Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας γιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

’γιος Φίλωνας (1)
’γιος Φίλων (2)
’γιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


’λλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΗΡΩΩΝ

 

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
 

Παρόντες  και στους εθνικούς αγώνες οι Ριζοκαρπασίτες έδωσαν και αυτοί το αίμα τους για μια πατρίδα ελεύθερη. Μόνο που τη δική τους πατρίδα, το Ριζοκάρπασο, δεν έμελλε να τη χαρούνε για πολύ ελεύθερη.
Κατά την έναρξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ πολλοί είναι οι Ριζοκαρπασίτες που από την πρώτη στιγμή έδωσαν το παρόν τους, έτοιμοι για να δώσουν και την ζωή τους. Ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο και με τις δικές του δυνάμεις.
Αργότερα ήλθε η βάρβαρη τούρκικη εισβολή. Και εκεί έμελλε οι νέοι του χωριού να δώσουν την ζωή τους για την πατρίδα.

 

 

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ

Ήταν ο πρώτος χειμώνας της ΕΟΚΑ και ο Πετράκης Γιάλλουρος ο τρίτος νεκρός.

<<7 Φεβρουαρίου 1956>>
<<Ο 18ετής μαθητής της Στ' τάξεως του γυμνασίου Αμμοχώστου, Πετράκης Ζαχαρία Γιάλλουρου, εφονεύθην σήμερον την πρωίαν, βληθείς στο στήθος υπό σφαίρας άγγλου στρατιώτου, διαρκούσης μαθητικής διαδηλώσεως διαμαρτυρίας για το κλείσιμον του Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ο φονευθείς εκηδεύθην ψες εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων εις το χωρίον του Ριζοκάρπασο.>>
(Δημοσίευμα της εποχής)

<<Τότε δεν υπήρχεν ηλεκτρισμός. Κι ο κόσμος άναψεν "λουξ" και φανάρια πετρελαίου. Θα' ταν 6.30 μμ περασμένες. Και η διαταγή του δήμιου της Κύπρου Τζων Χάρτινγκ, ήταν ρητή. Ο νεκρός έπρεπε να ταφεί την ίδιαν ημέρα. Χωρίς να περιμένουν τους γονιούς του από την Αγγλίαν. Και ο Πετράκης θάφτηκε νύχτα στην γενέτειρά του με το αμυδρό φως των φαναριών, με τη συνοδεία της λαοθάλασσας, που έψαλλε έκλαιγε, και άπλωνε τη βροντερή κραυγή του αγώνα στο έρεβος της σκλαβιάς που σκέπαζε το Ριζοκάρπασο. Ο εκλιπών ήτο ο σημαιοφόρος του Γυμνασίου και υπόδειγμα καλού μαθητού...>>
(Αφήγηση)


Γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 29 Αυγούστου 1938.
Φονεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1956 στην Αμμόχωστο από ’γγλους, κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης την οποία καθοδηγούσε.
Γονείς : Ζαχαρίας και Αννεζού Γιάλλουρου
Αδέλφια : Λευτέρης, Μαρία, Καίτη, Νίκος, Γιάννης

Ο Πετράκης Γιάλλουρος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, και όταν φονεύθηκε, ήταν τελειόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ψηλός, λεπτός, με σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια και πάντα πρώτος στα μαθήματά του, ο Πετράκης ήταν ο σημαιοφόρος στις εκδηλώσεις του σχολείου του.

Λόγος του και κουβέντα του, αφηγείται η μάνα του, ήταν πάντα η Ελλάδα. Καημός του και πόθος, όνειρο και τραγούδι του, η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

“
Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας”.

Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του ήταν η οργάνωση των μαθητών του σχολείου του, η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου, η διανομή φυλλαδίων, η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού, η μεταφορά της αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων. Για τις δραστηριότητές του αυτές είχε επισημανθεί από τους κατακτητές, οι οποίοι και τον κυνηγούσαν.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1956 οι μαθητές του Γυμνασίου Αμμοχώστου συγκρούστηκαν με το στρατό και η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Γυμνασίου. Την επομένη, 7 Φεβρουαρίου 1956, μεγάλη δύναμη μαθητών του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού και οργάνωσαν διαδήλωση. Κατά τη διάρκειά της έστησαν οδοφράγματα και λιθοβολούσαν τους ’γγλους στρατιώτες. Εκείνοι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Κατά την αποχώρηση, ’γγλος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε τον Πετράκη Γιάλλουρο στο μέρος της καρδιάς. Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα περίπου, κραύγασε “
ζήτω η ένωση” και έπεσε. Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε τη γη της ελληνικής Κύπρου. Η θυσία του θα διδάσκει στις επόμενες γενιές το δρόμο της αρετής και του καθήκοντος για την ελευθερία της πατρίδας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΠΗΣ

Ο Παναγιώτης Κάσπης, γιος του Νικόλα και της Αννεζούς Κάσπη, κατοικούσαν στην ενορία Λεκό. Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1939. Φοίτησε στο αρρεναγωγείο και το Γυ΅νάσιο Ριζοκαρπάσου από το οποίο αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1958. Ήθελε προτού αναχωρήσει για τις σπουδές του στην Ελλάδα,  όπου θα σπούδαζε γυμναστικός που τόσο πολύ επιθυμούσε, να αφήσει και αυτός στην σφραγίδα του στον Εθνοαπελευθερωτικό αγώνα  της ΕΟΚΑ 55-59 Το καλοκαίρι του 1956 εντάχθηκε στις τάξεις της ’λκι΅ης Νεολαίας ΕΟΚΑ και το 1957, ως ο΅αδάρχης ΑΝΕ, ΅εταπήδησε στις ο΅άδες κρούσεως του σχολείου του. Μετά την αποφοίτησή του, ΅εταπήδησε στην εξωσχολική ο΅άδα της ΑΝΕ, η οποία λειτουργούσε και ως εφεδρική ο΅άδα κρούσεως. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε και στο Ελεύθερο Εργατικό Σω΅ατείο Ριζοκαρπάσου και δούλεψε πολύ για την οργάνωση και τα δίκαια των εργατών. Σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1958 σε βο΅βιστική επίθεση που διενήργησε ΅ε άλλους τρεις συναγωνιστές του εναντίον βρετανικής φάλαγγας στρατιωτικών οχη΅άτων, στην τοποθεσία «Γούππα» της περιοχής της Βίκλας, σ΄ένα ύψω΅α, έξω από το Ριζοκάρπασο.  Η τύχη του όμως άλλα του έμελλε.
Έμελλε να γραφεί και αυτός με χρυσά γράμματα  στην ιστορία. Έμελλε να γίνει ο δεύτερος μέσα σε δύο χρόνια Ριζοκαρπασίτης μαθητής που έδινε τη ζωή του για την πατρίδα.

(...Αποκορύφωμα της δράσης του ήταν η διοργάνωση της ενέδρας της 13ης Οκτωβρίου 1958. Η ενέδρα αυτή στήθηκε έξω από το Ριζοκάρπασο στην περιοχή "Γούππα", πεντακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι του Παναγιώτη Κάσπη. Σ' αυτήν πήραν μέρος ο Παναγιώτης σαν αρχηγός ο ξάδελφος του Νικόλας Χρονίας και εγώ. Ο Παύλος Δημητρίου βρισκόταν σε ύψωμα απέναντι από το χώρο της ενέδρας σαν φρουρός και για να μας δώσει το σύνθημα για επίθεση...)
(Απόσπασμα ομιλίας του συναγωνιστή του Ιωάννη Ττανή)
 

Εισιεν ο μήνας δεκατρείς καταραμένη μέρα
που σκότωσαν τον Παναήν με πικραμμένην σφαίραν.

"Ήτουν Κυριακή το πρωί τζιαί αρκέψαμεν να χτίζουμε το καράσηι του κουμπαγιού τζικάστω σπίτι του κουμπάρου του Θεωρή. Μετά από λίην ώραν, σαν είμουν πας το δώμα ακούσαμεν τουφετσιές τζιαι ριπές. Εδίκλησα πάνω τζιαι εία πάς στο κρωτήρι, προς τη μερκάν της Γούππας να σηκώνεται χωματσιά πο τες σφαίρες μέσ' τα χωράφκια. Οι συντρόφοι μου που χτίζαμεν το καράσηιν εφοηθήκαν τζιαι είπαν να σταματήσουμεν τζιαί να μπούμεν έσσω. Εγιώ τότε επήα έσσω μας αλλά δεν άντεχα τζιαι εβκήκα έξω τζιαί έκαμνα πους επληνίσκουμουν τζιαμέ στην φουντάνα.  Η γεναίκα μου εφώναζέν μου να μπώ έσσω αλλά εγιώ ατού. Έμεινα τζιαι εχώρουν. Τα χωράφκια ευτύς εγιεμώσαν εγγλέζους. Εία τον Κάσπην που έπιασεν τον όχτον τζιαι πεσσόν του πεσσού έτρεσιεν προς το σπίτιν του Μουστακά τζιαι πίσω του οι εγγλέζοι τζιαι παίζαν τον ποκάστα πόκια χωρίς να τον σενιάζουν, φαίνεται εθέλαν να τον πιάσουν ζωντανόν. Τούτος όμως εσυνέχιζεν να τρέσιει σαν το αλάφι. Επέρασε ποκάτω πο το σπίτι του Ξύλουρα, έπιανεν τους πεσσούς για μεν τον χωρούν τζιαι κατευτύνετουν προς το περβόλιν που είσιεν ποπάνω πο το σπίτι του Ξυνιάτου, με σκοπόν να μπεί μες στο περβόλιν να χωστεί τζιαι να τον χάσουν οι εγγλέζοι. ’μαν τζιαι εμείναν του καμιάν δεκαρκάν μέτρα να μπεί μές το περβόλιν έπιασεν τον μια σφαίρα πάσ το πόιν. Επάσκισεν έτσου κούτσα - κούτσα τζιαι χαχά ήτουν να μπεί μέσα. Οι εγγλέζοι άμαν τζιαι είαν ότι εν να τον χάσουν τότες αρκέψαν τζιαι πέζαν τον πιον ψηλά. Εία τον που έγυρεν τζιαι έππεσεν κιοτρία μέτρα πριν το περβόλιν. Τότες εκοντέψαν του οι εγγλέζοι τζιαι με λυσιάραν επαίζαν τον πο κοντά συνέχειαν... Ύστερα πο κάμποσην ώραν εία τζείντον εγγλέζον που τον έπαιξεν τζιαι πέρναν έξω πο το σπίτιν μας. Ήτουν ένας μαύρος, αράπης, θηρίον, τζιαι κράταν ένα όπλον πο το σιερούϊν τζιαί τζείνον μαύρον. Ήτουν καταδρωμένος τζιαί ολοχώματος"

Με αυτόν τον τρόπον περιέγραψεν ο μ. Γιάννης Ηλία Μανιταρά τον τρόπον με τον οποίον οι άγγλοι κατακτητές σκότωσαν τον νεαρό μαθητή. Είχε προηγηθεί από μέρους του ήρωα Παναγιώτη Κάσπη και του σήμερα καθηγητή θεολόγου Γιαννη Τανή, ρήψη αυτοσχέδιας  βόμβας σε κομβόι αυτοκινήτων άγγλων στρατιωτών στην περιοχή της Γούππας  λίγα μέτρα έξω από το χωριό προς τον Απ. Ανδρέα.
Η  βόμβα δε βρήκε το στόχο της και τότε οι άγγλοι κυνήγησαν τους δύο αγωνιστές. Τον μεν Γιάννη Τανή τον τραυμάτισαν σχεδόν επί τόπου και αφού τον βασάνισαν τον συνέλαβαν. Ο Κάσπης πιο γρήγορος προσπάθησε τρέχοντας να τους αποφύγει. Η μοίρα όμως έμελλε να τον γράψει με χρυσά γράμματα η Ιστορία.

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Ανδρέας Αντώνη Καλογήρου

Γεννήθηκε το Νοέ΅βριο του 1954. Παιδί πολυ΅ελούς οικογένειας (11 παιδιά) αναγκάστηκε λόγω οικονο΅ικών δυσκολιών να διακόψει τη φοίτησή του στο Γυ΅νάσιο Ριζοκαρπάσου το 1968. Κατατάγηκε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς το 1972 και υπηρετούσε σε στρατιωτική ΅ονάδα στην Αθαλάσσα. Σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή, στις 21 Ιουλίου 1974 στον κυκλοφοριακό κό΅βο Κολοκασίδη, στη Λευκωσία. Εθεωρείτο αγνοού΅ενος ΅έχρι το 2001, οπότε ΅ε τη ΅έθοδο του DNA ταυτοποιήθηκαν τα οστά του, τα οποία ΅εταφέρθηκαν από το κοι΅ητήριο Λακατά΅ιας στον Τύ΅βο της Μακεδονίτισσας.

 


Γιαννίκος Ιωάννης  (Αγνοούμενος)

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1955. ’ριστος μαθητής αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου τον Ιούνιο του 1973. Στις 23 Ιουλίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θερίσου κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά. Ο μαύρος Ιούλιος του 1974 τον βρήκε να αντιστέκεται στις ορδές του Αττίλα στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Τελευταία φορά που θεάθηκε ζωντανός ήταν στις 14 Αυγούστου 1974. Έκτοτε μάταια οι γονείς του περιμένουν την επιστροφή του Γιαννάκη τους. Πάντως όπου και να είναι ο Θεός πάντα να είναι μαζί του.

Τριανταέξη χρόνια μετά, το λείψανά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο κατεχόμενο χωριό Αγιά βορειοανατολικά της Αθηένου και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

 


Κορκός Νίκος (Αγνοούμενος)
Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο το 1951. Γνωστός για την πολύ μεγάλη του αγάπη για τον αθλητισμό αποφοίτησε  από το Γυμνάσιο το 1971.  Το μαύρο καλοκαίρι του 74 βρέθηκε στην Κύπρο και με το πρώτο κάλεσμα της πατρίδας του έτρεξε να την υπερασπίσει. Χάθηκε στην Κερύνεια στις 22 Ιουλίου.

 

 

 Βασιλείου Συνέσης Τσούνταρου (Αγνοούμενος μέχρι 2010)

Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασον το 1950. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της κωμόπολης μας το 1969. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως λοχίας των καταδρομών της 31ης μοίρας μετέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχές Ιουλίου του 74 επέστρεψε στο Ριζοκάρπασον. Του έμεινε μόνο ένα μάθημα, τα λατινικά, για να πάρει το πτυχίο του. Στις 20 του ιδίου μήνα έτρεξε και αυτός στο κάλεσμα της πατρίδας. Χάθηκε στην Κερύνεια από την πρώτη μέρα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής 20 Ιουλίου 1974.

Τριανταέξη χρόνια μετά, το λείψανά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο δίπλα από το γήπεδο του Γ.Σ. Πράξανδρος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999