Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας γιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

’γιος Φίλωνας (1)
’γιος Φίλων (2)
’γιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


’λλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Χωρεπίσκοπος ΚΑΡΑΠΑΣΙΑΣ Χριστόφορος, ο Επίσκοπός μας.


Η επανίδρυση της επισκοπής Καρπασίας ήταν πάντοτε ένα διαχρονικό αίτημα των Ριζοκαρπασιτών αλλά και ολοκλήρου του πληθυσμού της Καρπασίας. Η Επισκοπή της Καρπασίας ιδρύθηκε κατά το δεύτερο μισό του Δ΄ αιώνα μ.Χ. Πολλοί ιστορικοί θωρούν ως πρώτο επίσκοπο Καρπασίας την Ριζοκαρπασίτη ’γιο Φίλωνα. Ο κύπριος συγγραφέας/μελετητής Κυριάκος Χατζηιωάννου, αναφέρει ότι η Επισκοπή Καρπασίας ήταν η 13η κατά σειρά επισκοπή της Κύπρου. Σαφείς πληροφορίες για το πότε έπαψε να λειτουργεί η Επισκοπή Καρπασίας δεν υπάρχουν. Αναμφισβήτητο όμως ιστορικό γεγονός καταδεικνύει ότι η επισκοπή λειτουργούσε μέχρι το τέλος του 12ου αιώνα  δηλαδή στις αρχές της επικυριαρχίας των Λουζινιανών στην Κύπρο.
Κυρίως οι διάφορες σκοπιμότητες, παλαιότερα, αλλά και η τουρκική  κατοχή μετέπειτα, άφησαν την Επισκοπή Καρπασίας ακέφαλη για πολλά χρόνια. Με την τελευταία όμως απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου του Β΄ και της Ιεράς Συνόδου (22 Μαΐου 2007) μετά και από ενέργειες και προσπάθειες των Ριζοκαρπασιτών επανιδρύθηκε η επισκοπή Καρπασίας, όχι όμως σαν καθαυτή επισκοπή αλλά σαν Χωρεπισκοπή. Και εδώ επικράτησαν οι διάφορες σκοπιμότητες δυστυχώς. Σαν Ριζοκαρπασίτες θεωρούμε ότι τουλάχιστον για εθνικούς, αλλά και για ιστορικούς κυρίως λόγους η επισκοπή Καρπασίας έπρεπε να επαναλειτουργήσει σαν επισκοπή και όχι σαν Χωρεπισκοπή.
Α
ιωνίως Ριζοκαρπασίτης 4/11/2007

Ιστορικό της Επισκοπής Καρπασίας

ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (’ξιος)

Μακριά από τη φυσική έδρα του, τη χερσόνησο των Αγίων, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο ο νέος ποιμενάρχης της Καρπασίας. Σε συνθήκες προσφυγιάς, όπως το ποίμνιο του, ο Χωρεπίσκοπος Χριστοφόρος έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την ποιμαντορική ράβδο ανερχόμενος στον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης. Από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τροοδοτίσσης, της οποίας υπήρξε μέλος, ο Χωρεπίσκοπος Χριστοφόρος με τις ψήφους των μελών της Ιεράς Συνόδου, ανέλαβε το βαρύ έργο να ποιμάνει τους απανταχού πρόσφυγες της μαρτυρικής χερσονήσου. Η τελετή χειροτονίας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα, την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2007 στην παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, άλλων επισήμων και πλήθους πιστών. Στην ομιλία του ο νέος Επίσκοπος αναφέρθηκε στο βαρύ έργο που τον αναμένει δίδοντας την υπόσχεση ότι ως πνευματικός πατέρας των Καρπασιτών  θα βρίσκεται κοντά τους. Ο κλήρος, η νεολαία, αλλά και η θωράκιση της Εκκλησίας από τις αιρέσεις, είναι οι στόχοι που έθεσε ο νέος Ιεράρχης. “Πολλοί, σεβαστέ μου γέροντα, είπαν ότι από σήμερα αποχωριζόμαστε. Προσωπικά αισθάνομαι ότι από σήμερα συνδεόμαστε περισσότερο, γιατί στο δύσκολο έργο μου σε χρειάζομαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά” ήταν ο ζεστός λόγος του νέου επισκόπου προς τον ηγούμενο της Μονής Τροοδοτίσσης και πνευματικό του πατέρα γέροντα Αθανάσιο. “Να ευαγγελίζεσαι το Λόγο του Θεού και ταυτόχρονα να αγωνίζεσαι για την απελευθέρωση, όχι μόνο της επισκοπικής περιφέρειά σου, αλλά και όλων των κατεχόμενων εδαφών μας” ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου προς το νέο Επίσκοπο στον οποίο υπενθύμισε το δύσβατο δρόμο που πρέπει να διαβεί μέχρι την επιστροφή στην Καρπασία. Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας είναι το δέκατο μέλος της Ιεράς Συνόδου.
του Απόστολου Τομαρά

 

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Χριστοφόρος θα εγκατασταθεί προσωρινά στην Αρχιεπισκοπή. Το στάτους που θα φέρει θα είναι αυτό που είχε ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και νυν Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Επαρχιούχος Επίσκοπος και συνάμα ένας από τους βοηθούς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας θα καλύψει το διοικητικό κενό που δημιουργήθηκε στην Αρχιεπισκοπή με την εκλογή του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος σε Μητροπολίτη Κωνσταντίας. Θα έχει την ευθύνη του ποιμαντικού – κατηχητικού έργου της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Ο νέος Χωρεπίσκοπος θα είναι ένας από τους δύο βοηθούς του Αρχιεπισκόπου με βάση το υφιστάμενο καταστατικό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Γεννήθηκε την 4η Μαΐου του 1964 στο χωριό Πελένδρι της Κύπρου. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας του και στη  συνέχεια φοίτησε σε Γυμνάσιο και Λύκειο της Πόλεως Λεμεσού, απ' όπου αποφοίτησε το 1982 ΅ε βαθμό 17. 7/13. Μετά από 26 μηνών υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τον Σεπτέμβριο του 1984 ενεγράφηκε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1988 ΅ε βαθμό «Λίαν Καλώς». Το 1990 έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης και ένα χρόνο αργότερα (1991) χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη. Από τότε ανήκει στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας της Τροοδιτίσσης της Κύπρου. Από τον Αύγουστο του 1992 μέχρι τον Ιούνιο του 1995 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Πατρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, της Μεγάλης Βρετανίας, όπου εκπόνησε διατριβή ΅ε θέμα «Ορθοδοξία και Αίρεση κατά τον ’γιο Επιφάνιο Κύπρου» και έτυχε του πτυχίου Master of Arts.

Από το 1990 εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκευτικών Ομάδων και συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια για τα ίδια θέματα. Διετέλεσε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας. Ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ενασχόλησης του ΅ε τα θέματα των Αιρέσεων και Παραθρησκευτικών Ομάδων είναι η συγγραφή, του μοναδικού στό είδος του στον ελληνικό χώρο, «Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού: Θρησκειών και Αιρέσεων, Παραχριστιανικών - Παραθρησκευτικών Ομάδων και Σύγχρονων Ιδεολογικών Ρευ΅άτων» (σελίδες 1159). Σ' αυτό παρατίθεται η ιστορία, διδασκαλία, δο΅ή και δραστηριότητα των κινήσεων και ομάδων αυτών και η έκθεση της Ορθόδοξης διδασκαλίας. ’λλα έργα του είναι: Οι δύο ερμηνευτικοί τόμοι στις Παραβολές του Κυρίου, Κατήχηση της Ορθοδόξου Πίστεως ΅ε τίτλο «Η Ζωή πριν από το Θάνατο», « Η Νέα Εποχή, στο Φως της Ορθοδοξίας», «Μαγεία-Σατανισμός» ΅ία ανάλυση του προβλήματος ΅έσα από εμπειρίες θυμάτων, «Καταστροφικές Λατρείες και Ψυχο-ο΅άδες, Θρησκευτική Ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Ορθόδοξη Χριστιανική Παθολογία», «Η Θεοποιός Αρετή», «Η Καταγωγή ΅ας», «The Truth», «Η Πίστη ΅ας, Η Θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων» και άλλες μονογραφίες. Ακόμα εκδίδει δύο περιοδικά, το «Ενημέρωσις», το οποίο ασχολείται ΅ε τα θέματα των παραθρησκειών και καταστροφικών λατρειών) και το Νομικό δελτίο «Τεκμηρίωσις», το οποίο ασχολείται ΅ε την Θρησκευτική Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις 22 Μαΐου 2007, ΅ε ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εξελέγη πρώτος Χωρεπίσκοπος της ανασυσταθείσας Επισκοπής Καρπασίας και χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο Β', την Κυριακή 3 Ιουνίου 2007.

Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κατά την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου
του ήρωα της ΕΟΚΑ Παναγιώτη Κάσπη 30/9/2007

______________________________________________________________________________

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΑΠΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας. κ Χριστόφορος το απόγευμα της Δευτέρας, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο των Ριζοκαρπασιτών Αγγλίας  Μαρία Καραολή, τον Πρέοδρο του Συνδέσμου Γιαλούσας Χριστάκη Πασχαλίδη, το Γραμματέα της Αδελφότητας Ανδρέα Καραολή και τον Οικονομικό Σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου Παναγιώτη Χατζηπαντελή, είχαν συνάντηση στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών,  με τον Υπεύθυνο του Νοτιανατολικού Τμήματος της Ευρώπης και του Κυπριακού Stephen McCormick, τo βοηθό του Matthew Morris,  με τους οποίους  είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική  ανταλλαγή απόψεων πάνω στις πτυχές του Κυπριακού.

 

Ο Επίσκοπος Χριστόφορος τόνισε ότι  ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά και ειδικά   προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την ανέγερση οικοδομών πάνω σε ελληνοκυπριακή γη. Οι ζημιές που έγιναν στις εκκλησίες και στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που ανήκει σ΄ ολόκληρη την ανθρωπότητα, είπε, είναι ανεπανόρθωτες. Ζήτησε από  τη  Βρετανία να βοηθήσει στην έναρξη των εργασιών για την αναπαλαίωση της Εκκλησίας και του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα  που κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο Π Χατζηπαντελής αναφέρθηκε στα εμπόδια που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και αναφέρθηκε  στην ανεύρεση και ταυτοποίηση των οστών του πατέρα του και στην αγωνία και το μαρτύριο των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας έδωσε στον κ Mc Cormick Μνημόνιο για το  Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και Μημόνιο υπογραμμένο από όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες των κωμοπόλεων και χωριών της Καρπασίας με τα αιτήματα των Καρπασιτών.

 

 Ολοι οι ομιλητές τόνισαν στον κ. McCormick ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων από το κατοχικό καθεστώς  και δυστυχώς η Βρετανία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ προσποιούνται ότι  δεν τα βλέπουν. Πρόσθεσαν ότι   συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πιθανόν να εκληφθεί και ως αναγνώριση του ψευδοκράτους και αναμφισβήτητα ο κ. Ταλάτ θα τη θεωρήσει ως τέτοια. Υπενθύμισαν ότι κανένας βρετανός πρωθυπουργός δεν δέχθηκε μέχρι σήμερα, τον ούτω καλούμενο πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου.  Κάλεσαν τη Βρετανία και την ΕΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασκήσουν την επιρροή τους, προς την Τουρκία  για να αλλάξει την αδιάλλαχτη, και αρνητική στάση και να εργασθεί για λύση του Κυπριακού για να βοηθήσει και την ενταξιακή της πορεία.

 

Ο κ. McCormick είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους  και όλες τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και της ΕΕ. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις δυο κοινότητες της Κύπρου και αναμένει από τις δυο πλευρές να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια, ιδιαίτερα τώρα που θα αυξηθούν οι συναντήσεις, μεταξύ των δυο ηγετών, για συνολική λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι γνωρίζει τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων και της παροικίας για τη συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού με τον κ Ταλάτ και είπε ότι η Βρετανία θα εργάζεται για να δημιουργηθούν  προϋποθέσεις για πρόοδο  στο Κυπριακό. Αναγνώρισε ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων αποτελούν εμπόδιο στη λύση και ότι  το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και το συνταγματικό είναι πολύ δύσκολα θέματα . Η πολιτική βούληση, όμως,  όπως και το θάρρος των δυο ηγετών είπε, μας κάνει όλους να έχουμε αισιοδοξία.

 

 

 

Στη συνέχεια,  μετέβησαν στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου είχαν συναντήσεις με βρετανούς βουλευτές μεταξύ των οποίων οι: Τζ Χουντ, Α Μηλ, Ρ Γουριγκ. Α Λαβ, Α Ντισμορ, Τ Σιέριταν στους οποίους έδωσαν διαφωτιστικό υλικό για το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τους εγκλωβισμένους και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

 

Οι βρετανοί βουλευτές ανέφεραν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον το Κυπριακό και γνωρίζουν τις πολλές και γενναιόδωρες παραχωρήσεις όλων των Προέδρων της Κύπρου οι οποίες δυστυχώς δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους τουρκοκύπριους ηγέτες. Είναι ενήμεροι ότι οι τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι πολίτες με ταυτότητες και Ευρωπαϊκά διαβατήρια και πολλά ωφελήματα που απολαμβάνουν από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους σόλόκληρη την ΚύπΡΟ

Υποσχέθηκαν ότι θα κρατούν το κυπριακό στην επικαιρότητα με ερωτήσεις, ψηφίσματα και συζητήσεις στη βρετανική βουλή.

 


 

Photo 1 – at the Foreign & Commonwealth Office: Andreas Karaolis, Panayiotis Hadjipandelis, Mary Karaolis, Bishop of Karpasia Christophoros, Stephen McCormick, Chris Paschalides. (Left to Right)

 


 

Photo 2 – at the Houses of Parliament: Andy Love MP, Chris Paschalides, Jimmy Hood MP, Jim Sheridan MP, Bishop of Karpasia Christophoros, Mary Karaolis, Panayiotis Hadjipandelis, Alan Meale MP. (Left to Right)

 

Λονδίνο, 14 Δεκεμβρίου 2009

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999