Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας γιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

’γιος Φίλωνας (1)
’γιος Φίλων (2)
’γιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


’λλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Με γιγαντιαίο έκτρωμα προσπαθούν να αλλοιώσουν τη επιβλητική θέα της Εκκλησίας του Αγίου Συνεσίου.

Καταστροφή του Ηρώου.
Η θρασύτητα των Γκρίζων Λύκων του Ριζοκαρπάσου δεν έχει όρια. Με πρωτεργάτη τον ψευτοδήμαρχο οι κλέφτες των περιουσιών μας προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλοιώσουν το περιβάλλον της πλατείας του Χωριού μας. Δεν έφτανε η καταστροφή των προτομών των Ηρώων του Ριζοκαρπάσου, ήλθαν τώρα να καταστρέψουν και να αλλοιώσουν τελείως την πλατεία του Αγίου Συνεσίου. Και ενώ, οι πολιτισμένοι λαοί προσπαθούν να δημιουργήσουν πλατείες και να τις εξωραΐζουν, οι κουβαλητοί έποικοι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Είχαμε μια πλατεία με μια φανταστική πανοραμική θέα. Απ' εκεί μπορούσες να αγναντέψεις τις δύο ενορίες του Ριζοκαρπάσου, Λεκό και Ανάβρυση, από το Έξω Λεκό μέχρι την Ποταμιά. Μια πλατεία, που η επιβλητικότητα του ναού του Αγίου Συνεσίου σε έπιανε δέος απ' όπου και να στεκόσουν για να τον κοιτάξεις.

Το πρώτο έκτρωμα, το τζαμί.
 Θέλοντας να διασπάσουν αυτή τη φωτεινότητα που εξέπεμπε  ο κάτασπρος ναός στη γύρω του περιοχή ήλθαν πρώτα και "φύτεψαν" δίπλα του το πρώτος τους έκτρωμα το τζαμί. Όσο και να θέλουμε να σεβαστούμε τη θρησκεία και τη πίστη τους άλλο τόσο θέλουμε να κακίσουμε την υποκρισία τους, και τη δολιότητά τους.

Κέντρο του Ορχάν
Πέρασε αρκετός καιρός, οπότε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τις τότε συχνές επισκέψεις  των πιστών στον Απόστολο Ανδρέα, σε μια βδομάδα στήσανε καφενείο στο ανατολικό μέρος της πλατείας δίπλα ακριβώς από το καφενείο του Αγίου Συνεσίου για να κλέβουν προφανώς πελατεία από το μοναδικό υπό ελληνοκυπριακή λειτουργία καφενείο. Με αυτό τον τρόπο κατάστρεψαν το ένα τρίτο της πλατείας.

Το "τέλος" της Πλατείας, Αττατουρκ Ιππεύων.
Θέλοντας να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής της πλατείας αλλά και να κρύψουν και να απομονώσουν  εντελώς την εκκλησία του Αγίου Συνεσίου ξεκίνησαν την τρίτη φάση του ανόσιου έργου τους. Ξήλωσαν εντελώς το εναπομείναν μέρος του Ηρώου μας, όπου πάνω του είχαν τοποθετήσει την προτομή του Αττατούρκ και αφού θεμελίωσαν το μέρος όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που έφτασαν κοντά μας πρόσφατα, ετοίμασαν μια γιγαντιαία βάση για να δεχτεί όπως μας πληροφόρησαν ένα νέο άγαλμα του Αττατούρκ ιππέα, μεγαλύτερο και α' αυτό που τοποθέτησαν στον ’γιο Ανδρόνικο δίπλα από την εκκλησία της Ριζοκαρπασίτισσας Αγίας Φωτεινής. Αυτό είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Πίσω ακριβώς από την πλατεία και μπροστά από την Δημοτική Αγορά, βρισκόταν ο δημοτικός κήπος ο οποίος μόλις το 74 σχεδιάστηκε και θα ξεκινούσε η τοπιοτέχνησή του. Εκτεινόταν από το δρόμο δίπλα από τον κινηματογράφο, μέχρι τα καταστήματα του Αγίου Συνεσίου που βρίσκονταν πίσω από καφενείο του. Στη μέση χωριζόταν από ένα διάδρομο ο οποίος  από τη Δημοτική Αγορά οδηγούσε τον πεζό  βόρεια και αφού ανέβαινε τα σκαλιά βρισκόταν στην πλατεία. Πάει κι' αυτός ο χώρος. Εκτρώματα από μπετόν τον κάλυψαν ολόκληρο. Θα κατασκευάσουν καταστήματα, λες και αυτά που βρήκαν έτοιμα δεν τους αρκούν. Ο  λόγος φυσικά δεν είναι η ανάγκη των καταστημάτων. Απλά ο δεύτερος όροφος του οποίου ξεκίνησε η κατασκευή, είναι αυτός που θα καλύψει τη θέα του ναού του Αγίου Συνεσίου. Η πρόσβαση των κτισμάτων του β' ορόφου θα είναι από την πλευρά του δρόμου μπροστά από την εκκλησία.
Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Αττατούρκ Ιππέα.
Στο ίδιο ακριβώς επίπεδο είναι ο δεύτερος όροφος των καταστημάτων που κτίστηκαν στον χώρο του δημοτικού κήπου που με την ολοκλήρωσή τους θα καλύψουν εντελώς την πανοραμική θέα.
Τα παράνομα κτίσματα που κάλυψαν ολόκληρο το χώρο του δημοτικού κήπου.

Τον πρώτο λόγο έχει ο στρατός και όχι ο Ταλάτ.
Πληροφορίες που έφτασαν κοντά μας λένε ότι κάποιοι "κάτοικοι" του Ριζοκαρπάσου αντέδρασαν σ' αυτή την ασχήμια και απευθύνθηκαν στον Ταλάτ για να σταματήσει η καταστροφή. Παρά την μη έκδοση "άδειας" από το "αρμόδιο υπουργείο", το έργο συνεχίζεται γιατί ο ψευδοδήμαρχος  απευθύνθηκε απευθείας στο στρατό ο οποίος του παρέχει πλήρη κάλυψη σε όλες του τις ενέργειες όντας δραστήριος Γκρίζος Λύκος.

Αιτία της μη έναρξης των εργασιών αναστύλωσης του Αποστόλου Ανδρέα ο ίδιος ο ψευδοδήμαρχος.
Ο ίδιος έποικος ψευδοδήμαρχος είναι η αιτία της μη έναρξης των εργασιών για την αποκατάσταση της Μονής του Απ. Ανδρέα. Είναι αυτός που εξέδωσε άδειες, προς άγρα ψήφων,  στους παράνομους έποικους πραματευτάδες που έστησαν τις καλύβες τους έξω από την εκκλησία. Είναι αυτός που συνεχίζει να τους επιτρέπει να είναι εκεί. Πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή ανώτατος αξιωματικός του τούρκικου στρατού με σκοπό να τους απομακρύνουν αλλά δυστυχώς ακόμα συνεχίζουν να είναι εκεί. Παρά το ότι η Μονή πλήρωσε και προκαταβολικά ένα μεγάλο ποσό σε Τούρκους εργολάβους για την έναρξη των εργασιών αναστύλωσης, εντούτοις αν οι έποικοι πραματευτάδες δεν μετακινηθούν απ' εκεί το όλο έργο δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει διότι εκεί που βρίσκονται πρέπει να πλησιάσει ειδικό μηχάνημα για γεωλογικές μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν στην επιλογή της μεθόδου αναστύλωσης.

Ιστοσελίδα: Ριζοκάρπασον*
9/11/2008

_______________________________________________________________________________________________________________________

Κρίμα!!!  Κάνατε λάθος κύριοι της Παιδείας.

Όταν το Υπουργείο Παιδείας, με απανωτές ανακοινώσεις το 2004 και το 2005 ζητούσε καθηγητές για το αναστημένο μέσα από τις στάχτες του, Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, οι ενδιαφερόμενοι διορισμένοι αλλά και αδιόριστοι καθηγητές δεν αρκούσαν να για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Γυμνασίου.  Ήταν τότε που η νεαρή Ριζοκαρπασίτισσα καθηγήτρια της Ελληνικής Φιλολογίας, Μαρία Ζαχαρίου, πήρε την απόφαση να αφήσει το σπίτι της και να εγκατασταθεί έστω και για μερικές νύχτες της βδομάδας στο χωριό της.  Ήταν ένα πολύ μακρινό όνειρό της.  ’ρπαξε όμως χωρίς σκέψη την ευκαιρία να το πραγματοποιήσει.  Ήξερε ότι το εγχείρημά της θα ήταν δύσκολο και κοπιαστικό.  Ήξερε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους μαθητές της αλλά και την κατοχή. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στο χωριό της, όχι όμως στο πατρικό σπίτι των γονιών της αφού το κρατούσαν Τούρκοι έποικοι, αλλά σ’ ένα από τα δύο δωμάτια που επιδιόρθωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους καθηγητές. Εργαζόταν το πρωί  στο σχολείο και  τ’ απογεύματα έκανε αφιλοκερδώς  μαθήματα στα Καρπασιτόπουλλα.  Μαζί έκαναν τ ‘ απογεύματα και τις πρόβες για τα θεατρικά έργα που ανέβαζαν οι μαθητές τα Χριστούγεννα και την τελική γιορτή του σχολείου. Εργατική και φιλόδοξη, συνέτεινε αφάνταστα για να οργανωθεί σιγά-σιγά το  Γυμνάσιο.
Και όταν πια το χαλί στρώθηκε και το νερό μπήκε στ' αυλάκι κάποιοι θυμήθηκαν νόμους και κανονισμούς. Αφού τους έδωσε η μυρωδιά κάποιων επιδομάτων, μεταφορικών κ.λ.π., θυμήθηκαν ότι θέλουν να εφαρμοστούν οι νόμοι. Ανέσυραν λοιπόν τους νόμους, τους  επικαλέστηκαν και ανάγκασαν το Υπουργείο Παιδείας  να διακόψει την εργοδότηση της νεαρής φιλολόγου. Αντί λοιπόν να δώσουν συγχαρητήρια και εύφημη μνεία στη νεαρή φιλόλογο, την έστειλαν στο σπίτι της. Γιατί. Μα αυτό "επιτάσσουν" οι νόμοι. Οι νόμοι που πριν 2, 3, 4 χρόνια είχαν μείνει ανενεργοί γιατί όλοι φοβόντουσαν και δεν τολμούσαν να πάνε στο μακρινό Ριζοκάρπασον.

’ραγε οι νεοδιορισθέντες, θα έχουν τη διάθεση της Μαρίας να κάθονται στο Ριζοκάρπασον και τ’ απογεύματα και τα βράδια για να διδάσκουν  τα νεαρά Καρπασιτόπουλλα, ή θα πηγαινοέρχονται για να κοιμούνται στα ζεστά κρεβάτια τους, αλλά και για να εισπράττουν καθημερινά τα οδοιπορικά;  Θα παρακολουθούμε και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
28/8/2008

Πάντως κύριοι της Παιδείας, συνήθως οι δευτέρες σκέψεις είναι και οι σοφότερες.

Ο Ίδιος

________________________________________________________________________________________________________________

Με τη γραφίδα των εγκλωβισμένων παιδιών μας

Οι φωνές της ψυχής των εγκλωβισμένων μας μαθητών στο Ριζοκάρπασον, όπως αποτυπώνονται μέσα από το Νέο 3ο τεύχος του Μαθητικού Περιοδικού "Απόστολος Ανδρέας":

"...Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι το έργο ενός καθηγητή, που αγωνίζεται να μεταδώσει γνώσεις, αλλά και να καλλιεργήσει τη ψυχή και το πνεύμα των μαθητών, να διαμορφώσει και να πλάσει σωστούς χαρακτήρες. Πραγματικά, ΅ας έχουν διδάξει την αγάπη, το σεβασμό, την αλληλεγγύη, την κατανόηση, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια κι ακόμη την αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Η γνώση και η μάθηση, είναι φως' που διώχνει το σκοτάδι και κάνει τη ψυχή πιο ελεύθερη, πιο ουσιαστική..."

"...Και δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι για το τι ακριβώς σημαίνει η παρουσία μας εκεί. Εκτός βέβαια το ότι είναι το πιο φυσικό και εντελώς αυτονόητο πράγμα στον κόσμο το να ζει κάποιος. να μεγαλώνει και να μορφώνεται στο σπίτι του και στο χωριό του. Έχουμε όμως μάθει στο σχολείο μας ότι για να εκτιμήσεις ορθά μια κατάσταση, δεν αρκεί να υπολογίζεις ψυχρά ορθολογιστικά δεδομένα και αριθμούς, αλλά να συνυπολογίζεις και άλλες αξίες ηθικές, όπως δίκαιο, πίστη, επιμονή, θάρρος.
    Είμαστε λοιπόν εκεί για να κρατήσουμε φωτεινή μια χαραμάδα δίκαιης εξέλιξης . Είμαστε εκεί γιατί έτσι είναι το φυσικό και το δίκαιο. Μακάρι η παρουσία μας εκεί να σημάνει κάτι καλύτερο για όλους..."
Γεωργία Μηνά

"...Το Σεπτέμβρη του 2004, μετά από πολλές προσπάθειες, κατέστη δυνατή επαναλειτουργία του Γυμνασίου ΅ας μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα το Γυμνάσιο λειτουργεί στο πρώην Παρθεναγωγείο, ενώ στο πρώην Γυμνάσιο στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο των Τούρκων. Δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείπουμε την οικογένειά ΅ας, ή να μοιράζονται οικογένειες ή να εγκαταλείπουμε οικογενειακά τον τόπο ΅ας για να αποκτήσουμε  το αγαθό της μόρφωσης. Το σχολείο ΅ας λειτούργησε την 'ιφιίnη χρονιά 2004-2005 ΅ε δέκα ΅όνο μαθητές στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ΅ε ελλιπές - τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες - διδακτικό προσωπικό. Σιγά-σιγά όλες οι δυσκολίες -σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή- ξεπεράστηκαν και τον επόμενο χρόνο λειτούργησε ομαλά ως Γυμνάσιο και Λύκειο ΅ε 34 μαθητές σε όλες τις τάξεις, έχοντας επιστρέψει όλες οι οικογένειες που είχαν το «δικαίωμα» να επιστρέψουν. Ήταν μια ευτυχής στιγμή κατά την οποία η κοινότητα εγκλωβισμένων Ριζοκαρπάσου παρακολούθησε κατασυγκινημένη τη δεύτερη τελική γιορτή του σχολείου και την αποφοίτηση των τεσσάρων πρώτων μαθητών..."
Μιχαέλα Συναϊνού, (Γ' Γυ΅νασίου)
Δημήτρης Κοτσιεκκάς, (Β' Γυ΅νασίου)  


"...Η επίσκεψή μας στις Σέρρες ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Το σχολείο μας έκανε μία πολύ καλή παρουσίαση. Μέσα στο περίπτερό μας, υπήρχαν φωτογραφίες από το Ριζοκάρπασο και το σχολείο μας, καθώς επίσης και διάφορα παραδοσιακά φαγητά.
Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης, καλωσόριζαν τον κόσμο στο περίπτερό μας. Έλεγαν τι προϊόντα είχαμε.  Στο περίπτερο μας είχαμε παραδοσιακά ποτά και φαγητά. Από φαγητά, είχαμε χαλούμι και λούντζα και από ποτά, είχαμε ζιβανία και κουμανταρία..."
ντρη Σώττου Β΄

"...Εγώ και η Κούλα περιμέναμε με αγωνία, πότε θα έφτανε η σειρά μας να χορέψουμε, γιατί θέλαμε να τους δείξουμε πως σαν τους δικούς μας κυπριακούς και παραδοσιακούς χορούς, δεν έχει άλλους. Μετά από λίγο, μας φώναξαν να πάμε να κάνουμε τη δική μας παρουσίαση. Εμείς γεμάτες ενθουσιασμό, αλλά η αλήθεια να λέγετε και με λίγο άγχος, ανεβήκαμε πάνω στη σκηνή πανέτοιμες να τα δώσουμε όλα. Και οι δυο μας με καμάρι, αρχίσαμε να κοιτάζουμε γύρω μας τους θεατές μας, οι οποίοι θαύμαζαν τις σαγιές μας. Η αλήθεια να λέγετε...οι στολές μας ήταν οι ωραιότερες..."
Μιχαέλα Συναϊνού

"...Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν να δείξουμε στις υπόλοιπες χώρες, ότι στη κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, στο χωριό Ριζοκάρπασο, επαναλειτούργησε μετά από 30 χρόνια το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, μαζί και το Λύκειο..."
ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ (Β’)
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΗΛΙΑ (Β’)
  

"...Το Ριζοκάρπασο είχε Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία και Συνεργατικό Παντοπωλείο, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και άλλα ιδιωτικά καταστήματα. Πριν την εισβολή των Τούρκων το Ριζοκάρπασο ήταν ένας παράδεισος. Μετά όμως από την εισβολή ο περισσότερος κόσμος αναγκάστηκε να φύγει και έτσι από τις 3.500 χιλιάδες έμειναν περίπου 250 άτομα. Ελπίζουμε όμως να βρεθεί μια λύση και να παραμείνουμε στον τόπο ΅ας και να επιστρέψουν και οι άλλοι χωριανοί ΅ας πίσω στα μέρη που γεννήθηκαν και να γίνει το Ριζοκάρπασο πάλι ένας μικρός παράδεισος όπως ήταν πρώτα."
Χρυσοβαλάντη Αχιλλέως, Δ'

"Καλό ΅ου ημερολόγιο, κάθε μέρα παρατηρώ τον εαυτό ΅ου να αλλάζει. Κάθομαι και σκέφτομαι αν αυτές οι αλλαγές που ΅ου συμβαίνουν είναι καλές ή κακές. Ορισμένες μ' ευχαριστούν, όπως ότι το σώμα ΅ου ωριμάζει και έχω πάψει να μοιάζω ΅ε μικρό παιδί. Μερικές ΅ε ταράζουν όπως τα σπυράκια που βγάζω στο πρόσωπό ΅ου. Δεν αλλάζει όμως ΅όνο η εμφάνισή ΅ου, αλλά και η διάθεσή ΅ου. Κάποτε νιώθω χαρά και είμαι γεμάτoς ζωντάνια και κάποτε λύπη και απογοήτευση και θέλω να βρίσκομαι ΅όνος ΅ου. Θέλω να είμαι ΅όνος ΅ου, αλλά αναζητώ την ασφάλεια που ΅ου προσφέρουν οι γονείς ΅ου. Μερικές φορές νευριάζω χωρίς λόγο ΅ε τους φίλους ΅ου και γίνομαι επιθετικός, όμως αμέσως το μετανιώνω. Κάποια βράδια κάθομαι και αναρωτιέμαι για το τι συμβαίνει στον κόσμο που ζούμε, τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και γενικά για το μέλλον που είναι αβέβαιο. Όλ' αυτά όμως δεν ΅ε φοβίζουν. Ξέρω ότι βρίσκομαι στην εφηβεία που μετά θα ΅ε οδηγήσει στην ωριμότητα. Κι αυτό ΅ου δίνει δύναμη ν' αντέξω αυτές τις αλλαγές που ΅ου συμβαίνουν."
Γιώργος Προδρό΅ου, Γ2

"...Οι δουλειές που έκαναν ήταν κυρίως γεωργικές. Συγκεκριμένα, έκαναν ζευγάρι ΅ε τα βόδια. Έσπερναν το χωράφι ΅ε τα χέρια και το άφηναν να μεγαλώσει μέχρι το καλοκαίρι να το θερίσουν. Το θέριζαν ΅ε τα δρεπάνια και μετά το θεμώνιαζαν μέχρι να το αλωνέψουν. Το αχερόβγαζαν για να τρώνε τα βόδια... Η γιαγιά ΅ου έκανε και την «μαμμού». Δηλαδή γεννούσε παιδιά όταν οι μητέρες τους δεν είχαν το ΅έσο να πάνε στο νοσοκομείο, επειδή ήταν μακριά. Ζούσαν βασανισμένη ζωή και δεν είχαν τα σημερινά μέσα και ευκολίες. Δεν είχαν ηλεκτρισμό και νερό από την βρύση. Έπιναν νερό από τους λάκκους. Το μετέφεραν στο σπίτι ΅ε τα ζώα.
Όταν έγινε ο πόλεμος υποχρεώθηκαν να τ' αφήσουν όλα και να έρθουν στο χωριό."
Παναγιώτης Προδρόμου, Β1

"...Παράλληλα όμως, η εισβολή ήταν ένα γεγονός που επηρέασε άμεσα τους κατοίκους του χωριού. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έφυγαν εγκαταλείποντας τις περιουσίες και τις ρίζες τους. Με αποτέλεσμα οι κατακτητές να τα κατασπαράξουν και να τα ερημώσουν. Οι δρόμοι τώρα δεν γεμίζουν από τις χαρούμενες φωνές και τα αστεία των χωριανών, τώρα πια δεν ακούγεται τίποτα άλλο εκτός από μια γλώσσα που δεν την κάλεσε κανείς να έρθει, και δεν φαίνεται τίποτα άλλο, φαίνεται ένα σύwεφο που εδώ και 32 χρόνια σκιάζει και καταστρέφει τις ρίζες ΅ας."
Δη΅ήτρης Κοτσιεκκάς, Β1

"Λαιμός Αντουλιάς.
Κόψαμε το λαιμό της αντουλιάς και βγάλαμε τρύπες γύρω από το λαιμό. Τρυπήσαμε τα κοχύλια και τα κρεμάσαμε από τις τρύπες που βγάλαμε, πλέκοντας την κλωστή με το σμιλί. Αυτό το όργανο το χρησιμοποιήσαμε στα φθογγόσημα με μεγάλη διάρκεια. με τον ίδιο τρόπο κάναμε το όργανο αυτό με τα καρύδια. Τα καθαρίσαμε από μέσα τα τρυπήσαμε και τα κρεμάσαμε στο λαιμό της αντουλιάς. Με τα καρύδια πετύχαμε τον ήχο του ανέμου μέσα από τα δένδρα και το δάσος."
Αγγέλα Χάρπα Ε'

27/6/2008

_____________________________________________________________________________________________________________________

Θετικά τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

Εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων συνόλων του Ριζοκαρπάσου, είχαν σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και με τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας. Προηγήθηκε η συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Χριστοφόρο, όπου του έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις απόψεις και θέσεις των Ριζοκαρπασιτών. Από τη πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο Χωρεπίσκοπος κατανοούσε τις θέσεις των συνομιλητών του. Αργότερα όλοι μαζί επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο όπου πάλι υπήρξε κατανόηση. Μάλιστα ο Χωρεπίσκοπος. επικαλέστηκε και τα επιχειρήματα των Ριζοκαρπασιτών στην προσπάθειά του να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο για τη μη κατάργηση του άρθρου 92 του Καταστατικού κώδικα της Ιεράς εκκλησίας της Κύπρου. Χαρακτηριστική ήταν και η στιχομυθία μέλους της Διαχειριστικής επιτροπής του Απ. Ανδρέα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο: Μέλος: "Μα Μακαριότατε, δεν μας είπατε ξεκάθαρα αν θα καταργηθεί το άρθρο 92. Μακαριότατος: "Όχι δεν θα καταργηθεί". Ήταν η απάντησή του.

Ες αύριον τα σπουδαία.

Επειδή όμως εμείς οι Ριζοκαρπασίτες αν δεν θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων δεν πειθόμαστε θα περιμένουμε μέχρι τις 10 του Δεκεμβρίου όπου θα είναι έτοιμο το νέο προσχέδιο του νέου καταστατικού και αφού ενημερωθούμε θα πράξουμε ανάλογα

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
3/12/2007

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Φωνή λαού οργή Θεού

Σε ευρεία σύσκεψη όλων των οργανωμένων συνόλων  των Ριζοκαρπασιτών, που έγινε στη Χοιροκοιτία την περασμένη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 07 στις 7 το βράδυ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Αρχικά θα επιδιωχθεί συνάντηση με όλους τους επισκόπους για ανάλυση των θέσεων και απόψεων των Ριζοκαρπασιτών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων, έχουν αποφασιστεί οι μετέπειτα ενέργειες που θα ακολουθήσουν, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αργότερα αν χρειαστεί.

Τα οργανωμένα σύνολα που έλαβαν μέρος ήταν: Η Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα, το σωματείο “Το Ριζοκάρπασον” , η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, ο Λαογραφικός όμιλος Ριζοκαρπάσου και ο δικηγόρος της Διαχειριστική, βουλευτής και ριζοκαρπασίτης Ζαχαρίας Κουλίας. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε, εμείς οι Ριζοκαρπασίτες, ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να προστατεύσει τα συμφέροντα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, θα συναινέσει στην κατάργηση του άρθρου 92 του καταστατικού της Εκκλησίας της Κύπρου, η κατάργηση του οποίου θα σημαίνει και κατάργηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Αποστόλου Ανδρέου.
Το Θεοφιλέστατο τον καλέσαμε, ανταποκρίθηκε άμεσα και τον είχαμε κοντά μας σε δύο σημαντικές μας εκδηλώσεις. Και στις δύο εκδηλώσεις είχε τον λόγο  και με αυτό τον τρόπο μας έστειλε τα μηνύματα του. Την πρώτη φορά από τον άμβωνα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων ανήμερα του μνημοσύνου του ήρωα Παναγιώτη Κάσπη και την δεύτερη, κατά τον εορτασμό των 90 χρόνων του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε και από τους  δύο λόγους του, ήταν πολύ θετικές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανάλογη θα είναι και η στάση του κατά την εξέταση της πρότασης για αλλαγή του άρθρου 92 του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο κ. Χριστοφόρος έχει καθήκον στηρίξει το ποίμνιό του και κατά συνέπεια τις αποφάσεις του. Ένα θα πρέπει να ξέρουμε όλοι: Φωνή λαού οργή Θεού. Και οι Ριζοκαρπασίτες είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το μοναστήρι μας και να το κρατήσουμε.

Παρακάτω παραθέτουμε τι προνοούσε ο Καταστατικός Χάρτης της εκκλησίας της Κύπρου, τι προνοεί και τι προετοιμάζονται να καταργήσουν που αφορά τη Μονή του Απ. Ανδρέα.

Καταστατικός Χάρτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου 1914-1929

Ζ’ Ιεραί Μοναί

113. "Τα νυν Μοναστήρια τα από της Εκκλησίας της Κύπρου εξαρτώμενα είναι τα ακόλουθα: το του κύκκου, του Μαχαιρά, Αγίου Νεοφύτου, Χρυσορροϊατίσσης, Τροοδιτίσσης, Σταυροβουνίου, Αγίου Παντελεήμωνος, Απ. Ανδρέου, Αγίου Γεωργίου Κοντού. Εκ τούτων τα μεν πρώτα έξ διοικούνται υπό του Ηγουμενοσυμβουλίου τα δε υπόλοιπα τρία υπό Συμβουλίου ως οι ιδιαίτεροι αυτών εσωτερικοί κανονισμοί προνοούσι."

Καταστατικός Χάρτης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου Λευκωσία 1979

’ρθρον 92

"Δύο Μοναί, η του Αποστόλου Ανδρέου και η του Αγίου Γεωργίου του Κοντού καίπερ διαλελυμέναι, διοικούνται όμως υπό ενοριακού συμβουλίου υπό  την προεδρίαν του οικείου Επισκόπου, συμφώνως προς τους Ειδικούς Κανονισμούς." 

Οι ειδικοί Κανονισμοί του Αποστόλου Ανδρέα στο άρθρο 2 αναφέρουν:

"Το ιερόν ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου θα διοικείται κατά το Καταστατικόν αυτού το καταχωρισθέν εις αγωγήν Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου αρ. 369/1896 και συμφώνως προς τους παρόντας κανονισμούς της Επιτροπείας αποτελουμένης εκ του εκάστοτε Οικονόμου του Αποστόλου Ανδρέου ως προέδρου και εξ αιρετών μελών εκλεγομένων υπό των κατοίκων της κωμοπόλεως του Ριζοκαρπάσου ανά τριετίαν."

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος με πρόφαση την αναδιάρθρωση του καταστατικού θέλει να περάσει ολοκληρωτικά στη κυριότητά του και το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Με το νέο καταστατικό χάρτη του 1979 και δραττόμενοι της ευκαιρίας, οι τότε αρχιεράρχες αφαίρεσαν από τις τρεις αυτοδιοικούμενες μονές τη μονή του Αγίου Παντελεήμονος  και υποβίβασαν τις άλλες δύο σε διαλελυμένες (διερωτόμαστε ποια άλλη κατεχόμενη μονή κρατήθηκε ζωντανή με τόσους κόπους και μόχθους και δεν διαλύθηκε εκτός από αυτή του Απ. Ανδρέα). Αλλά αρπάζοντας την ευκαιρία, τότε που σχεδόν όλοι οι Ριζοκαρπασίτες βρισκόταν εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι εντελώς από τις ελεύθερες περιοχές, μετέτρεψαν την μονή του Αγίου μας σε διαλελυμένη, προετοιμαζόμενοι για την τελειωτική υφαρπαγή της. Μια υφαρπαγή που θα δώσει και αφορμή και αιτίες στον Τούρκο κατακτητή να την απομονώσει και να μην μπορούν καθόλου οι πιστοί να προσέρχονται ούτε για προσκύνημα.

 

Η εκκλησία δεν ανήκει μόνο στον κλήρο.

Η εκκλησία ανήκει και στον κλήρο και στο ποίμνιό του.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως πληροφορούμαστε, θέλει να αφαιρέσει τον λόγο από το λαό. Θέλει να “εκλέγει”  να διορίζει και να διοικεί η μειοψηφία. Θέλει να εκλέγεται κάποιος που έχει μόνο κατά 8% έγκριση από τον λαό. Κάνει επίκληση της εκκλησιαστικής τάξης και της μη εκλογής της σημερινής Διαχειριστικής Επιτροπής. Απλά του υπενθυμίζουμε  ότι είναι αυτός που με διορισμό αναπλήρωσε την κενωθείσα θέση και ότι επίσης αυτός είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για προκήρυξη εκλογών. Του αντιτείνουμε λοιπόν: “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”, Αρχιεπίσκοπέ μας. Σας ζητούμε να προκηρύξετε εκλογές εδώ και τώρα, σήμερα.

Αν, από την εισβολή μέχρι σήμερα, υπάρχει ζωντανό το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αυτό ασφαλώς δεν οφείλεται στον Αρχιεπίσκοπο αλλά στους Ριζοκαρπασίτες.

Οι Ριζοκαρπασίτες σήμερα δηλώνουν άπαντες παρόντες και έτοιμοι να προασπίσουν αυτό που τους ανήκει. “Τίποτα που δεν μας ανήκει δεν διεκδικούμε, αλλά και τίποτα απ’ ότι μας ανήκει δεν παραχωρούμε”. Εξάλλου αυτό πρεσβεύει και Απόστολος Ανδρέας μας.

Οι πέντε κρίσεις της Εκκλησίας μας

Η εκκλησία πέρασε πολλές κρίσεις μέχρι σήμερα. Μη δίνουμε αφορμές για κρίσεις στην Εκκλησία μας.  Μόνο με την ενότητα οι πιστοί θα γεμίζουν τις εκκλησιές μας. Ας ενεργούν οι Αρχιεράρχες μας ως διδάσκει η Αγία Γραφή.
Από την πρόσφατη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εικοστός αιώνος στιγματίστηκε κυρίως από πέντε σοβαρές και τραυματικές εκκλησιαστικές κρίσεις.
1. Η πρώτη διήρκησε από το 1900 μέχρι και 1909 και άφησε ακέφαλη την Εκκλησία για εννέα ολόκληρα χρόνια λόγω της διελκυστίνδας μεταξύ των δύο κυριοτέρων διεκδικητών του θρόνου, των δύο Κυρίλλων, Κυρηνείας και Κιτίου, στιγματίζοντας την ιστορία με θλιβερά αιματηρά γεγονότα.

2. Μετά, η κρίση, η οποία διήρκησε από το 1933 μέχρι και το 1947, όταν το αγγλικό καθεστώς απέλασε πολλούς αρχιερείς και παρεμπόδισε την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, αφήνοντας τον τότε Πάφου Λεόντιο στην τοποτηρητεία για δεκατέσσερα τόσα χρόνια.

3. Ύστερα, η κρίση του 1973, όταν με υποκίνηση της χουντικής κυβέρνησης τρεις Μητροπολίτες καθαίρεσαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄ με την κατηγορία της ανάληψης κοσμικών αξιωμάτων, και μετά την καθαίρεσή αυτών από Μείζονα Σύνοδο, την οποία συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. 

4. Φτάνουμε στο 1999, χρονολογία κατά την οποία ο Μητροπολίτης Πάφου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του νεοεκλεγέντος τότε Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανάσιου, κατηγορώντας τον για ηθικά παραπτώματα, θέμα που έληξε με την παμψηφεί αθώωση του Λεμεσού Αθανασίου από Μείζονα Σύνοδο.

5. Τέλος, μόλις πριν τέσσερα χρόνια, το 2002 η Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα κρίση, η οποία κρατεί μέχρι και σήμερα και ταλανίζει την Εκκλησία της Κύπρου, την κρίση της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου Χρυσοστόμου.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
2/12/2007


_______________________________________________________________________________________________

Τα  Σωματείο «Το Ριζοκάρπασον» καταγγέλλει:

Οι Τούρκοι για άλλη μια φορά απροκάλυπτα καταπιέζουν τους εγκλωβισμένους Ριζοκαρπασίτες.

Αποσυνδέουν το ρεύμα των δασκάλων και των καθηγητών.
Μια νέα μέθοδο βρήκε το κατοχικό καθεστώς για να καταπιέζει τους καθηγητές και δασκάλους που μένουν για μερικές μέρες στο Ριζοκάρπασον. Σε δύο περιπτώσεις αφαίρεσαν την εξωτερική ασφάλεια ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους, σε περιόδους που απουσίαζαν πολλές μέρες κατά τις γιορτές.  Αποτέλεσμα τα περιεχόμενα των ψυγείων να χαλάσουν και να βρωμίσει όλο το σπίτι. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε το σπίτι που έμεναν ο δάσκαλοι. Όταν έγιναν επίμονα παράπονα από τους δασκάλους το καθεστώς παραδέχτηκε ότι, δήθεν από λάθος, η ούτω καλούμενη Αρχή Ηλεκτρισμού αφαίρεσε την ασφάλεια.
Στη δεύτερη και πρόσφατη περίπτωση (γιορτές του Πάσχα) αφαιρέθηκε η ασφάλεια από το σπίτι που διαμένει μόνη της η καθηγήτρια της μουσικής. Όταν επέστρεψε  πίσω η καθηγήτρια βρήκε χωρίς ρεύμα το σπίτι με αποτέλεσμα όλα τα περιεχόμενα του ψυγείου να καταστραφούν και να βρωμίσει το σπίτι. Όταν έκανε παράπονο στην ψευδοαστυνομία αντί να βρουν τους δράστες της ζήτησαν 45 λίρες για να της συνδέσουν ξανά το ρεύμα.
Μετά και το δεύτερο γεγονός, αυξήθηκε το αίσθημα της ανασφάλειας των καθηγητών που μένουν στο Ριζοκάρπασον.

Χαλούν τα σπίτια των Ριζοκαρπασιτών.
Την περασμένη βδομάδα, αξιωματικού του κατοχικού στρατού, μετέβησαν με ελικόπτερο στο Ριζοκάρπασον και άρχισαν να σημαδεύουν, δήθεν ετοιμόρροπα, σπίτια για να τα κατεδαφίσουν. Όλως παραδόξως όμως τα σπίτια που σημάδεψαν είναι τα σπίτια τα οποία οι Ριζοκαρπασίτες ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Όσα κατοικούνται από του έποικους παρά το ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση δεν θα τα κατεδαφίσουν. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και οκτώ περίπου χρόνια, βάσει «νόμου», δεν μπορεί κανένας έποικος να καταλάβει σπίτι ελληνοκύπριου. Έτσι για να μην υπάρχει η πιθανότητα διεκδίκησης του σπιτιού από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, με το πρόσχημα, ότι δήθεν είναι ετοιμόρροπο το κατεδαφίζουν. ’ξιο επίσης αναφοράς είναι και το γεγονός ότι, η πλειονότητα σχεδόν των ριζοκαρπασίτικων σπιτιών είναι κτισμένα με μεγάλες πέτρες πράγμα το οποίο τα καθιστά στερεά και δύσκολα μπορούν να χαλάσουν από μόνα τους.

Ζητούμε από το κράτος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους, καθώς επίσης να σταματήσει άμεσα και η κατεδάφιση των σπιτιών.

Σωματείο «Το Ριζοκάρπασον»
21/4/2007

____________________________________________________________________

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων γράψαμε:
Ιδού πως (δεν) λειτουργεί η Σχολική Εφορεία Ριζοκαρπάσου (ΣΕΡ) ***15/10/2006
Η ποιότητα ζωής των εγκλωβισμένων ****9/11/2006
Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν οι καθηγητές του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.
***6/11/2006

Σε συνεδρίαση στην επιτροπή προσφύγων συζητήθηκαν όλα τα θέματα τα οποία θίξαμε και καταγγείλαμε. Το επιβεβαιώνει και ο σημερινός τύπος Σημερινή, Φιλελεύθερος και Πολίτης. Χαιρόμαστε όχι γιατί δικαιωθήκαμε για τα όσα καταγγείλαμε αλλά διότι επιτέλους έγινε μια κάποια κίνηση προς το θετικότερο.
Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις. Από τα λόγια μέχρι τα έργα υπάρχει ακόμα πάρα πολύς δρόμος.
Ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε είναι το θέμα της επιδιόρθωσης των κατοικιών, θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε.
Επίσης αναμένουμε και απάντηση για τα δύο ερωτήματα που θέσαμε.

_____________________________________________________________________________

Κοινοτικές εκλογές και Σχολική Εφορεία Ριζοκαρπάσου.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών κοινοποίησε διάταγμά του με το οποίο, μαζί με τις Δημαρχιακές και Κοινοτικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές θα διεξαχθούν και εκλογές για τους αντίστοιχους δήμους και κοινότητες των κατεχόμενων περιοχών. Ο νόμος επίσης προνοεί και τη διεξαγωγή εκλογών για την εκλογή Σχολικών Εφορειών (Σ.Ε.), μόνο όμως για τους κατεχόμενους δήμους. Για τις κοινότητες προνοείται ότι τις Σ.Ε. θα απαρτίζουν ο πρόεδρος και τα 4 μέλη του κοινοτικού συμβουλίου που θα εκλεγούν. Δικαίωμα εκλογής έχουν όλοι οι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου εγκλωβισμένοι και μη, εξαιρουμένων των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των μελών των οργανισμών δημοσίου δικαίου, προέδρων διαφόρων σωμάτων, υπουργών, βουλευτών κλπ.

Κοινοτικό Συμβούλιο: Πάρα το ότι στη κοινότητα του Ριζοκαρπάσου υπάρχουν σήμερα 266 εγκλωβισμένοι κάτοικοι, ο υπάρχων νόμος με κανένα τρόπο δεν διασφαλίζει την εκλογή κανενός εγκλωβισμένου κατοίκου. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα, τα μέλη του εκλελεγμένου κοινοτικού συμβουλίου που θα εκλεγούν στις 17 Δεκεμβρίου να ζουν όλοι στις ελεύθερες περιοχές. Σαν συνέπεια αυτού θα έχουμε χειρότερα προβλήματα με τους τούρκους, απ΄ ότι είχαμε στην περίπτωση των συμπατριωτών μας εγκλωβισμένων Μαρωνιτών. Το πιθανότερο είναι ότι, στην περίπτωση μη εκλογής εγκλωβισμένου, τότε το κατοχικό καθεστώς θα διορίσει κοινοτάρχη με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Σχολική Εφορεία: Το Ριζοκάρπασον, είναι η μοναδική κατεχόμενη κοινότητα, στην οποία ζει ελληνοκυπριακός πληθυσμός και σήμερα λειτουργούν και οι τρεις βαθμίδες σχολείων (Προδημοτική, Δημοτικό και Γυμνάσιο/Λύκειο) με 55 συνολικά μαθητές. Εντούτοις δεν θα διεξαχθούν εκεί εκλογές για την ανάδειξη Σχολικής Εφορείας, ενώ στους κατεχόμενους δήμους, που κανένας ελληνοκύπριος δεν κατοικεί και κανένα σχολείο δεν λειτουργεί, θα διεξαχθούν κανονικά εκλογές για ανάδειξη των 7 από τα 11 μέλη της Σ.Ε. Τα υπόλοιπα 4 διορίζονται. (Αυτό προνοεί ο νόμος) Υπάρχει δηλαδή και εδώ πιθανότητα οι εκλελεγμένοι να είναι όλοι στις ελεύθερες περιοχές με αποτέλεσμα πάλι να έχουμε χειρότερα αποτελέσματα απ’ ότι είχαμε μέχρι σήμερα με την σημερινή κομματικά διορισμένη Σχολική Εφορεία.

Σαν Ριζοκαρπασίτης ερωτώ: Δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής, ή άλλος αξιωματούχος του κράτους ή της κυβέρνησης  που να ενδιαφέρθηκε και να εισηγήθηκε κάτι που να διασφαλίζει και την εκλογή εγκλωβισμένων; Μόνο να τους χρησιμοποιούμε για σημαία;

Πως θα αντιμετωπίσουμε αύριο αυτούς τους ανθρώπους, αν «αποφασίσουμε» ότι κανένας τους δεν αξίζει να εκλεγεί;

Οι φόβοι μου πηγάζουν από πληροφορίες που έχω ότι, δυστυχώς τα κόμματα έχουν ήδη έτοιμους τους δικούς τους υποψήφιους έχοντας μόνο σαν γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικών τους  μόνο συμφερόντων. Ευελπιστώ όπως ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις προτού είναι αργά.

Τέλος σαν γνήσιοι Ριζοκαρπασίτες, καλούμε όλους τους Ελευθέρους Ριζοκαρπασίτες να ψηφίσουν πρώτα τους Εγκλωβισμένους υποψηφίους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Σημ. Οι πληροφορίες για τις πρόνοιες του νόμου μας δόθηκαν μόνο προφορικά από το γραφείο του έπαρχου Αμμοχώστου. Όταν τους ζητήσαμε αντίγραφο του ισχύοντα νόμου μας το αρνήθηκαν.

Ιστοσελίδα "Το Ριζοκάρπασον"

__________________________________________________________________________________

Απλά ερωτούμε:

 1. Με πιο τρόπο έγινε ο διορισμός στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου της έκτακτης φιλολόγου φέτος και για πόσο καιρό;

 2 . Τι συμβαίνει με το θεολόγο που διορίστηκε στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου;

Τις απαντήσεις ευχαρίστως θα τις δημοσιεύσουμε. Αν δεν πάρουμε θα γράψουμε ότι ξέρουμε.

_____________________________________________________________________________

Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν οι καθηγητές του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.
Παρά την προθυμία δωρεάν παραχώρησης από πέρσι, προς το Υπουργείο Παιδείας, κατοικίας από μέρους των ιδιοκτητών της για τη στέγαση καθηγητών, εν τούτοις οι τεχνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη σχολική εφορεία Ριζοκαρπάσου και τον επίτροπο για ανθρωπιστικά θέματα δεν έκαναν δεκτή την προσφορά. Αποτέλεσμα τούτου η εν λόγω καθηγήτρια να αναγκαστεί να διαμένει σε άλλο σπίτι στο οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκανα τον κόπο να ξοδέψου ούτε σεντ. Για ερμάρι η καθηγήτρια χρησιμοποιεί την βαλίτσα ταξιδίου της.
Παρά την ύπαρξη της προαναφερόμενης γραπτής προσφοράς, φέτος αποφάσισαν και επιδιόρθωσαν μια άλλη κατοικία ξοδεύοντας το ποσόν των 13 χιλιάδων λιρών. Η κατοικία αυτή μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δύο καθηγητές, με αποτέλεσμα η μουσικός να αναγκαστεί να παραμείνει στην ακατάλληλη κατοικία.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι πριν την επιδιόρθωση της εν λόγω κατοικίας την χρησιμοποιούσαν για εκτροφή κουνελιών. Ευελπιστούμε ότι  κριτήρια της επιλογής της συγκεκριμένης κατοικίας να μην ήταν ιδιοτελή.
Δικό μας συμπέρασμα.
Το κράτος είναι πρόθυμο για να βοηθήσει σε όλους τους τομείς τους εγκλωβισμένους. Αυτό το διαισθανόμαστε. Το πρόβλημα όμως είναι οι εντεταλμένοι άνθρωποι που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μήπως κάποιος υπεύθυνος  πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να τους "τραβήξει το αυτί".
Και ένα εύλογο δικό μας ερώτημα.
Γιατί χρειαζόταν δύο ηλιακοί θερμοσύμφωνες πάνω στην επιδιορθωθήσα κατοικία;

Απλήρωτος για 30 μήνες ο οδηγός του λεωφορείου των σχολείων Ριζοκαρπάσου.
Α
πλήρωτος από το Μάρτιο του περασμένου χρόνου είναι ο εγκλωβισμένος οδηγός του λεωφορείου που μεταφέρει μαθητές των σχολίων Ριζοκαρπάσου. Ο εν λόγω ριζοκαρπασίτης μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από το κατοχικό καθεστώς για μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία. Ήλθε σε συμφωνία τότε με αρμοδίους φορείς του κράτους και συμφώνησαν να του πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για δύο διαδρομές τη κάθε μέρα. Μετά όμως, με την αύξηση των μαθητών, την αλλαγή των ωραρίων με τη εφαρμογή και των αθλητικών απογευμάτων αλλά και και την έναρξη λειτουργίας του νηπιαγωγείου υποχρεωτικά εκτελεί κατά μέσο όρο 15-16 επιπλέον διαδρομές τον μήνα. Μεσολαβούντων των καθηγητών του σχολείου για επιβεβαίωση αυτής της αναγκαιότητας, ήλθε σε επαφή με το αρμόδιο γραφείο του επιτρόπου ανθρωπιστικών θεμάτων, και παρόλο ότι έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα επιπλέον πληρωμής εντούτοις, εδώ και 30 περίπου  μήνες, δεν έχει πληρωθεί για τις επιπλέον διαδρομές ο οδηγός. Ούτε ακόμα και την εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαν οι μαθητές στην Κερύνεια τον Μάρτιο 2006 δεν την πλέρωσαν στον άνθρωπο. Αποτέλεσμα τούτου, η συσσώρευση χρέους πέραν των 500 λιρών προς τον τούρκο βενζινοπώλη και τώρα να κινδυνεύει να μην του παραχωρούν άλλα καύσιμα με αποτέλεσμα οι μαθητές να μείνουν στους δρόμους.

Από τον ’νναν στον Καϊάφα
Οι πληροφορίες μα λένε ότι η τόση αδικαιολόγητη κωλυσιεργία οφείλεται στη διαμάχη μεταξύ των υπουργείων στο ποιος θα κάνει την πληρωμή.
Μαθητές, γονείς και καθηγητές κάνουν έκκληση προς τον αρμόδιο επίτροπο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και να λύση άμεσα το πρόβλημα.

Ιδού πως (δεν) λειτουργεί η Σχολική Εφορεία Ριζοκαρπάσου (ΣΕΡ)

Το μέλος της Σχολικής Εφορείας Ριζοκαρπάσου Χριστόδουλος Πίτρακκος (συνταξιούχος εκπαιδευτικός) καταγγέλλει ότι, η ΣΕΡ δεν λειτούργησε σωστά ποτέ.
Κάποια μέλη, μη αντέχοντας την κατάσταση παραιτήθηκαν, κάποια δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν και κάποια συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των σχολείων του Ριζοκαρπάσου.
Παράπονα εξέφρασαν και εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται το πόσο απερίσκεπτα γίνονται οι διορισμοί σε σχολικές εφορείες. Κατά το διορισμό πχ του προηγούμενου συμβουλίου παρατηρήσαμε το εξής εξωφρενικό και απαράδεκτο φαινόμενο. Μέλος του συμβουλίου κατέλαβε δύο θέσεις στο συμβούλιο. Μια θέση με το πατρογονικό της επίθετο και μια θέση με το επίθετο του συζύγου της. Διερευνώντας τότε το θέμα μάθαμε ότι την εισηγήθηκαν από δύο κόμματα και επειδή η κατανομή της εξουσίας έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής αυτού του τόπου, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διερευνήσουν ποια είναι αυτά τα άτομα που εισηγούνται τα κόμματα.
Χωρίς καθόλου να θέλουμε να υποτιμήσουμε την αξία κανενός μέλους, κακίζουμε τον τρόπο διορισμού και κυρίως την κομματική μοιρασιά.
Ούτε η παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής παιδείας της Βουλής προς τον αρμόδιο Υπουργό δεν έφερε αποτέλεσμα.
Ερωτούμε λοιπόν τους αρμοδίους που διορίζουν (δεν εννοούμε το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό απλώς επικυρώνει, αλλά αυτούς που καταρτίζουν τους καταλόγους) αυτά τα άτομα: Δεν υπάρχουν κύριοι άτομα ικανά για να προσφέρουν και που να μην είναι προσδεδεμένα στα άρματα των κομμάτων; Γιατί η επιλογή να γίνεται από λίστες κομμάτων; Στην περίπτωση του Ριζοκαρπάσου γιατί δεν ρωτήθηκαν τα οργανωμένα σύνολα του;
Είναι κρίμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση των κατεχομένων σχολείων  του Ριζοκαρπάσου, που τα προβλήματά τους είναι ιδιαίτερα και πολύπλοκα, να μην λειτουργεί σωστά η Σχολική Εφορεία.
Δεν μπορεί ο πρόεδρος της Εφορείας μόνος του, να αποφασίζει, να διατάζει και να βγάζει επιταγές, ερήμην των άλλων. Με αυτό τον τρόπο, λειτουργεί παράνομα, έστω και αν καλύπτεται ηθελημένα από κάποιους.
Παρότι, κατά τον καταρτισμό σε σώμα αποφάσισαν ότι όλες οι θα γίνονται κάθε μήνα και μάλιστα στο Ριζοκάρπασον, μέχρι σήμερα 12/10/2006 δεν κλήθηκαν ποτέ τα μέλη σε καμία συνεδρία ούτε ακόμα και τα τρία εγκλωβισμένα μέλη που ζουν μόνιμα στο Ριζοκάρπασον.

Κάνουμε έκκληση, σε όλους τους αρμοδίους και ενδιαφερόμενους, να αφήσουν κατά μέρος όλες τις “ανιδιοτέλειες” και να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία της ΣΕΡ. Είναι επιτακτική ανάγκη η σωστή λειτουργία της ΣΕΡ. Τα σχολεία μας είναι υπό τούρκικη κατοχή και είναι έγκλημα πρώτου βαθμού από μέρους μας, αν μπορούμε να προσφέρουμε σ΄ αυτά  και για αλλότριους σκοπούς και λόγους να μην το κάνουμε.

Παρακάτω παραθέτουμε επιστολές/ενέργειες ορισμένων  μελών της ΣΕΡ που ζητούν τη σωστή λειτουργία της. Η Ιστοσελίδα μας ευχαρίστως θα παραθέσει απόψεις, αν υπάρχουν, οποιουδήποτε άλλου μέλους της ΣΕΡ.


(1)
_____________________________________________________
Ριζοκάρπασον

26/5/2005

Συνεδρίαση μελών της (Σχολικής) Εφορείας Ριζοκαρπάσου

Οι κάτωθι υποφαινόμενοι, μέλη τα εφορείας  των εκπαιδευτηρίων Ριζοκαρπάσου, που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2005 σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26/5/2005 αποφάσισαν ομόφωνα να γίνονται τακτικές συνεδριάσεις και να λαμβάνονται ομαδικές αποφάσεις.
Στόχος και σκοπός είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των εκπαιδευτηρίων του Ριζοκαρπάσου.

Τα μέλη:

1. Χριστόδουλος Πίτρακκος
2. Γιαννούλα Βασιλείου
3. Αντρούλα Κτωρή
4. Πανίκος Παντελή
5. Ανδρέας Κοτσιεκκά.

 

Παρατήρηση της Ιστοσελίδας μας: Γιατί ο πρόεδρος απουσίαζε από τη πρώτη συνεδρίαση ενώ μετά δεν ξανακάλεσε ποτέ μια τακτική συνεδρίαση;

(2)
____________________________________________
Προς: Πρόεδρο και Μέλη Σχολικής Εφορείας Ριζοκαρπάσου 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ

20 Φεβρουαρίου 2006

Αξ. κύριοι,

Όταν τον Γενάρη του 2005 το Υπουργικό Συμβούλιο μας διόρισε ως μέλη της Σχολικής Εφορείας Ριζοκαρπάσου με πλημμύρισε προσωπικά βαθιά συγκίνηση. Οραματιζόμουν, συσσωρεύοντας όλες τις σωματικές και ψυχικές μου δυνάμεις, να προσφέρω από τη Θέση αυτή στην τόσο κακοποιημένη από το βάναυσο κατακτητή εκπαίδευση - Στοιχειώδη και Μέση - της κοινότητας μας.

Στη δεύτερη παράγραφο της από ημερομηνίας 13.01.2005 επιστολής της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας μας προέτρεπε να καταρτιστούμε άμεσα σε σώμα προς “αντιμετώπιση των επειγόντων θεμάτων” που αντιμετώπιζαν τα σχολεία, πολύ περισσότερο τα υπό κατοχή σχολεία του Ριζοκαρπάσου.

Συνήλθαμε και καταρτιστήκαμε σε σώμα λίγο μετά τη λήψη του διοριστηρίου μας.

Έκτοτε δεν κληθήκαμε από τον πρόεδρο σε ΚΑΜΙΑ συνεδρία, δεν κατεγράφη ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα των σχολείων, δεν προωθήθηκε συλλογικά, ως η υποχρέωση μας, ΚΑΜΙΑ διαδικασία για επίλυση έστω και τρεχούσης φύσεως υποθέσεων.

Στις αρχές Ιουνίου του ιδίου έτους συνήλθαμε σε άτυπη συνεδρία - μετά την λήξη ης Θητείας μας - στο χώρο του Γυμνασίου ης κοινότητας μας. Πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις στο πόδι μεταξύ των οποίων και η ανάγκη να γίνονται τακτικές συνεδρίες των μελών ης Εφορείας ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την λειτουργία των Σχολικών Εφορειών.

Προς το τέλος του ιδίου μήνα και έτους διοριστήκαμε και πάλι από το Υπουργικό Συμβούλιο με δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο.

Παρ’ όλο ότι ζητήσαμε επανειλημμένα από τον πρόεδρο ης προηγούμενης Σχολικής Εφορείας να καλέσει συνεδρία των νεοδιορισθέντων - υπήρχε και νέο μέλος λόγω παραίτησης ης Ταμείου - τούτο δεν έχει πράξει ακόμη, 8 μήνες μετά το διορισμό μας. Και βεβαίως ΚΑΜΙΑ συνεδρία δεν έχει συγκληθεί. Εύλογα λοιπόν μπορεί ένας να διερωτηθεί, δίχως να αμφισβητείται το ήθος και η αξιοπιστία του προέδρου:

1. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου.

 2. Με ποιες διαδικασίες ιεραρχούνται τα προβλήματα που αναφύονται εκεί και εμπίπτουν στη σφαίρα αρμοδιότητας της Σχολικής Εφορείας.

3. Με ποιες διαφανείς διαδικασίες λύνονται τα προβλήματα. έστω και μη ιεραρχημένα.

4. Είναι χρήσιμο η διακοσμητική η παρουσία του ονόματος μας ως μελών της Σχολικής Εφορείας.

5. Ποιος ή ποιοι ενεργούν εκ μέρους όλων δεσμεύοντας με τις αποφάσεις τους όλα τα μέλη με τις όποιες ενέργειες διενεργούνται εκεί εξ’ ονόματος όλων.

6. Ως γραμματέας ης Σχολικής Εφορείας δια το Σχολικό έτος 2004 — 2005 και ης Νέας Σχολικής Εφορίας 2005 — 2006 (αν Θεωρηθεί ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης) δεν κράτησα ΚΑΝΕΝΑ πρακτικό και δεν αναφέρθηκε γραπτώς καμιά ενέργεια ης Σχολικής Εφορείας απλά γιατί δεν υπήρξε συνεδρία της επιτροπής.

Αξ. Κύριοι,
Δεν αμφισβητώ δια της παρούσης τις αγαθές προθέσεις σας, ούτε την απέραντη αγάπη που τρέφετε, ίσως πολύ περισσότερο από εμένα για τον τόπο σας ούτε την έγνοια σας για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μαθητών ης Κωμόπολής μας. Απαιτώ όμως έστω και τώρα να λειτουργήσουν οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των Σχολικών Εφορειών και προπάντων να μας δίνεται η δυνατότητα ως μελών Συλλογικού Σώματος να συνεισφέρουμε, με τις λίγες ή πολλές δυνατότητες. μας στη σωστότερη λήψη των αποφάσεων. Διαφορετικά είναι ως να μας εξωθείτε σε παραίτηση, κάτι που δεν πιστεύω ότι έχετε στις προτεραιότητές σας.

Με ειλικρινή πάντα Αισθήματα
Χριστόδουλος Πίτρακκος

Κοιν.
1. Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
2. Πρόεδρο Επιτροπής Παιδείας της Βουλής
3. Επίτροπο διοίκησης

ΥΓ. Το παρόν σημείωμα δεν αποτελεί καταγγελία. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, ώστε η Σχολική μας Εφορεία να λειτουργήσει επιτέλους ως σώμα, με την πεποίθηση ότι τούτο θα ωφελήσει πρώτιστα τα εγκλωβισμένα σχολεία μας.

Σημείωση της Ιστοσελίδας μας: Η απάντηση προς τον κ. Πίτρακκο ήταν η απαξίωση των αρμοδίων.

 (3)
___________________________________________________________
Επερώτηση στη Βουλή του προέδρου της επιτροπής παιδείας στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Νίκος Γ. Τορναρίτης Βουλευτής

Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ερωτάται, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πεύκιος Γεωργιάδης γιατί δεν συγκαλείται σε συνεδρίαση η Σχολική Εφορεία Ριζοκαρπάσου και τι μέτρα προτίθεται να πάρει επί του συγκεκριμένου.

Νίκος Τορναρίτης
Λευκωσία 14/2/2006

Σημείωση της Ιστοσελίδας μας: Αποτέλεσμα κανένα

 ____________________________________________________________________________________

Το γραφείο του Προεδρικού επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα, αρνείται να μας παρέχει στοιχεία που αφορούν τους εγκλωβισμένους για ενημέρωση της Ιστοσελίδας μας.
Με επιστολή, που απευθύναμε στο γραφείο του υπεύθυνου επιτρόπου για ανθρωπιστικά Θέματα, ζητούσαμε την παροχή πληροφοριών όπως, στατιστικά στοιχεία, αριθμό εγκλωβισμένων, ηλικίες, αριθμό μαθητών ως και ενημέρωση για διάφορα άλλα θέματα που με τη δημοσιοποίησή τους και στην Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου ίσως να βοηθούσαν και το Εθνικό μας θέμα.  Μετά από αρκετές μέρες και αφού δεν πήραμε απάντηση επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το γραφείο του και αφού ο ίδιος απαξίωσε να μας μιλήσει μας παρέπεμψε σε άλλο υπάλληλο η γραμματέας του, όπου και του εξηγήσαμε και προφορικά τι θέλουμε. Η απάντηση που πήραμε από το γραφείο του κυρίου Σεργίδη υπεύθυνου Προεδρικού επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα, ήταν μάλλον απαξιωτική και μας παρέπεμπαν για στοιχεία σε Ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τους εγκλωβισμένους, Ιστοσελίδα που έχει να ανανεωθεί από το τις 13/10/2005.
Αντίθετα οι υπεύθυνοι  του Υπουργείου Εξωτερικών ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ότι τους ζητήσαμε. Με την ευκαιρία αυτή τους μεταφέρουμε τις ευχαριστίες μας και να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε αυτό το πολύ μικρό έργο που επιτελούμε.
Η Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου
21/9/2006

Προς το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.
Την αμέριστη συμπαράσταση και τη συμπόνια μας μεταφέρουμε προς το δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής μας χώρας.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λιβανέζων γειτόνων μας καταπατούνται παράφορα από τους άφρονες πολεμοχαρείς και συμφεροντολόγους Ισραϊλο-αγγλο-αμερικάνους. Παραγνωρίζοντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα σκοτώνουν και καταστρέφουν με ανελέητους βομβαρδισμούς ότι με μόχθο και αίμα δημιούργησαν οι κάτοικοι του Λιβάνου. Είναι η δεύτερη φορά που αδίσταχτοι πολεμοκάπηλοι ισραηλίτες καταστρέφουν εκ θεμελίων το Νότιο Λίβανο.
Αν και πέρασαν ακριβώς τριανταδύο χρόνια από τότε που το τέταρτο μέλος της πιο πάνω φατρίας, η Τουρκία, εισέβαλε σκότωσε βίασε, λεηλάτησε  και κατέχει σχεδόν τη μισή Κύπρο μας, οι εικόνες που μεταφέρουν καθημερινά τα ΜΜΕ εντούτοις για μάς που ζήσαμε τα γεγονότα της τούρκικης εισβολής, έφεραν στη μνήμη μας τα δεινά που γεύτηκε τότε ο τόπος μας. Με δεδομένα όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την συμπαράστασή και τη συμπόνια μας προς το δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής μας χώρας. Σε ένδειξη της συμπαράστασής μας η Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου κατέθεσε το πενιχρό ποσό των 57 λιρών Κύπρου σε λογαριασμό του Κυπριακού Ερυθρού σταυρού για το λαό του Λιβάνου.

Προς δωροθέτας και όχι μόνο.

Όρκος
Ανήμερα της τελικής γιορτής του αναγεννημένου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου βρέθηκα εκεί και για να παρακολουθήσω τη γιορτή. Πριν όμως έκανα το διαφορετικό μου τάμα που κάνω πάντοτε. Αυτό που θεωρώ πρώτιστο καθήκον για να κάνω. Επισκέφθηκα 2-3 σπίτια όχι για να μοιράσω δώρα αλλά να "προσφέρω οξυγόνο" σε πεντέξη γέροντες. "Νάρκεσε γιε μου ταχτικά να μας χωρείς τζαι διας μας οξυγόνο όποτε σε χωρούμεν" είπεν μου η γειτόνισσα μου η Μαρία. Έκτοτε τα λόγια της μου'  γιναν όρκος, όρκος μέσα μου που δεν διαγράφεται ούτε με τα δικά μου προβλήματα που αντιμετωπίζω. Όποτε μπορέσω και βρεθώ στο Ριζοκάρπασον πρώτο προσκύνημα είναι ο ’γιος Συνέσιος και μετά οι ηλικιωμένοι χωριανοί μου.
 

Το 70% συνταξιούχοι
Το 70% από τους 266 εγκλωβισμένους Ριζοκαρπασίτες είναι συνταξιούχοι. Όλοι άρρωστοι και καταταλαιπωρημένοι. Αν δεν έζησε κάποιος τα γεγονότα από κοντά δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί το μέγεθος της ταλαιπωρίας και της καταπίεσης που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι για 33 ολόκληρα χρόνια. Τα πρώτα 6-7 χρόνια τελείως απομονωμένοι, απ΄ όλους τους δικούς τους που ήταν στις ελεύθερες περιοχές. Μετά για άλλα 22 χρόνια τους επιτρέπετο ακολουθώντας ταπεινωτικές διαδικασίες (αίτηση ένα μήνα προηγουμένως, απόρριψη της αίτησης δύο στις τρεις φορές, πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων, υποχρεωτική μετατροπή μέρους της σύνταξης τους από κυπριακές σε τουρκικές λίρες, αίτηση για δικαίωμα μεταφοράς έστω και ενός κιλού χαλουμιών  και ένα σωρό άλλα καταπιεστικά μέτρα) τους επιτρέπετο να μεταβούν για μια βδομάδα στις ελεύθερες περιοχές για να επισκεφθούν τα παιδιά τους ή το γιατρό.

Αναπτέρωση ελπίδων
Πέρασαν 29 χρόνια για να αποφασίσουν τα κατοχικά στρατεύματα να ανοίξουν τα οδοφράγματα και να επιτρέψουν την υπό πολλούς περιορισμούς διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Ήταν τότε που οι εγκλωβισμένοι μας πίστεψαν ότι το μαρτύριό τους θα εξέλειπε. Πίστεψαν ότι, κυρίως το κράτος, αλλά και άλλοι μη κυβερνητικοί φορείς οι οποίοι κάθε τόσο και λιγάκι έκανα σημαία τους τους εγκλωβισμένους θα τους απάλυναν τον πόνο και θα τους περιόριζαν τη δυστυχία τους. Έσφαλαν όμως. Πέραν από τα λόγια τα μεγάλα τίποτα δεν ένοιωσαν. Ούτε στοργή ούτε φιλευσπλαχνία παρά μόνο από τα παιδιά τους όσων έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν τα ελάχιστα που χρειάζονται.

Επισκέψεις άνευ αντικρίσματος.
Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σχεδόν όλοι οι κομματάρχες συνοδευόμενοι από στρατιές τηλεοπτικών καμερών επισκέφθηκαν τους εγκλωβισμένους για να τους μεταφέρουν την στήριξή τους.  Γι' αυτούς όμως τίποτε δυστυχώς δεν άλλαξε. ’λλαξε κάτι μόνο προς τους νεώτερους. Κατάφεραν μετά από πολλούς αγώνες να αποκτήσουν πρόσβαση προς το αναφαίρετο δικαίωμα που για 31 χρόνια στερούντο.
Οι ηλικιωμένοι όμως στον πόνο τους. Και η γειτόνισσα μου Η Μαρία τη βρήκα από τη μια πλευρά του σπιτιού αυτή ξαπλωμένη στο κρεβάτι και από την άλλη τον σύζυγό της. "Μα είναι έντεκα η ώρα και πέσατε στον ύπνο από τώρα;" Όλη μέρα έτσι ήμαστον στο κρεβάτι τι να κάνουμε. Δεν μπορούμε ούτε φαΐ να κάνουμε. Έχει τρεις μέρες που με κρατά ο πόνος στη κοιλιά και το στήθος και δεν μπορώ να ταράξω" Τότε γιατί δεν τηλεφωνήσατε στα παιδιά σας να έλθουν να σας πάρουν στο γιατρό;" τους λέω. "Χμ..." Απαντάει ο σύζυγος. "Έχει τρεις μήνες που το τηλέφωνο είναι χαλασμένο και δεν λειτουργεί. Ειδοποίησα τους τούρκους από τότε να έρτουν να το σάσουν αλλά εν εφανήκαν κόμα". Η προσπάθειά μου για τυχών επιδιόρθωση απέβηκε άκαρπη γιατί το πρόβλημα ήταν πέραν της εγκατάστασης του σπιτιού.

Και βασιλέα να με κάνουν...
"Είδες; τι τάθελες και δεν έμεινες στις ελεύθερες περιοχές κοντά στα παιδιά σου να σε σάζουν;" και η απάντηση: "Τζαι βασιλέαν να με κάμουν εν ημπορώ εγιώ ποτζεί. Πνίουμε μεσ' την κλεισούραν ούλη μέρα να μεν χωρώ πλάσματα". " Γιατί δαμέ βλέπεις;  'Ναι έρκουνται κυοτρεις χωρκανοί κάθε μέρα τζαι ποσιεπάζουν μας". Είπαμε αρκετές κουβέντες, μου είπαν τα παράπονά τους και άλλα που ίσως να να μην τολμούν να  να ομολογήσουν. Κεράστηκα μόνος μου παγωμένο νερό, "’γιος Νικόλαος", που τους μεταφέρουν τα παιδιά τους από τις ελεύθερες περιοχές, τους είπα καλό κουράγιο κα νάνε εκεί  για να με ξεδιψάσουν και την επόμενη φορά που θα τους επισπευτώ.

Γιατί να μην υπάρχουν...
Βγήκα της πόρτας μ' ένα κουβάρι στο στομάχι και νιώθοντας ανήμπορος να κάνω κάτι. Και διερωτούμαι γιατί:
α) Το κράτος να μην μεριμνήσει να βρει δυο άτομα που να προσφέρουν κοινωνική μέριμνα σ' αυτούς τους ανθρώπους που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν όπως προσφέρουν εδώ στις ελεύθερες περιοχές;
β) Γιατί να μην υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί που η δουλεία του να είναι η δουλειά ενός τεχνίτη που να μπορεί να διορθώσει μια πρίζα ή να ρυθμίσει μια τηλεόραση.
γ) Γιατί το κράτος να μην μεριμνήσει να στέλλει ένα γιατρό μια φορά τη βδομάδα να βλέπει τους ηλικιωμένους; Και αν οι τούρκοι δεν δέχονται γιατί εμείς τους μπάζουμε κατά εκατοντάδες μέσα στα νοσοκομεία μας και τους προσφέρουμε δωρεάν νοσηλεία και φάρμακα;
δ) Γιατί όλοι οι πολιτικοί που επισκέπτονται το Ριζοκάρπασον μόλις περάσουν στην ελεύθερη πλευρά ξεχνάνε αυτά που είδαν και άκουσαν;
ε) Γιατί προσφέρουν μόνο στα παιδιά δώρα  οι διάφοροι φορείς και αγνοούν παντελώς τους ηλικιωμένους. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα εγκλωβισμένα παιδιά μπούχτισαν από αυτού του είδους τα δώρα. Δεν βλέπουν στα μάτια τους ότι το μόνο δώρο που θέλουν είναι η ελευθερία τους;
στ) Γιατί οι πλείστοι δημοσιογράφοι επισκέπτονται το Ριζοκάρπασον συνήθως για να καλύψουν γιορτές και τελετές και και όχι για να καταγράψουν τον πόνο και τη φτώχεια των εγκλωβισμένων;
Γιατί; Θα μπορούσα να καταγράψω δεκάδες γιατί. Δεν χρειάζεται όμως γιατί όποιος έχει αυτιά ακούει και όποιος έχει μάτια βλέπει όταν φυσικά ηθελημένα δεν χρησιμοποιεί ωτοασπίδες και παρωπίδες.

_____________________________________________________________

Μα είναι δυνατόν να μας πούλησαν;

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας ελληνοκύπριος πολιτικός, που θα μπορούσε με την υπογραφή του, να παραχωρήσει το Ριζοκάρπασο στους τούρκους. Ούτε ο απερχόμενος,  μα ούτε ο νυν πρόεδρος, έδωσαν σημεία εγκατάλειψης του Ριζοκαρπάσου. Πολύ δε περισσότερο ο νέος πρόεδρος, που ένα από τα μηνύματα που έστειλε αμέσως μετά την εκλογή ήταν ότι δεν νοείται λύση χωρίς την Καρπασία. Το ίδιο πιστεύουμε και για την Ελληνική κυβέρνηση. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να δεχθεί λύση που να εγκαταλείπει το ανατολικότερο άκρον ελληνικού εφάφους στην Τουρκία. Είχαμε, και θέλουμε να έχουμε σαν καρπασίτες, εμπιστοσύνη στο νέο πρόεδρο ότι θα κρατήσει το λόγο του, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που του εξασκήθηκαν ή θα του εξασκηθούν. Σαν Ριζοκαρπασίτες θα είμαστε παρόντες, έτοιμοι να δράσουμε ανάλογα αλλά και να στηρίξουμε ολόκληρη την πολιτική μας ηγεσία προκειμένου να αγωνιστεί για τη σωτηρία του Ριζοκαρπάσου.

Σχόλια - Τα δεινά που υπέστησαν οι Ριζοκαρπασίτες   -  Είσοδος στην Κύρια

3ον Σχέδιο Ανάν (με τους νέους χάρτες) - Οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο.

 

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999