Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Με μεγαλύτερη κατάνυξη ο Εσπερινός του Αγιού μας.

Απολυτίκιο
Ήχος δ'


Ως των αποστόλων Πρωτόκλητος και του κορυφαίου αυτάδελφος, τω Δεσπότη των όλων, Ανδρέα, ικέτευε ειρήνην τη Οικουμένη δωρήσασθαι και ταίς ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Εξήγηση: Άγιε απόστολε Ανδρέα, σαν πρωτόκλητος που είσαι στην αγία δωδεκάδα των μαθητών του Χριστού και σαν αδελφός του κορυφαίου αποστόλου Πέτρου, Σε παρακαλούμε να μεσιτεύεις στον Δεσπότη και Κύριο του κόσμου, για να χαρίζει ειρήνη στην Οικουμένη και στις ψυχές μας τη μεγάλη Του ευσπλαχνία.

Μεγαλυνάριο

Πρώτος προσπελάσας τω Ιησού, Πρωτόκλητος ώφθης, και ακρότης των Μαθητών, Ανδρέα θεόπτα, εντεύθεν διανύεις, παθών τας αναβάσεις της αναστάσεως.


Το τάμα ήταν για τις 29 του Νιόβρη, στον εσπερινό. Ο οικονόμος, πατέρας Ζαχαρίας, αποφάσισε να κάνει νωρίς τον Εσπερινό για να διευκολύνει τους μονοήμερους επισκέπτες. Η ώρα δύο και μισή ήταν το πρόγραμμα. Νωρίς άρχισε να καταφθάνει ο κόσμος. Χαρακτηριστικότατες οι φιγούρες των ηλικιωμένων εγκλωβισμένων Ριζοκαρπασιτών που κατεύθυναν. Όλοι με τα πρόσφορά τους άλλοι μέσα στα πανέρια και άλλοι μέσα στις τσάντες, τα εναπόθεταν στο τραπέζι που δεν τα χωρούσε και έφεραν και το εφεδρικό. Ξεχώριζαν τα ζυμωμένα με το καρπασίτικο χέρι, από τα έτοιμα πρόσφορα της αγοράς. Εκτός από τους καμιά πενηνταριά εγκλωβισμένους άλλοι τόσοι Ριζοκαρπασίτες των "ελεύθερων περιοχών". Άλλοι τόσοι οι υπόλοιποι ελληνοκύπριοι από διάφορα μέρη της Κύπρου. Άξιο λόγου πρόσωπο ήταν και ο τέως καθηγητής σωματικής αγωγής της Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και μετέπειτα της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών κύριος Γεώργιος Λάγιος, καθώς και μια ομάδα ελλαδιτών από τη Θεσσαλονίκη.
Με κατάνυξη παρακολουθήσαμε όλοι τη μαγεία του εσπερινού. Ακολούθως έγινε περιφορά του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας όπου με ευλάβεια πάλι ο κόσμος πέρασε από κάτω.


Η προσέλευση των πιστών με τα πρόσφορα, τα τάματα και τις λαμπάδες


Η ευλογία των Άρτων


Ο πατέρας Ζαχαρίας θυμιατίζοντας


Η έξοδος της άγιας εικόνας για περιφορά


Το πέρασμα των πιστών κάτω από την εικόνα


Το λεωφορείο που μετέφερε τους πιστούς από τις ελεύθερες περιοχές


Ένας απρόσμενος αλλά ταχτικός επισκέπτης χαϊδευόμενος από τον εγκλωβισμένο Αχιλλέα μας


Επιστροφή και ηλιοβασίλεμα στον παχύαμμο

____________________________________________________________________________________________

Με Τιμή και Δόξα κηδεύουμε τους νεκρούς μας

Ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, 26 Μαΐου του Αγίου Συνεσίου, θα ταφεί ο Ριζοκαρπασίτης Ήρωας του 1974 Συνέσης Βασίλη Τσούνταρου.

Ο Συνέσης γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασον το 1950. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της κωμόπολης μας το 1969. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως λοχίας των καταδρομών της 31ης μοίρας μετέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχές Ιουλίου του 74 επέστρεψε στο Ριζοκάρπασον. Του έμεινε μόνο ένα μάθημα, τα λατινικά, για να πάρει το πτυχίο του. Στις 20 του ιδίου μήνα έτρεξε και αυτός στο κάλεσμα της πατρίδας. Χάθηκε στην Κερύνεια από την πρώτη μέρα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής 20 Ιουλίου 1974.

Τριανταέξη χρόνια μετά, το λείψανά του βρέθηκαν βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο δίπλα από το γήπεδο του Γ.Σ. Πράξανδρος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

 

___________________________________________________________________________________________________________________

Παπαϊωάννης Γιόκας, έφυγε με τον πόθο της επιστροφής

Πολύ γνωστός για τους εθνικούς του αγώνες, μα πολύ πιο γνωστός, όχι μόνο στους Ριζοκαρπασίτες αλλά και σε πολλούς άλλους συμπατριώτες μας για την στεντόρεια του φωνή. Ο πόθος του δεν έγινε πραγματικότητα. Η καρτερικότητά του δεν ευώδωσε. Οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Δεν τα κατάφερε να δει το αγαπημένο του Ριζοκάρπασον ελεύθερο. Δεν μπόρεσε να ανέβει ξανά στον άμβωνα του Αγίου Συνεσίου, του Αποστόλου Ανδρέα, της Αγίας Τριάδας.
Έφυγε χωρίς να ξαναλειτουργήσει τις εκκλησιές του. Απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 χρόνων. Η κηδεία του έγινε σήμερα 15/11/09 στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο προσφυγικό συνοικισμό στη Λάρνακα, το ναό που για περίπου τριάντα χρόνια υπηρέτησε.

Ο Θεός να είναι πάντοτε μαζί σου πάτερ Παπάϊωαννη Γιόκα.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία κατά την τέλεση του μνημόσυνου του ήρωα του Ριζοκαρπάσου Παναγιώτη Κάσπη 12/10/2008

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
15/11/2009

__________________________________________________________________________

Δημήτρης Χατζηγιάννης του Αντώνη και της Κατίνας

Απρόσμενα και πάνω στο ανθό της νιότης του χάσαμε τον Δημήτρη μας. Έχασε τη ζωή του στις 3/10/09, μετά από τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 21 χρόνων.
Ο Δημήτρης ήταν παιδί πολυμελούς οικογένειας -έχει άλλα επτά αδέλφια: Στέλιος, Βασίλης, Μαρία, Ανδρέας, Νίκος, Γιώργος και Ελένη- που αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ριζοκάρπασον για να φυλάνε το ανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού, το Ριζοκάρπασον. Μαζί με άλλους δύο αδελφούς του, τον Γεώργιο και το Νίκο  αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου τον Ιούνιο του 2008.
Η κηδεία του έγινε σήμερα Δευτέρα 5/10/09, από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια, στις 2.30 μ.μ.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει Δημήτρη μας.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
5/10/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Σάββας Κολατσής

Σάββας Κολατσής κατά κόσμο Σάββας ο Μακρής. Όνομα και πράμα ο άνθρωπος. Μακρής ίσα με δύο μέτρα. Και ενώ ο άνθρωπος βρισκόταν στο απόγειο της παραγωγικότητας του και της οικογενειακής του ευτυχίας, στα πενήντα του χρόνια έγινε σκλάβος. Για τριανταπέντε χρόνια ζούσε εγκλωβισμένος στο χωριό του σαν σκλάβος. Κάτω από τούρκικη κατοχή. Και ξέρουμε όλοι τι θα πει τούρκικη κατοχή. Τα τριανταπέντε αυτά χρόνια ήταν τα χρόνια που κάθε πατέρας θα απολάμβανε την οικογενειακή θαλπωρή. Θα απολάμβανε την ενηλικίωση και την αποκατάσταση των παιδιών του. Θα απολάμβανε τις χαρές και τα καμώματα των εγγονιών του κάτι που στέρησε στα δικά του παιδιά, εξ ανάγκης λόγω των τότε δύσκολων συνθηκών διαβίωσης. Όμως όλα αυτά του τα στέρησαν. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να απολαύσει τις χαρές των παιδιών του, αλλά στερήθηκε και τη δική του ελευθερία. Όπως και κάθε εγκλωβισμένος Ριζοκαρπασίτης. Μόνο τα τελευταία 5-6 χρόνια, που η υπό περιορισμούς διακίνηση επιτράπηκε, μπόρεσε ο Σάββας να ζήσει έστω και περιστασιακά τις χαρές των παιδιών του. Λίγες είναι οι στιγμές που αγκάλιασε τα μεσήλικα πια παιδιά του και λιγότερες οι στιγμές που πήρε στην αγκαλιά του τα μικρά κυκλάμινά του, τα εγγόνια του.

Όλοι σαν άνθρωποι έχουμε ημερομηνία λήξης. Αδυσώπητος ο χρόνος και σε κανένα δε χαρίζεται. Και όταν έλθει αυτή η ημερομηνία τα πάντα τελειώνουν. Τα πάντα σβήνουν. Τα πάντα χάνονται. Παραμένουν μόνο οι αναμνήσεις των παιδιών και των εγγονιών.

Αναπαράγοντας μέσα στο μυαλό μας τη ζωή που έζησαν τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι εγκλωβισμένοι μας, γεννάται ένα απλό αλλά πελώριο ερώτημα. Σε τι έφταιξαν αυτοί οι άνθρωποι. Ποιον πείραξαν, ποιον έκλεψαν, ποιου τα δικαιώματα στέρησαν, για να τιμωρηθούν με αυτή τη βαριά ποινή, την ποινή της ισόβιας τούρκικης κατοχής και καταπάτησης όλων των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων;

Είναι κανόνας, ένας άνθρωπος που φτάνει στα πενήντα του χρόνια, έτσι ασυναίσθητα χωρίς να το καταλαβαίνει, όταν πάρει στο χέρι του εφημερίδα το μάτι του να πέφτει και στις κηδείες. Με αυτό τον τρόπο κ’ εγώ έμαθα για τον χαμό του αγαπητού και αξιοσέβαστου μας συγχωριανού Σάββα Κολατσή. Ο μ. Σάββας απεβίωσε στις 14 Αυγούστου ημέρα Σαββάτο και είχε, την κατ΄ ευφημισμό, ευτυχία να ταφεί τη Δευτέρα στο χωριό, του δίπλα στους τάφους των γονιών του, στο Ριζοκάρπασον.

Είναι βλέπετε, το μοναδικό δώρο της ιδιότητας του να είσαι εγκλωβισμένος και να ζεις υπό τούρκικη κατοχή, το δικαίωμα να ταφείς στον τόπο σου.

Ο Θεός να φυλάει τη ψυχή σου αγαπητέ μας Σάββα.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
19/8/2009

______________________________________________________________________________________________  

Έππεσεν αλλόναν δέντρον πο το γερασμένον δάσος του Καρπασιού.

Η Λουκού

Σιίλια εννιακόσια εξήντα οκτώ. Μηνάες  μόνο πο την ημέραν που ήρτεν το ρεύμαν στο Ριζοκάρπασον. Πο τους πρώτους που γοράσαν τηλεόραση ήτουν η θκιά μου η Λουκού. Η γεναίκα του θκιού μου του Λούκα, εν ποδαμέ που της εδώσαμε το όνομαν  Λουκού εμείς τα μωρά τότες. Οι μιαλλύττεροι ελαλούσαν την  Λούτζιαινα. Το αληθηνόν της όνομαν ήτουν Μαρία, αλλά ούλοι ελαλούσαμεν την  Λουκού, για Λούτζιαινα.  Οι Ριζοκαρπασίτες εσυνήθιζαν τούντο "κόλλημα" του ονομάτου του άντρα στες γεναίτζιες,  όπως το Πολύβκαινα πο το Πολύβιος, Φάναινα πο το Φάνης, Σιήπαινα πο το Σιήπος, Ζάνναινα πο το Ζάννος τζιαι πολλά άλλα.

Η θκιά μου η Λουκού που λαλούμεν, ηύρεν τον "μπελά" της με την τηλεόραση. Πρωτοφανούσιμο πράμαν για ούλους τότες, αλλά παραπάνω για μας τα μωρά -τότες μωρά, είπαμεν- της γειτονιάς, ήτουν σαν τον μαγνήτην η τηλεόραση. Χαζίριν, κάθε δείλις ύστερα πο τες έξη, που αρκινεύκαν  τα «Μίκη Μάους», έτσου λαλούσαμεν τότες τα κινούμενα σκέδια, τα καμιά δεκαρκάν τζαι βάλε μωρά της γειτονιάς εκιαβαίναμε το κατώφλι του καμαρόχτιστου αρκοντικού της θκειάς μας της  Μαρίας για να δούμεν  τηλεόραση. Κύο παλιά γουπποσάνια, -σε τούτα που βάλλαν τα ψωμιά οι μανάες μας-,  μπρούμουττα, βαρμένα τόναν πίσω τ΄άλλου πάνω σε, κάποτε τσαέρες τζαι κάποτε πάσ' τους τενεκέες του λακιού του τράχτου, ήτουν το θεωρείο μας. Καμιά φολά, τες Παρασιευκές παραπάνω, πούδειχνεν η τηλεόραση τζείν’ τα τούρτζικα έργα, εχρειάζουντον τζι οι σακούλες με την κότσιηνην στάμπαν ΘΣΛΙ (Θεωρής Πάουρος, Σάββας Μιλτιάδης, Λούκας Παύλου τζαι Ιωάννης Μανιταράς). Ήτουν τα αρχικά των ονομάτων των πομισιάριων  της εταιρίας των κονμπαγιών τζαι γεμώνναν τες σιτάριν ή τζιηρτάρην που θερίζαν πασ’ το κκουμπάιν.) Τες σακκούλλες τούτες έβαλλεν τες χαμέ κυοτρείς πάσ’ την άλλην, -για να μεν πιάχει ο κώλος μας αέραν τζαι ρωστήσουμεν-,  για να μας ευκολύνει ούλους γιατί η "πελατεία" είσιεν τζαι μιάλους κυρίως γεναίτζιες. Οι μανάες μας δηλαδή.

Ο Θεός εν έπεψεν μωρά  στην θκιαν μας  την Λούτζιαινα τζαι έτσου την αγάπην της μάνας εδίαν μας την εμάς, στα μωρά της γειτονιάς της. Πάντα καλοδεχούμενη τζαι πρόσχαρη με ανοιχτές τες πόρτες της εκαρτέραν την συντροφιά μας. Ο θκιός  μας ο Λούκας όπως τζαι ούλλοι οι μιάλοι αρσηνιτζιοί του Ριζοκαρπάσου ήτουν ταχτιτζιοί των καφεναίων τες νύχτες ή έπεφταν στον ύπνο, με το δύμμαν  του ήλιου πο την πολλήν τους ποστασιά, ή γιατί ήτουν  ανάγκη να σηκωθούν πο τα χαράματα για τη σποράν ή το θέρος.

Τούτη ήτουν η θκιά μου η Λουκού. Ήτουν, γιατί τωρά εννεν μετά μας. Έππεσεν αλλόνα δέντρον πο το γερασμένον δάσος του Καρπασιού. Πριν έναν μήναν, στες 6 τ΄Απρίλλη έφηκεν την τελευταίαν της ανάσαν  μεσ’ στο νοσοκομείον της Χώρας.  Ακούστηκαν πολλά παράπονα για την θεραπείαν της μεσ’ το νοσοκομείον αλλά ο πεθαμμένος εν τζαι στρέφεται πίσω.

Η ζωή εν γλυτζιά αλλά τζεικά’ στο Καρπάσιν επίκρισεν πο τζαιρόν. Ρωτάτε τζαι τους εγκλωβισμένους.

Είσιεν την ευτυχίαν όμως να θαφτεί στο χωρκόν της δίπλα πο τους γονιούς της.
Ο Θεός μακαρίσει την τζαι το χώμαν που την εσσιέπασεν νάνε αλαφρόν.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
3/5/2009

________________________________________________________________________________________________________________ 

Έφυγε η θεία Χριστίνα Γιαννίκκου

Έφυγε και η θεία Χριστίνα. Μέσα σε 3-4 μέρες ασθένειας τέλειωσε. Χθες Κυριακή 25/4/2009 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Λάρνακας. Όπως φαίνεται ο Θεός αποφάσισε να μην την ταλαιπωρήσει και σωματικά. Για τριανταπέντε χρόνια έγινε η ψυχή της μαύρη περιμένοντας. Περιμένοντας το καλό μαντάτο. Δώδεκα χιλιάδες εξακόσια ογδόντα πέντε μερόνυχτα  θερμοπαρακαλούσε το Θεό να κτυπήσει το τηλέφωνο και να ακούσει στην άλλη άκρη της γραμμής τη φωνή του αγνοούμενου γιου της. Ήθελε να μάθει ότι ο άριστος μαθητής του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, ο ακέραιος χαρακτήρας, ο ποδοσφαιριστής  της ΑΕΝ Καρπασίας ΖΕΙ, ότι ο αγνοούμενός της επιστρέφει, ότι θα τον σφίξει στην αγκαλιά της και θα τον φιλήσει. ΜΑΤΑΙΑ όμως. Την πήρε ο Θεός στην αιωνιότητα χωρίς να ζήσει αυτή τη στιγμή.
Ποιος ξέρει όμως, ίσως εκεί που πήγε, συναντήσει τον ακριβό γιο της, ίσως εκεί μπορέσει να τον σφίξει στην αγκαλιά της και να τον φιλήσει, ίσως εκεί κάποια στιγμή μπορέσει να του πει όσα για τριάντα πέντε χρόνια δεν του είπε.
Κουράγιο θείε Μιχάλη, κουράγιο Χρίστο, Ανδρούλλα, και Ελένη. Τα θερμά  συλλυπητήρια όλων εμάς των Ριζοκαρπασιτών.

Αιωνία λοιπόν η μνήμη σου θεία Χριστίνα και ελαφρύ νάναι το ξένο χώμα που θα σε σκεπάζει. Και νάσαι βέβαιη ότι τα παιδιά σου μια μέρα, μέρα ελευθερίας, θα μεταφέρουν τη σορό σου στο Ριζοκάρπασο στην πάτρια γη δίπλα στους γονιούς σου για να αναπαυθεί αιώνια.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
26/4/2009

Υ.Γ.
Το κράτος και η κυβέρνηση έλαμψαν για μια ακόμα φορά δια της απουσίας τους. Κανένας από τους ιδιοκτήτες των "μαλακών καρεκλών" δεν μπήκε στον κόπο να εγκαταλείψει έστω για λίγο τη ζεστή του καρέκλα και να παραστεί στην κηδεία της πικροκαμένης μάνας. Μόνο όταν τους ήθελαν για "σημαίες" και για συλλαλητήρια πλήρωναν και μέσα μεταφοράς για να τους μεταφέρουν. Αυτά να γράφονται για να μην τα ξεχνούμε.

Ο ίδιος

________________________________________________________________________________________________________________ 

Τελικά έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες μας;

Φαίνεται ότι τελικά έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες μας όσον αφορά την ατυχή ενέργεια του γραφείου της Κομισιόν Κύπρου να διεξαγάγει σεμινάριο στο Ριζοκάρπασον μας στο οποίο είχαν προσκαλέσει μόνο τούρκους έποικους. Σε ενημερωτική ημερίδα που έγινε στη Λευκωσία και με καλεσμένους εκπροσώπους των Ριζοκαρπασιτών έγινε συζήτηση και ενημέρωση από μέρους της Κομισιόν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Από την όλη συζήτηση φάνηκε ότι η κυβέρνηση μας δεν είχε την απαιτούμενη ενημέρωση ως είχε καθήκον να το πράξει. Ας ελπίσουμε ότι από τούδε και στο εξής το ενδιαφέρον της θα είναι το αναγκαίο.
Ευελπιστούμε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από πλευράς της Κομισιόν θα τηρηθούν. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και όπου κρίνουμε αναγκαίο θα επεμβαίνουμε δημοκρατικά και νόμιμα.
Όσον αφορά δε τις δικαιολογίες για τη διενέργεια του προηγούμενου σεμιναρίου στο Ριζοκάρπασον, μάλλον δεν μας έπεισαν.

Το τελικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τους υπευθύνους της Κομισιόν είναι πολύ απλό: Είμαστε λίγοι αλλά πολλοί. Θα τους στηρίξουμε στην προσπάθειά τους για ένταξη της Καρπασίας στο σχέδιο Natura 2000 μέσα από ένα διάλογο, φτάνει να αναγνωρίζουν ότι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Καρπασίτικης γης είμαστε εμείς.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
26/3/2009

________________________________________________________________________________________________________________ 

Κτυπήματα κάτω από τη μέση και από τους συνεταίρους μας.

Σεμιναρίων συνέχεια...
Ακόμα ένα σεμινάριο έγινε στο "πολυβασανισμένο" Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, αυτή τη φορά από τους συνεταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έγινε από το γραφείο Κύπρου της Κομισιόν στο οποίο ηγούνται ελληνοκύπριοι. Το σεμινάριο αφορούσε την ένταξη των περιοχών του Αποστόλου Ανδρέα και των Νήσων Κλείδων στο πρόγραμμα προστασίας της φύσης Natura 2000. Οι "συνεταίροι" μας καλούσαν τους "ιδιοκτήτες γης" και ενδιαφερόμενους, που θα αναλάβουν την ευθύνη να προστατεύσουν τη φύση, να διαμορφώσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες στις ανάγκες του προγράμματος.  Το σεμινάριο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του κονδυλίου των 259 εκατ. ευρώ του συνολικού προγράμματος αρωγής της τ/κ κοινότητας.  το οποίο εγκρίθηκε και με τη ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση της ΕΕ σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

Πρόγραμμα της ΕΕ για τη διαχείριση και την προστασία των πιθανών περιοχών Natura 2000 στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Το σεμινάριο απευθύνεται όποιον έχει σχέση με την Καρπασία/το Ακρωτήριο Απόστολος Ανδρέας - Νήσοι Κλείδες  (Karpaz/Akrotirio Apostolos Andreas - Nisoi Kleides) - "Ειδική Περιβαλλοντική Προστατευόμενη Ζώνη (SEPA)"
Το Σεμινάριο θα διοργανωθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2009, σε 16:00 στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου Dipkarpaz/Rizokarpaso.

Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν αναφέρει ότι σκοπός του χθεσινού σεμιναρίου ήταν να δοθούν στους «ενδιαφερόμενους» (σ.σ. «stakeholders», επενδυτές, οργανώσεις κτλ.) λεπτομέρειες και οδηγίες για το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, στο σεμινάριο κλήθηκαν και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών γης στην περιοχή. Ερωτήματα, ωστόσο, εγείρει η επιλογή αποκλειστικά Τουρκοκυπρίων ενδιαφερόμενων ως «υπευθύνων για την προστασία της φύσης».
Το πρόγραμμα «Τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση και προστασία δυνητικών περιοχών Natura 2000 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του κονδυλίου των 259 εκατ. ευρώ του συνολικού προγράμματος αρωγής της τ/κ κοινότητας. Σκοπός του είναι η προετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για τις ειδικά προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές που θα μπορούν να ενταχθούν στο Natura 2000, μετά την επανένωση της νήσου. Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα διαρκέσει 36 μήνες, θα βοηθήσει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τους Τουρκοκύπριους -αποκλειστικά- ενδιαφερόμενους, που θα αναλάβουν την ευθύνη να προστατεύσουν τη φύση, να διαμορφώσουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες στις ανάγκες του προγράμματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην Ιστοσελίδα της Κομισιόν (γραφείο Κύπρου):
http://ec.europa.eu/cyprus/news/press_releases/20090212_stakeholders_seminar_en.htm

Προτού παραθέσουμε τα ερωτηματικά μας, να αναφέρουμε ότι συμφωνούμε με την ένταξη των περιοχών του Αποστόλου Ανδρέα και των Νήσων Κλείδων στο πρόγραμμα Natura 2000.

Γεννιούνται όμως τα εξής ερωτηματικά για το πιο πάνω σεμινάριο:
α) Γιατί η περιφέρεια της Καρπασίας αναγράφεται με την τούρκικη λέξη Karpaz και όχι με την αγγλική Karpasia.
β) Το ίδιο και με την ονομασία του Ριζοκαρπάσου. Το παραθέτουν με την τούρκικη ονομασία Dipkarpaz και μην μου πει κανένας ότι είναι η επίσημη ονομασία του Ριζοκαρπάσου που χρησιμοποιεί και η Κυπριακή Δημοκρατία στα τούρκικα. Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα πρέπει να το αναλύσουμε.
γ) Γιατί επιλέγηκε ο χώρος του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου;
δ) Είχε χαμπάρι κανένας αξιωματούχος της Κυβέρνησης για το τι γινόταν;
ε) Παρέστηκε κανένας εκπρόσωπος της δικής μας πλευράς,  ή στο Ριζοκάρπασον πηγαίνουν μόνο για πανηγύρια;
στ) Γιατί καλεί να παραστούν τις κοινότητες της περιοχής (local communities), τους τοπικούς ιδιοκτήτες γης (land owners) και τοπικούς επιχειρηματίες (local business) και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη (relevant stakeholders); Ποιες κοινότητες, ποιους ιδιοκτήτες γης, επιχειρηματίες κλπ; Μα ασφαλώς τους Τούρκους έποικους που η ΕΕ τους ονομάζει Τουρκοκύπριους. Γιατί; Διότι στην περιοχή κατοικούν μόνο έποικοι και το κυριότερο είναι ο αποκλεισμός των ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων πραγματικών ιδιοκτητών γης. Μα γιατί ο αποκλεισμός των ελληνοκυπρίων; Διότι το ποσό των 259 εκατομμυρίων απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους τουρκοκύπριους και όχι στη βόρια περιοχή της Κύπρου που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τους εγκλωβισμένους.
ζ) γιατί μόνο στα αγγλικά η ανακοίνωση της Κομισιόν;

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
17/2/2009

________________________________________________________________________________________________________________ 

«Quot hominess, tot sentetiae»  Όσοι είναι οι άνθρωποι, τόσες είναι και οι γνώμες.  Τερέντιος.

Αλλά...

Ο κάθε άνθρωπος έχει και δικαιούται να έχει τη δική του γνώμη. Δικαιούται να κρίνει αλλά και να κρίνεται. 

Τις τελευταίες μέρες έγινε και γίνεται μεγάλος σάλος για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Το κατεχόμενο Γυμνάσιο, που θα νόμιζε κανείς ξεκίνησε έτσι ξαφνικά την επαναλειτουργία του, πως μας λυπήθηκαν οι Τούρκοι και μας επέτρεψαν ύστερα από τριάντα χρόνια να μορφώνουμε τα παιδιά μας εδώ στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο γιατί ξαφνικά μας αγάπησαν.
Για τέσσερα χρόνια δούλεψε ομαλά και αθόρυβα, αν εξαιρέσουμε τις αχρείαστες και θορυβώδεις  επισκέψεις  πολλών ακάλεστων μπουλουκιών, οι επισκέψεις τους κάθε άλλο παρά στήριξη προσέφεραν.

Αφότου άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε και το κλίμα στο σχολείο. Όπως έγραψε ο εγχώριος τύπος, τα Χριστούγεννα η διευθύντρια και μουσικός του σχολείου δίδαξε τα παιδιά τα κάλαντα στα τούρκικα για να τα τραγουδήσουν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Σε ποιους άραγε; Μήπως στους ακάλεστους αλλά πάντοτε παρόντες Τούρκους πράκτορες και ψευδοαστυνομικούς; Μετά ήλθε το “The Rooftop Theatre Group”, αλήθεια τι σημαίνει όλη αυτή η αγγλικούρα, με το θεατρικό έργο που... Χέστηκα για την πατρίδα και ακολούθως το άλλο επιβεβλημένο και αυτή τη φορά θεατρικό  «Το ποτάμι μας».

Τους “πρωταγωνιστές” αυτού του πραγματικά μεγάλου προβλήματος τους γνωρίζω αρκετά καλά. Τη διευθύνουσα του Γυμνασίου κ. Λουκία Λυσάνδρου για χρόνια και την κ. Μαρία Στεφάνου τη γνώρισα αφότου επαναναλειτούργησε το Γυμνάσιο.  Θα πω την άποψή μου ξεκάθαρα.
Η κ. Λυσάνδρου είμαι βέβαιος ότι είναι το μεγαλύτερο θύμα της όλης κατάσταση. Η πολλή καλοσύνη της, η αγαθότητά της και η αγάπη της για τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου την έκαναν πολύ ευάλωτη με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να γίνει νεροκουβαλητής της εφαρμογής απόψεων και θέσεων κάποιων ατόμων που κατευθύνονται είτε με χρήματα είτε με θέσεις προαγωγής και κάρενες καρέκλες.
Η Μαρία Στεφάνου, η απέναντι πλευρά. Ξεκίνησε από το Κρυφό Σχολειό. Θυσιάζοντας το ελεύθερο Σάββατό της μόλις άνοιξαν τα οδοφράγματα, με δικά της έξοδα  και με κίνδυνο της ζωής της  άρχισε να πηγαινοέρχεται και να διδάσκει τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου. Είναι με τη δική της βοήθεια, που τα εγκλωβισμένα παιδιά μας, μας παρουσίασαν  όλα εκείνα τα θαυμάσια κυρίως κωμικά θεατρικά έργα του Γυμνασίου. Και τονίζω το κωμικά διότι είναι αυτά που χρειάζονται οι εγκλωβισμένοι για να μπορέσει να γελάσει και αυτούς λίγο η ψυχή τους, δεν έχουν κανενός άλλου είδους ψυχαγωγίας. Αποκορύφωμα δε της προσφοράς της ήταν η θαυμάσια παρουσίαση που μας έκανε κατά τον εορτασμό των 90χρονων του Γυμνασίου μας. Είναι πολλές φορές άφησε νύχτα το σπίτι της για να συνεργαστεί με Ριζοκαρπασίτες για την προετοιμασία της πολύ πετυχημένης εκδήλωσης για τα 90χρονα του Γυμνασίου μας. Αγάπησε το Ριζοκάρπασον, έγινε ριζοκαρπασίτισα. Άριστη εκπαιδευτικός.

Ποια είναι η αιτία που βρέθηκαν αυτά τα άτομα στο κέντρο του κυκλώνα; Συγκυρίες; Μάλλον όχι. Ας πάρουμε όμως κάποια δεδομένα με τη σειρά.

α) Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2008-9,  τερματίζεται ο διορισμός της ριζοκαρπασίτισας εκπαιδευτικού Μαρίας Ζαχαρίου  που εργάστηκε για τρία χρόνια στο κατεχόμενο Γυμνάσιο και μάλιστα διέμενε και τρεις νύχτες τη βδομάδα για να διδάσκει και τα απογεύματα τα παιδιά της, όπως τα αποκαλούσε. 

β) Αφαιρείται η διεύθυνση του Γυμνασίου από τον ριζοκαρπασίτη  διευθύνοντα Παναγιώτη Βαλέρκο και δίνεται στην κ. Λυσάνδρου πάλιν σαν διευθύνουσα, ακόμα δεν έχει προαχθεί ως διευθύντρια. Να σημειωθεί ότι, με την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς της προτάθηκε η διεύθυνση του σχολείου αλλά προτίμησε να μην την αναλάβει και απέρριψε την πρόταση.

γ) Τον Νοέμβριο σταματά η μικρή χορηγία προς την ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου με το δικαιολογητικό ότι κατακρίνουμε την κυβέρνηση. Είχαμε διαμαρτυρηθεί για την απόλυση της ριζοκαρπασίτισας καθηγήτριας κ. Μαρίας Ζαχαρίου.

δ) Τα Χριστούγεννα γίνεται σάλος για τη γιορτή, σάλος που μόνο μικρά κυματάκια σήκωσε. Ήλθε μετά το ξενοχορηγούμενο θεατρικό σχήμα “The Rooftop Theatre Group” και ακολούθως το θεατρικό έργο «Το ποτάμι μας» για να δημιουργήσουν τώρα ένα τσουνάμι που ο Θεός να φυλάει το Γυμνάσιο μην το παρασύρει. Τώρα τι γύρευε το “The Rooftop Theatre Group” στο Ριζοκάρπασον δεν μπορώ να αντιληφθώ. Γιατί επιλέγηκε το θεατρικό έργο «Το Ποτάμι μας» και όχι π.χ. το σκέτο... «Το Ποτάμι»  του καταξιωμένου και πολυβραβευμένου Αντώνη Σαμαράκη (εκεί φυσικά ο Τούρκος στρατιώτης σκοτώνει τελικά τον  Έλληνα στρατιώτη).

Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους θαρρώ. Θέλουν το Ριζοκάρπασον να το παρομοιάσουν με τον Έβρο. Ότι δηλαδή ανήκει και στους Έλληνες και τους Τούρκους. Ποιοι είναι αυτοί, άραγε που μεθοδεύουν όλα αυτά και από ποια κέντρα κατευθύνονται. Έχουμε κάνει τόσες θυσίες και υποχωρήσεις για να λειτουργήσει αυτό το έρμο Γυμνάσιο και σήμερα έρχονται κάποιοι να αλώσουν αυτή την ομαλή λειτουργία πειραματιζόμενοι και παίζοντας έξωθεν επιβαλλόμενα παιγνίδια. Γιατί επέλεξαν το λαβωμένο και καταματωμένο ακόμα Γυμνάσιό μας για να επιβάλουν με ένα πολύ λανθασμένο τρόπο την επαναπροσέγγιση. Ή μήπως εμείς οι Ριζοκαρπασίτες είμαστε το μεγάλο αγκάθι στη φτέρνα της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης, που το μόνο που κάνει είναι να χρησιμοποιεί ένα αναισθητικό για να απαλύνει τον πόνο αντί να σχίσει την πληγή και να το βγάλει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται τόλμη και   φυσικά παρρησία.

Ας αφήσετε το προσωπικό του Γυμνασίου απερίσπαστο να επιτελέσει το σημαντικότατό του έργο κύριοι της Παιδείας και ας αφήσουμε τα μικρά μας «κυκλάμινα» αλάβωτα για να μπορέσουν να μορφωθούν. Ας μην τα χρησιμοποιούν κάποιοι ως βατήρα για να πετύχουν  τους στόχους τους. Ας μην τα μετατρέπουμε σε πειραματόζωα για να εφαρμόσουμε λανθασμένες επαναπροσεγγιστικές πολιτικές.

Αν συνεχίσει αυτή η πολιτική το γυμνάσιό μας με μαθηματική ακρίβεια δυστυχώς θα κλείσει διότι θα δώσουμε πολλά ερείσματα στους κατακτητές.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
10/2/2008

ΥΓ.1 Αλήθεια γιατί τόσος ντόρος για τα ποιο πάνω θέμα. Σε άλλα μεγαλύτερα πραγματικά προβλήματα δεν είδαμε τόσο μεγάλο ζήλο από τους ενδιαφερόμενους.  Προς Θεού ας μην παρασυρόμαστε.
Το κόμμα μας είναι το Ριζοκάρπασον μας.

ΥΓ.2 Αλήθεια η σχολική εφορεία του Γυμνασίου μας σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

______________________________________________________________________________________________________________

Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας προς τη Διευθύντρια Μέσης.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Κυρία Ζήνα Πουλλή,
Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Λευκωσία

2 Φεβρουαρίου 2009

Αξιότιμη κυρία,

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για πολλά απαράδεκτα και αδιανόητα σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου –υποτίθεται- υπάρχει δημοκρατία και σεβασμός στην ατομική ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια, που συμβαίνουν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2008-9 στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Επικρατεί εκεί καθεστώς τρομοκρατίας και ετσιθελισμού, φίμωσης και απαξίωσης κάθε ελεύθερης φωνής. Νόμοι και Κανονισμοί παραβιάζονται, η αλήθεια κακοποιείται με βαναυσότητα, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σαφώς καθορίζει τα της παιδείας για τις δύο κοινότητες, παραβιάζεται και προωθείται εμμέσως η τουρκοποίηση, ο αφελληνισμός, η αποδοχή της κατοχής και των βάρβαρων εποίκων, που ειδικά στο Ριζοκάρπασον διέπραξαν (μετά τη Συμφωνία της 3ης Βιέννης της 2/8/1975) 25 από τις 29 τεκμηριωμένες  δολοφονίες εγκλωβισμένων Ελλήνων.

Ότι δεν πέτυχε η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στα 35 χρόνια της σκλαβιάς, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, με ταχύτατους μάλιστα ρυθμούς, από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τους υποτακτικούς της περίεργης και εθνικά απαράδεκτης δράσης των νεοκυπρίων δήθεν επαναπροσεγγιστών και των πάσης φύσεως τουρκολάγνων και αμερικανόπνευστων.

Συμβαίνουν, κυρία Πουλλή, στο Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου, το φάρο του ελληνικού πνεύματος και την ελπίδα  της σκλαβωμένης Καρπασίας, πράματα και θάματα, για τα οποία το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης φέρει βαρύτατες ευθύνες.

Θέτουμε υπόψη σας ορισμένα γεγονότα, που μας έχουν καταγγελθεί από εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους, αλλά και απόδημους Ριζοκαρπασίτες που βρίσκονται στην Κύπρο και επισκέπτονται τακτικά την ακριτική κωμόπολη. Διερευνήσαμε και διασταυρώσαμε τις πληροφορίες, τις τεκμηριώσαμε με πολλές μαρτυρίες και τις θεωρούμε έγκυρες, Σε σας, ως η κατ’ εξοχήν αρμόδια Λειτουργός του ΥΠΠΠ, εναπόκειται να διεξάγετε τη δική σας έρευνα και να προλάβετε τα χειρότερα.

Μέχρι το τέλος του Σχολικού Έτους 2007-8, οι σχέσεις της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με τους κατακτητές περιορίζονταν στις πολύ τυπικές υποχρεώσεις που επέβαλλε το κατοχικό καθεστώς, με απειλές και εκβιασμούς. Περιέργως, φέτος, δημιουργήθηκαν «άριστες» σχέσεις υποταγής και συμπόρευσης με τους στόχους των Τούρκων.

Προσκαλούνται στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Γυμνασίου «επίσημοι» του κατοχικού καθεστώτος, και παράγοντες των εποίκων, διδάσκεται στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα χριστιανικό τραγούδι στην τουρκική γλώσσα και υποχρεώνονται να το τραγουδήσουν, προς άφατον τέρψιν των παρισταμένων Τούρκων. Η αντίδραση των εγκλωβισμένων μας για τον εξευτελισμό είναι προφανής, αλλά ο εκπρόσωπος του ΥΠΠΠ χειροκροτεί...

Παρουσιάζεται από νεότευκτο και χρηματοδοτούμενο από το παρακλάδι της CIA, τη USAID, θεατρικό σχήμα που φέρει την αγγλική ονομασία “The Rooftop Theatre Group” το έργο «Παρουσιάζοντας την Εμπειρία» που αποτελεί ύβρη στην ιδέα της Πατρίδας, τη συλλογική εθνική ταυτότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Περιέχει χυδαιότητες και εκφράσεις αίσχους.

Αναμένουμε να μας πληροφορήσετε, ποιος ή ποιοι του ΥΠΠΠ επέβαλαν τη θεατρική αυτή παράσταση. Ελπίζουμε να καλέσετε την παραγωγό να σας προσφέρει αντίτυπο του σεναρίου, να το διαβάσετε και, είμαστε βέβαιοι, θα φρίξετε.

Ο επιθεωρητής Κώστας Κατσώνης επισκέφθηκε την Τετάρτη 21/2/2009  το Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου, μαζί με το Διευθυντή του Γυμνασίου Δροσιάς Λάρνακας Θεοχάρη Μασούρα (αλήθεια, υπό ποία ιδιότητα εισήλασε αυτός ο κύριος στο Γυμνάσιο μας, εγκαταλείποντας σε ώρες εργασίας το σχολείο του;) Και οι δύο άσκησαν αφόρητες πιέσεις στην υπεύθυνη Θεατρικού στο Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου, φιλόλογο Μαρία Στεφάνου, να διδάξει και να παρουσιάσει ακόμη ένα θεατρικό έργο υπό τον τίτλο «Το ποτάμι μας», της Βούλας Αρβανιτίδου, το οποίο θεωρούμε προκλητικά απαράδεκτο για τον Ελληνισμό και φιλοτουρκικό. Επειδή η Μαρία Στεφάνου, που ας σημειωθεί θεωρείται από τους Ριζοκαρπασίτες και τους μαθητές της άριστη και ακούραστη, τυγχάνουσα καθολικής εκτίμησης, αρνήθηκε να υποταχθεί και να διαδραματίσει ρόλο αντεθνικό, επέπεσαν ως ύαινες να την κατασπαράξουν. Ο Επιθεωρητής είχε δικαίωμα τέτοιων παρεμβάσεων;

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας στις 27/1/2009, κατεβλήθη προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και παραποίησης γεγονότων. Η Διευθύνουσα κ. Λουκία Λυσάνδρου ανέλαβε το άχαρο έργο να καλύψει τον Επιθεωρητή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα του θεατρικού από τη Μαρία Στεφάνου και μεθόδευσε τη συλλογή υπογραφών συναδέλφων της, με τις οποίες... «διαψεύδεται» η Μαρία Στεφάνου που, όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, υπέβαλε σχετική καταγγελία στην ΟΕΛΜΕΚ.

Παραλλήλως κλήθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες ένα απόγευμα και τους έγινε κατήχηση να πουν, αν ερωτηθούν στα πλαίσια ενδεχόμενης έρευνας του ΥΠΠΠ, ότι το έργο τους άρεσε, ήταν διδακτικό και άμεμπτο! Οποίο κατάντημα, να χρησιμοποιούνται οι μικροί μαθητές για να συγκαλύψουν τέτοιες αθλιότητες...

Στο Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου συνέβη προσφάτως και άλλο αποκρουστικό «καλλιτεχνικό» επεισόδιο. Προβλήθηκε κινηματογραφική ταινία που παρουσιάζει την ερωτική σχέση και το γάμο τουρκοκύπριου με ελληνίδα στην Αντρολύκου της Πάφου, υποβάλλοντας και ενθαρρύνοντας εμμέσως τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα για παρόμοιες σχέσεις με τους νεαρούς εκ Τουρκίας έποικους, που πολιορκούν σε καθημερινή βάση τις μαθήτριες του Γυμνασίου μας.

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια δήλωση μητέρας ότι «καλλύττερα κόρη μου να αυτοκτονήσεις παρά να πάρεις Τούρκο. Τούτοι», της είπε, «μας πήραν τους τόπους μας, μας σκοτώνουν και μας κλέφτουν, κατάστρεψαν τζιαι ερήμωσαν το χωρκόν μας τξιαι τις εκκλησιές μας. Να παν εις τ’ανάθεμα, όι να πιάσουν τζιαι τις κόρες μας. Εν τούτα που σας μαθαίνουν εις το σχολείον;»

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (η διαβόητη ΜΙΤ) εγκατέστησε στο Γυμνάσιο μηχανισμό καταγραφής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των καθηγητών/καθηγητριών από το σταθερό και τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό είναι γνωστό και διαπιστώθηκε επανειλημμένως από διάφορα περιστατικά, που δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε. Το ερώτημα μας είναι: το Υπουργείο σας και οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκαν; Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας καθηκόντως το έπραξε, ενημερώνοντας το Διοικητή της ΚΥΠ.

Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να διαφυλάξει και να προστατεύσει καθηγητές και μαθητές από την προσπάθεια αλλοτρίωσης και ευνουχισμού της ελληνικής παιδείας στο Ριζοκάρπασον, το Προπύργιον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Το Ελληνικόν Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου είναι το Σύμβολο του Αγώνα μας για Απελευθέρωση και Επιστροφή, δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος του ανελέητου Αττίλα και στους λογής-λογής δήθεν λάτρεις της «ειρηνικής συμβίωσης» με τους εκ Τουρκίας έποικους (στο Ριζοκάρπασον δεν διαμένουν Τουρκοκύπριοι).

 Και κάτι άλλο, αηδιαστικό: Επιχειρείται κοινή εκδήλωση, θεατρική ή άλλης μορφής «καλλιτεχνική δράση» των Ελληνόπουλων του Γυμνασίου μας με τα παιδιά των εποίκων που κουβάλησε η Τουρκία στο Ριζοκάρπασον και φοιτούν στο Τουρκικό Λύκειο που λειτουργεί στη Γιαλούσα. Θα φθάσουμε και σε αυτό το κατάντημα; Μήπως, τελικά, ο στόχος του ΥΠΠΠ για καλλιέργεια «κουλτούρας» ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ, είναι η μείωση των αντιστάσεων του Κυπριακού Ελληνισμού και η αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής;

Και γιατί, κυρία Διευθύντρια, επελέγη «ως πειραματόζωο» το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν οι μαθητές του να αντιδράσουν σε μεθοδεύσεις των Τούρκων κατακτητών και των εκπαιδευτικών και άλλων που συμμετέχουν στα σεμινάρια των Αμερικανών με ΌΛΑ τα έξοδα πληρωμένα, για υλοποίηση ανθελληνικών επιδιώξεων; Όλοι αυτοί οι ποικιλώνυμοι γιατί έχουν το ελεύθερο να εισβάλλουν, στο ελληνικό και χριστιανικό από την ίδρυση του το 1917, Γυμνάσιο της μαρτυρικής Καρπασίας, και να προωθούν την υποταγή;

Τέλος, ερωτούμε: είναι με την έγκριση σας που ο Διευθυντής του Γυμνασίου Δροσιάς Θεοχάρης Μασούρας προανήγγειλε «δικοινοτική» εκδήλωση στο σχολείο του, με συμμετοχή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και ενός τουρκοκυπριακού Γυμνασίου από τα κατεχόμενα (μήπως της Γιαλούσας, όπου η πλειοψηφία των μαθητών είναι έποικοι;)

Με ποιο δικαίωμα αυτός ο κύριος αποφασίζει και διατάσσει; Ποιος ή ποιοι του εκχώρησαν αρμοδιότητες μετακίνησης και «κατήχησης» των Καρπασιτόπουλων της σκλαβιάς και του μαρτυρίου;

 ας καλούμε να προβληματιστείτε, να ερευνήσετε και να βάλετε σε τάξη τους παρεκτρεπόμενους, που ουδέν δικαίωμα έχουν να επεμβαίνουν στο ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Να αφήσουν τα παιδιά μας ήσυχα. Δεν χρειάζονται τις νουθεσίες και τις κατευθύνσεις τους. Η 35χρονη τουρκική κατοχή και η ελληνική μας Ιστορία τους παρέχει τα εχέγγυα ορθής κρίσης και αντίστασης στον ειβολέα.

 Την επιστολή αυτή κοινοποιούμε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκο Τορναρίτη, τον Ριζοκαρπασίτη Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία και στο Βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Βαρνάβα, που είχε την εθνική ευαισθησία να θέσει ενώπιον της Βουλής τα ανόσια που εκτυλίσσονται στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, καθώς και στην Πρόεδρο του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου, αναμένοντας τις δικές τους παρεμβάσεις για την προστασία, τουλάχιστον, της εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Ελληνόπουλων της Χερσονήσου των Αγίων και των Ηρώων, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων της υπό διωγμό καθηγήτριας Μαρίας Στεφάνου.

Αναμένουμε από εσάς, κυρία Διευθύντρια Μ.Ε. και από όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους, άμεση δράση και συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα που εγείρουμε.

Κοινοποιούμε επίσης την επιστολή αυτή στον Πρόεδρο Παντελή Πίτρακκο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού προσφυγικού σωματείου «Το Ριζοκάρπασον» που πρώτο ήγειρε, με ομόφωνη απόφαση, το όλο θέμα. Επίσης στους κοινοτάρχες των Ενοριών Λεκού, Ανάβρυσης και Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου, που ενεργώς συμμετέχουν στον αγώνα για προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων  των Ριζοκαρπασιτών και του Γυμνασίου μας.

Σας ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας

Νίκος Φαλάς
Πρόεδρος

________________________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΑΛΑ

Ο Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης Κώστας Κατσώνης προανήγγειλε, σήμερα Τρίτη, από εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ» ότι η Διευθύνουσα (ο ίδιος την αποκαλεί Διευθύντρια) του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Λουκία Λυσάνδρου «θα πάρει τον κ. Φαλά στο Δικαστήριο».

Προφανώς ο κ. Κατσώνης αποφασίζει και διατάσσει.  Ενώ οι πρώτες οδηγίες και εντολές συζητήθηκαν από την ομάδα που κατευθύνει φέτος τα διαδραματιζόμενα στο κατεχόμενο Γυμνάσιο, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, και οι οριστικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν σε παρασυναγωγή το ερχόμενο Σάββατο στο «Μελκονιάν¨, ο ίδιος υπέπεσε σε γκάφα μιλώντας αντ’ αυτής και αυτοαποκαλυπτόμενος.

Δεν έχω τίποτε το προσωπικό με την κ. Λυσάνδρου.  Άλλωστε την ευθύνη για τη σχεδόν διάλυση του Γυμνασίου και τα απίστευτα που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί, φέρει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση.  Αναμένω εντούτοις και παρακαλώ να προχωρήσουν.

Στο Δικαστήριο δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν φίμωτρο.  Δεν είναι λαϊκό δικαστήριο, όπως αυτό που οργάνωσαν στο «Μελκονιάν» το πρωί του περασμένου Σαββάτου, που είχε στόχο τη «σταύρωση», εξουθένωση και επαγγελματική εξόντωση της καθηγήτριας του Γυμνασίου Μαρίας Στεφάνου, επειδή τόλμησε να προασπιστεί τα δικαιώματά της, με αναφορά της στην ΟΕΛΜΕΚ.

Λευκωσία, 3/2/2009                                                                                      

Νίκος Φαλάς
 Τηλ: 99621493

________________________________________________________________________________________________________________

Ας σταματήσουν οι ένθεν και ένθεν  εκμεταλλεύσεις των εγκλωβισμένων.

Είναι πια καιρός να το πούμε έξω από τα δόντια και να το φωνάξουμε. Ας σταματήσουν πια άπαντες την δημόσια εκμετάλλευση των εγκλωβισμένων μας. Ας σταματήσουν πια οι εκμεταλλευτές να κάνουν σημαία τους τους εγκλωβισμένους και να την ανεμίζουν κατά το δοκούν. Αρκετά έχουν υποφέρει από την τούρκικη κατοχή, αυτοί ξέρουν πολύ περισσότερα τι θα πει τούρκικη κατοχή, ας μην τους κάνουμε λοιπόν με τις δικές μας πράξεις να υποφέρουν περισσότερο.

Πρώτοι εμείς οι Ριζοκαρπασίτες επιζητήσαμε τις επισκέψεις προς τους εγκλωβισμένους διότι πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι μια επίσκεψη σ΄ ένα σπίτι εγκλωβισμένου θα του δώσει χαρά και κουράγιο, θα του προσφέρει λίγο καθαρό οξυγόνο μέσα στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που ζει. Και είναι πολλοί που το κάνουν αυτό αθόρυβα και χωρίς προβολή. Δεν ζητήσαμε όμως εκμετάλλευση των εγκλωβισμένων.

Αφότου άνοιξαν  τα οδοφράγματα, έχουν αυξηθεί και τα υπό αρκετών κινηματογραφιστών  συνοδευόμενα κομματικά και όχι μόνο μπουλούκια που επισκέπτονται τους εγκλωβισμένους. Κάποιοι εύρισκαν τρόπους να το κάνουν και πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Αν από όσα υποσχέθηκαν οι εκάστοτε αυτοπρόσκλητοι επισκέπτες προς τους εγκλωβισμένους υλοποιούνταν τα μισά, τότε οι εγκλωβισμένοι θα ζούσαν σαν πασάδες και όχι σαν ραγιάδες. Ας μη νομίζουν οι αυτού του είδους επισκέπτες ότι με τις επισκέψεις τους  απαλύνουν τον πόνο τους εγκλωβισμένους. Ας μην κάνουν τις ήδη ραγισμένες καρδιές των μικρών παιδιών αλλά και των μεγάλων, να αιμορραγούν ακόμη περισσότερο, γιατί κάποιοι πατώντας στους ώμους των παιδιών θέλουν να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια και τις δικές τους εκδουλεύσεις. Αυτό αφορά και αλλοδαπούς πάτρωνες μας. Ας μη νομίζουν οι αρμόδιοι, πολιτικοί, τεχνοκράτες και «φίλοι» ότι με τα χρήματα επουλώνονται οι πληγές όλες.

Από την ημέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα πάγιο αίτημα των συγγενών των εγκλωβισμένων ήταν μια κοινωνική προσφορά... ένας άνθρωπος να ετοιμάζει ένα πιάτο ζεστό φαΐ,  έστω και μια φορά την ημέρα και να το προσφέρει στους υπερήλικες, να τους καθαρίζουν το σπίτι και τα ρούχα έστω και μια φορά τη βδομάδα. Ήταν η επιδιόρθωση των σπιτιών τους για να μην πέσουν και να τους πλακώσουν ή για να μην τους τα χαλάσει ο κατοχικός στρατός. Μάταια όμως περιμένουν αυτά. Τους δίνουν χρήματα για να τα βάζουν κάτω από το κρεβάτι τους και να τους τα κλέβουν οι τούρκοι έποικοι. Μα οι γέροι θέλουν λεφτά, είναι η απάντηση των αρμοδίων, δεν βρίσκουμε τα ίσια σας. Μα άλλο κύριοι το θέλω και άλλο το πρέπει.

Και τα κανάλια με εξαίρεση μόνο το ΡΙΚ, έστρεψαν καμιά φορά τις κινηματογραφικές μηχανές τους  πέραν απ΄ εκεί που είναι το φως, τα σχολεία δηλαδή, και να μπουν σε σπίτι κάποιου ηλικιωμένου εγκλωβισμένου και να καταγράψουν πως ζει;  Όχι, μόνο τις σχολικές γιορτές προβάλλουν, που σε τελική ανάλυση αυτό μόνο τα συμφέροντα των τούρκων εξυπηρετούν έστω και άθελά τους.

Τελικά ποιο είναι το όφελος των πολύ τακτικών επισκέψεων των εγκλωβισμένων μαθητών στα διάφορα γραφεία, προεδρικό, βουλή υπουργεία κλπ; Μήπως για να τονίσουμε στους μαθητές την διαφορετικότητά τους από τα άλλα παιδιά ή για να μας βλέπουν να διαπληκτιζόμαστε μεταξύ μας δήθεν ότι είναι γι΄ αυτούς που ενδιαφερόμαστε και όχι για τα δικά μας συμφέροντα και ότι τάχατες από το πολύ ενδιαφέρον μας δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια.

Ας αφήσουμε τα παιδιά των κυκλαμίνων ήσυχα λοιπόν.

Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
28/1/2009

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στη εφημερίδα Σημερινή στις 29/1/2009
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/social/118283
και στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο 1/2/2009 σελ. 8

___________________________________________________________________________________________________________

Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.

 “Ίσον εκείνον παρ’ εμοί κέκριται, φρονέειν τε ευ και το λέγοντι χρηστά εθέλειν πείθεσθαι”. (“Εκτιμώ εξίσου και εκείνον, που παίρνει ορθές αποφάσεις μόνος του, και εκείνον που θέλει να υπακούει στις ορθές συμβουλές άλλου”) Ηρόδοτος.

Το να τιμάς και να στηρίζεις την πατρίδα και τον τόπο σου ιδιαίτερα, δεν είναι απλή υπόθεση. Και για να κάνεις αυτό θα πρέπει να εντοπίσεις τις αξίες αυτού του τόπου και ακολούθως να βρεις τον τρόπο αλλά και τα μέσα για να τις προβάλεις και να τις διαφυλάξεις. Το όλο εγχείρημα καθίσταται πολύ πιο δύσκολο όταν ο τόπος σου, που θέλεις να διαφυλάξεις και να προβάλεις, είναι κατεχόμενος από τους Τούρκους και όταν στο έργο σου δεν συνδράμουν οι πολλοί. Πρώτιστη δυσκολία ήταν η πρόσβαση στον τόπο τον οποίο επιλέξαμε να προβάλουμε. Άλλο στοιχείο δυσκολίας η διαφύλαξη των στοιχείων των πηγών μας, καθότι όλοι βρίσκονταν υπό το έλεος των κατοχικών στρατευμάτων. Ένα τρίτο στοιχείο ήταν η εξεύρεση του τρόπου αλλά και των οικονομικών πόρων για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το όλο έργο.

Πριν δέκα περίπου χρόνια έβαλα το σταυρό μου και αφού έκρινα ότι το διαδίκτυο προσφερόταν, ξεκίνησα να δημιουργώ την Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου. Μοναδικός μου στόχος η προβολή του Ριζοκαρπάσου και η στήριξη των εγκλωβισμένων μας. Στην αρχή εντελώς ερασιτεχνικά και με πενιχρά μέσα. Σιγά σιγά πιστεύω ότι, εμπλούτισα το περιεχόμενο περισσότερο και φτάσαμε σήμερα, οι Ριζοκαρπασίτες,  να έχουμε μια Ιστοσελίδα που ίσως να μην έχει κανένα άλλο κατεχόμενο μέρος, αλλά το κυριότερο εντελώς ακομμάτιστη. Σύνθημά μας: πάντοτε προβάλλουμε τον τόπο μας ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και όπου κρίνουμε ότι πρέπει να τα “ψάλουμε” και στην κυβέρνησή μας, το κάναμε κι’ αυτό. Για πολλά χρόνια ο χρηματοδότης ήταν η μόνο η τσέπη μας. Για να μην τα πολυλογώ φτάσαμε στο σημείο, επειδή τα έξοδα μεγάλωσαν, να “κιακονίσουμε” προκειμένου να κρατήσουμε ένα επίπεδο ενημέρωσης. Θεωρήσαμε πρέπον να αποταθούμε και στο κράτος μας, αφού πιστεύαμε ότι με το έργο μας βάζαμε και μείς ένα έστω και μικρό χαλίκι για την εθνική μας υπόθεση. Εδώ είμαι αναγκασμένος να αναφέρω ότι και το ίδιο το κράτος αποτάθηκε κοντά μας για πληροφορίες τις οποίες απλόχερα δώσαμε. Κάναμε το καθήκον μας.

Όντως πήραμε μια σχετική βοήθεια το 2006 και το 2007. Ζητήσαμε, είδαν το έργο μας, μας είπαν και μπράβο μάλιστα και μας έδωσαν ένα ποσό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έτσι, και φέτος αφού πιστέψαμε ότι είναι καιρός να ανανεώσουμε πια την Ιστοσελίδα μας κάνοντάς τη πλουσιότερη, ξαναποταθήκαμε στον Υπουργό Εξωτερικών. Του γράψαμε τα σχέδια και τα πλάνα μας, μας ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, τις στείλαμε και τότε ήλθε μια πραγματικά απρόσμενη απάντηση:

… σας παραχωρούμε €2000, υπό την προϋπόθεση:

(1)     Να αφαιρεθούν από την ιστοσελίδα όλες οι επικρίσεις εναντίον της Κυβέρνησης για αδιαφορία έναντι των εγκλωβισμένων καθώς και τα κείμενα που αμφισβητούν τις προθέσεις που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ομαλή λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

(2)     Να ενημερωθούν όλα τα στοιχεία της ιστοσελίδας και κυρίως εκείνα που αναφέρονται στη δημοτική και ανώτερη εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, τα οποία δεν έχουν θεωρηθεί  από το 2007.

(3)     Το ποσό των 2000 θα χρησιμοποιηθεί αυστηρά για σκοπούς αναβάθμισης της ιστοσελίδας. Εκδόσεις βιβλίων, λευκωμάτων λεξικών, διοργάνωση εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην επιστολή σας ημ. 20.8.2008 δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη επιχορήγηση.

(4)     Στην περίπτωση που θα ικανοποιηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις, η οικονομική βοήθεια των €2000 ου θα σας δοθεί δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ετήσια χορηγία.

 

Αφού προβληματιστήκαμε λίγο, ιδού τι τους απαντήσαμε:

“… Στην πρώτη μας ζητάτε μεταξύ άλλων να αφαιρέσουμε υλικό, που κατά την άποψή σας, κατακρίνει το κυβερνητικό έργο. Αυτό όμως εμείς το θεωρούμε και είναι κατά τη γνώμη μας επέμβαση στο υλικό και την πολιτική μας.

Στη δεύτερη, που μας ζητάτε να ανανεώσουμε τα στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών κατανοητή και λογική είναι και χαιρόμαστε για τέτοιες υποδείξεις. Θα γίνει μόλις πάρουμε το υλικό.

Η τρίτη,  ότι δεν μπορούν να επιδοτήσουν την έκδοση λεξικού πάλιν κατανοητή και λογική. Ήταν μέσα στον προϋπολογισμό μας, γιατί ετοιμάζουμε σαν Ιστοσελίδα Ριζοκαρπάσου, λεξικό με Καρπασίτικες λέξεις, το οποίο θα εκδώσουμε. 

Η τέταρτη, ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ετήσια χορηγία το ποσόν, άντε να τη δεχτούμε και αυτή.

Αγαπητοί μου, “εναντίον” της Κυβέρνησης και της κάθε Κυβέρνησης, γράψαμε και θα συνεχίσουμε να γράφουμε -όπως γίνεται σ’ όλο τον ελεύθερο κόσμο- αν κρίνουμε ότι κάνει κάτι ενάντια στα συμφέροντα των Ριζοκαρπασιτών. Θα γράψουμε, όχι μια φορά αλλά εκατό.

Ενάντια στο Κράτος μας όμως Ποτέ.

Αυτή η ιστοσελίδα ξεκίνησε πριν δέκα σχεδόν χρόνια. Για οκτώ χρόνια δεν ζητήσαμε από κανένα ούτε σεντ. Επειδή όμως τελευταία την αναβαθμίσαμε, και τα έξοδα ήταν πολλά αποταθήκαμε στο Κράτος μας για βοήθεια. Όντως για δύο χρόνια πήραμε μια μικρή, αλλά σημαντική για μας, χορηγία και κάναμε νομίζω μεγάλο άλμα. Ο μοναδικός και πολύ λογικός όρος που μας τέθηκε προηγουμένως, ήταν να ενισχύσουμε την αγγλική μας έκδοση.

Και ιδού τώρα το δίλημμα και η  απορία εμάς τους αγράμματους, που νομίζουμε ότι εν να σώσουμε το Καρπάσιν. Να πιάσουμεν τα δύο χιλιάδες ευρώ τζαι να σιωπήσουμε; Αλλά πάλαι, αφού τα λεφτά, εμάς των φορολογούμενων, μοιράζονται με τη σέσουλα για τη διαφώτιση, για τη μάππα, για τες επιδοτήσεις  τζαι σε όσους κάμνουν παναΰρκα έξω από το προεδρικό, γιατί να μην πάρουμε και μείς για τον σκοπό μας;

Οι εκάστοτε κυβερνώντες, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι αλάθητοι και ότι υπόκεινται στην κρίση του λαού.

Δυστυχώς όμως, ούλα τζ’ ούλα, όπως λαλούμεν στο Καρπάσιν, αν επιμένετε στον πρώτο όρο σας δεν θα πάρουμε. Δεν κομματικοποιούμαστε, δεν ποδηγετούμαστε και δεν φιμωνόμαστε. Είμαστε μια Ριζοκαρπασίτικη, Ελεύθερη, Ακομμάτιστη φωνή.  Έτσι οδεύουμε εδώ και δέκα χρόνια και έτσι θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε.

Εάν παρ’ ελπίδα, δεν μας ενισχύσετε, εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε. Θα διεξάγουμε όπως ξέρουμε τον αγώνα μας, όσο φυσικά “σώννει η πούγκα μας”,  και που δυστυχώς δε σώννει. Ώσπου αντέξουμε όμως.

Για μας τους Ριζοκαρπασίτες πάν’ απ’ όλα (είναι) το Κράτος μας και μετά το Ριζοκάρπασον και νομίζω το έχουμε αποδείξει και με την Ιστοσελίδα μας.

Η δεύτερη απάντηση

Μετά από μερικές μέρες πήραμε και την τελική τους απάντηση:

Σας πληροφορώ ότι η ΣΕΔ μελέτησε την επιστολή σας ημ. 18 Σεπτεμβρίου 2008 και επαναλαμβάνει την προηγούμενη απόφασή της ως προς την οικονομική ενίσχυση της ιστοσελίδας…

 

Η δημόσια απάντησή μας:

“Η Τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει”

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε;

α) Πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε αυτά που μας είπαν, και να πάρουμε τα λεφτά.

β) Να αφαιρέσουμε αυτά που μας ζητούσαν να πάρουμε τα λεφτά και μετά βλέπαμε (προσφιλής ταχτική στην Κύπρο αυτή)

γ) Να κλείσουμε την Ιστοσελίδα με όλα τα συνεπακόλουθα. Κάποιους μάλλον ίσως τους χαροποιήσει που θα πέσει ακόμα ένας έστω και μικρός τοίχος αντίστασης.

δ) Να συνεχίσουμε και εξαρτάται πια από εμάς τους Ριζοκαρπασίτες πόσο θα αντέξουμε. Πρέπει όμως να αντέξουμε γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε αλλά και να πούμε ιδιαίτερα αυτή την εποχή, την εποχή του παζαρέματος.

Προς το παρόν διαλέξαμε το τελευταίο. Η Τιμή του “Αιωνίως Ριζοκαρπασίτη” και κάθε Ριζοκαρπασίτη  νομίζω αυτή είναι, κύριοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αιωνίως  Ριζοκαρπασίτης.
17/11/2008

Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος” όπως θα έλεγε και ο Καζαντζάκης

Το δικαίωμα κριτικής είναι Αναγκαίο στη δημοκρατική πολιτική” αρχή των ΜΜΕ

Υ.Γ.
Το κονδύλι για τη διαφώτιση φέτος είναι  τρία εκατομμύρια ευρώ.

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999