Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

του κ. Δημ. Λ. Δρίτσα, Δρ. Θεολογίας
«Τον θαυμαστόν και μέγαν εν ιεράρχαις τιμήσωμεν Φίλωνα, τον γενναίον ιατήρα των νοσούντων, τον ως άλλον ήλιον ανατείλαντα, τας οικείας μαρμαρυγάς καθαπλώσαντα τοις πέρασι, το των Κυπρίων μέγιστον εύχος (= καύχημα) και Καρπασέων άγρυπνον φύλακα, Φίλωνα μέλψωμεν ιεραίς μελωδίαις, ακαταπαύστως ούτω λέγοντες· πατήρ ημών ιερώτατε, μη ελλείπης πρεσβεύων υπέρ ημών προς τον Κύριον». Έτσι ψάλλει η Εκκλησία μας στις 24 Ιανουαρίου για να τιμήσει τον ένα από τους πέντε αγίους της Καρπασίας. Οι άλλοι τέσσερις είναι: ο Άγιος Συνέσιος (26/5), ο Άγιος Θύρσος (ή Θέρισσος, 14/12), ο Άγιος Σωζόμενος (20/11) και η Αγία Φωτεινή (2/8).

Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του αγίου Φίλωνος είναι περιορισμένες. Από τις ιστορικές πηγές συνάγεται ότι γεννήθηκε λίγο πριν από το 350 μ.Χ., ενώ διαπιστώνεται ότι χειροτονήθηκε επίσκοπος Καρπασίας πριν από το 382 μ.Χ. Έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως όχι μόνο στην Καρπασία, αλλά σε όλη την Κύπρο. Αυτό επικυρώνεται και από το εξής ιστορικό γεγονός: Όταν ο μητροπολίτης Κωνσταντίας (Σαλαμίνος) –θεωρούμενος και αρχιεπίσκοπος Κύπρου– Επιφάνιος εκλήθη το 382 από την Πουλχερία, αδελφή του αυτοκράτορα Αρκαδίου, να μεταβεί στη Ρώμη για τη θεραπεία της από ανίατη ασθένεια, τότε τοποθέτησε ως τοποτηρητή της μητρόπολής του τον επίσκοπο Καρπασίας Φίλωνα. Το γεγονός αυτό δείχνει την καλή φήμη που είχε ο άγιος λόγω της δραστηριότητάς του. Η επισκοπή Καρπασίας φαίνεται ότι προϋπήρχε του αγίου Φίλωνος, γιατί αναφέρεται από ειδικούς μελετητές ότι στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο (Νίκαια 325 μ.Χ.) και στην τοπική Σύνοδο της Σαρδικής (343) έλαβαν μέρος 12 επίσκοποι από την Κύπρο. Επομένως στον αριθμό αυτό θα συμπεριλαμβανόταν και ο τότε επίσκοπος Καρπασίας. Δεν γνωρίζουμε τίποτε για τον τόπο καταγωγής, για τους γονείς καθώς και για τον τόπο μόρφωσης του αγίου Φίλωνος. Πάντως οι πηγές τον χαρακτηρίζουν ως «σοφόν άνθρωπον», «φιλόσοφον» και «ιστοριογράφον». Η εκλογή του Φίλωνος στην επισκοπή Καρπασίας από τον άγιο Επιφάνιο έγινε «από αποκαλύψεως Θεού». Η δράση του ως επισκόπου ήταν υποδειγματική. Διακρινόταν για την ευσέβεια και τη δραστηριότητά του προς διάδοση και επικράτηση του Χριστιανισμού στην Κύπρο, στην οποία ακόμη υπήρχε ειδωλολατρία. Ο άγιος Φίλων απέθανε και ετάφη στην Καρπασία. Πιθανόν να ετάφη στο ναό, τον οποίο η παράδοση αποδίδει στον ίδιο. Ο σωζόμενος ναός, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή που ονομάζεται «Άγιος Φίλων» (2 αγγλικά μίλια από το Ριζοκάρπασο) είναι του 14ου αιώνα. Κάτω όμως από αυτόν βρέθηκαν τα θεμέλια παλαιότερου ναού, κατά πάσα πιθανότητα του 5ου ή 6ου αιώνα μ.Χ. Αξιόλογο ήταν και το Βαπτιστήριον, λείψανα του οποίου σώζονται ακόμη. Ο γράφων υπηρέτησε ως καθηγητής εξ Ελλάδος στα Γυμνάσια Ριζοκαρπάσου και Αιγιαλούσας κατά την τριετία 1960-1963 και είχε την ευτυχή ευκαιρία να επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή του αγίου Φίλωνος και να περιεργασθεί μετά θαυμασμού τον σωζόμενο ναό και τα άλλα αξιόλογα λείψανα της πρωτοβυζαντινής τέχνης.


Εκκλησία Αγίου Φίλωνος κοντά στο Ριζοκάρπασο. 12ος αιώνας

Προς τιμήν του αγίου Φίλωνος είχε ανεγερθεί ναός και στην περιοχή των Αγριδιών, που βρίσκονται σε απόσταση οκτώ μιλίων από το Ριζοκάρπασο, στο δρόμο που οδηγεί στον απόστολο Ανδρέα πάνω σε μικρό οροπέδιο. Ήταν βυζαντινός μονόκλιτος ναός με τοιχογραφίες, οι πιο πολλές από τις οποίες έχουν φθαρεί από το χρόνο. Η παράδοση, αλλά και ιστορικές πηγές αναφέρουν πολλά θαύματα του αγίου Φίλωνος. Σχετικά με τη συγγραφική δράση του μπορούμε να δεχθούμε την άποψη ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων εκκλησιαστικών συγγραφέων του 4ου αιώνα. Το γεγονός όμως ότι διασώθηκε ένα σημαντικό έργο του φανερώνει τη μόρφωσή του, αλλά και τη ρητορική του κατάρτιση. Το έργο αυτό επιγράφεται «Υπόμνημα εις το Άσμα Ασμάτων». Ένα απόσπασμα από αυτό το σύγγραμμα του αγίου Φίλωνος έχουμε συμπεριλάβει σε μία εργασία μας με τίτλο: «Ο εύρυθμος πατερικός λόγος εις την ιστορική του εξέλιξιν – Η προϊστορία του Κοντακίου», Αθήνα 1986, σελ. 294. Το παραθέτουμε διευθετημένο σε ρυθμικό λόγο, όπου διαπιστώνουμε τις μικρές προτάσεις, την κατά δίστιχα σύνθεση, τον προπαροξυτονισμό, τις αντιθέσεις, το ομοιοτέλευτο και άλλα ρητορικά σχήματα (σελ. 217-218):
 

Φίλημα γάρ πνευματικόν
φιλήματος σαρκικού
πολύ και ασυγκρίτως
διενήνοχε,
καθάπερ η ημέρα της νυκτός
φωτί επερίσσευσεν.
Ώσπερ γαρ εστί σώμα ψυχικόν
και έστι σώμα πνευμαιτκόν·
ούτως έστι φίλημα σαρκικόν
και φίλημα πνευματικόν.
Αλλά το μεν σαρκικόν επίγειον,
το δε πνευματικόν επουράνιον.
Η τοίνυν επί γης φιλία
επιμίξ εστι καλού και κακού.
Καλή γαρ η περί γάμον φιλία
κακή δε η περί πορνείαν...
η δε άνωθεν και περί τα άνω φιλία
αγία εστίν,
αιωνίους τας γλυκύτητας έχουσα,
ακαταπαύστους τας ευφροσύνας
βρύουσα,
απεράντους τας ευωδίας πνέουσα,
αρρήτους τας δόξας έχουσα,
ισαγγέλους τας τιμάς φέρουσα,
αυτόν τον αγαπήσαντα ημάς Κύριον
ημίν εσοπτρίζουσα
την προς τον Δεσπότην παρρησίαν προξενούσα,
το ισόρροπον της δικαιοσύνης
επάγουσα
και επί γης και εν ουρανοίς τιμήν και
δόξαν φέρουσα...
Γνώθι το διάφορον,
έκλεξαι το κρείττον,
φύγε το βλάπτον,
κράτει το σώζον».

(PG 40, 33Α - 36A)

Σημείωση: Τα κυριότερα στοιχεία γι’ αυτή την εργασία ελήφθησαν από το βιβλίο: «Οι άγιοι της Καρπασίας...», Έκδοσις Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών – Δαπάναις Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέου Κύπρου – Λευκωσία 1948.
 "Κάποτε ένα παιδάκι άκουσε πως το βράδυ βγαίνουν οι χελώνες και γεννάνε τ' αυγά τους στην αμμουδιά. Ύστερα σκάβουνε και τα σκεπάζουνε βαθιά μέσα στην άμμο.
Το παιδάκι ήθελε να δεί αυτό το πράγμα. Του φαινόταν παράξενο που οι χελώνες έβγαιναν νύκτα από τη θάλασσα και τραβούσανε στην απόμερη αμμουδιά του Αγίου φίλωνα και κρύβανε εκεί τ' αυγά τους.
Σας ανέφερα τον Άγιο Φίλωνα, γιατί το παιδάκι για το οποίο μιλάμε, έκανε τα καλοκαίρια διακοπές σε κείνο τον τόπο. Ο Άγιος Φίλωνας είναι κοντά στο Ριζοκάρπασο και απ' ότι ξέρω αυτό το μέρος ήταν η αρχαία Καρπασία. Ο πρώτος επίσκοπος Καρπασίας λεγόταν Φίλων και έκανε θαύματα πολλά. Από αυτόν κράτησε τελικά το όνομά της η περιοχή.
Ύστερα ήρθανε οι κουρσάροι και κάτοικοι αναγκαστήκανε να κρυφτούνε πίσω από το βουνό και χτίσανε το Ριζοκάρπασο. Έτσι ο Άγιος Φίλωνας απόμεινε με τη μισοκρεμισμένη εκκλησία του, τα ερειπωμένα χτίσματα και τους τάφους ένα γύρω. Αλλά και με τις χελώνες, που ερχόταν το βράδυ ν΄αποδείξουν πως η ζωή συνεχίζεται σε κείνη τη φανταχτερή αμμουδιά.
  Το παιδάκι που λέγαμε, ήθελε να πάει και αυτό να δει τις χελώνες. Είχε ακούσει όμως πράγματα φριχτά: πως οι χελώνες έχουνε τόσο δυνατά σαγόνια, που αν σε πάρουνε στο στόμα τους, σου κόβουνε το χέρι σαν αγγούρι. Έτσι όμως και πρόλαβες ν' αναποδογυρίσεις τη χελώνα, την ακινητοποιείς, όπως κάνουν ακριβώς οι παλαιστές στο ρινγκ. Ένας ξάδελφός μου μάλιστα, του είπε πως βρήκε τον τρόπο να τη γυρίζει ανάποδα με μια μεγάλη σανίδα. Έτσι μπορούσε να της πάρει το κεφάλι και να της αφαιρέσει την πολύτιμη αρματωσιά της. Το παιδάκι τ' άκουγε αυτά και δεν τα πίστευε. Το μόνο που πίστεψε ήταν, ύστερα από χρόνια, ένα βιβλίο του Χέρμαν Μέλβιλ πως της χελώνας η καρδιά χτυπάει για ώρες πολλές, ακόμα και όταν έχει το κεφάλι της κομμένο. Και κατάλαβε το παιδάκι πως αυτή, η χελώνα, είναι σαν το νησί του, που δέχεται, με του βοριά τα κύμματα, τους νεότουρκους κουρσάρους του Αττίλα.
Ετούτοι οι κουρσάροι του πέρνουν το κεφάλι, μα το νησί αντιστέκεται και η καρδιά του χτυπάει χρόνον πολύ σε πείσμα του κορμιού του."
Του συντοπίτη μας Κυριάκου Χαραλαμπίδη 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999