Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Χρίστος Σάββα Περατικός, ο άνθρωπος που αγάπησε το Ριζοκάρπασον

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον πατέρα σου και την πορεία της ζωής του, όταν μάλιστα τούτη η πορεία ήταν τόσο προσοδοφόρα στην εκπαιδευτική έδρα κι άλλο τόσο στον τόπο και τους αγώνες του!  Σε τούτη τη συνοδοιπορία οι μνήμες και οι αναμνήσεις ανοίγονται στην παιδική μου ηλικία κι οι μυρωδιές της γης του Ριζοκαρπάσου ζωντανεύουν πρωτόλειες, φυσικές, αγνές. όπως και η αυθόρμητη καλοσύνη και φιλοξενία των κατοίκων του.  Όλα στιγμάτισαν την οικογένειά μας.

Ο Χρίστος Σ. Περατικός γεννημένος στον Καραβά της Κερύνειας την 21η Μαρτίου του 1930, πήρε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στην Αμμόχωστο.  Απεφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Βαρωσίων και είχε συμμαθητή του, τον ήρωα κι αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το 1955 τον βρίσκει μοναδικό φιλόλογο στην ιδιωτική Ανωτέρα Σχολή Τρικώμου και τον Οκτώβρη του ιδίου χρόνου οργάνωσε για πρώτη φορά την εορτή της Σημαίας και το κείμενο της ορκωμοσίας το είχε γράψει ο ίδιος.  Στις 13 Φεβρουαρίου του 1956 έδωσε τον όρκο της        ΕΟΚΑ.  Ανάλογα τις θέσεις-επάλξεις που είχε, δρούσε με τα ψευδώνυμα «Μάρκος Α, Β.Β., Α.Β., Δ.Α.Α.» ως Βοηθός Πολιτικός Υπεύθυνος του Υποτομέως Τρικώμου, Αγ. Θεοδώρου, Διοικητής της ΑΝΕ του Υποτομέως Αιγιαλούσης, Καθοδηγητής του ΕΑΕΜ Ριζοκαρπάσου.  Ανταποκριτής σε εφημερίδες της εποχής.

Το τέλος του Ιουλίου 1958, με υπόδειξη του Τομεάρχη του μετακινείται στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.  Στο ακρώρειο του ελληνισμού Ριζοκάρπασο έδρασε, δούλεψε άοκνα και πρόθυμα για να τονώσει τη μαχητικότητα των «ακριτών» Ριζοκαρπασιτών.  Βοηθούς του στη δράση και το έργο του, είχε αρκετούς απ’ τους μαθητές και μαθήτριές του. και τους Νίκο Φαλά, Πατάπιο Λένον και το συνάδελφό του Λευτέρη Γιάλλουρο.  Όλοι τους, όχι μόνο πρόθυμα αλλά και με εθνική έξαρση συμμετείχαν μέχρι το τέλος του αγώνα.

Οι προσπάθειες, η δράση, το έργο που χρησιμοποίησε για να αναμοχλεύσει και εξάψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγνών του ιδρώτα και του μόχθου Ριζοκαρπασιτών, ήταν με τις πύρινες εκφωνήσεις των Λόγων του σε παγκοινωτικές συνάξεις, στα εθνικοθρησκευτικά μνημόσυνα αγωνιστών, στις τριήμερες, τότε, εθνικές επετείους, με την κυκλοφορία και γράψιμο διαφωτιστικών φυλλαδίων και προκηρύξεων τα οποία είχαν εξεγερτικό παλμό.

Θολή στα παιδικά μου μάτια η εικόνα του.  Με τους μαθητές του μαζί στο γραφείο του να διασκευάζουν πατριωτικά θέατρα, όπως και  απαγγελίες, χορούς, άσματα και να τα παρουσιάζουν.  Την συμμετοχή στις παρελάσεις.  Την εικόνα του πάντα μαζί με τους μαθητές του, σε κάποιο φορτηγάκι, φορτωμένο με μυρσινοδάφνες απ’ τους ριζοκαρπασίτικους αγρούς, να τα στρώνουν στους δρόμους του χωριού.  Να πυκνοσημαιοστολίζουν τις κεντρικές οδούς προς τον Άγιο Συνέσιο, την Αγία Τριάδα, προς το ΘΟΙ και την ΟΧΕΝ.  Να τοιχοκολλούν και αναρτίζουν πατριωτικά συνθήματα σε περίοπτες θέσεις.  Να πρωτοστατεί στα εωθινά εγερτήρια άσματα και τα βράδια στις λαμπαδηφορίες να βροντοφωνάζουν τα πατριωτικά της ελευθερίας συνθήματα.

Αφειδώλευτα πρόσφερε και χωρίς ποτέ ν’ αρνηθεί σε κανένα απ’ τους κατοίκους του Ριζοκαρπάσου τη βοήθειά του ή σ’ ότι κι αν του ζητήθηκε για εξυπηρέτηση από το να τους γράφει γράμματα στα ξενιτεμένα τους παιδιά, αιτήσεις μέχρι να τους συνοδεύει στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία.  Και αυτοί του αντιδωρούσαν την εκτίμησή τους στο έπακρον για την απλότητα, την καταδεκτικότητα, την προσέγγιση, την συμπαράστασή του, όσα χρόνια παρέμεινε στο ακριτικό της Κύπρου Ριζοκάρπασο  να φυλάει μαζί τους τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού.

Στη διδασκαλική του έδρα – τόσο κατά τα χρόνια του αγώνα, όσο και μετέπειτα – στην οποία δεν κατάθετε μόνο γνώσεις και πρωτοποριακές μεθόδους μάθησης, αλλά ολόκληρη την ψυχή και την άπλετη αγάπη του σ’ όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές του.  Υπήρξε χρονική περίοδος κατά την οποία επάξια κράτησε τρεις ρόλους.  Του γυμνασιάρχη, μετά τον ξαφνικό θάνατο του επίσης εξαίρετου γυμνασιάρχη και λόγιου Ζαχαρία Κουλία, του καθηγητή, αλλά και του γραμματέα του σχολείου περιμένοντας το μαθητή του και αγωνιστή Παναγιώτη Κκουλά να γυρίσει από τη Αγγλία για να αναλάβει καθήκοντα.

Δεν χρειάζονται περισσότερα να πω μια κι οι μαθητές του στα διάφορα της κοινωνίας πόστα και επάλξεις του ημικατεχόμενου νησιού μας, είναι φωτεινά παραδείγματα της διδασκαλίας του!

 

Μαρία Περατικού Κοκαράκη
Φιλόλογος, Λογοτέχνης

29/3/2012

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999