των  τουρκικών στρατευμάτων αριθμούσε περίπου 3.500 κατοίκους, όλοι Ελληνοκύπριοι.

Με την έναρξη της δεύτερης επιθετικής φάσης των τουρκικών στρατευμάτων εγκλωβίζονται στο Ριζοκάρπασον περισσότεροι από 2.500. Μόνο οι στρατεύσιμοι κατάφεραν να αποφύγουν τον εγκλωβισμό. Οι εγκλωβισμένοι προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να σταματήσει γι΄ αυτούς κάθε κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική, εκπαιδευτική και άλλη δραστηριότητα. Υπέστησαν, κυρίως τα πρώτα χρόνια, εξευτελισμούς, ξυλοδαρμούς, χλευασμούς, κακοποιήσεις, αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας στις πλείστες των περιπτώσεων.

Παρά τη συμφωνία της 3ης Βιέννης, που συνομολογήθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο μεταξύ Κληρίδη και Ντεκτάς, η οποία μεταξύ άλλων προνοούσε την εθελοντική επιστροφή όλων των κατοίκων του Ριζοκάρπασου, δεσμεύσεις για ανεμπόδιστη λειτουργία σχολείων, εκκλησιών των κοινωνικό-οικονομικών και δραστηριοτήτων στο χωριό, εντούτοις η Τουρκία, εφαρμόζοντας την πολιτική της εθνοκάθαρσης, κατάφερε με την ανοχή των Άγγλων και των Αμερικάνων κυρίως, να μειώσει τον πληθυσμό σε 266 μόνο κατοίκους και με το 70% άνω των 75 χρόνων. Όλοι ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και με την καταπίεση των 2.500 εποίκων που κουβάλησε η Τουρκία και εγκατέστησε στο χωριό μας".

Εμείς οι Ριζοκαρπασίτες [Αξιούμεν:] (Αναθεωρημένο)

۩ Από τους Ελευθέρους και Απόδημους Ριζοκαρπασίτες.

Πάντοτε να θυμούνται τους ηρωικούς εγκλωβισμένους και να αγωνίζονται με κάθε νόμιμο τρόπο ως άτομα και ως οργανωμένα σύνολα για τα ανθρώπινα και άλλα δικαιώματά τους, γιατί αν κάποιος σήμερα μιλά για το Ριζοκάρπασον, αυτό οφείλεται στους εγκλωβισμένους μας που στερούνται για τόσα χρόνια τα αγαθά της ελευθερίας για να κρατήσουν το λάβαρο του ελληνισμού στον τόπο που τους γέννησε. (Το παράδειγμα του Συνδέσμου Ριζοκαρπασιτών Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.)
 

۩ Από τους Ελληνοκυπρίους συμπατριώτες μας.
Όσοι επισκεπτονται στο Ριζοκάρπασον, να έχουν κατά νουν ότι, η οποιαδήποτε μορφής συμπαράστασης στους εγκλωβισμένους μας είναι απόλυτα αναγκαία, χρήσιμη και επιβεβλημένη. Οι επισκέψεις στα σπίτια των εγκλωβισμένων, όχι μόνο προάγουν το αμοιβαίο αίσθημα της ηθικής ικανοποίησης, αλλά επίσης αναπτερώνουν τη θέληση για συνέχιση της ηρωικής παραμονής στα σπίτια τους.

۩ Από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας.
1.
Συμπαράσταση και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών τους Ελληνοκυπρίων και να μην ξεχνούν ότι οι έποικοι που ήλθαν στην Κύπρου δεν ζουν μόνο εις βάρος των Ελληνοκυπρίων αλλά και εις βάρος τους.
Δεν ζητούμε, ούτε και ζητήσαμε ποτέ, τίποτε απολύτως εμείς από τα δικά τους ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και περιουσίες. Ας μη ξεχνούν ότι η αιτία των δικών μας αλλά και των δικών τους δεινών είναι η πολιτική του “διαίρει και βασίλευε” των Άγγλων.
2.
Να ασκήσουν πιέσεις προς τους ηγέτες τους και προς την Τουρκία, για ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, και με το ευρωπαϊκό κεντημένο, για να μπορούν να απολαμβάνουν  και οι ίδιοι ως ελεύθεροι πολίτες  όλα τα δικαιώματά τους
στην κοινή πατρίδα μας.
 

۩ Από το Κυπριακό κράτος.
1. Το κράτος έχει μεγάλη κοινωνικό-οικονομική και πολιτική υποχρέωση προς τους εγκλωβισμένους  για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους στην Καρπασία γιατί η παραμονή τους εκεί προσφέρει τα καλύτερα επιχειρήματα και εφόδια στο κράτος για τη διεκδίκηση της περιοχής μέσα από μια συμφωνημένη  και αποδεκτή λύση.
2. Να συνεχίσει να αγωνίζεται  με πείσμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 3η Βιέννης ως πρώτο βήμα καλής θέλησης και για την εξεύρεση μιας όσον το δυνατόν δικαιότερης λύσης.
3. Να τοποθετήσει ικανούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά (κάτι που πιστεύουμε ότι καμιά κυβέρνηση  δεν πέτυχε μέχρι σήμερα στο βαθμό που επιθυμούμε) για να διαχειρίζονται τα τόσο σοβαρά και ευαίσθητα προβλήματα των εγκλωβισμένων μας.
4. Να ενισχύσει τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και να φροντίζει ούτως ώστε να  διορίζονται  καθηγητές με διαφανείς διαδικασίες και ικανοί, που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση των εγκλωβισμένων μαθητών και όχι άλλα συμφέροντα.
5. Να μεριμνήσει για εύκολη και επιχορηγημένη τηλεφωνική επικοινωνία των εγκλωβισμένων με τις ελεύθερες περιοχές καθώς και για δορυφορική πρόσβαση των μαθητών του γυμνασίου με το διαδίκτυο.

۩ Από την Εκκλησία της Κύπρου.
1
. Η εκκλησία της Κύπρου πρέπει να δώσει το δικαίωμα σε όλους τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας να μπορούν να εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, αλλά και να αποφορτιστεί το πρόγραμμα του σημερινού ιερέα πατέρα Ζαχαρία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση ακόμα ενός ιερέα, για να μπορούν να λειτουργούνται ταυτόχρονα, η εκκλησία της Αγίας τριάδας Γιαλούσας και μια εκκλησία στο Ριζοκάρπασον. Δεν μπορεί ένας ιερέας να λειτουργεί ταυτόχρονα τρεις εκκλησίες (Απ. Ανδρέα, Άγιο Συνέσιο και Αγία τριάδα Γιαλούσας).
2
. Να βοηθήσει οικονομικά του έχοντας ανάγκη εγκλωβισμένους (κυρίως ηλικιωμένους) ή τα παιδιά τους.
3. Να προβεί σε διεθνή διαβήματα για την άμεση επιδιόρθωση των εκκλησιών του Ριζοκαρπάσου αλλά και όλων των άλλων κατεχόμενων εκκλησιών.

۩ Από την Ελλάδα και τους Έλληνες.
1.
Η Ελλάδα να απαιτήσει πάραυτα από την Τουρκία τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 3η Βιέννης μέχρι τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος και να ανακινεί συστηματικά το πρόβλημα των εγκλωβισμένων σε όλα τα σώματα κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Ηνωμένων Εθνών.
2. Οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς, να στηρίζουν έμπρακτα με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων, ασκώντας ταυτόχρονα και την επιρροή τους  στα κέντρα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας.
3. Τα ΜΜΕ να προβάλλουν περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και να στιγματίζουν οποιαδήποτε κακομεταχείριση εις βάρος τους από τους Τούρκους.

۩ Από την Τουρκία.
1.
Να σταματήσει άμεσα την εθνοκάθαρση που συντελεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
2. Να αποχωρήσουν άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από όλη την Κύπρο.
3. Να αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όλες τις παράνομα κατεχόμενες περιούσιες τους.
4. Να απομακρύνει όλους τους έποικους από το Ριζοκάρπασον και την υπόλοιπη κατεχόμενη γη μας.
5. Να σταματήσει άμεσα την εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
6. Να δώσει άμεσα στοιχεία για τους Ριζοκαρπασίτες αλλά και τους υπόλοιπους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

۩ Από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1. Κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ριζοκαρπασιτών και ολόκληρου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
2. Να υποχρεώσει την Τουρκία να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματά της από μια χώρα μέλος της ΕΕ, να αποσύρει όλους τους Τούρκους έποικους που μετάφερε παράνομα στο Ριζοκάρπασο αλλά και από την υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο.
3. Να αναγκάσουν την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία της 3ης Βιέννης ως πρώτο βήμα καλής θέλησης.
4. Να ενισχύσει οικονομικά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων μέχρι την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος.
5. Να λάβει μέτρα για την ανακοπή του ξεπουλήματος των περιουσιών των εγκλωβισμένων αλλά και όλων των προσφύγων.
6. Να υποχρεώσει την Τουρκία να σέβεται τους χριστιανικούς χώρους λατρείας και να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι Τούρκοι κατακτητές.

۩
Από τα Ηνωμένα Έθνη

Άμεσες πιέσεις προς την κατοχική Τουρκία για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 

Ιστοσελίδα «Το Ριζοκάρπασον»
Δεκέμβριος 2007

Σημ. Το παρόν θα ανασκευάζεται ανάλογα με τις επιθυμίες των Ριζοκαρπασιτών
 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999